Свържи се с нас

Новини

Студентска научна сесия в Техническия университет

64 доклада в Студентска научна сесия в ТУ – Габрово. Участваха 80 студенти.

Published

on

В тазгодишното издание на традиционната вече Студентска научна сесия в Технически университет – Габрово, провела се на 18 октомври, се включиха 80 студенти, които представиха 64 доклада.

Доц. д-р Илия Железаров, председател на организационния комитет за нейното провеждане и заместник – ректор на габровското висше училище, откри научния форум. Ръководителят на габровското представителство на Европейския информационен център „Европа директно“ към Габровската търговско-промишлена палата Галина Михнева, изп.-директор на ГТПП приветства креативно настроените млади хора, чиито разработки бяха представени по време на научната сесия.

Те бяха в направленията: Електроника и електротехника, Машиностроене и уредостроене, и Стопански и науки.

Според Галина Михнева и тази година по-голямата част от студентските доклади са били насочени към решаването на реални практически проблеми. „Смея да твърдя, че наградените участници в тазгодишното издание на Студентската научна сесия се представиха много добре. Учениците също“, коментира тя.

И тази, както и в предходните години, оценяващите студентските разработки комисии се затрудниха при определянето на победителите в трите направления, поради високото ниво на разработките.

снимка: Европа директно Габрово

В крайна сметка беше постигнат консенсус при определянето на победителите в трите секции. Класираните на първите три места в отделните направления получиха грамоти от ТУ-Габрово, а първенците – награди от „Европа директно“ Габрово.

На първо място в направление „Електротехника и електроника“ беше класиран докладът „Разработване на компютърна игра RoboFender“, подготвен от Радостин Христов Лефтеров и Цветислава Иванова Лавчиева.

Наградата в „Машиностроене и уредостроене“ бе за Здравко Цветков Енев за „Проектиране на велосипед за физиотерапевтични процедури“, а в областта на стопанските и социални науки отличието получи Миглена Томова за доклада „Българската емиграция – актуално състояние и причини“.

Цветелина Цанева Рачева стана носител на специалната награда на Европейския информационен център „Европа директно“ към Габровската търговско-промишлена палата със своя доклад, посветен на Индустрия 4.0.

Тази година в Студентската науча сесия участваха и ученици от ПГИ „Рачо Стоянов“ в Дряново. Специална награда за най-добро представяне получи ученикът Теодор Вълев. За единадесета поредна година Европейският информационен център „Европа директно” към Габровска търговско-промишлена палата беше съорганизатор на студентския научен форум.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Коментари

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Новини

Длъжниците не са защитени от тормоз на колекторските фирми

Published

on

Длъжниците не са защитени от тормоз на колекторски фирми. Това става известно от парламентарен въпрос на народния представител от БСП Кристина Сидорова, която пита министъра на правосъдието Данаил Кирилов ще има ли нарочна регламентация на дейността на тези фирми, уредба, която да гарантира правата на длъжниците и да осигури прозрачност и контрол на дейността.

Според Сидорова голяма част от финансово затруднените граждани попадат в обсега на фирмите за събиране на дългове. Колекторските фирми обаче предпочитат да избягват съдебния ред за търсене на вземанията и свеждат дейността си до почти непрекъснат тормоз, срещу който хората нямат никаква защита.

По думите й първите социално-икономически последици за гражданите, в следствие на пандемията от КОВИД-19, вече са факт. Налице са негативни тенденции, а тяхното задълбочаване предстои.

Оптимистичната прогноза е, че икономиката на страната ще се възстанови през 2021 г., но рискът това да не се случи е реален, отбелязва народният представител. Към края на април са регистрирани 282 810 безработни, като няма съмнение, че броят на българските граждани, които изпитват финансови затруднения, е много над регистрираните безработни.

Според Кристина Сидорова голяма част от финансово затруднените хора попадат в обсега на фирмите за събиране на дългове. Именно поради тези факти народният представител иска отговор на няколко въпроса.

Единият е вижда ли Кирилов като правосъден министър и къде слабости в законовата защита на правата на длъжниците на такива фирми. Планира ли Министерството на правосъдието нарочна регламентация на дейността на тези фирми. Ще бъде ли осигурена уредба, която от една страна да гарантира правата както на длъжника, така и на кредитора, а от друга страна да осигури прозрачност и контрол над дейността. Отговорите на тези въпроси очаква в писмен вид до края на седмицата.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Новини

Най-интелигентният тунел в България е в Габрово

Published

on

снимка: Община Габрово

„Най-интелигентният тунел в България е в Габрово“, категоричен е представителят на строителите на Обходния път на Габрово Антон Чинарски за новото тунелно съоръжение, цитиран от местната общинска администрация.

снимка: Община Габрово

В новоизградената част от обходния път на Габрово е и тунелът под Бакойския баир – при 12-ти километър на път III-5004.

снимка: Община Габрово

Съоръжението е построено по нов австрийски метод и по-голяма част от прокопаването му беше извършвано с взривни дейности.

Тунелът е с една тръба с две ленти за движение, две водещи ивици и тротоари, със системи за безопасност – вентилация, светлинна сигнализация, пожароизвестяване, видеонаблюдение, диспечерски пункт, в момента всички системи се въвеждат в SCADA система за контрол и управление на процесите.

снимка: Община Габрово

Това тунелното съоръжение предлага най-добата за момента превенция, категоричен е Антон Чинарски.

Тунелът под Бакойския баир посреща влизащите в града с „Добре дошли в Габрово“, информира за точния час, температурата и влажността на въздуха и изпраща пътуващите към прохода Шипка с информация, че е отворен за движение.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Новини

Смяна на КЕВР, поиска от Габрово Бойко Борисов

Published

on

Премиерът Бойко Борисов поиска смяна на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР). Той, заедно с министрите Томислав Дончев и Владислав Горанов, зам.-министър Николай Ненков и шефа на Агенция „Пътна инфраструктура“, бяха днес преди обед в Габрово на новата12-километрова отсечка от Обходния път, пусната вече за движение.

Пред медиите министър – председателят коментира, че съобщението за вдигане цената на парното от страна на КЕВР ще ускори подмяната на състава й. „И без това им изтекъл мандатът. Говорят в бъдеще време, а ние към днешна дата имаме намаление цената на газа с 40 процента, и то със стара дата. Те излизат и казват, че ще вдигнат с 20% цената“, заяви Бойко Борисов.

Той каза още, че през годините топлофикациите са задлъжнели много, тъй като по думите му не са увеличавали цените.

„Да, през годините топлофикациите са задлъжнели много, защото не вдигаха. Помните и при Орешарски не вдигаха цената и като всеки продукт това се плаща. Или ще влязат в час, да говорят това, което реално имат, а не да правят прогнози и после да ги опровергават. Те така или иначе днес ще го опровергаят. Колегата Дончев да се видят с парламента и да се направят промени. Ние такива тежки преговори имахме с Газпром, не с 4, с 42% свалихме цените и очакваме да има резултат“, допълни още премиерът.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица