Свържи се с нас

Новини

Студентска научна сесия в Техническия университет

64 доклада в Студентска научна сесия в ТУ – Габрово. Участваха 80 студенти.

Published

on

В тазгодишното издание на традиционната вече Студентска научна сесия в Технически университет – Габрово, провела се на 18 октомври, се включиха 80 студенти, които представиха 64 доклада.

Доц. д-р Илия Железаров, председател на организационния комитет за нейното провеждане и заместник – ректор на габровското висше училище, откри научния форум. Ръководителят на габровското представителство на Европейския информационен център „Европа директно“ към Габровската търговско-промишлена палата Галина Михнева, изп.-директор на ГТПП приветства креативно настроените млади хора, чиито разработки бяха представени по време на научната сесия.

Те бяха в направленията: Електроника и електротехника, Машиностроене и уредостроене, и Стопански и науки.

Според Галина Михнева и тази година по-голямата част от студентските доклади са били насочени към решаването на реални практически проблеми. „Смея да твърдя, че наградените участници в тазгодишното издание на Студентската научна сесия се представиха много добре. Учениците също“, коментира тя.

И тази, както и в предходните години, оценяващите студентските разработки комисии се затрудниха при определянето на победителите в трите направления, поради високото ниво на разработките.

снимка: Европа директно Габрово

В крайна сметка беше постигнат консенсус при определянето на победителите в трите секции. Класираните на първите три места в отделните направления получиха грамоти от ТУ-Габрово, а първенците – награди от „Европа директно“ Габрово.

На първо място в направление „Електротехника и електроника“ беше класиран докладът „Разработване на компютърна игра RoboFender“, подготвен от Радостин Христов Лефтеров и Цветислава Иванова Лавчиева.

Наградата в „Машиностроене и уредостроене“ бе за Здравко Цветков Енев за „Проектиране на велосипед за физиотерапевтични процедури“, а в областта на стопанските и социални науки отличието получи Миглена Томова за доклада „Българската емиграция – актуално състояние и причини“.

Цветелина Цанева Рачева стана носител на специалната награда на Европейския информационен център „Европа директно“ към Габровската търговско-промишлена палата със своя доклад, посветен на Индустрия 4.0.

Тази година в Студентската науча сесия участваха и ученици от ПГИ „Рачо Стоянов“ в Дряново. Специална награда за най-добро представяне получи ученикът Теодор Вълев. За единадесета поредна година Европейският информационен център „Европа директно” към Габровска търговско-промишлена палата беше съорганизатор на студентския научен форум.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Коментари

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Новини

Три спортни клуба ще ползват вече сграда на ПИЦ на Узана

Published

on

Безвъзмездно право на ползване на Сдружение „Клуб по спортно ориентиране „Узана“, Сдружение „Спортен клуб по биатлон „Узана“ и Сдружение „Спортен клуб по ски бягане „Узана 2007“ Габрово върху сграда на Посетителския информационен център (ПИЦ) в местността Узана беше учредено по време на вчерашната редовна сесия на Общински съвет – Габрово.

Сградата ще служи като постоянна база за лагери и тренировки на трите спортни клуба, посочиха от администрацията на кмета.

Представителят на Община Габрово в Общото събрание на акционерите на „Общинска банка” АД, гр. София – Митко Димитров няма да вземе участие и да присъства на редовното Общо събрание на акционерите, което ще се състои на 27 септември, стана известно още на заседанието на местния парламент.

Причината за това е, че Община Габрово притежава малък брой акции, които представляват 0.011 % от общия брой и представителят на Община Габрово не би могъл да влияе чрез гласуване на решенията на Общо събрание на акционерите. Аналогично решение беше взето и за общото събрание на акционерите на „Нова Деница“ АД.

Беше одобрена Програма за развитието и дейността на „ДКЦ І Габрово” ЕООД за периода 2021 г.-2023 г. Тя включва инвестиции в апаратура, подобряване на условията на работа на кабинети и лаборатории, повишаване на квалификацията на персонала.

Управляващото мнозинство в състава на Общински съвет – Габрово отхвърли искането за безвъзмездно право на ползване за Сдружение „Национално движение Русофили“ върху част от самостоятелен обект, представляващ офис № 37 в сградата на ул. „Р. Каролев № 2“.

Учредено бе безвъзмездно право на ползване на Регионален хоспис ЕООД върху част от имот – частна общинска собственост, с адрес ул. „Райчо Каролев“ №2 ет. 4, офис 31.

В днешния ред на общинските съветници бяха включени точки, касаещи продажбата на няколко имота – частна общинска собственост: заведение за хранене и развлечение и Приемателен пункт с. Новаковци; имот на ул. „Христо Смирненски“ №19; апартамент №19, ул. „Младост“ 10; апартамент № 48 на ул. „Свищовска“ №73; апартамент № 18, ул. „Венец“ №10.

Като извънредна точка бе внесено и гласувано съгласие за отдаване под наем на Бакърджийска работилница в РЕМО Етър. Не беше приет отчетът на дейността на фондация „Узана“ и отхвърлено гласуването на 2000 лв., с които да бъдат покрити разходите на фондацията.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Крими

560 бали слама изгоряха в севлиевско село

Published

on

Петстотин и шейсет бали слама и постройка изгоряха при пожар, станал в севлиевското село Агатово.

Инцидентът се е случил в сряда, около 23.15 часа. По първоначални данни, пламъците възникнали в стопанска постройка, собственост на 69-годишен жител на Севлиево.

Разразилата се огнена стихия успяла да погълне балите слама, собственост на 44-годишен жител на Агатово, които били съхранявани в постройката.

На местопроизшествието бил извършен оглед и е образувано досъдебно производство по чл. 330, ал. 1 от Наказателния кодекс.

Действията по разследването се провеждат под надзора на Районната прокуратура в Севлиево.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Култура

Национален куклен фестивал „Рачо и Дешка“ този уикенд

Published

on

Силно габровско присъствие и приятелски поздрав от Велико Търново ни очакват в последните два дни от Национален куклен фестивал „Рачо и Дешка“.

На 26 септември, събота, от 17.00 часа на сцената на площад „Възраждане“ ще излязат актьорите от Държавен куклен театър – Габрово, за да ви представят спектакъла „Огнивото“.

18.00 е началният час на представлението „От кулата“ на „Малка театрална компания“.

В неделя, 27 септември, фестивалът закрива основният му организатор – Театър Весел с любимата на малки и големи приказка „Храбрият оловен войник“. Началото е в 17.00 часа.

Входът е свободен!

Национален куклен фестивал „Рачо и Дешка“ се осъществява с финансовата подкрепа на Министерство на културата и със съдействието на Община Габрово. Организатори са Театър Весел и РА „Елмазови“.

При лошо време спектаклите ще се играят в зала „Възраждане“.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица