Свържи се с нас

Новини

Мъртва риба се разлага в язовира край Враниловци, а държавата – не знае!

Мъртва риба съхне и се разлага в чашката на съвсем скоро принудително източения язовир „Лопушница“, край габровското село Враниловци, а държавата отрича да има проблем. Това става ясно от отговора на министъра на земеделието, храните и горите Десислава Танева до народния представител Кристина Сидорова, повдигнала въпроса за конкретните мерки, които ще бъдат предприети за преодоляване на кризата.

Copyright © 2019 GabrovoNews.bg

От отговора до Кристина Сидорова става известно още, че яз.“Лопушница“ е собственост на държавното дружество „Напоителни системи“ ЕАД и се стопанисва от неговия клон Среден Дунав, гр. Плевен.

Copyright © 2019 GabrovoNews.bg

До месец март 2016 г. язовирът е отдаван под наем на дружество с ограничена отговорност, въз основа на сключен договор. След март 2016-та наемодателят е прекратил договора, сключен с „Напоителни системи“ ЕАД – клон Среден Дунав, гр. Плевен и е извадил рибата от водоема при прекратяването му.

Copyright © 2019 GabrovoNews.bg

През 2017 г. възниква неизправност на спирателния кран на основния изпускател. За да се облекчи работата на изпускателя, представляващ съоръжение за контролиране на водното ниво в язовира, през месец април същата година е монтиран 1 сифонен изпускател.

Copyright © 2019 GabrovoNews.bg

От 2018 г. яз.“Лопушница“ е бил в предаварийно състояние поради поява на теч в петата на стената на съоръжението. През месец октомври, след възлагане на „Напоителни системи“ ЕАД, са извършени инженерно – геоложки проучвателни дейности, обследвания и анализи, като е бил установен пробив в тръбата на основния изпускател, в резултат на което е появилият се теч в петата на стената.

Copyright © 2019 GabrovoNews.bg

За извършване на ремонтните работи по изпускателя тогава се е наложило цялостно източване на хидросъоръжението.

Copyright © 2019 GabrovoNews.bg

През месец май 2019 г. са били предприети превантивни мерки за предотвратяване на наводнения в селата Драгановци и Яворец, като са били монтирани допълнително 2 сифонни изпускателя, тъй като същите спомагали за по-бързото източване на водата.

Copyright © 2019 GabrovoNews.bg

Непрекъснатите валежи през пролетта и лошите метеорологични условия са затруднили източването на яз.“Лопушница“, което е отложило извършването на ремонтните дейности. Същите се затруднявали и от обстоятелството, че хидросъоръжението е свързано с намиращия се над него язовир „Яна“ (бивш яз.“Войново“, собственост на еднолично дружество с ограничена отговорност, находящ се в землището на гр.Габрово), където е извършена регистрация на рибовъдно стопанство по Закона за рибарството и аквакултурите, собственост на едноличен търговец.

От месец март 2016 г. яз.“Лопушница“ е източван шест пъти до кота 0. До настоящия момент не е била установена мъртва риба в него, твърди в отговора си до Кристина Сидорова земеделският министър. Според Десислава Танева ако има налична мъртва риба, то тя най-вероятно е плевелна или излязла от границите на рибовъдното стопанство при преливането на яз.“Яна“.

Copyright © 2019 GabrovoNews.bg

Към настоящия момент язовирът край Враниловци продължава да се източва, за да започнат ремонтно – възстановителните работи на основния изпускател преди настъпване на есенно – зимния сезон. Язовирът има собствен водосбор, затлачен е от наноси и е с много намален полезен обем, което е причината за бързото му пълнене.

Хидросъоръжението е под постоянно наблюдение от служители на „Напоителни системи“ ЕАД – клон Среден Дунав, гр. Плевен, които до момента не са забелязали или усетили с обонянието си носещата се във въздуха силната миризма на разлагаща се мъртва риба в него.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Коментари

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Крими

Полицейски акции в Габрово и Трявна

Две полицейски акции са били проведени на територии на общините Габрово и Трявна, информираха от пресцентъра на Областната дирекция на МВР – Габрово.

Вчера, 15 октомври, в Габрово е била реализирана специализирана полицейска операция по безопасност на движението. В хода на полицейските действия, осъществени по метода за „широкообхватен контрол“ били проверени 56 моторни превозни средства, от които 28 товарни автомобила и 58 души.

Констатирани били общо 11 нарушения, за които са наложени 8 глоби с фиш и са съставени 3 акта, като връчените електронни фишове са 11.

За периода от 8 до 14 октомври на територията, обслужвана от тревненската полиция, е била проведена специализирана полицейска операция, с цел осигуряване на полицейско присъствие в малките и отдалечени населени места, противодействие на телефонни измами с възрастни хора, и контрол на пътното движение.

В хода на акцията били проверени 244 моторни превозни средства и 283 души. Установени са 177 нарушения, за които са наложени 131 глоби с фиш и са съставени 46 акта. В резултат на проверките са били разкрити две престъпления по линия „наркотици“.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Крими

Малолетен задигна 50 лева от беларусец на „Брянска“

Полицията в Габрово разкри извършителя на кражба. Това е малолетен жител на града, задигнал 50 лева от гражданин на Беларус.

Малолетният габровец, за когото са налице данни за предишни противообществени прояви, извършил престъплението в събота, 12 октомври, в района на ул.“Брянска“.

Материалите по преписката ще бъдат изпратени на Районна прокуратура – Габрово, по компетентност.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Новини

Габрово вече има „Дърво на приятелството“ с Аалст

От днес, 16 октомври, на площад Марсел де Бископ в Габрово има „Дърво на приятелството“, символизиращо отношенията между Габрово и белгийския град Аалст, и защото отношенията вече са далеч от протоколните, дипломатически и политически.

снимка: Областна администрация – Габрово

Корените на първото бяха посадени от Почетен консул на Република България в Кралство Белгия и дългогодишен приятел на Габрово Вили Ван Импе и Марияна Башева от Клуб „Приятели на Белгия“.

снимка: Областна администрация – Габрово

Последваха ги посланикът на Кралство Белгия в България Н.Пр. Франсоа Бонтан; извънредният и пълномощен посланик на Република България в Кралство Белгия и Великото херцогство Люксембург Н.Пр. Мая Добрева; областният управител Невена Петкова; изпълняващият длъжността кмет на Община Габрово Нела Рачевиц; Лена Георгиева, председател на Общински съвет Габрово; заместник – кметът Николай Меразчиев, заедно с представители от Дневния център за възрастни с увреждания.

Церемонията съвпада с отбелязването на 140 години дипломатически отношения между България и Белгия. А поводът за посещението на дипломатите в Габрово бе официалното предаване на мобилен дефибрилатор на Община Габрово от Фондация „Хора в помощ на Габрово“.

снимка: Областна администрация – Габрово

„Отношенията между две държави не са само в столиците им, а се изразяват най – вече във връзката между хората“ – каза посланикът на Белгия, който определи събитието като истински важно, защото в центъра стоят хората.

снимка: Областна администрация – Габрово

Визитата е повод да се обсъдят и нови възможности за сътрудничество включвайки културно – историческото наследство на Габрово и изкуство в градска среда, затова в програмата на гостите е предвидено и посещение на Дома на хумора и сатирата и Интерактивен музей на индустрията.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

 

Популярни новини от последната седмица