Свържи се с нас

Икономика

Броят на наетите и средната заплата в Габровско расте!

В сравнение с останалите области на страната, по показателя средна месечна работна заплата област Габрово се нарежа на шесто място в страната след София (столица), София (област), Враца, Стара Загора и Варна.

Published

on

Броят на наетите и средната заплата в област Габрово расте. Данните бяха оповестени от Териториално статистическо бюро – Север, отдел „Статистически изследвания – Габрово“.

По предварителни данни на Националния статистически институт наетите лица по трудово и служебно правоотношение към края на юни 2019 г. се увеличават с 0.7 хил., или с 1.9%, спрямо края на март 2019 г., като достигат 39.6 хиляди.

Спрямо края на първото тримесечие на 2019 г. най-голямо увеличение на наетите лица се наблюдава в икономическите дейности „Селско, горско и рибно стопанство“ и „Култура, спорт и развлечения“.

Най-голямо намаление на наетите лица по трудово и служебно правоотношение е регистрирано в икономическа дейност „Производство и разпределение на електрическа и топлинна енергия и на газообразни горива“.

В структурата на наетите лица по икономически дейности най-голям е относителният дял на наетите по трудово и служебно правоотношение в дейностите „Преработваща промишленост“ и „Търговия, ремонт на автомобили и мотоциклети“ – съответно 49.9% и 12.1%.

В края на юни 2019 г. в сравнение със същия период на 2018 г. наетите лица по трудово и служебно правоотношение намаляват с 0.2 хил., или с 0.4%. Най-голямо намаление на наетите се наблюдава в икономическите дейности „Строителство“ , „Хотелиерство и ресторантьорство“ и „Административни и спомагателни дейности“, а най-голямо увеличение – в „Селско, горско и рибно стопанство“, „Операции с недвижими имоти“ и „Професионални дейности и научни изследвания“.

Средната брутна месечна работна заплата за април 2019 г. е 1 092 лв., за май – 1 116 лв., и за юни – 1 117 лева.

През второто тримесечие на 2019 г. средната месечна работна заплата e 1 108 лв. и нараства спрямо първото тримесечие на 2019 г. с 4.6%.

Икономическите дейности, в които е регистрирано най-голямо увеличение, са „Създаване и разпространение на информация и творчески продукти; далекосъобщения“ и „Строителство. Намаление на средната месечна заплата спрямо първото тримесечие на 2019 г. се наблюдава в дейност „Производство и разпределение на електрическа и топлинна енергия и на газообразни горива“.

През второто тримесечие на 2019 г. средната месечна работна заплата нараства с 11.9% спрямо същия период на 2018 г., като най-голямо e увеличението в икономическите дейности „Строителство“, „ Други дейности“ и „Създаване и разпространение на информация и творчески продукти; далекосъобщения“.

Икономическите дейности с най-високо средномесечно трудово възнаграждение на наетите лица по трудово и служебно правоотношение през второто тримесечие на 2019 г. са: „Създаване и разпространение на информация и творчески продукти; далеко- съобщения“ – 2 852 лева; „Държавно управление“ – 1 199 лева; „Преработваща промишленост“ – 1 194 лева.

Най-нископлатени са били наетите лица в икономическите дейности: „Административни и спомагателни дейности“ – 627 лева; „Хотелиерство и ресторантьорство“ – 635 лева;„Операции с недвижими имоти“ – 692 лева.

Спрямо същия период на предходната година средната месечна работна заплата през второто тримесечие на 2019 г. в обществения сектор нараства с 11.4%, а в частния – с 12.1 %.

В сравнение с останалите области на страната, по показателя средна месечна работна заплата област Габрово се нарежа на шесто място в страната след София (столица), София (област), Враца, Стара Загора и Варна.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Икономика

Станете част от екипа на „Косач Трепач

Published

on

Специализираната габровска фирма „Косач Трепач“, водеща в професионалното озеленяване и поддръжка на дворове, градини, терени и зелени площи, търси служители, които да се присъединят към нашия екип.

Предлагаме следните предимства и възможности на нашите работници:

  • Трудов договор и осигуровки.
  • Мотивиращо възнаграждение през обучителния период за въвеждане в работния процес.
  • Стартова заплата, в размер на над средната за региона, с възможност за допълнително увеличение
  • Работен ден, с продължителност 8 часа, от понеделник до петък, с 2 почивни дни – събота и неделя.
  • Допълнително финансово стимулиране за положен извънреден труд
  • Най-висок клас работно облекло
  • Възможност за кариерно развитие и обучение
  • Работа в млад и динамичен колектив

Допустими са и кандидати без опит, но с голямо желание за работа и развитие. Предимство имат кандидати, притежаващи предишен опит в сферата.

За допълнителна информация и насрочване на интервю, моля, свържете се с нас на телефон: +359 899 140 254.

Присъединете се към екипа на „Косач Трепач“ и бъдете част от успеха ни в създаването на красива и здрава зелена среда!

Зареди още

Икономика

„Теспом“ АД търси стругар

Published

on

Фирма „Теспом“АД търси:

1. Стругар, универсален струг.

При интерес, моля изпратете Вашата автобиография на електронна поща: tedi_nikolova@tespom.bg или на място в дружеството: гр. Габрово, ул.“Бодра смяна“1.

Тел. за връзка: 0879/123 678 – инж.Христо Метев.

Зареди още

Икономика

Фирма „Теспом“ търси работник

Published

on

Фирма „Теспом“АД търси:

1. Стругар, универсален струг.

При интерес, моля изпратете Вашата автобиография на електронна поща: tedi_nikolova@tespom.bg или на място в дружеството: гр. Габрово, ул.“Бодра смяна“1.

Тел. за връзка: 0879/123 678 – инж.Христо Метев.

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица