Свържи се с нас

Новини

Ивелин Николов: Ще създадем условия за по – достоен живот в Габрово

Ивелин Николов е роден през 1962 г. в Габрово. Учи последователно в Начално училище „Петър Падалски” и в Осмо основно училище. Средното си образование завършва в габровската Математическа гимназия през 1980 година. След завършването на Висшето военно артилерийско училище в Шумен е кадрови офицер в Ракетните войски и артилерията с гражданска специалност „Педагогика”. По-късно учи търговско право във Великотърновския университет „Св. Св. Кирил и Методий” и е магистър по политология в Софийския университет „Св. Климент Охридски”. Шест години служи като офицер в Българската армия в ракетната база Марино поле край Карлово и още тогава започва да сътрудничи на вестник „Българска армия”. През 1990 г. се завръща в Габрово и последователно работи като шофьор на такси, снабдител и монтажник в малка фирма, педагогически съветник в Осмо основно училище. В същия период специализира организационна психология и групова динамика в Прага и е председател на Общинския и Регионален съвет на БСП в Габрово. Бил е общински съветник в габровския ОбС, а през 2009 година е избран за народен представител от Габрово. Ивелин Николов е бил е зам.- председател на Комитета за младежта и децата към Министерски съвет, зам.- изпълнителен директор на Изпълнителна агенция „Военни клубове и военно-почивно дело”, журналист във вестниците „Земя” и „Дума”, хонорован преподавател в Нов български университет, Варненския свободен университет и Висшето училище по телекомуникации и пощи. Съавтор е на сборниците „Политически мениджмънт” /2000 г./, „Мениджмънт и комуникация в политиката” /2006 г./ и Учебник по политически мениджмънт в два тома /2011 г./. В момента е директор на Националния политически институт „Димитър Благоев” и главен редактор на вестник „Дума”. Той е семеен с две деца – на 8 и на 5 години. За това, какви са мотивите на Ивелин Николов да се кандидатира за кмет на Габрово, за проблемите на града и за пътищата за тяхното решаване е разговорът на журналиста от вестник „100 Вести“ Стефка Бурмова с кандидата на БСП и АБВ за кмет на Габрово.

снимка: Личен архив

Г-н Николов, какво Ви мотивира, за да се кандидатирате за кмет на Габрово, каква е Вашата визия, свързана с промяната на града?
Идва момент, в който всеки един човек, независимо къде и какво е работил, каква кариера е градил в живота, трябва да се замисли дали е изпълнил своя дълг към своите приятели, своите съграждани, към града в който се е родил. Да остави нещо, което следващото поколение – децата, внуците ни, да ползват.

Мотивацията ми е обвързана с това, че и Габрово като град, и габровци заслужават повече и като достойнство, и като самочувствие, и като идея какво ще се случи след години. Що се отнася до идеите ми, те са свързани да се продължи това, което е започнато и е полезно за нашия град.

Освен това, когато се работи по проекти, свързани с Габрово, те да бъдат с дългосрочен ефект. Да, в момента има направени много неща – красиви цветя, красиви тротоари, но мисълта кое след 20 години ще направи града по-жив, кое ще привлече в Габрово и туристи, и инвеститори липсва във всички проекти. Мисля си, че когато обсъждаме бъдещето на Габрово трябва да погледнем поне малко по-далеч.

А хората тук, габровци, които остават тук, за да живеят и отглеждат децата си тук, включвате ли ги в своята визия за града?
Говоря точно за габровци, за които трябва да се създадат условия за по-достоен живот. Защото в Габрово безработицата е много ниска, но няма и хора за много професии, които искат да работят. Тук доходите продължават да остават ниски. И си мисля, че ако създадем условия и за изява на габровци, свързани с начин на живот, който да ги прави по-спокойни, по-добри, младите хора няма да си тръгват от Габрово. Не бива да забравяме, че има и млади, които искат да се завърнат в своя роден град.

Как точно ще бъде постигнато всичко това?
Първо европейските пари трябва да се насочват към фирми на габровци, а не габровци да бъдат подизпълнители на външни компании. Трябва да дадем възможност нашите, габровските предприемачи да участват активно във всекидневието на града.

Второ, трябва да създадем пространства, които са приятни на габровци, в които те могат да прекарват приятно своя ден. Габрово е единственият град в Габрово, в който няма добре уреден парк за отдих. Въпреки вложените усилия за Маркотея – там не може да бъде градският парк. Съществуват два градски парка, които биха могли да се възстановят. Мисля, че трябва да се създадат условия, освен в чалготеките, да има къде младите хора да прекарват свободното си време и да могат смислено да се чувстват добри и да работят тук.

Габрово има нужда от различен транспорт. Това е градът, в който всеки пътува с колата си и освен замърсяването и задръстването по улиците, е очевидно че градът на маршрутките и такситата не е съвременен европейски град.

И когато говоря за два парка, визирам „Баждар“ и „Градище“, които биха могли да се превърнат в прекрасни привлекателни места за отдих на габровци. В парка „Баждар“ например има стотици дървесни видове, които трябва да се поддържат и които поколението, идващо след нас трябва да познава. Как по-добре биха могли да опознаят те родното, ако не се докоснат на живо до него, да наблюдават как се разлиства дръвчето, как се подготвя то за зимата… За съжаление, в момента „Баждар“ е занемарен – алеите са буренясали, пейките изпочупени, нападалите клони по пътеките създават условия за неприятни инциденти. А в един парк трябва да има и зеленина, и места за децата с площадки за забавления, каквито условия предлагат и „Баждар“, и „Градище“. В един парк трябва да има и вода, и красота, и спокойствие.

Голяма част от габровци са удовлетворени от това, което е свършила днешната местна власт, в лицето на представителите на ПП ГЕРБ. Приемате ли подобно твърдение или ще изразите своето несъгласие с него?
За десетте години, в които управлява ГЕРБ, е направено немалко и това, което е полезно за габровци и Габрово трябва да се продължи. За съжаление това, което работи в момента местната власт е на парче и по идеи, спуснати от друго място, от София. Идеите, свързани с бъдещето на Габрово, трябва да се раждат в Габрово. В общинската администрация на града има качествени хора. Те трябва да продължат да работят, но бъдещето на Габрово трябва да се проектира по такъв начин, че габровци да остават тук, а избралите да живеят и работят в други краища на страната и на света, да се върнат отново тук.

В същото време, към днешния ден Габрово остана без общинско радио, без местна телевизия, без общински вестник?
Това вече е въпрос на местна политика, на политическо виждане за качеството на живот на хората в града. За мен е унизително за габровци Общината да не се стреми да има медии, чрез които да достига информация до всеки един човек. В Габрово винаги е имало силни журналисти и надявам се, да продължи да има добри и качествени журналисти. Но грижа на местната власт също е да създава възможност информационният поток да достига до хората. Това, което в момента има Габрово, не е достатъчно.

Как бихте подходил за решаването на най-тежкия проблем, който мъчи града – неговото обезлюдяване, ниската раждаемост, лошата демографска характеристика? Както и факта, че все повече габровци решават да се насочат към Терминал 2?
Това е генерален проблем. Но, за да иска един човек да живее на дадено място, той трябва да има създадени условия да живее спокойно, да има своята професионална и житейска изява, да е подсигурено бъдещето му. И ако се мисли дългосрочно, в Габрово е нужно да се създадат условия, свързани с облекчаване живота тук – да бъде намалена таксата за детските градини и ясли, да продължава града ни да бъде духовен център на образованието и културата. Хората да имат достойни доходи и професионално развитие и т.н.

Счита се, че местната власт не разполага с възможности за влияние, свързани с повишаване доходите на своите граждани?
Ако местната власт толерира местните фирми – това е възможност за повишаване на доходите. Ако фирмата едва диша и закъсва – дава малки заплати. Ако знае, че има бъдеще ще дава високи заплати на своите хора. Ето защо местната власт трябва да създаде условия за развитие на фирмите, за създаване на свободни икономически зони, за каквито Габрово има възможност с добре развитата си инфраструктура – за междуградски транспорт, пътища и газификация. Така че, местната власт би могла в обединение със съседните общини, което се използва много масово в Европа, да създаде условия бизнеса да диша по-спокойно.

Преди време се говореше за създаване на Свободна икономическа зона между Габрово и Севлиево. Самият Вие бихте ли работили за създаване на свободни икономически зони с общини, чието управление е в ръцете на различна политическата сила от тази, в която Вие членувате?
Аз съм привърженик за създаването на Свободна икономическа зона. За мен няма значение от коя политическа сила е кметът на съседната община. И продължавам да считам, че Томислав Дончев е достатъчно почтен и като габровец ще продължи да помага на Габрово, на реализирането на проекти в нашия град и когато стана кмет от БСП.

Автор: Стефка Бурмова
*Интервюто е публикувано във вестник „100 Вести“*

Коментари

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Новини

Михаела Цонева с титла на двойки в Истанбул

Пореден престижен успех през сезона постигна габровската тенис надежда Михаела Цонева, съобщи електронното спортно издание sport-gabrovo.com.

От ляво надясно: Михаела Цонева и Елена Кралева, снимка: sport-gabrovo.com

Състезателката на клуб „Кристи“ (Дряново) триумфира в надпреварата на двойки в турнира за юноши и девойки от пета категория на Международната федерация по тенис (ITF), проведен в Истанбул, Турция.

Михаела участва заедно с Елена Кралева от ТК „СА Несебър“. Цялата статия за успеха на габровския талант можете да прочетете оттук.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Любопитно

„Приеми ме на село“ в „Национални дни за учене през целия живот“

Инициативата „Приеми ме на село“ бе част от изложението „Национални дни за учене през целия живот“. Форумът се проведе от 9 до 11 октомври от Министерство на образованието и науката, информираха от Община Габрово.

Националните дни за учене през целия живот се осъществяват по проекта „Националните координатори в изпълнение на Европейската програма за учене на възрастни”, финансиран с подкрепата на Програмата на Европейския съюз в областта на образованието, обучението, младежта и спорта „Еразъм +”.

Община Габрово получи покана за участие на 10 октомври, за да представи инициативата Приеми ме на село като добра практика свързана с учене между поколенията, опазване и съхраняване на българските традиции и ценности.

снимка: Община Габрово

Проектът провокира голям интерес сред посетителите на изложението. Те имаха възможност да надникнат в света на „Приеми ме на село“. Да опитат уникалната баница с боб, да получат част от кулинарното наследство на нашите баби и да си поговорят с две от очарователните ни внучета на заем Никол и Теодора, възпитанички на Национална Априловска гимназия, които с радост и ентусиазъм разказваха за преживяванията и емоциите си по време на престоя им в селата.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Култура

Вълнуващо начало на „Фортисимо в клас“ в Габрово

В истински празник се превърна първият учебен час по музика, с който стартира образователната програма „Фортисимо в клас“ в Габрово. За да обяви началото на проекта, в ОУ „Ран Босилек“ пристигна ръководителят на програмата Хари Ешкенази.

Световноизвестният цигулар и Даниела Христова от Габровски камерен оркестър успяха да привлекат по неповторим начин вниманието на четвъртокласниците и искрено да ги развълнуват. С много настроение гост-лекторите запознаха малчуганите с особеностите на най-малкия инструмент от групата на струнните лъкови инструменти – цигулката.

снимка: Община Габрово

В рамките на нестандартния учебен час децата се запознаха с интересни факти за създаването на цигулката, за нейното устройство и за начините на звукоизвличане. Научиха най-важното за майсторите-лютиери, за развитието на класическата музика и имаха възможността да чуят откъси от произведения на Паганини, Бах и Бетховен.

В края на първото занятие всички с радост и желание опитаха да създадат мелодия, а Хари Ешкенази пожела на добър час на програмата в Габрово, отбелязвайки че най-доброто образование е именно образованието чрез опит.

На добър час на програмата пожелаха и Георги Маринов – началник на Регионално управление на образованието, и директорът на училището Нина Митева. Тази седмица занятията продължават в останалите три училища, включени в проекта – НУ „Васил Левски“, СУ „Райчо Каролев“ и ОУ „Неофит Рилски“.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

 

Популярни новини от последната седмица