Свържи се с нас

Новини

Докладът от обследването на липата на централния пазар е готов

Published

on

От изготвения доклад от специализирана фирма, на база неинвазивно изследване с импулсен томограф, потвърдено и от направените проби за измерване съпротивлението на дървесината чрез резистограф, става ясно, че в стъблото на липата до началото на короната има загниване, което към момента дървото е успяло да ограничи чрез образуване на дървесина с по-висока плътност.

Според експертът, извършил обследването, се наблюдават и други проблеми – мъртва дървесина, преплетени клони, някои от които скелетни, множество суховършия, следи от резитби, вследствие на които са израсли нови клони с потенциална опасност от пречупване в основата при натрупване на по-тежка собствена маса, наличие на хоризонтални и счупени клони, ниско разположена корона, спускаща се по-малко от 2,5 м на алея с повишен човекопоток.

снимка: Община Габрово

Местоположението на липата – в непосредствена близост до пазарни клетки и вход на магазин, както и покритата основа на дървото с асфалт и бетон, на места до кореновата шийка, са довели до образуването на множество коренови издънки и повдигане на настилката от кореновата система.

Общото състояние на дървото, изразено в петстепенна скала, предвид извършеното обследване и отчетените особености и повреди, е определено като трета степен – състояние, което предполага повторен преглед в рамките на следващите 3 години.

Съгласно направените препоръки се предвижда съкращаване на короната с до 10-15% и премахване на всички сухи и счупени клони, премахване на мъртвата дървесина, олекотяване на хоризонталните и преплетените клони, повдигане на короната на минимум 2,5 м и редуциране на новоизникналите клони в близост до направените резитби с 80%.

Около стъблото на липата се препоръчва премахване на бетона и асфалта и заместване с решетка, покриваща посадъчното легло или при възможност покриване на посадъчното легло с мулч.

Община Габрово има намерението да направи и допълнителен оглед на липата от арборист – специалист в поддръжката на дървета в градска среда, който чрез алпийско оборудване да огледа във височина дървото за други незабелязани проблеми, след което ще се предприемат действия според дадените предписания.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Коментари

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Новини

Провериха басейна в Плачковци и неохраняемите водни площи

Published

on

Проверка по обезопасяване на басейна в Плачковци и неохраняемите водни площи бе извършена в средата на тази седмица.

Комисия в състав: председател – Михаил Йорданов Минчев – гл.специалист „ПБЗН” в Община Трявна и членове инсп.Донка Бойчева – Представител на РЗИ – Габрово, Тотка Христова Димитрова – Председател на ОбС на БЧК-Трявна, п.инсп. Владимир Георгиев – РУ Полиция – Трявна и инсп. инж.Стоян Рачев Стоянов – РС „ПБЗН”- Трявна, обходи открития градски басейн в Плачковци и възможните места за нерегламентирано къпане.

При проверката на басейна комисията не е установила нарушения. Той ще започне да функционира от събота, 6 юни, с разрешение на Комисията за водноспасителна дейност.

снимка: Община Трявна

Възможните места за нерегламентирано къпане са: водоемът в близост до SOS „Детско селище” – Трявна; микроязовир „ Трявна“; водната площ „Яза“; водната площ „Черпи вир“; и водна площ „Минкин бат“.

На посочените обекти има поставени табели, указващи забраната за къпане. Всички условия са спазени.

Дежурните екипи на полицията и специалистите по опазване на чистотата на териториите и контрол на общинските наредби към Община Трявна ще извършват по време на дежурство периодични проверки на бреговата ивица за направени нарушения. При констатиране на такива, ще бъдат налагани санкции на нарушителите.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Новини

Първо класиране за първокласниците приключи

Published

on

Триста петдесет и три деца са класирани на първо класиране за прием в първи клас в училищата на община Габрово, информираха от администрацията на кмета.

Тринадесет деца не са класирани, като причината за това е, че при кандидатстването е посочено само едно училище.

Обявените места за първокласници са 422. Резултатите от класирането може да видите оттук.

Записването в първи клас ще се проведе от 8 до 10 юни, а на 11 юни ще бъдат обявени свободните места за второ класиране.

Системата ще се отвори за регистрации на нови заявления на 12 юни. Във второ класиране могат да участват неучаствали в първо класиране деца и да бъдат редактирани заявления на некласираните на първо класиране.

Графикът на дейностите по приема можете да следите в линка.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Крими

Екстрадират трафикант на хора, дирен и за сводничество в Германия

Published

on

С определение от вчера, 4 юни, на основание от Закона за екстрадицията и Европейската заповед за арест, състав на Окръжен съд – Габрово взе мярка за неотклонение “задържане под стража” по отношение на установения в Габрово българския гражданин, с инициали В.П.

Целта е осигуряване участието на същия в производство по изпълнение на Европейска заповед за арест. Тя е издадена на 30 август м.г. от Районен съд в Мюнхен, Федерална република Германия, във връзка с разследване за извършени престъпления на територията на същата държава – трафик на хора и сводничество.

С оглед доказателствата по делото Окръжен съд – Габрово счете, че спрямо исканото лице следва да се вземе най-тежката мярка за неотклонение „задържане под стража“, като по този начин ще се гарантира участието на В.П. в производството за разглеждане по същество на издадената Европейска заповед за арест.

Определението на Габровски окръжен съд подлежи на обжалване или протестиране в 3-дневен срок пред Апелативен съд – В. Търново.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица