Свържи се с нас

Новини

Мъртва риба се разлага в язовира край Враниловци, а държавата – не знае!

Published

on

Мъртва риба съхне и се разлага в чашката на съвсем скоро принудително източения язовир „Лопушница“, край габровското село Враниловци, а държавата отрича да има проблем. Това става ясно от отговора на министъра на земеделието, храните и горите Десислава Танева до народния представител Кристина Сидорова, повдигнала въпроса за конкретните мерки, които ще бъдат предприети за преодоляване на кризата.

Copyright © 2019 GabrovoNews.bg

От отговора до Кристина Сидорова става известно още, че яз.“Лопушница“ е собственост на държавното дружество „Напоителни системи“ ЕАД и се стопанисва от неговия клон Среден Дунав, гр. Плевен.

Copyright © 2019 GabrovoNews.bg

До месец март 2016 г. язовирът е отдаван под наем на дружество с ограничена отговорност, въз основа на сключен договор. След март 2016-та наемодателят е прекратил договора, сключен с „Напоителни системи“ ЕАД – клон Среден Дунав, гр. Плевен и е извадил рибата от водоема при прекратяването му.

Copyright © 2019 GabrovoNews.bg

През 2017 г. възниква неизправност на спирателния кран на основния изпускател. За да се облекчи работата на изпускателя, представляващ съоръжение за контролиране на водното ниво в язовира, през месец април същата година е монтиран 1 сифонен изпускател.

Copyright © 2019 GabrovoNews.bg

От 2018 г. яз.“Лопушница“ е бил в предаварийно състояние поради поява на теч в петата на стената на съоръжението. През месец октомври, след възлагане на „Напоителни системи“ ЕАД, са извършени инженерно – геоложки проучвателни дейности, обследвания и анализи, като е бил установен пробив в тръбата на основния изпускател, в резултат на което е появилият се теч в петата на стената.

Copyright © 2019 GabrovoNews.bg

За извършване на ремонтните работи по изпускателя тогава се е наложило цялостно източване на хидросъоръжението.

Copyright © 2019 GabrovoNews.bg

През месец май 2019 г. са били предприети превантивни мерки за предотвратяване на наводнения в селата Драгановци и Яворец, като са били монтирани допълнително 2 сифонни изпускателя, тъй като същите спомагали за по-бързото източване на водата.

Copyright © 2019 GabrovoNews.bg

Непрекъснатите валежи през пролетта и лошите метеорологични условия са затруднили източването на яз.“Лопушница“, което е отложило извършването на ремонтните дейности. Същите се затруднявали и от обстоятелството, че хидросъоръжението е свързано с намиращия се над него язовир „Яна“ (бивш яз.“Войново“, собственост на еднолично дружество с ограничена отговорност, находящ се в землището на гр.Габрово), където е извършена регистрация на рибовъдно стопанство по Закона за рибарството и аквакултурите, собственост на едноличен търговец.

От месец март 2016 г. яз.“Лопушница“ е източван шест пъти до кота 0. До настоящия момент не е била установена мъртва риба в него, твърди в отговора си до Кристина Сидорова земеделският министър. Според Десислава Танева ако има налична мъртва риба, то тя най-вероятно е плевелна или излязла от границите на рибовъдното стопанство при преливането на яз.“Яна“.

Copyright © 2019 GabrovoNews.bg

Към настоящия момент язовирът край Враниловци продължава да се източва, за да започнат ремонтно – възстановителните работи на основния изпускател преди настъпване на есенно – зимния сезон. Язовирът има собствен водосбор, затлачен е от наноси и е с много намален полезен обем, което е причината за бързото му пълнене.

Хидросъоръжението е под постоянно наблюдение от служители на „Напоителни системи“ ЕАД – клон Среден Дунав, гр. Плевен, които до момента не са забелязали или усетили с обонянието си носещата се във въздуха силната миризма на разлагаща се мъртва риба в него.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Коментари

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Новини

Природен парк „Българка“ отбелязва Седмицата на гората

Published

on

Като алтернатива на всички отменени събития по повод Седмицата на гората – 2020 г., която по традиция се провежда в първата пълна седмица на месец април, тази година, от 6 до 12 април, Изпълнителна агенция по горите, в това число и ДПП „Българка“, отправя предизвикателство към подрастващите да пишат, рисуват, творят за гората.

Докато са у дома, децата могат да си спомнят свои преживявания, емоции, случки в гората или просто да използват въображението си, за да творят. Целта на инициативата е да се насърчават младите хора да споделят своите емоции чрез творчество, както и да постави акцент върху гората и възпитанието на подрастващите в любов и грижа към природата.

Няма ограничения за възраст, както и за жанра на произведенията. Своите истории, разкази, стихове, есета или снимки на рисунки, придружени с името, годините, телефон за връзка, града, в който живеят и училището, в което учат, малките природолюбители могат изпращат на ел. адрес dppbulgarka@abv.bg до 30 април 2020 г.

Всички произведения ще бъдат публикувани на страницата на Агенцията и нейните структури. През есента на всички участници в инициативата ще бъде предоставена възможност да залесят, напътствани от лесовъди и горски служители.

Всички събития, свързани с отбелязването на Седмица на гората се отлагат за неопределено време.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Култура

Какви са били мерките против епидемии в Габрово преди 130 години?

Published

on

В старите Протоколни книги на Габровския градски общински съвет четем интересни сведения за мерките взети от общинските управници против разпространението на епидемия от холера, в случай, че страшната болест се появи.

На свое заседание, описано в Протокол № 42 от 13 авг. 1893 г., се вземат следните решения за предотвратяването на епидемии на територията на Община Габрово. Избира тричленна комисия от общинските съветници: Никола Гутев, Стоян Радомеров и Христо Тюлюмбаков, които съвместно с градския лекар д-р Гелбер и околийския лекар д-р Крауз да подберат здание, вън от града – под наем, за купуване, или да се изградят бараки за болни от холера в случай, че болестта се появи в Габрово.

снимка: Държавен архив – Габрово

Възлага се на комисия, в състав: Петър Г. Хайрлов с градския и околийски лекари, да приготвят три носилки за пренасяне на болните. Забранява се продажбата на хранителни продукти (зеленчуци, брашна и др.) на пазарския площад, като за място на търговия се определя градската градина на м. Падало. Пазарът за коне, магарета и коли (каруци) се определя на мястото до паметника на Капитан Дядо Никола (до Шиваров мост). Пазари за дърва да стават до р. Синкевица (в района на махала Боровото) или на м. Падалото, за тези които идват от Севлиево. Възлага се на кмета и лекарите да проучат състоянието на всички чешми, кладенци и др. източници, като се забрани употребата на тези, които не отговарят на хигиенните изисквания, а за тези които са годни, общината да достави тулумби (съдове), с които да се вади водата без да се замърсява. На разположение на лекарите се предоставя градския салон, където да се изнасят пред гражданите лекции за предпазване от холерната зараза, като при възможност тези лекции да бъдат напечатани на брошури и раздадени по всички къщи. Да се издаде заповед, с която да се забрани обработката на кожи в чертите на града, като това се извършва от Падалския мост надолу по течението на река Янтра.

Общината предвижда да се сключи заем за 10 000 лв. срещу приходите от пет касапски дюкяна, с който да се финансират мерките за защита на града от холерна епидемия, като се помоли Председателя на Севлиевския окръжен хигиенен съвет – Севлиевския окръжен управител да ходатайства за отпускането на най-малко 5 000 лв. помощ на града за погасяване на заема.

За членове на Габровската градска хигиенна комисия се назначават градския и околийския лекари, кмета Васил Грудов, помощник кмета Христо Русев, общинските съветници Петър Г. Хайрлов, Никола Т. Рашеев и Никола Гутев.

Автор: Цветомира Койчева, началник на отдел „Държавен архив” – Габрово.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Любопитно

Магазин „ЕЛЕНА“ ви очаква!

Published

on

Заповядайте в магазин „ЕЛЕНА“, който е официалният представител на мандра „Елена“ за Габрово. Търговският обект е разположен на Централния Кооперативен пазар, ул.“Отец Паисий“ 11.

В магазин „ЕЛЕНА“ имате възможност да опитате от висококачествени млечни продукти от мандра „Елена“ и мандра „Дестан“, с уникален вкус и качество, различни видове мариновани риби и хайвери, колбаси и деликатеси от различни части на България, както и да се насладят на големите разнообразия от гръцки и турски маслини и зехтини.

Всеки ден в Магазин „Елена“ можете да намерите прясно изпечен селски хляб, както и домашно приготвени кексове и козунаци.

Работно време:
Понеделник – Петък: от 08.00 до 19.00 ч.
Събота: от 08.00 до 14.00 ч.

Телефон за връзка: +359 87 805 6455.

Заповядайте!

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица