Свържи се с нас

Култура

Творбите от „Кевис“ имат силата да променят човешкото съзнание

Published

on

Снимка: Музей „Етър“

„Тече и изтича“ – това е темата на тазгодишното издание на симпозиума за лендарт и кинетично изкуство „Кевис“, който се провежда в музей „Етър“. Инициативата придоби традиционен характер, а инсталациите на интернационалната група от 12 участника дълго ще впечатлява посетителите в музея на открито.

Творбите имат силно абстрактен характер и провокират хората да разсъждават върху тях. Разбира се, всеки вижда от своята гледна точка и формирана житейска философия, което е търсен ефект от самите творци.

Снимка: Музей „Етър“

„Искаме да насочим вниманието на хората към движението на въздуха и водата, на нещата около нас, тъй като колкото и статични да ни се струват, всъщност се променят всеки един момент“, така Добрин Атанасов обосновава темата, избрана за това издание на „Кевис“.

„Тече и изтича“ ни кара да прозрем, че въпрос на време е всяко нещо да изчезне. За своята инсталация Добрин Атанасов ползва големи пръти, които така са поставени, че при вятър се раздвижват. В някакъв момент, в зависимост от ситуацията, те ще се разрушат и ще бъдат забравени.

Снимка: Музей „Етър“

„Не се замисляме, създаваме какво ли не, мислейки, че ще остане едва ли не вечно. Или поне за много голям период от време. А всъщност – няма такива неща. Въпреки това, продължаваме да го правим“, разсъждава творецът и вярва, че с инсталацията, която създава ще накара посетителите в музей „Етър“ да се замислят над временния характер на всичко в живота, а това ще доведе до вътрешна промяна в самите тях.

Денислав Дойчев от Сливен е доброволец. Има още няколко младежи като него, които помагат на творците при изработването на техните инсталации и при поставянето им на територията на музея. На младежа предстои да учи в Холандия, където вече е приет в университет.
И Мая Джурова от Сливен е доброволка. Получава лична покана от Софийския университет, където учи, да се включи в симпозиума.

Снимка: Музей „Етър“

Доброволците помагат много активно в създаването на една много символична и посветена на определен човек инсталация. Голям паяк, оплел своите мрежи, е впримчил в тях непознато за нас – земните хора, същество. Може и да е предмет – никой не знае, тъй като творецът Жорж Ру от години открива, снима на видео и представя чрез творбите си непознати обекти. Жорж Ру наблюдава небето и съветва всеки да се вглежда в него. Идеята на творбата му е, че земно същество е забелязало такъв обект и се опитва да го привлече. По своя си начин.

Снимка: Музей „Етър“

„Вселената е нещо огромно, ние сме миниатюрна част от нея и няма как да не съществуват такива, необясними за нас неща“, казва Мая Джурова.

Мария Белева определя инсталациите като „много интересни“. Тя няма своя, но насочва специално вниманието към един паяк, в който има много символика.

Снимка: Музей „Етър“

„Да, в повечето случаи е необходимо изкуството да се обяснява. Всяка една идея има различни нива на изказ. Вербалната и визуалната комуникация се допълват, когато наблюдаваш обект пред себе си“, смята Орфей Миндов. Той казва, че това е причината всички визуални обекти да имат заглавия.

Орфей Миндов е избрал специално място в музей „Етър“, за да постави творбата си. От там тя може да бъде наблюдавана от три страни. Това е важно за твореца, тъй като инсталацията му е пространствена. Той е създал вертикална структура, забита в земята, която „оживява“ при всеки контакт. Въпреки че Орфей Миндов отчита необходимостта от обяснение на творбата, казва, че колкото по-малко се обяснява, толкова по-добра е тя.

Снимка: Музей „Етър“

Юлия също е избрала място за своята инсталация – зад Гайтанджийската одая в „Етър“-а. Работи на място, тъй като околните дървета й помагат. Обвива ги в бяла прежда и създава лабиринт, който дава възможност да се разгледа един обект от различни точки. Юлия разчита на асоциациите на хората, за да бъде разбрана творбата й.

Много важна част от тазгодишния „Кевис“ са Жорж Ру и Антония Дуенде. Той е французин, тя българка, но живеят в Берлин. Заедно създават важната инсталация, свързана с паяжината, паяка и впримчената в мрежите незрима за повечето земни хора фина материя. Жорж от години е посветил себе си на тези явления. Не се опитва да ги доказва или да ги обяснява научно. Той твори чрез тях. Антония подкрепя философията му. Две много интересни личности, чиито съзнания са отворени към Вселената. Какво си пожелава Жорж ли? Не световен успех, не да смае публиката, не да прави изложби на места със световно значение. Това може да се случи, може и да не се случи. Може дори частично да се реализира, както често става в живота. Жорж си пожелава съзнанието му да се отваря все повече към незримото.

Снимка: Музей „Етър“

Инсталациите на участниците в Международния симпозиум „Кевис” могат да се видят на различни места в музея „Етър”.

Симпозиумът се организира от Център за неформално образование и културна дейност АЛОС, съвместно с музей „Етър”. Партньори са Катедра „Визуални изкуства“ към СУ „Св. Климент Охридски“ на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ и сдружение Изкуство в действие.


Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Коментари

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Култура

Обогатена с нови материали, изложбата за „Майчина грижа“ гостува и в НМО

Published

on

С откритата вчера в Националния музей на образованието изложба „Събрали сме се да творим добро“ Габрово отбелязва 151 години от създаването на женското дружество „Майчина грижа“ – третата милосърдна и благотворителна организация по българските земи през Възраждането.

Подготвена от ЖБД „Майчина грижа“, Държавен архив – Габрово и Национален музей на образованието, експозицията проследява благородната, всеотдайна и вълнуващата мисия на габровските жени от 1869 г. до днес.

Оригиналните документи, снимки, спомени и културни ценности са летопис, своеобразно послание и израз на надеждата, че стремежът да творим добро е най-високият смисъл на човешките ни усилия.

Изложбата „Събрали сме се да творим добро“ беше показана за пръв път в габровската художествена галерия „Христо Цокев“ миналата година по повод 150-тата годишнина на дружеството. Новото, обогатено с веществени материали от фонда на НМО издание, допълва историческия разказ за най-важната мисия на дамите в Габрово – образование за девиците, помощ за бедните и подкрепа за талантливите ученици.

Изключителният принос на „Майчина грижа“ за насърчаване и подпомагане образованието на младите момичета, е откриването на Стопанското училище през 1901 г., организацията и издръжката на учебното заведение, привличането на един от най-големите индустриалци в Габрово и България – Пенчо Семов, за каузата на девическото образование.

Специалните предмети, по които се обучават девойките, са шев, домакинство, бродерия и отглеждане на деца.

В изложбата са показани образци на ръчно изработени фини ажури, нежни апликации за бельо и горни дрехи; шарки; декоративни и покривни бодове; различни бродировъчни операции, фестони… богатство от нежност, деликатност, умение и усърдие, на което съвременните момичета могат да завидят.

За високото ниво на подготовка в Стопанското училище, продължило като Девическо практическо занаятчийско училище „Хаджи Радка Пенчо Семова”, свидетелстват тетрадките на ученичките – по отделните предмети, за годишните изпити, наградите на училището и признанието, което получава. Всяка една тетрадка – по оформление, съдържание, структуриране на рисунките и моделите, прилича по скоро на моден журнал, отколкото на ученическо пособие.

Акцент сред показаните музейни експонати е училищното знаме – осветено при откриването на новата сграда. Впечатляващ като идея, изработка и послание („Трудът е богатство“), двулицевият символ разкрива и част от драматичната и превратна съдба на „Майчина грижа“. На гърба на знамето, освен годината на освещаване на новата сграда – 1935-та, стои и 1944-та, което подсказва, че училищната светиня е преработвана след обществено-политически промени и национализацията.

Впечатляват добре запазените снимки – на девическата фанфарна музика (една от първите в областта), училищните униформи на момичетата, многобройните материали, свързани с дейността на дружеството и неговите председатели през десетилетията – все уважавани и достойни личности. Събитията след 1944 година променят съдбата на женското дружество – то се влива в редиците на Отечествения фронт.

Но каузата остава. Голяма част от изложбата е посветена на дейността на „Майчина грижа“ след демократичните промени – възстановяване на фонда на името на х. Радка Семова, учредяване на фонд на името на Стефана Богдан-Генчева за подпомагане на даровити деца, учредяване на дарителски фонд „Д-р Тота Венкова“ и десетки още примери за благотворителната дейност на дамите в ново време под девиза „Събрали сме се да творим добро“.

На откриването, което се състоя в двора на музея заради противоепидемичните мерки, присъстваха представители на Община Габрово, културни институции и организации, партньори на ЖБД „Майчина грижа“, членове на дружеството, гости. Изложбата в НМО ще бъде отворена за посетители през месец август.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Култура

Изложба „Събрали сме се да творим добро“

Published

on

Изложба „Събрали сме се да творим добро“ ще бъде открита на 3 август, понеделник, от 16.00 часа в Националния музей на образованието в Габрово.

Изложбата е посветена на 150 години от основаването на Женското благотворително дружество „Майчина грижа“ и проследява най-важните моменти в неговата летопис чрез снимки, документи и културни ценности, съхранявани в Държавен архив – Габрово и Национален музей на образованието.

Откриването ще се състои в двора на НМО, след което ще имате възможност да разгледате експозицията в Зала за временни изложби при спазване на противоепидемичните мерки.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Култура

Изложба на фонда на Галерия Видима в Дряново

Published

on

В четвъртък, 30 юли, от 17.30 часа Галерия Видима гостува на Историческия музей в Дряново. Ще бъде представена живописна есенция от най-значимите автори и творби от фонда на Галерията.

В своята 23-годишна история Галерията натрупва колекция от над 700 творби на художници от цяла България. Галерията разполага със специална зала с музеен характер, където могат да се видят картини, графики и пластики на 150 от най-видните ни творци.

За първи път част от това културно богатство е представена в галерия „Средец“ на Министерство на културата в София през 2017 г. по случай „20 години галерия Видима“.

В изложбата ще бъдат представени творби на авторите: Свилен Блажев, Теню Желев, Тома Трифоновски, Стоян Цанев, Милко Божков, Георги Божилов, Светлин Русев, Иван Бочев, Станислав Памукчиев, Ивайло Мирчев, Димитър Казаков, Николай Янакиев, Греди Асса, Антон Гошев, Антон Антонов, Милко Божков.

„Изображението на плаката „Тракийка“ е акварел от Димитър Казаков (1933 г. – 1992 г.). Благодарности за поканата към Антон Антонов! Радваме се, че отново имаме възможност да изнесем част от изложбата извън пределите на Севлиево и да я споделим с Вас! Надяваме се тази изложба да бъде първата от поредица такива събития в цялата страна!“, споделят от Галерия „Видима“.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица