Свържи се с нас

Новини

„Животът е с предимство“

Published

on

На 20 септември, петък, Областна администрация – Габрово и Държавна агенция „Безопасност на движението по пътищата“ организират събитие, което ще се проведе под надслов „Животът е с предимство“.

То е по повод Европейския ден без загинали на пътя и е подкрепено от местни институции и организации, които се обединяват около една обща идеята, а именно – безопасността по пътя е отговорност на всички.

Мястото е площад „Възраждане“, а във времето от 16:30 до 19:30 часа, където всички участници и посетители ги очакват специални демонстрации, игри, симулатори, състезания и разбира се полезна информация.

Най – малките участници в събитието – децата от детските градини от областта, ще направят дефиле с картонени коли – изрисувани от тях и със специални послания. Те ще се движат по маршрут, от кръстовището на хотел Балкан и ще завършат на откритата сцена на пл. „Възраждане“.

Какво се случва и как трябва да реагираме, ако станем свидетел или участник в пътно транспортно произшествие, ще разберем от демонстрацията, която ще направят полиция, пожарна, Спешна помощ, БЧК.

Чрез специална инсталация, която представлява реална пътна обстановка, представители на Държавната агенция „Безопасност на движението по пътищата“, ще обръщат внимание на децата за това как безопасно да пресичат и защо винаги трябва да бъдат внимателни и отговорни щом са на улицата.

Предвидени са още рисуване с различни материали, викторини, колело, но не на късмета, а с въпроси, които да проверят до колко познаваме правилата за движение.

Ако не сте чували за приложението iHelp, то ще ви запознаем с неговия създател, който ще ни разкаже за какво служи то.

снимка: Областна администрация – Габрово

Няма да бъдат пренебрегнати и по- големите участници – ученици и родители, за тях от „Автомобилна администрация“ са предвидили два симулатора, чрез които ще може да разберем какво е ако попаднем на хлъзгав път или навлезем с много висока скорост в завой.

А дали може да си представите какво е усещането да си пиян? Ще проверим на място как и дали може да координирате движенията си ако сте с… алкохолни очила.

Предстоят демонстрации на най – добрите приложни колоездачи от SOS – Трявна, а защото сме в града, известен с хумора и сатирата – ще погледнем на темата и от тази страна в шатрата на Дом на хумора и сатирата – Габрово.

В рамките на кампанията за пътна безопасност ще обърнем внимание и на активните шофьори. Ще може да проверите контролните си точки, да направите справка за наложени глоби. В шатрата на Съюза на българските автомобилисти ще проверяваме знанията ви и един от всички отговорили вярно на въпросите ще си тръгне със специална награда.

Събитието „Животът е с предимство“ попада и в Седмицата на мобилността, за която Община Габрово е предвидила много и различни инициативи. В същия ден, но малко по – рано от 10:00 до 12:00 часа в Градинката с мечето, ще се случи приложно каране на бебешки и детски колички в градска среда.

От 15:00 до 18:00 часа на разположение ще са общинските електромобили за една екоразходка. Ако обичате да ходите пеш, то задължително се включете в надпреварата за най – много изминати крачки, която се провежда от 16.09. до 19.09.

Търсят се и най – усмихнатите селфи маниаци, който да участват в конкурса „Върви с мен!“. Всички инициативи, включени в Седмицата на мобилността може да следите на сайта на Община Габрово.

снимка: Областна администрация – Габрово

Инициативата „Животът е с предимство“ е под патронажа на председателя на Държавна агенция „Безопасност на движението по пътищата“ Малина Крумова и се провежда със съдействието на: Общините от областта – Габрово, Дряново, Севлиево и Трявна, Областна комисия по безопасност на движението по пътищата, ОД МВР – Габрово, РД ПБЗН – Габрово, ЦСМП – Габрово, Регионално управление на образованието – Габрово, Областен отдел „Автомобилна администрация“, БЧК – Габрово, Дом на хумора и сатирата, Общински съвет по наркотични вещества, Областен информационен център, СБА, Благоустрояване – Габрово, SOS – Трявна, iHelp.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Коментари

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Новини

Представят концепцията за бъдещето на зоопарка в Габрово

Published

on

Този петък, 21 февруари, от 17.30 часа в Заседателната зала на 3-тия етаж на общинската администрация Община Габрово организира публично представяне и обсъждане на Концепцията за бъдещото развитие на „Зоопарк – Габрово“. Достъпът ще бъде осигурен от служебния вход до зала Възраждане на Общината.

Документът е разработен с цел да подпомогне процеса на лицензиране на Зоопарка, както и да конкретизира дейностите, които следва да бъдат извършени, за да отговори обектът на съвременните изисквания и да продължи развитието си в посока опазване на диви животински видове извън естествената им среда, чрез отглеждането и размножаването им при контролирани условия, развитие на образователни програми, осъществяване на природозащитна дейност и подпомагане на научно-изследователска работа.

В срещата ще вземе участие и г-н Валери Георгиев, началник отдел Биологично разнообразие в МОСВ, структура, отговорна за прилагане и контрол по наредбите за зоопарковете (Наредба № 1/2006 г. на МОСВ и Наредба № 6/2003 г. на МОСВ).

Поканени да вземат участие са гражданите на община Габрово, общински съветници, представители на средствата за масово осведомяване и други заинтересовани лица.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Новини

Габрово ще отбележи 147 години от гибелта на Васил Левски

Published

on

С възпоменателно поклонение на 19 февруари, Габрово ще отбележи 147 години от обесването на Васил Левски.

В 12.00 часа пред Морената, в градинката до Регионална библиотека „Априлов – Палаузов“, ще бъде отслужена панихида.

Слово за делото на Апостола ще изнесе Даниела Цонева – председател на Обществен комитет „Васил Левски“, а с поетична композиция учениците от НУ „Васил Левски“ ще припомнят неговите завети.

Членове на клуб „Млад възрожденец“ при Национална Априловска гимназия и представители на габровския клон на НД „Традиция“ ще организират почетен караул.

Под звуците на възрожденски маршове, изпълнени от Оркестър „Габрово”, да сведем глави пред паметта на Апостола на българската свобода!

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Новини

Обучиха представителите на комитетите и групите по условия на труд

КНСБ – Габрово реализира поредното си ежегодно обучение на представители на комитетите и групите по условия на труд

Published

on

На 14 февруари в Професионалната техническа гимназия „Д-р Никола Василиади“ в Габрово, Регионалният съвет на КНСБ проведе поредното ежегодно обучение на представителите на комитетите и групите по условия на труд.

Обучението се реализира в съответствие с изискванията на чл. 30 от Закона за здравословни и безопасни условия на труд и Наредба № 4 на Министерството на труда и социалната политика.

снимка: КНСБ – Габрово

Над 40 представители на Комитетите по условия на труд от четирите общини на област Габрово участваха в организираното обучение. Обучението се утвърди във времето, като участници в него и тази година бяха представители освен от частните фирми, така и от публичния сектор.

Лектори на обучението бяха Виолета Иванова, директор на Дирекция „Инспекция по труда”, със седалище Габрово и г-н Огнян Атанасов, национален секретар на КНСБ, Отдел „Безопасност и здраве при работа. Екология”.

снимка: КНСБ – Габрово

Те запознаха присъстващите с правата и задълженията на членовете на комитетите и групите по условия на труд, изискванията при провеждане и документиране на инструктажите по безопасност и здраве при работа. Промените в Европейските директиви по безопасност и здраве при работа и въвеждането им в националните нормативни актове, приоритетите в проекта на новата Европейска стратегическа рамка по безопасност и здраве при работа за 2021-2027 г., също бяха сред коментираните теми.

Възможностите и перспективите в областта на здравословните и безопасни условия на труд в България и други теми, касаещи безопасността и здравето при работа, допълниха дневния ред.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица