Свържи се с нас

Новини

ОП „Благоустрояване“ с щедър жест към кучкарите в Габрово!

Published

on

Общинското предприятие „Благоустрояване“ – Габрово, поверено за управление на брата на заместник министър – председателя Томислав Дончев, е дало щедрата сума от близо 13 500 лева за изграждането на първата площадка за свободно разхождане на домашни любимци на територията на града.

снимка: Община Габрово

Това стана известно от официалния отговор на Община Габрово, във връзка с изпратени от „Габрово Нюз“ въпроси, по отношение на площадката за свободно разхождане на кучета, за която в началото на тази седмица администрацията на кмета не пропусна да съобщи.

В информацията, наред с всички характеристики за новата придобивка и радост за всички кучкари в Габрово, беше изпусната и не упомената цялата стойност на направената инвестиция, което наложи да изпратим нашите питания, за да дадем повече гласност на публичния харч.

снимка: Община Габрово

Общата стойност на средствата, изразходени за закупуване и обработка на материалите, е близо 13 500 лв. с ДДС, като в това число са включени: оградата, метални профили, дървени греди, кошчета за отпадъци и декоративна растителност.

снимка: Община Габрово

В тази сума не е включена стойността на дървения чипс, дъски за съоръженията, пънове за сядане и катерене, маси, както и труда за изработването им, тъй като са направени от служители на ОП „Благоустрояване“ с материали от премахнати дървета на територията на Габрово. Всички средства са осигурени от текущия бюджет на предприятието, посочват от Община Габрово.

снимка: Община Габрово

От отговора на администрацията на кмета става ясно още, че изградената площадка е включена в графиците на различните отдели на предприятието, като към момента все още се определя честотата на почистване и сметосъбиране, тъй като не е ясна посещаемостта на терена.

снимка: Община Габрово

След установяване на натовареността на обекта, той ще бъде включен в седмичните графици на отдела, а при установяване в бъдеще на по-голяма от първоначалната натовареност, графиците ще бъдат коригирани.

снимка: Община Габрово

Теренът е с обща площ от 730 кв. м. и е разделен на две зони – зона за дребни породи и зона за едри породи. Разположен е успоредно на река Янтра, зад бензиностанция на изхода за Велико Търново.

снимка: Община Габрово

На площадката са монтирани съоръжения за игра и обучение на домашни любимци, произведени в дърводелската работилница на ОП „Благоустрояване“. Сред тях са везна за преминаване, естакада за кучета, тунел, кучешки слалом, стъпала за катерене с различна височина и диаметър.

снимка: Община Габрово

На територията на площадката са разположени и места за отдих и почивка на стопаните (придружителите на кучета), както и задължителните кошчета за отпадъци. Засадена е декоративна растителност. Част от зоната е насипана с дървесни стърготини – отпадъчен продукт от дробенето на опасни и счупени клони.

снимка: Община Габрово

Площадката се опазва съгласно нормативните актове, касаещи общинското имущество, включително Наредба №3 за опазване на обществения ред и сигурността на територията на община Габрово, приета от Общински съвет – Габрово, като съгласно чл. 19 (1) от същата наредба „Актовете за установяване на административните нарушения се съставят от органите на ОД на МВР – Габрово или длъжностни лица от общинската администрация, упълномощени от кмета на община Габрово“.

снимка: Община Габрово

Правилата за ползване на площадката са категорични! При влизане и излизане, кучетата трябва да бъдат с поставена каишка. Собствениците (придружителите на кучета) са длъжни да почистват незабавно след тях, като за целта във всяка от зоните са монтирани по две кошчета за кучешки отпадъци. Домашните любимци не трябва да бъдат оставяни без надзор, а агресивни животни не се допускат.

При установени нередности, посетителите на площадката могат да използват телефона за сигнали на Община Габрово – 0 700 144 10.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Коментари

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Новини

Мобилният пункт за отпадъци продължава и през юни

Published

on

Мобилният пункт за разделно събрани отпадъци от домакинствата е инициатива на Община Габрово и ОП „Регионално депо за неопасни отпадъци“, която позволява на габровци по лесен и удобен начин да предадат своите разделно събрани суровини.

Събраните количества отпадъци се насочват за рециклиране, обезвреждане или оползотворяване.

В началото на месец юни, на 2 и 3 юни, пунктът ще посети съответно кв. Трендафил 2 и кв. Трендафил 1.

На 4 юни пунктът ще бъде в кварталите Стефановци, Бойката, Златари и Тончевци.

Работното време на мобилния пункт е от вторник до събота (включително), от 14:30 до 18:00 часа.

Пълният график и останалите точките по трасето на пункта за месец юни може да видите оттук.

В пункта могат да се предават разделно събрани битови отпадъци: пластмаси, хартия, метал, стъкло, текстил, фритюрна мазнина, батерии, дребни излезли от употреба уреди, лекарства с изтекъл срок на годност, флакони и опаковки от препарати.

През 2020г. продължава и кампанията с награди. Всички, предали отпадъци на мобилния пункт, имат възможност да получат специална награда, осигурена от организаторите на инициативата – Община Габрово и ОП „Регионално депо за неопасни отпадъци“.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Новини

Още 5 двойки с репродуктивни проблеми получиха подкрепа

Published

on

За седма поредна година Община Севлиево подпомага двойки на семейства и лица с репродуктивни проблеми, като бюджетът тази година е в размер на 20 000 лв.

На заседание на комисията „Здравеопазване и социални дейности“ бяха разгледани входящите заявления за финансовото подпомагане по процедурите и критериите от правилника.

След като се изготви списък с одобрените кандидати, се разпредели и финансовият ресурс.

Така тази година пет двойки ще получат по 2 500 лв., а списъкът им беше одобрен на днешното заседание на Общинския съвет.

Одобрените кандидати ще бъдат информирани в най-кратък срок по официалния ред.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Култура

140 години от рождението на индустриалеца и благодетел Лазар Попминков

Published

on

Лазар Попминков, 1910 г.

По повод 160-та годишнина от обявяването на Габрово за град Държавен архив – Габрово подготвя публикации за личности, оставили трайна следа в историята на града. През настоящата година се навършват 140 години от рождението и 65 години от смъртта на индустриалеца, общественика и меценат Лазар Николов Попминков.

Роден е през май 1880 г. в семейството на Никола и Рада Попминкови. Данните за рождената му дата са противоречиви. В кръщелно свидетелство се посочва датата 19 май, а в писана от него биография до председателя на Търговско-индустриалната камара във Варна – 20 май.

През 1898 г. завършва Априловска гимназия.

Лазар Попминков, 1930 г.

Работи поледователно като писар в Бирничеството в Севлиевското окръжно управление и във Великотърновското околийско управление.

През януари 1912 г. регистрира собствена търговска фирма. Основната дейност на „Търговско посредническо бюро – Лазар Попминков“ е осъществяване на търговски връзки между габровските текстилни предприятия и европейските търговски агенции „Бриньоли Костакиев” и „Соломон–Гадол” за закупуване на материали за производствена дейност. Дейността на бюрото е преустановена от започналите войни, а Лазар Попминков е мобилизиран и става санитар в Габровската етапна болница, където се лекуват ранени войници от битките при Одрин, Люлебургас и други турски крепости.

Групова снимка на членовете на акционерно дружество за ютени изделия фабрика „Кирил”, сред които Лазар Попминков (първия прав, от ляво надясно), Пенчо Семов, Тотю Пантев и др., 1920 г.

На фона на всички тези динамични събития той става акционер във фабриката за ютени изделия „Кирил” – Варна и е включен в нейния Управителния съвет, а по-късно е назначен и за неин директор.

През април 1933 г., като акционер и член на управителния съвет на Параходното дружество, става част от сформираната комисия за проучване възможността за закупуване на параходи. Обикаля големите европейски пристанища Триест, Хамбург, Генуа и Марсилия и до декември същата година успява да закупи от Марсилия корабите „Луи Фресине” и „Феликс Фресине”, по-късно са преименувани на „Мария Луиза” и „Балкан”.

Удостоверение на Лазар Попминков от Държавна мъжка Априловска гимназия за завършено образование, 1 юли 1898 г.

По същото време, заедно с габровците М. Минчев, И. Марокинджиев, П. Хаджистойчев, А. Кратунков и Б. Василев, става действителен член на варненската търговско-индустриална камара. Дългогодишен председател е на габровското физкултурно дружество „Юнак”, общински съветник, подпредседател на Популярната банка, подпредседател на читалище „Априлов – Палузов”, член в сконтовия комитет на Българска народна банка. Награден е със сребърен и златен медал за дългогодишната му работа като застрахователен агент в Габрово към застрахователно дружество „Юнион”.

През годините Лазар Н. Попминков развива не само активна търговска и обществена, но и благотворителна дейност.

Удостоверение на Лазар Попминков от Държавна мъжка Априловска гимназия за завършено образование, 1 юли 1898 г.

Голямата му любов към родното училище е причина за активното му спомоществователство на Втора смесена прогимназия „ Неофит Рилски”. Дарява художествено изработено знаме на училището, читалня, библиотека и училищна духова музика. За набавяне на книги за читалнята той прави поредно дарение в размер на 10 000 лева.

Всяка година подпомага и безплатната ученическа трапезария В памет на на брат си ген. Димитър Попминков дарява 5000 лв. на библиотеката „Априлов – Палаузов” – Габрово. Заедно с другия си брат Георги Попминков даряват на Априловска гимназия сумата от 30 000 лв. за създаване на фонд „Димитър Попминков“, от лихвите на който да се подпомагат бедни ученици, прилежни по физическо възпитание.

Законът за национализацията от 23 декември 1947 г. ликвидира акциите му във фабрика „Кирил” – Варна и Параходното дружество, а закона за едрата градска собственост от 1948 г. му отнема и последната възможност за препитание и издръжка и Лазар Попминков остава да живее при брат си Георги Попминков. Почива през 1955 г.

Снимка на Лазар Н. Попминков (първият отдясно) и Тотю Пантев във фабриката за ютени изделия „Кирил” – Варна, 1920 г.

В Държавен архив – Габрово се съхраняват документи от биографичен характер, от търговската, обществената и благотворителната му дейност.

Съдържанието им е разнообразно – автобиографични сведения, история и родословно дърво на рода Попминкови, удостоверения, свидетелства, кореспонденция с търговски агенции, Българското параходно дружество, Варненската търговско-индустриална камара, Застрахователното дружество „Юнион“ и др. по търговски въпроси, за покупка на кораби, за дейността му като член на камарата, като застрахователен агент, снимки на Лазар Попминков и семейството му, с приятели, членове на акционерни дружества, управителния съвет на Популярна банка – Габрово, членове на Варненската търговско-индустриална камара и др.

Снимка от освещаването на знамето на 2-ра прогимназия „Неофит Рилски“ – Габрово, дарено от Лазар Попминков, 1941 г.

Те са достъпни за потребителите на архивна информация и са заведени във личен фонд на името на Лазар Николов Попминков.

Автор: Стефка Вуцова, главен експерт, Държавен архив – Габрово.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица