Свържи се с нас

Новини

5 факта при покупка на имот

*Публикация, съгласно договор*

Published

on


– Хайде, готов ли си? Отиваме да си купим къща!

– Чакай, не толкова бързо… Трябва повече за купуването на къща, отколкото само вълнение и ентусиазъм.

Купуването на къща за някои хора е една от най-големите финансови сделки, които някога ще направят. Ако не се справят добре може да претърпят загуби. Но ако изберат правилно, ще бъдат възнаградени с мира и спокойствието на дома. Място, където могат да се наслаждават на семейството си и да създадат спомени, които ще траят цял живот.

Преди да преминете през цялото бързане и да се впуснете в нещо, за което после да съжалявате, моля спрете и отделете няколко минути, за да научите някои факти за закупуването на ново жилище и грешките, които да не допускате.

1. Оценка на финансите, с които разполагате.

Преди да се насочите към купуването на дом, трябва да оцените доходите, разходите и спестяванията си. След това трябва да определите колко наистина можете да си позволите да заплатите за новия си дом, без това да нарушава драстично вашия начин на живот. Хубаво е да предвидите, че при евентуално използване на банково кредитиране са необходими финанси за набавяне на документи, „изчистване“ на предишни задължения, ако имате такива, както и такива за капариране на избрания от вас имот.

2. Задълбочено проучване на локацията на имота и на района.

Разбира се, за един купувач локацията е едно от най-важните изисквания. Колко бързо може да стигнете до работа, училище и другите си дневни активности; има ли в близост автобусна спирка; медицински заведения, търговски обекти; какъв е трафикът в района и т.н, това са само част от показателите, за които трябва да се следи.

Трябва да се направи и проучване за бъдещите планове за застрояване и подобрения на района. Тук идва ролята на един добър брокер на недвижими имоти, който да ви набави тази информация. Защо? Защото не би било добре да си купите страхотна къща в красива гориста местност, където да пиете сутрешното си кафе на спокойствие, след което да разберете, че след някоя друга година ще се строи промишлен имот или ще минава обходен път. Всяко такова събитие не само ще намали стойността на вашия имот, а и ще ви причини шум и неудобство.

3. Изчисляване на „крайната“ цена на сделката.

Цената, за която сте се споразумели с продавача, не е единственото, за което да следите и с това не приключва вашия разход за покупка. Всяка една сделка е индивидуална и изисква набавянето на различни технически и правни документи. Понякога се налагат разходи за тежести върху имота, застраховки, инспектиране от специалисти и т.н. Разбира се, може да избегнете цялото това лутане в сметки и документи като се доверите на един професионален брокер на недвижими имоти.

4. Внимателна инспекция на имота.

Когато харесате къща или друг вид имот е хубаво да направите предварителна консултация със специалист по строителни и ремонтни дейности. Освен получената информация от професионален брокер, за възможни скрити дефекти, е необходима и такава за цените на строителните материали и услуги. За нов имот – следва да знаете, че всичко зависи от качеството на материалите, които ще вложите, но често цялостен ремонт излиза между 10 % и 20 % от покупната цена.

5. Какви са месечните и годишните такси за поддръжка на имота?

След закупуването на имот всяко физическо лице дължи данък сграда и такса смет към съответната община. Сумата се заплаща ежегодно и може да се покачва, в зависимост от стойността на имота и местното законодателство.

Ако пък купувате имот с цел инвестиция, вариантите за неговата реализация са препродажба и отдаване под наем, като и в двата случая получените доходи се облагат. За тези и много други правни въпроси също може да се консултирате с професионален брокер.

– Ето видя ли доста трябва да се замислим преди да си купим къща…
– Да, така е. По-добре е да изберем „ГАРАНТ“. Те ще ни помогнат с избора. 

Любопитно

Поставиха началото на Габровския парк на миниатюрите

В пет знакови архитектурни шедьовъра на Габрово ще „живеят“ личните истории на забележителни габровци.

Published

on

По примера на парка Мини Европа в Брюксел, Миниатюрк в Истанбул, Мини България парк във Велико Търново и други, в Габрово се създават пет къщички, умалени модели на знакови архитектурни сгради, като проектът на този етап предвижда тази година да бъдат готови само пет. Поводът е 160-годишнината на Габрово.

Онова, което съществено отличава макетите от подобни образци, е че те ще бъдат интерактивни и с помощта на холографски кубове в тях ще се разказват истории – в случая биографиите на 10 знакови личности за града и страната.

Във всяка къщичка ще „живеят“ две различни личности от миналото – чрез снимки за тях, картини, видеофилми. Някъде ще се чува музика, другаде стихове и откъси от книги. Ще бъдат разположени в центъра, на пътя на хората, и ще ги „предизвикват“ да спрат и да погледнат вътре.

Ще „оживяват“ чрез сензори и ще откриват пред зрителите носталгия, гордост, критика към управляващите или критика към всички нас, които кротко се съгласяваме споменът да си тръгне, а с него да изчезне и паметта.

Много творци и любители, запечатват в артистичен спомен наследството на Габрово: стари фабрики, къщи, сгради, изоставени обществени места, които имат своя интересна история или са важна част от живота на града.

Подобно на сградите, съществуват и личности с принос за развитието на града, но забравени от поколенията. Тази инициатива иска да ги „върне“ при нас по един ненатрапчив, по-скоро предизвикателен начин.

Подбрани са имена, които не са непопулярни, но за тях в родния им град няма паметник. Те са първи в областта, в която са работили приживе.

Елена Доскова-Рикарди е първата българка, пяла на сцената на Миланската „Ла Скала“, Теофана Крил е една от първите три авиаторки в България, Иван Родев е първият корабостроителен инженер у нас и създател на Варненската корабостроителница, Сава Манолов е първият български морски капитан, брат на основоположника на българското професионално композиторско творчество, Емануил Манолов, Христо Енев е първият дипломиран български архитект, проектирал по-голямата част от железопътните гари в страната, Ботьо Бараков е първият български меценат, Тодор Бурмов /е първият български министър-председател, смята се и за първият журналист на Габрово, Ген. Константин Попконстантинов е първият българин военен министър, Нено Христов – Нено Кукладжията е основоположник на кукления театър, баща на двете популярни кукли – Рачо и Дешка. Стефан Бойновски е първият певец и гъдулар, записан на грамофонна плоча в България. През 1932 г. в Париж записват на грамофонна плочи 24 негови песни.

До 1 ноември, Денят на народните будители, проектът по изграждането на архитектурните макети и създаването на хологлафските кубове ще бъде завършено. Те ще бъдат разположени на достатъчно разстояние една от друга, няма да се изисква да бъдат докосвани.

Вече има интерес от музеи, институции и големи търговски обекти, т.нар. „къщички“ да останат по-дълго при тях. Така посетителите ще могат да видят в цялата им прелест сгради, които вече са разрушени, като къщата на Калпазанов, или са в лошо състояние – старопиталището на Пенчо Семов, скрити от горска растителност като Парахода, необхватни с един поглед като Дома на културата, или които подминаваме, без да забелязваме – ЖП гарата на града.

Проектът е на Народно читалище „Будителите – 2017“ и се подкрепя от Програма „Култура“ на Община Габрово. Той слага едно добро начало, което инициаторите и авторът на проекта Светослав Славчев, се надяват да се превърне в нова атракция за Габрово.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Любопитно

Богата програма за Празника на Дряново

Published

on

С богата програма, изпълнена със събития и инициативи, ще бъде отбелязан тази година Празникът на Дряново, 17 октомври.

Преди повече от 700 години е възникнала традицията всички хора от Дряново и околността да се събират по случай Деня на Света Петка през месец октомври. С времето този ден се утвърждава като празник на града.

Въпреки всички премеждия през 2020 година – традицията ще продължи! Датите са 16, 17 и 18 октомври. Поради епидемичната обстановка, всички събития ще се проведат на открито, информираха от администрацията на кмета Трифон Панчев.

ПРОГРАМА

11 октомври (неделя)
09:00 ч. – Поход Дряново – Дряновски манастир – Чуката – Св. Марина

15 октомври (четвъртък)
17:00 ч. – тържествена сесия на Общински съвет – Дряново. Удостояване със званието „Почетен гражданин“ на инж. Никола Йорданов, инж. Фильо Джагаров и Николай Колев.

16 октомври (петък)
09:30 ч. – церемония по връчване свидетелства на изявени деца от общината, вписани в почетната книга „Дарования и постижения“ / пл. Освобождение
11:00 ч. – 51-и Национален шосеен пробег „Колю Фичето“ / ул. Ст. Стамболов и ул. Бачо Киро
15:00 – 20:00 ч. – работилници в Творческата зона / пл. Старата автогара
17:00 ч. – тържествено откриване на празника – ритуал по издигане на знамето на община Дряново / пл. Освобождение
18:00 ч. – концерт на Керана и космонавтите / Ларгото

17 октомври (събота)
09:00 ч. – работилници в Творческата зона
10:00 ч. – туристическа обиколка на град Дряново / сборен пункт пред паметника на майстор Колю Фичето
10:00 ч. – представление за деца / Ларгото
11:00 ч. – „Палатката на приказките“ / пл. Освобождение
15:00 ч. – концерт на ансамбъл „Плетеница“ / Ларгото
18:00 ч. – концерт на Орлин Горанов / Ларгото

18 октомври (неделя)
09:00 – работилници в Творческата зона

През цялото време на разположение ще бъдат изложбата „90 години Дряново като курорт“ на Ларгото и изложбата „Изкуство от центъра“ – картини от фонда на Художествена галерия „Христо Цокев“ в Икономовата къща.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Новини

Втори контейнер за дрехи, текстил и обувки в Трявна

Published

on

Контейнер за събиране на облекло, текстил и обувки вече е поставен и в кв. “Светушка”. Това е част от инициатива на Община Трявна, която има цел да насърчи разделното събиране на отпадъци и рационалното оползотворяване, чрез събиране и последващо третиране на този вид отпадъци от непотребни дрехи и обувки.

Инициативата предизвика интерес сред гражданите още с поставянето на контейнер през месец април до сградата на Община Трявна. В отговор на искания от граждани за поставяне на още такива съдове, днес бе монтиран контейнер в кв. “Светушка” пред сградата на Детска градина “Светлина”.

Контейнерът е затворен е по начин, който не позволява да бъде отворен и да се извадят поставените стари дрехи. Условието да бъде използван е в него да се изхвърлят единствено текстилни продукти, годни за употреба, поставени в добре затворена торба.

Допустими отпадъци са дрехи, хавлиени кърпи, пердета, завеси и обувки. Изхвърлените дрехи и обувки се използват за рециклиране.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица