Свържи се с нас

Новини

Кметът на Севлиево инспектира ремонтите в МБАЛ „Стойчо Христов“

Лекари и сестри му благодариха, че е спасил болницата от фалит и подпомага развитието на модерно здравеопазване в Севлиево

Published

on

Кметът на Община Севлиево д-р Иван Иванов разгледа на място ремонтите в МБАЛ „Стойчо Христов“. Обновяването на “Вътрешното отделение” е завършено, като в него вече се приемат пациенти. Необходимото основно оборудване е налично, а с помощта на бизнеса в Севлиево са закупени и нови, модерни легла, както и специални матраци.

снимка: Община Севлиево

Направен е цялостен ремонт на помещенията в отделението, на електрическата инсталация, на водопровода и на канализацията. Всяка болнична стая ще има собствен санитарен възел, а бившата трапезария се преустроява в стая за интензивно лечение.

снимка: Община Севлиево

Изцяло обновени са лекарският кабинет, сестринската стая, кабинетите на дежурните лекари и на сестрите. Реновирани и разширени са ехокардиографският кабинет, манипулационната и останалите технически помещения.

снимка: Община Севлиево

Строителните дейности за модернизиране на “Вътрешното отделение” възлизат на близо 177 хиляди лева и са финансирани от Община Севлиево. Извън строителните дейности, представителите на бизнеса са помогнали много за обновяването на материално-техническата база на болницата.

снимка: Община Севлиево

Основните дарители на здравното заведение в момента са компаниите „Идеал Стандарт Видима“, „Хамбергер“ и АББ. Ремонт тече и в детското отделение на МБАЛ „Стойчо Христов“. Там също е предвидено обособяването на 13 болнични стаи, манипулационна, лекарски кабинет, кабинет на завеждащия отделението, занималня и санитарни помещения.

снимка: Община Севлиево

Проектът се изпълнява в момента, а отпуснатите средства възлизат на 102 хил. лв. Пациентите и медицинският персонал благодариха на кмета д-р Иван Иванов за усилията, които Община Севлиево полага през последните години, за да запази и модернизира лечебното заведение.

снимка: Община Севлиево

„Усилията ни са общи и се радвам, че дават резултат. В последните две години отделенията в болницата, едно по едно, започват да придобиват вид, какъвто трябва да имат и какъвто пациентите и персоналът очакват. От условията за работа до голяма степен зависи и качеството на медицинската помощ”, каза д-р Иванов.

снимка: Община Севлиево

“Нашата община не е никак малка, а вече идват и пациенти от други общини. Това е доказателство, че и други оценяват преимуществата на севлиевските здравни заведения. Пожелавам ви да сте здрави и да работите спокойно тук“, обърна се кметът към персонала в лечебното заведение.

снимка: Община Севлиево

„През последните години, благодарение на Общината, успяхме да оцелеем и да стабилизираме болницата. А сега вече мислим как да създаваме все по-добри условия за пациентите и за вас, които прекарвате голяма част от живота си тук”, коментира управителят на лечебното заведение д-р Пламен Цеков, който беше категоричен, че пациентите вече ще получават по-качествена медицинска помощ, а персоналът – достойно възнаграждение за усилията, които полага.

снимка: Община Севлиево

“На нас с д-р Иванов ни се падна честта от 2012 г. насам да компенсираме пропуски с 13-годишна давност – да извършваме основни ремонти, да увеличаваме заплатите на персонала, да оборудваме с нова апаратура и то на фона на реформи в сектора”, каза още д-р Цеков и отново благодари на кмета за тоталната подкрепа”.

снимка: Община Севлиево

Той не спести и факта, че “тук нямаме нито един върнат пациент и това се дължи на финансирането от общината в размер на 400 хиляди лева, включително и за дейностите, които Здравната каса не покрива”.

снимка: Община Севлиево

Кметът д-р Иванов се запозна и с работата на „Медицински център – 1“, който също е в сградата на болницата. Наскоро дружествата „Акта-мед“ и „Медицински център – 1“ се обединиха, за да могат да предложат по-добри здравни услуги. Всички дейности на двете здравни заведения вече се извършват на територията на болницата.

снимка: Община Севлиево

Управителят на центъра д-р Младен Пенчев благодари за усилията, които полага Община Севлиево за подобряването на здравните грижи. Центърът вече е функционално свързан с болницата и двете структури в момента се допълват, стана ясно по време на обиколката.

снимка: Община Севлиево

Всички медицински дейности са събрани на едно място – спешна, неотложна, първична, специализирана доболнична помощ, лабораторията и болничната помощ териториално са на едно място. Така пациентът може да получи най-доброто лечение и да скъси пътя на лечебния процес.

снимка: Община Севлиево

По думите му “всичко това е направено в интерес на пациентите и на медицинските кадри. Пациентите са ни важни, но и кадрите са не по-малко важни, защото са дефицитни. Затова и създаваме условия за добра работа и така ги задържаме при нас”, каза още той и допълни: “В лицето на Общината и на д-р Иванов аз виждам една много правилна политика – да се гарантира, че тези лечебните заведения ще се запазят и ще работят все по-добре. Никога не са искали от нас да отчисляваме печалба като търговски дружества. А целта е да се гарантира, че в Община Севлиево ще има лечебно заведение за болнична и за доболнична помощ. Вече сме конкурентни и предлагаме максимално добри условия. Освен това Общината никога не е искала високи наеми, не е имала претенции към наемите за кабинетите на общопрактикуващите лекари – на всички изпълнители в поликлиниката са дадени добри условия, за да работят в Севлиево”, заключи д-р Пенчев.

снимка: Община Севлиево

“Реално в Габровска област няма друг такъв медицински център, който да е толкова добре оборудван. Все повече хора идват тук от околните населени места, защото центърът работи денонощно, без да връща пациенти, а услугата е на ниво. Тук имаме неотложна помощ, отделно от спешната помощ”, коментира д-р Пешков и беше категоричен, че “дори и областни градове не могат да се похвалят с такова покритие на здравните услуги.

Окрупняването на болничната и на доболничната помощ е огромно улеснение за пациентите – като дойдат до личния лекар, директно могат да преминат през цялата система и ако се налага – директно биват насочвани към болницата, а това спасява животи”.

снимка: Община Севлиево

Доайенът д-р Борис Донев, който е рентгенолог в „Медицински център 1“ похвали опитите да се съберат всички фрагменти на здравеопазването под един покрив. “Шест здравни заведения вече са на едно място. Засега смятам, че нещата тук вървят добре и се надявам за в бъдеще да става все по-добре, защото това е правилният път“, категоричен е той след десетки години практика в здравната система.

Д-р Донев припомни и идеята част от сградата на болницата да се преустрои в център за настаняване на възрастни хора, което ще улесни още повече достъпа им до здравна помощ. Д-р Мария Пройнова, завеждащ отделението по физиотерапия в „Медицински център 1“, благодари за това, че вече имат цялото необходимо оборудване за работа. А от лаборантите стана ясно, че вече правят всички видове изследвания и не отстъпват по качество на услугата на столичните лаборатории.

снимка: Община Севлиево

В „Медицински център 1“ стаите са обновени и освежени, доставена е съвременна техника за изследвания, има нова регистратура и специална система за дигитализация с база данни за улеснение на персонала и пациентите. Има мамограф и скенер, а клиничната лаборатория също е била преоборудвана с нова, модерна апаратура.

Подготвя се специално помещение за нов рентгенов апарат. Техниката е закупена от Община Севлиево. Предстои разширяване и на паркинга пред болницата – нововъзникнала нужда, заради увеличения поток пациенти от съседни общини.

“Виждам, че и тук нещата се подреждат и това ме радва. За мен е важно общинската болница и общинският медицински център да са в състояние да осигурят адекватни медицински грижи за севлиевци”, каза кметът д-р Иван Иванов и благодари за ефективната комуникация и съвместни действия, благодарение на които резултатът е на лице.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Новини

ПТГ „Д-р Никола Василиади“ се класира на финалите по футбол на страната

Published

on

Отборът на Професионална техническа гимназия „Д-р Никола Василиади“ – Габрово, 11-12 клас, се класира на финалите на Националните ученически игри, след като стана зонален първенец на областите Габрово, Плевен, Ловеч, Велико Търново, Враца, Видин и Монтана.

Там ще се изправи в спор за Купата на страната с останалите пет победители областни шампиони. Футболистите от Габрово, водени от треньорския тандем на заместник – директора Христо Минков и преподавателя Надежда Найденова, записаха успех над ПТГЕ „Христо Ботев“ – Монтана.

Двубоят помежду им се изигра днес, 25 април, в Севлиево и приключи при резултат 4:2. На стадион „Раковски“ габровци не оставиха съмнение кой от двата състава заслужава да се бори за Купата на България. Въпреки трудното начало на мача, ПТГ – Габрово навакса изоставане от 0:1 и обърна развоя на срещата до 4:1.

По две попадения за „василиадевци“ във вратата на противника отбелязаха Дориян Николаев и Християн Пенчев, които материализираха отличното представяне на целия отбор. В края на двубоя ПТГЕ „Христо Ботев“ успя да върне едно попадения, но последния съдийски сигнал дойде при този резултат.

Така след победата, зоналният първенец ПТГ „Д-р Никола Василиади“ се включа в битката за Купата на страната, в съревнование с победителите от останалите области в страната. Финалният турнир ще се проведе в началото на месец май в Разград.

Зареди още

Култура

„Познай кой ще дойде на вечеря?“ в Габрово

Published

on

Когато Даниел (Мариан Бачев), преуспяващ адвокат, за поредна вечер се връща в малките часове на нощта при съпругата си Катрин (Диана Любенова), с оправданието, че е бил при най- добрия си приятел, който е в депресия, тя не може да приеме това извинение.

Още повече, че никога всъщност не е виждала въпросния приятел Чарли (Антоан Петров – Анди). Притиснат от Катрин, Даниел е принуден да покани Чарли на вечеря.

Но липсата на реално съществуващ приятел поставя изобретателния адвокат в безумната ситуация да прибегне до услугите на случайно срещнат клиент на един бар.

Как ще протече вечерята, какви рискове и обрати ще се стоварят върху главата на Даниел и дали Катрин ще познае кой всъщност е дошъл на вечеря? Това ще разберете, само ако гледате пиесата на Адриен Ракка “Познай кой ще дойде на вечеря?”.

Спектакълът ще се играе този петък – 26 април, в зала „Възраждане“ в Габрово, от 19.00 часа.

Зареди още

Икономика

Фирма „Теспом“ търси стругар

Published

on

Фирма „Теспом“АД търси:

1. Стругар, универсален струг.

При интерес, моля изпратете Вашата автобиография на електронна поща: tedi_nikolova@tespom.bg или на място в дружеството: гр. Габрово, ул.“Бодра смяна“1.

Тел. за връзка: 0879/123 678 – инж.Христо Метев.

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица