Свържи се с нас

Новини

Продължават превантивните мерките срещу Африканската чума по свинете

Published

on

Продължават съвместните проверки на компетентните органи от Областната дирекция по безопасност на храните с МВР и представители на ОД „Земеделие” на нерегистрираните свиневъдни обекти от типа „заден двор. Особено внимание и приоритет са обекти с животни за разплод. Това стана ясно по време на заседание на Областната епизоотична комисия. От Областната дирекция по безопасност на храните отново подчертаха, че всеки, който иска да отглежда свине тип „заден двор“ трябва да спазва разпоредбите на Закона. Ветеринарномедицинските изисквания към животновъдните обекти са определени с Наредба № 44 от 2006 г. Според нея животновъдните обекти за отглеждане на свине във ферми „заден двор“ трябва да отговарят на определени по чл. 4 изискванията и да включват следните мерки за биосигурност: изградени са съгласно изискванията на нормативните документи за защита и хуманно отношение към селскостопанските животни; снабдени са с достатъчно количество вода за пиене от собствени и/или от обществени водоизточници; имат вход, който разполага с оборудване и място за измиване и дезинфекция на хора и транспортни средства; оградени са по начин, осигуряващ безопасността на обекта и здравното благополучие на животните, който не позволява свободен достъп на хора и други животни. Съгласно разпоредбите на Закона за ветеринарно медицинската дейност собственик на селскостопански животни, който не изпълни задължение по чл. 132, ал. 1, т. 1 – 3, 5, 10, 11, 13, 15 – 20 и 24, се наказва с глоба от 500 до 2000 лв., а при повторно нарушение – от 1000 до 5000 лв. Когато нарушението по ал. 1 е извършено от юридическо лице или едноличен търговец, се налага имуществена санкция от 1000 до 3000 лв., а при повторно нарушение – от 2000 до 10 000 лв.
От 29.07.2019 г, съгласно решение на Централната епизоотична комисия изпратено до Областната епизоотична комисия, е въведена 20-километрова санитарна зона около индустриалната ферма „Айви БГ” ООД, намираща се в местността „Чакала”, община Севлиево, в рамките на която не трябва да има лични стопанства и отглеждане на домашни свине без мерки за биосигурност. В зоната попадат следните населени места:
– За община Габрово:
– гр. Габрово;
– кметства: Златевци, Музга, Райновци (с. Райновци и с. Михайловци), Стоевци, Дебел дял, Трънито, Яворец, Новаковци, Драгановци, Враниловци, Армените (с. Армените, с. Петровци), Поповци, Гергини (с. Гергини, с. Гарван, с. Пейовци, с. Николчовци), Козирог (с. Козирог, с. Парчевци), Гръблевци (с. Гръблевци, с. Иванили, с. Седянковци, с. Бобовци), както и всички прилежащи към тях населени места.
– За община Севлиево – всички населени места на територията на община Севлиево
– гр. Севлиево;
– кметства: Агатово, Батошево, Бериево, Боазът, Богатово, Буря, Валевци, Войнишка, Горна Росица, Градище, Градница, Дамяново, Дебелцово, Дисманица, Добромирка, Душево, Душевски колиби, Енев рът, Идилево, Карамичевци, Кастел, Корията, Кормянско, Крамолин, Крушево, Кръвеник, Купен, Ловнидол, Малки Вършец, Младен, Млечево, Петко Славейков, Попска, Ряховците, Селище, Сенник, Стоките, Столът, Табашка, Тумбалово, Търхово, Угорелец, Хирево, Шопите, Шумата.
– За община Дряново – кметство Янтра;
В 20 – километровата зона попадат и общини от областите Ловеч и Велико Търново както следва:
– За община Троян – с. Дебнево;
– За община Ловеч – с. Малиново;
– За община Априлци – гр. Априлци, кв. Острец;
– община Сухиндол – с. Горско Косово; с. Бяла река; с. Коевци; с. Горско Калугерово.
Епизоотичната комисия на национално ниво е взела още решение кланиците да бъдат под постоянно наблюдение от ветеринарен лекар и военна полиция. На територията на област Габрово действащи са 2 кланици – в гр. Севлиево и в с. Соколово, общ. Дряново. Целта е да не се допуска клане на нерегламентирани домашни свине, които не са от обекти със съответното ниво на биосигурност.

Новини

ПТГ „Д-р Никола Василиади“ се класира на финалите по футбол на страната

Published

on

Отборът на Професионална техническа гимназия „Д-р Никола Василиади“ – Габрово, 11-12 клас, се класира на финалите на Националните ученически игри, след като стана зонален първенец на областите Габрово, Плевен, Ловеч, Велико Търново, Враца, Видин и Монтана.

Там ще се изправи в спор за Купата на страната с останалите пет победители областни шампиони. Футболистите от Габрово, водени от треньорския тандем на заместник – директора Христо Минков и преподавателя Надежда Найденова, записаха успех над ПТГЕ „Христо Ботев“ – Монтана.

Двубоят помежду им се изигра днес, 25 април, в Севлиево и приключи при резултат 4:2. На стадион „Раковски“ габровци не оставиха съмнение кой от двата състава заслужава да се бори за Купата на България. Въпреки трудното начало на мача, ПТГ – Габрово навакса изоставане от 0:1 и обърна развоя на срещата до 4:1.

По две попадения за „василиадевци“ във вратата на противника отбелязаха Дориян Николаев и Християн Пенчев, които материализираха отличното представяне на целия отбор. В края на двубоя ПТГЕ „Христо Ботев“ успя да върне едно попадения, но последния съдийски сигнал дойде при този резултат.

Така след победата, зоналният първенец ПТГ „Д-р Никола Василиади“ се включа в битката за Купата на страната, в съревнование с победителите от останалите области в страната. Финалният турнир ще се проведе в началото на месец май в Разград.

Зареди още

Култура

„Познай кой ще дойде на вечеря?“ в Габрово

Published

on

Когато Даниел (Мариан Бачев), преуспяващ адвокат, за поредна вечер се връща в малките часове на нощта при съпругата си Катрин (Диана Любенова), с оправданието, че е бил при най- добрия си приятел, който е в депресия, тя не може да приеме това извинение.

Още повече, че никога всъщност не е виждала въпросния приятел Чарли (Антоан Петров – Анди). Притиснат от Катрин, Даниел е принуден да покани Чарли на вечеря.

Но липсата на реално съществуващ приятел поставя изобретателния адвокат в безумната ситуация да прибегне до услугите на случайно срещнат клиент на един бар.

Как ще протече вечерята, какви рискове и обрати ще се стоварят върху главата на Даниел и дали Катрин ще познае кой всъщност е дошъл на вечеря? Това ще разберете, само ако гледате пиесата на Адриен Ракка “Познай кой ще дойде на вечеря?”.

Спектакълът ще се играе този петък – 26 април, в зала „Възраждане“ в Габрово, от 19.00 часа.

Зареди още

Икономика

Фирма „Теспом“ търси стругар

Published

on

Фирма „Теспом“АД търси:

1. Стругар, универсален струг.

При интерес, моля изпратете Вашата автобиография на електронна поща: tedi_nikolova@tespom.bg или на място в дружеството: гр. Габрово, ул.“Бодра смяна“1.

Тел. за връзка: 0879/123 678 – инж.Христо Метев.

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица