Свържи се с нас

Новини

Азбучник на българския хаос: Будала

Published

on

Колаж на Actualno.com

Светът се дели на две – будали и останали.
(Народно умотворение)

Будала. Синонимите на тази дума са „смахнат”, „глупак”, „недосетлив”, „малоумен”, „абдал”, „зяпльо” и много други. Основното й значение тълковният речник определя като „наивник”.

Будалата е ключов образ в съвременната българска действителност, в него по един или друг начин, волю или неволю, е включено цялото българско природо население. Без изключение. Ако беше иначе, така нареченият български Преход нямаше да прилича на това, на което прилича.

Началото започна в края на 80-ти и началото на 90-те. Тогава разделянето на нацията по оста „будала” беше почти черно-бяло. Имаше две групи. В по-малката бяха превратаджиите от БКП-БСП, ченгетата от ДС и останалите разузнавателни служби, прислужната журналистика и най-вече новоизлюпените демократи, които в болшинството си се оказаха агенти на службите като Емил Кошлуков и Ахмед Доган. Процесът с баламосването, наречен „демокрация”, те проведоха с инструменти, който набързо забърсаха от опита на други източно-европейски страни – митинги, кръгли маси, шествия, бдения, гладни стачки. В другата, огромната група, бяхме будалите. Вярвахме. Скандирахме: ”Оставка!” и „Кой не скача е червен!” Не работехме, не спяхме, не се хранехме, не се любихме, не ходехме на театър, не дишахме дори, правехме само едно – пеехме „Развод ми дай” и ходехме на митинги. А вечер, пред телевизора, сияехме от щастие, че сме милиони на „Лъвов мост”. Бяхме милиони – милиони будали. Когато малко по малко започнахме да прозираме истината, първо не можехме да повярваме на очите си, после се опитахме да намерим сили и да продължим, но истината не спираше да се излива мътна пред очите ни, ден след ден ние разбирахме как са ни правили на будали. Така милионите на площадите се стопиха. Едни избягаха навън под формата на емиграция, други ги завладя отчаянието, трети, четвърти…

Днес ситуацията е променена. Картинката не е така черно-бяла. В малката групичка се примъкват нови и нови кандидати да будалясват останалите и да живеят на техен гръб. Изредиха се партии на царе и царедворци, червени олигарси, демократични олигарси, телохранители и масажисти, новоизлюпени бизнесмени с неясни капитали, бухнали и крадливи националисти и прочие екземпляри от паноптикума, наречен Република България. Край поредната политическа върхушка нетърпеливо свиват гнезда услужливи социолози, неправителствени организации и още по услужливи медии. Тази група се раздува с всеки изминат ден, докато другата се свива с всеки изминат час. И докато първата, малката, забогатява, втората, голямата, става все по-бедна и отчаяна.

Групата на будалите днес не е така хомогенна както преди. Една част от нея все още не осъзнава, че вече десетилетия „онези” ги правят на будали. Тя продължава да ходи на избори и да подкрепя поредните политически хитреци, да им прощава откраднатите от самите тях пари за апартаменти, къщи за гости, скъпи коли и тлъсти комисионни. Прави това поради различни причини, навярно една от тях е крехката надежда да намаже макар и трохичка от общата баница. Друга част е прозряла стоварената върху нея измама, не вярва на никого и е обзета от отчаяние и апатия; членовете й намаляват непрекъснато, защото тя е основният резервоар на емигранти. И третата, последна част от групата на будалите са онези, които отдавна са осъзнали, че са прецакани, че продължават и ще продължават да ги прецакват. Това са баламите, които все още се съпротивляват, протестират, които търсят изход от създалата се ситуация. Някои поединично, някои в опити да се сдружат. Това е все още съществуващото гражданско общество. И именно то е заплаха за първата група, групата на статуквото.

Заради тази трета група Борисов, Цацаров, Пеевски и техните протежета пробутват одиозен типаж като Гешев за главен прокурор. Това е началото. В други времена навярно можеше да се стигне до надписи на вратите „Враг на народа”, арести без съд и присъда, лагери в Ловеч и Белене.

Впрочем, кой е казал, че това не може да се случи и днес?

Автор: Калин Илиев

„Азбучник на българския хаос” представлява поредица от коментари, чиито наименования следват последователността на буквите в българската азбука. Подобен подход има амбицията да очертае максимално широк кръг от теми, като открие техните връзки между буквите, думите и словото през хаоса на Прехода. Другите текстове от поредицата четете ОТТУК.

Източник: Actualno.com.


Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

1 Comment

1 Comment

  1. ФИН

    05.08.2019 at 11:50

    Калине, ти си умен човек, кажи моля те защо го правят. Нали накрая всички умират и както се казва, след сто години никой нищо няма да помни.

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Новини

„Туристическа анимация“ в ПГТ „Пенчо Семов“

Published

on

ПРИЕМ
ЗА УЧЕБНА 2020/2021 ГОДИНА

Специалност: „Туристическа анимация“
Професия: Аниматор в туризма
⇒ Разширено изучаване на английски език.
⇒ Трета степен на професионална квалификация.
⇒ Професионална реализация на учениците е в сферата на туристическия бизнес – аниматор, организатор „Спортно-развлекателна дейност“, работа в бюра и агенции като организатор „Туристическо обслужване“, организатор „Екскурзии, мероприятия и информация“, завеждащ туристически бюра, екскурзии и информатор, рекламен агент и др.
⇒ Учениците придобиват необходимия опит и познания за стартиране и управление на самостоятелен бизнес.

Специфичната подготовка на специалност „Туристическа анимация“ дава възможност на учениците да усвояват не само теоретични знания, но и практически умения за работа в други сфери на туризма и хотелиерството като организацията на кухнята, ресторанта, хотела, както и знания и умения за технологията на екскурзоводското обслужване.

Курсът на обучение включва знания и умения по следните предметни области:
• туристическа анимация
• спортна и фолклорна анимация
• сценично поведение
• народни и модерни танци
• култура и национална идентичност
• екскурзоводско обслужване
• мениджмънт в туризма
• предприемачество
• гостоприемство в туристическата индустрия
• финанси и документиране
• безопасност и долекарска помощ
• организация и функциониране на хотела.

Национално състезание „Най-добър млад аниматор“
Грамота от Националното състезание „Най-добър млад аниматор“
Национално състезание „Най-добър млад аниматор“
Национално състезание „Най-добър млад аниматор“
Национално състезание „Най-добър млад аниматор“

Зареди още

Новини

Габрово продължава с протеста и тази вечер

Published

on

Габрово продължава с антиправителствения протест, с искане за оставката на премиера Бойко Борисов и главния прокурор Иван Гешев.

Протестната акция ще се проведе тази вечер, отново на площад „Възраждане“, а началният час е 18.00 часа.

Събитието се организира чрез социалната мрежа фейсбук. Това ще е втората демонстрация в Габрово.

Снощи на централния градски площад се проведе първият протест в нашия град, с искане оставка на правителството, който премина мирно и спокойно, с мотото за запазване на демокрацията в България.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Икономика

Топ 5 ползи от застраховането на жилище

Published

on

Притежаването на собствен дом е нещо прекрасно, но ако сте като повечето хора, вероятно не сте мислили много за застраховането му. Имотът е най-скъпата собственост на българина, но когато става дума за защита, той отстъпва място на автомобила. Повече от 70% от застраховките са за автомобилно застраховане.

Ето обаче ТОП 5 ползи от застраховането на жилище:

1. Предлага усещане за защита и сигурност Защитата на вашата собственост обхваща всички видове риск от щети, причинени от пожар, природни бедствия или други фактори. Той също така покрива риска от загуба в резултат на кражба или други престъпни действия.

2. Не е скъпо и повечето хора могат да си го позволят Имуществените застраховки варират между 40 и 200 лв. на година, в зависимост от покритите рискове. Следователно само с малък разход имотните ви активи са добре защитени.

3. Покрива временно място за престой Ако поради някаква причина, независеща от вас загубите дома си, определен тип застраховка може да ви предостави алтернативно място за престой или да ви компенсира таксата за наем на временното място.

4. Широкообхватно Освен основното си жилище, може да застраховате и прилежащи обособени структури, например гараж, навес, масивна ограда и т.н., както и строително-монтажни работи. Домашното имущество, електронното оборудване и друга лична собственост във вашия дом също подлежат на защита.

5. Лесно и бързо Сключването на застраховка става изключително лесно и отнема само няколко минути. Много от фирмите предлагат и застраховане онлайн.

Въпреки че повечето хора си мислят „Едва ли ще се случи на мен!“, рискът от загуби е възможен, а застраховката на собствеността успешно би минимизирала въздействието му.

Ако вече сте закупили жилище или тепърва Ви предстои, свържете се с нашите брокери. Всеки закупил имот с ГАРАНТ, получава до – 10 % отстъпка от Застрахователен брокер „Амарант“ – офис ЕСА.

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица