Свържи се с нас

Новини

РЗИ: Сезонът на грипа наближава! Имунизирайте се!

Published

on

Грипът е силно заразно вирусно заболяване. Предава се по въздушно-капков път чрез чрез малки капчици съдържащи вируси, които се отделят при кихане, кашлица, говор от заразени хора.

Грипните вируси навлизат в клетките на носа, гърлото и започват бързо да се размножават. Болният отделя вируса от началото на развитие на симптомите, в рамките на 5-10 дни.

Заболяването протича с обща отпадналост, висока температура, втрисане, главоболие, болки в ставите, кашлица, хрема, засяга целия организъм и може да доведе до усложнения, най-често пневмония.

Лечението се провежда с витамини и медикаменти облекчаващи симптомите. Необходимо е да се приемат много течности – вода, плодови сокове, чай. По време на грипна епидемия да се избягват контактите с много хора и пребиваването дълго време в затворени пространства.

Имунизацията е най-добрият начин за предпазване от грип. Имунизирането е желателно за всички, но най-застрашени от тежко протичащ грип са децата от 6 месеца до 2 години, възрастните над 65 години, хората с хронични заболявания (астма, диабет, исхемична болест, заболявания на бъбреците, хора претърпели инсулт и други).

Всяка година за сезонния грип ваксините са различни, изготвени по препоръка на Световната здравна организация, след извършени проучвания.

За сезон 2019 – 2020г., препоръчаният състав на четиривалентните грипни ваксини за северното полукълбо е:
A/Brisbane/02/2018 (H1N1)pdm09
A/Kansas/14/2017 (H3N2)
B/Colorado/06/2017 (B/Victoria/2/87)
B/Phuket/3073/2013 (B/Yamagata/16/88)

Имунизационният кабинет при РЗИ–Габрово предлага поставяне на противогрипна ваксина, само с ваксина закупена от аптечната мрежа!

При извършване на имунизацията се заплаща такса от 2.00 лв.

Имунизационният кабинет в РЗИ – Габрово се намира на адрес: Габрово, ул. „Райчо Каролев“ № 2, етаж 2, стая 205.

Ще бъде отворен всеки работен ден от днес, 30 септември, от 10.00 до 12.00 и от 15.00 до 16.00 часа.

ВАЖНО: Противогрипната ваксина се поставя веднага след закупуването! При невъзможност за непосредствено поставяне след закупуване, се съхранява в хладилни условия при температура от +2С0 до +8 С0.

Ваксина, за която има съмнение, че не е съхранявана правилно, няма да бъде поставена!

Съставил: Тони Колева, РЗИ Габрово.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Коментари

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Любопитно

Започва ремонтът на моста край Дряновския манастир

Вижте как ще изглежда новото мостово съоръжение, свързващо Дряновския манастир и пещерата Бачо Киро.

Published

on

Мостът при Дряновския манастир беше разрушен от наводненията през юни месец миналата година.

След получено финансиране от страна на държавата и изготвяне на проект, съгласуван с всички институции, ремонтът ще започне в началото на юли месец.

Мостът, който свързва Дряновския манастир с пещерата „Бачо Киро“. Визуализация: Община Дряново

Кметът на Дряново Трифон Панчев представи визуализацията на проекта на моста, който свързва манастира с пещерата „Бачо Киро“ и туристическите маршрути в региона.

„Надявам се скоро хиляди туристи да посетят нашата прекрасна община и да си направят красиви снимки за спомен на новия мост“, сподели в социалната мрежа кметът Панчев.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Новини

Провериха басейна в Плачковци и неохраняемите водни площи

Published

on

Проверка по обезопасяване на басейна в Плачковци и неохраняемите водни площи бе извършена в средата на тази седмица.

Комисия в състав: председател – Михаил Йорданов Минчев – гл.специалист „ПБЗН” в Община Трявна и членове инсп.Донка Бойчева – Представител на РЗИ – Габрово, Тотка Христова Димитрова – Председател на ОбС на БЧК-Трявна, п.инсп. Владимир Георгиев – РУ Полиция – Трявна и инсп. инж.Стоян Рачев Стоянов – РС „ПБЗН”- Трявна, обходи открития градски басейн в Плачковци и възможните места за нерегламентирано къпане.

При проверката на басейна комисията не е установила нарушения. Той ще започне да функционира от събота, 6 юни, с разрешение на Комисията за водноспасителна дейност.

снимка: Община Трявна

Възможните места за нерегламентирано къпане са: водоемът в близост до SOS „Детско селище” – Трявна; микроязовир „ Трявна“; водната площ „Яза“; водната площ „Черпи вир“; и водна площ „Минкин бат“.

На посочените обекти има поставени табели, указващи забраната за къпане. Всички условия са спазени.

Дежурните екипи на полицията и специалистите по опазване на чистотата на териториите и контрол на общинските наредби към Община Трявна ще извършват по време на дежурство периодични проверки на бреговата ивица за направени нарушения. При констатиране на такива, ще бъдат налагани санкции на нарушителите.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Новини

Първо класиране за първокласниците приключи

Published

on

Триста петдесет и три деца са класирани на първо класиране за прием в първи клас в училищата на община Габрово, информираха от администрацията на кмета.

Тринадесет деца не са класирани, като причината за това е, че при кандидатстването е посочено само едно училище.

Обявените места за първокласници са 422. Резултатите от класирането може да видите оттук.

Записването в първи клас ще се проведе от 8 до 10 юни, а на 11 юни ще бъдат обявени свободните места за второ класиране.

Системата ще се отвори за регистрации на нови заявления на 12 юни. Във второ класиране могат да участват неучаствали в първо класиране деца и да бъдат редактирани заявления на некласираните на първо класиране.

Графикът на дейностите по приема можете да следите в линка.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица