Свържи се с нас

Новини

Изграждането на кръговото до зала Орловец започна

Published

on

Архив © Copyright — Gabrovo News. All Rights Reserved

Стартираха строителните дейности по изпълнението на кръгово кръстовище до спортна зала „Орловец“ в Габрово, информираха от местната общинска администрация.

Подобряване на организацията и безопасността на движението, както и по – лесното преминаване на автомобили и пешеходци през съществуващата пътна връзка, са главната причина за проектирането и изграждането на новото кръстовище.

Към момента то е четириклонно, регулирано с пътни знаци, указващи предимство на главното направление – ул. „Орловска“.

В пиковите часове се наблюдават голям брой лявозавиващи от второстепенното направление – ул. „Д-р Никола Василиади“, за които кръстовището към момента не осигурява необходимото пропускане.

Архив © Copyright — Gabrovo News. All Rights Reserved

Пътните настилки са в сравнително добро състояние, но е необходимо да бъдат рехабилитирани, тъй като на места наклоните са минимални и се наблюдават задържания на повърхностни води.

По тази причина се предвижда изграждане на нови дъждоприемни оттоци, които ще бъдат заустени в съществуващите ревизионни шахти на канализацията.

Обектът, част от Инвестиционната програма на Община Габрово за 2019 година, предвижда изграждане на кръгово движение, което ще намали значително скоростта на преминаване през кръстовището и ще осигури саморегулиране на транспортните потоци от всяка една посока.

При строителството широчините на пътя и съществуващия паркинг пред бл. „Здравец“ няма да се променят.

Диаметърът на новоизградения кръг ще е 12 м и ще бъде изпълнен с гранитни бордюри и павета.

Всички подземни комуникации като мрежи на кабелни оператори, мрежи на Енерго Про, газ и вода вече са изместени.

снимка: Община Габрово

Лентите за движение в кръга ще са с ширина 8 м, а на входовете и изходите в кръстовището ще бъдат обособени острови от гранитен паваж със съответните пътни знаци и хоризонтална маркировка.

Местата за пресичане ще бъдат обозначени с пешеходни пътеки. Съществуващите пътни бордюри и тротоарни настилки в периферията на кръстовището ще бъдат подменени.

Улицата между блок „Здравец“ и хотел „Орловец“ ще бъде основно преасфалтирана, в рамките на съществуващия си габарит.

В градинката предстои облагородяване на зелените площи и полагане на нови алейни настилки. Обектът ще бъде завършен преди началото на новата учебна година.


Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

6 коментара

6 Comments

 1. Amon Amarth

  29.07.2019 at 12:24

  Големите дървета ще ги убие,нали?Тва,боядисаното плевенско плашило обича … ,пари,асфалт и бетон!Пари трябва да влизат в джобчето на марковата парцалка,че мандата свършва …

  • Таньо

   29.07.2019 at 18:21

   Къде може да бъде видян одобрения проект?

 2. Чоки

  29.07.2019 at 15:06

  И какво по-точно ГЕРБ строят? Кръгови. А, и лепят стиропор на построеното преди тях. И цветни лампички…

 3. Къню

  29.07.2019 at 17:25

  Пищят ли бесепеерастите, значи България върви напред!

 4. Anathema

  30.07.2019 at 11:22

  Отново лъснаха интелектуалните затруднения на оВщинския пр отдел.Да не сте всичките от Плевен,а?

 5. Curst them

  30.07.2019 at 11:26

  Проект няма да видиш,Таньо.Проектът е гледан и спечелен от когото трябва !Ще бъде изпълнен когато е удобно на спечелилия и ще си прави каквото поиска,защото който трябва е взел нужната сума.Дано да не и стигнат …

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Новини

500 първокурсници се записаха в ТУ – Габрово

Published

on

500 са първокурсниците, които се записаха след третото класиране за вход в Технически университет – Габрово, информираха от висшето учебно заведение.

През академичната 2020/21 година по т.нар. държавна поръчка се очаква да влязат близо 700 нови студенти, от които едва 45 от местата са за специалности в областта на социалните и стопанските науки.

От общо 17 бакалавърски специалности в задочна и редовна форма на обучение 6 са на 100% запълнени.

40% от местата за първокурсници са за задочно следване, където има единични незаети бройки, местата за платено обучение са 7%.

Традиционно силен интерес има към специалностите от електрофакултета, както и към инженерните професии, които са приоритетни за икономиката. Отчетлива е тенденцията за повече предпочитания към задочната форма на обучение.

Според представители на ТУ – Габрово има ясна тенденция за по-тясна връзка между избора на специалност и търсенето на кадри в пазара на труда.

Записването в Техническия университет ще продължи до средата на септември, тъй като една част от сегашните зрелостници ще се явят на държавни изпити през сесията август-септември.

Информация за специалностите и всички необходими документи за кандидат-студентите е публикувана на интернет страницата на ТУ – Габрово – секция „Прием“.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Новини

Четири училища ще изградят СТЕМ – центрове

Published

on

Министерският съвет одобри допълнителни трансфери, в размер 16 586 976 лв. по бюджетите на общините, за финансово осигуряване на дейности по Национална програма „Изграждане на училищна STEM среда”.

Четири училища от област Габрово са с одобрени проекти по националната програма, общата стойност на които е 584 000 лв. Това са Природоматематическа гимназия “Акад. Иван Гюзелев” – 266 000 лв, II ОУ “Неофит Рилски” – Габрово – 218 000 лв, НГПИ Тревненска школа – 50 000 лв и ПГИ “Рачо Стоянов” Дряново – 50 000 лв.

Програмата е насочена към училища с иновативни практики и такива с потенциал за развитие на иновации в областта на природните науки, дигиталните технологии, инженерното мислене и математика (STEM).

Със средствата ще се изграждат учебни центрове, в които пространствата ще бъдат оборудвани с фокус върху изучаването и прилагането на компетентности в областта на СТЕМ-науките.

Освен образователна среда, ще се инвестира и в създаване на учебно съдържание, въвеждане на иновативни методи на преподаване, организация и управление на училищните процеси.

С Постановлението се одобряват средства по две дейности според броя на учениците в училището.

12 617 955 лв. са предвидени за реализиране на одобрените проекти на 45 общински училища по дейност I „Големи проекти”. Финансирането за едно училище може да е до 300 000 лв. и е предназначено за училища с над 300 ученици, където ще се изграждат центрове за млади изследователи, центрове за технологии в креативните индустрии, центрове за дигитални създатели, изследвания, иновации и др.

3 969 021 лв. се предоставят на одобрените проекти на 83 общински училища по Дейност II „Малки проекти”. Всяко училище с до 300 ученици може да кандидатства с проект до 50 000 лв.

Предвидено е със средствата да се трансформират малки по мащаб физически пространства – една или две класни стаи или отделни кътове, като се изграждат „работилници”, изследователски лаборатории, класни стаи за креативни дигитални създатели и др.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Новини

Елена Йончева: България се превърна в мафиотска държава!

Елена Йончева: Във всички държави има някаква степен на корупция, но България се превърна в мафиотска държава

Published

on

Във всички държави има някаква степен на корупция, но България се превърна в мафиотска държава. Това каза евродепутатът от групата на Прогресивния алианс на социалистите и демократите Елена Йончева в интервю за сайта eureporter.co. Поводът за него са продължаващите протести срещу управлението в София.

В материала се отбелязва, че въпреки скандалите и очевидното потъпкване на върховенството на правото, европейските лидери не осъждат открито развитието на обстановката в страната. Припомня се механизмът за сътрудничество и проверка, който с годините открива „позитивно институционално развитие“ в България.

Това според мнението на Елена Йончева (както и според голяма част от протестиращите) не е вярно. Нещо повече, според нея, липсата на реакция на европейските институции сега може да породи евроскептицизъм у българите. Те виждат, че мафията в България се разраства и с помощта на парите от ЕС.

Евродепутатът посочва, че България обеднява с всяка година. Преките чужди инвестиции са силно ограничени, заради слабостите в правна система, която не защитава инвеститорите. Мощни олигарси държат по-голямата част от икономиката, образователната и здравната системи западат, а стандартът на живот на хората се срива. Заради това гражданите на България повече от месец протестират срещу правителството.

Повратната точка, която предизвика недоволството да се излее на улицата, настъпи в началото на юли, когато главният прокурор Иван Гешев изпрати въоръжени служители да претърсват кабинетите в сградата на българския президент Румен Радев. Те задържаха секретаря по правни въпроси и антикорупция и съветника по сигурността и отбраната. Държавният глава поиска оставката на премиера Бойко Борисов и на цялото правителство.

Елена Йончева коментира, че протестите се поддържат от всички опозиционни политически среди – леви, десни, центристи. Според проучванията на общественото мнение повече от 70% от българите подкрепят недоволството, а много хора все още се притесняват открито да го изразяват или се безпокоят, че ще изгубят работата си.

Българският евродепутат е убедена, че правителството ще бъде принудено да подаде оставка, дори да не е веднага. Тя прогнозира, че това най-вероятно ще се случи през септември или октомври.

Наясно сме с трудностите, които предстоят след това. Българите ще трябва да изградят наново демокрацията, каза Йончева, като посочи, че подкрепата на Европейския парламент и на Европейската комисия ще бъде много важна в този процес.

Въпреки това, в момента не изглежда премиерът Бойко Борисов и главният прокурор Иван Гешев да имат желание да се откажат от властта, коментира медията. В материала се припомня дипломатическа грама от САЩ, станала известна чрез Wikileaks през 2006 г., в която се твърди, че Борисов има сериозна криминална дейност и поддържа тесни връзки с Лукойл и руското посолство. Връзките с Лукойл предизвикаха безпокойство и покрай предполагаемата собственост в Барселона. Испанските власти разследват т.нар. къща в Барселона.

В същото време лидерът на Европейската народна партия, част от която е партия ГЕРБ, Манфред Вебер поздрави Борисов за борбата срещу корупцията. ЕНП изглежда не иска да постави под съмнение почтеността на управляващите в България.

Елена Йончева посочи, че изказването на Манфред Вебер е цинично. На 10 юли 2020 г. той каза „Групата на ЕНП подкрепя напълно правителството на Бойко Борисов и неговата […] борба срещу корупцията, както и осъществения прогрес за присъединяването към еврозоната“.

Елена Йончева е мишена на Борисов, припомня eureporter.co, като представя изтеклия на 12 юни 2020 г. запис, в който премиерът се заканва, че „ще изгори всичко, за да изгори Елена Йончева“. Българските власти твърдят, че ще анализират записа, но само за това дали е бил законен или не, а не и съдържанието му.

Йончева припомня, че председателят на групата на Прогресивния алианс на социалистите и демократите в Европейския парламент Ираче Гарсия е препоръчала независима експертиза, а две американски лаборатории вече са доказали, че записът е автентичен. За заплахата към Елена Йончева е уведомен и председателят на Европейския парламент Давид Сасоли.

Попитана за ситуацията в България, Европейската комисия отговаря, че новият механизъм за върховенството на правото ще й даде възможност да убеди страната да работи за всички бъдещи необходими реформи.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица