Свържи се с нас

Новини

Студентска научна сесия в Техническия университет

64 доклада в Студентска научна сесия в ТУ – Габрово. Участваха 80 студенти.

В тазгодишното издание на традиционната вече Студентска научна сесия в Технически университет – Габрово, провела се на 18 октомври, се включиха 80 студенти, които представиха 64 доклада.

Доц. д-р Илия Железаров, председател на организационния комитет за нейното провеждане и заместник – ректор на габровското висше училище, откри научния форум. Ръководителят на габровското представителство на Европейския информационен център „Европа директно“ към Габровската търговско-промишлена палата Галина Михнева, изп.-директор на ГТПП приветства креативно настроените млади хора, чиито разработки бяха представени по време на научната сесия.

Те бяха в направленията: Електроника и електротехника, Машиностроене и уредостроене, и Стопански и науки.

Според Галина Михнева и тази година по-голямата част от студентските доклади са били насочени към решаването на реални практически проблеми. „Смея да твърдя, че наградените участници в тазгодишното издание на Студентската научна сесия се представиха много добре. Учениците също“, коментира тя.

И тази, както и в предходните години, оценяващите студентските разработки комисии се затрудниха при определянето на победителите в трите направления, поради високото ниво на разработките.

снимка: Европа директно Габрово

В крайна сметка беше постигнат консенсус при определянето на победителите в трите секции. Класираните на първите три места в отделните направления получиха грамоти от ТУ-Габрово, а първенците – награди от „Европа директно“ Габрово.

На първо място в направление „Електротехника и електроника“ беше класиран докладът „Разработване на компютърна игра RoboFender“, подготвен от Радостин Христов Лефтеров и Цветислава Иванова Лавчиева.

Наградата в „Машиностроене и уредостроене“ бе за Здравко Цветков Енев за „Проектиране на велосипед за физиотерапевтични процедури“, а в областта на стопанските и социални науки отличието получи Миглена Томова за доклада „Българската емиграция – актуално състояние и причини“.

Цветелина Цанева Рачева стана носител на специалната награда на Европейския информационен център „Европа директно“ към Габровската търговско-промишлена палата със своя доклад, посветен на Индустрия 4.0.

Тази година в Студентската науча сесия участваха и ученици от ПГИ „Рачо Стоянов“ в Дряново. Специална награда за най-добро представяне получи ученикът Теодор Вълев. За единадесета поредна година Европейският информационен център „Европа директно” към Габровска търговско-промишлена палата беше съорганизатор на студентския научен форум.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Коментари

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Крими

Съдът остави на работа закопчания заради подкуп горски служител

Окръжният съд в Габрово се произнесе по искане на прокуратурата за отстраняване от длъжност на горски инспектор.

С определение от вчера, 11 ноември, състав на съда остави без уважение искането на Окръжна прокуратура – Габрово за отстраняване на Ц.Н. от Габрово от заеманата от него длъжност – „Главен специалист – горски инспектор” в Регионалната дирекция на горите – Велико Търново. Същият е обвиняем по досъдебно производство за престъпление по чл. 301, ал. 1, във вр. с чл. 26, ал. 1 от НК – поискан и приет подкуп от длъжностно лице.

С оглед доказателствата по делото съдът счете, че в настоящия случай е налице първата предпоставка по чл. 69, ал. 1 от НПК за отстраняване на Ц.Н. от длъжност, а именно – обвиняемият е привлечен в това процесуално качество за умишлено престъпление от общ характер, извършено във връзка с работата му.

Съдът обаче прецени, че изпълнението на първото законово изискване не води до автоматичния извод, че е налице и втората предпоставка, визирана в чл. 69, ал. 1 НПК – а именно, че служебното положение на обвиняемия ще възпрепятства разследването.

При постановяването на своя акт съдът съобрази обстоятелството, че Ц.Н. заема длъжност, която е на най-ниското ниво в структурата на РДГ, като няма лица, които да са йерархично зависими от него и на които същият би могъл да въздейства, в качеството си на техен ръководител.

Също така магистратите счетоха, че длъжността, която заема обвиняемият, не му позволява неограничен достъп до създадена в организационната структура, в която работи документация и не е налице опасност да укрие, преправи или унищожи уличаващи го документи.

С оглед горепосоченото и предвид останалите данни по делото съдът прие, че не са налице фактически доказателства, даващи достатъчно основание да се счита, че служебното положение на Ц.Н. ще създаде пречки за обективно, всестранно и пълно изясняване на обстоятелствата по делото, поради което остави искането на прокуратурата без уважение.

Определението на Окръжен съд – Габрово подлежи на обжалване и/или протестиране пред Апелативен съд – Велико Търново, в 3-дневен срок.

Обвиняемият е на свобода срещу определена мярка за неотклонение „парична гаранция“, в размер на 1 000 лева, във връзка с воденото срещу него наказателно производство.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Крими

Бандити обраха Дома за възрастни в село Радовци

Неизвестни крадци обраха Дома за възрастни с психични разстройства в дряновското село Радовци.

Бандитите задигнали значителна сума пари, златни накити, предмети на неустановена стойност, както и 4 дебитни карти, собственост на различни лица, настанени в дома, информираха от пресцентъра на Областната дирекция на МВР – Габрово.

Ударът на престъпниците бил извършен през вчерашния ден, 11 ноември, часове след полунощ. Около 02.50 часа в дряновската полиция постъпил сигнал от служител на социалното заведение, който заявил, че алармената система в сградата се е активирала.

При извършения оглед на местопроизшествието е било установено, че след взломяване на прозорец и врата на сградата е била разбита метална каса, от която били отнети значителната парична сума, златни накити и предмети на неустановена стойност, както и четирите дебитни карти, собственост на различни лица, настанени в дома.

В полицията по случая е образувано досъдебно производство за престъпление по чл. 195, ал.1, т. 3 във връзка с чл. 194, ал.1 от НК. Работата по разкриване извършителите на криминалното деяние продължава под наблюдението на Районната прокуратура в Габрово.

Разследват се всички версии. Полицията е по петите на престъпниците.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Крими

Невнимателен шофьор блъсна и рани пешеходка

Невнимателен шофьор причини травма на тазобедрена става на 62-годишна жена от Севлиево, която помете на пътека с автомобила си. За щастие животът на ранената пешеходка е вън от опасност.

Произшествието е станало вчера, 11 ноември, около 16.45 ч., на сигнализирана пешеходна пътека пред известен севлиевски хотел, в района на площад „Свобода“.

Пресичащата на обозначеното място жена била ударена от лек автомобил „Опел Омега“, с габровска регистрация, собственост и управляван от 37 годишен жител на Севлиево.

След настъпилото пътнотранспортно произшествие водачът на автомобила откарал пострадалата в Центъра за спешна медицинска помощ в Севлиево, където била установена травма на тазобедрена става, без опасност за живота.

Водачът на лекия автомобил бил изпробвани за употреба на алкохол с техническо средство „Алкоетст дрегер 7410″/0193, което е отчело 0,09 промила алкохол в количеството издишан въздух.

Извършен бил оглед на местопроизшествието, а по случая в местната полиция е започнато досъдебно производство за престъпление по чл.343, ал.1, буква „б“, във вр. с чл. 342, ал.1 от НК.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

 

Популярни новини от последната седмица