Свържи се с нас

Новини

5 факта при покупка на имот

*Публикация, съгласно договор*

Published

on


– Хайде, готов ли си? Отиваме да си купим къща!

– Чакай, не толкова бързо… Трябва повече за купуването на къща, отколкото само вълнение и ентусиазъм.

Купуването на къща за някои хора е една от най-големите финансови сделки, които някога ще направят. Ако не се справят добре може да претърпят загуби. Но ако изберат правилно, ще бъдат възнаградени с мира и спокойствието на дома. Място, където могат да се наслаждават на семейството си и да създадат спомени, които ще траят цял живот.

Преди да преминете през цялото бързане и да се впуснете в нещо, за което после да съжалявате, моля спрете и отделете няколко минути, за да научите някои факти за закупуването на ново жилище и грешките, които да не допускате.

1. Оценка на финансите, с които разполагате.

Преди да се насочите към купуването на дом, трябва да оцените доходите, разходите и спестяванията си. След това трябва да определите колко наистина можете да си позволите да заплатите за новия си дом, без това да нарушава драстично вашия начин на живот. Хубаво е да предвидите, че при евентуално използване на банково кредитиране са необходими финанси за набавяне на документи, „изчистване“ на предишни задължения, ако имате такива, както и такива за капариране на избрания от вас имот.

2. Задълбочено проучване на локацията на имота и на района.

Разбира се, за един купувач локацията е едно от най-важните изисквания. Колко бързо може да стигнете до работа, училище и другите си дневни активности; има ли в близост автобусна спирка; медицински заведения, търговски обекти; какъв е трафикът в района и т.н, това са само част от показателите, за които трябва да се следи.

Трябва да се направи и проучване за бъдещите планове за застрояване и подобрения на района. Тук идва ролята на един добър брокер на недвижими имоти, който да ви набави тази информация. Защо? Защото не би било добре да си купите страхотна къща в красива гориста местност, където да пиете сутрешното си кафе на спокойствие, след което да разберете, че след някоя друга година ще се строи промишлен имот или ще минава обходен път. Всяко такова събитие не само ще намали стойността на вашия имот, а и ще ви причини шум и неудобство.

3. Изчисляване на „крайната“ цена на сделката.

Цената, за която сте се споразумели с продавача, не е единственото, за което да следите и с това не приключва вашия разход за покупка. Всяка една сделка е индивидуална и изисква набавянето на различни технически и правни документи. Понякога се налагат разходи за тежести върху имота, застраховки, инспектиране от специалисти и т.н. Разбира се, може да избегнете цялото това лутане в сметки и документи като се доверите на един професионален брокер на недвижими имоти.

4. Внимателна инспекция на имота.

Когато харесате къща или друг вид имот е хубаво да направите предварителна консултация със специалист по строителни и ремонтни дейности. Освен получената информация от професионален брокер, за възможни скрити дефекти, е необходима и такава за цените на строителните материали и услуги. За нов имот – следва да знаете, че всичко зависи от качеството на материалите, които ще вложите, но често цялостен ремонт излиза между 10 % и 20 % от покупната цена.

5. Какви са месечните и годишните такси за поддръжка на имота?

След закупуването на имот всяко физическо лице дължи данък сграда и такса смет към съответната община. Сумата се заплаща ежегодно и може да се покачва, в зависимост от стойността на имота и местното законодателство.

Ако пък купувате имот с цел инвестиция, вариантите за неговата реализация са препродажба и отдаване под наем, като и в двата случая получените доходи се облагат. За тези и много други правни въпроси също може да се консултирате с професионален брокер.

– Ето видя ли доста трябва да се замислим преди да си купим къща…
– Да, така е. По-добре е да изберем „ГАРАНТ“. Те ще ни помогнат с избора. 

Крими

Търсиха наркотици около училищата в Севлиево

Published

on

Специализирана полицейска операция за противодействие на престъпления, свързани с употреба и разпространение на наркотични вещества в и около училищата, е била проведена през миналата седмица на територията на Севлиево.

В хода акцията са били проверени 202 моторни превозни средства, 366 души, шест училищни дворове и три градски парка.

В резултат на полицейските действия са установени двама извършители на престъпления по линия „наркотици“, срещу които са образувани наказателни производства, информираха от пресцентъра на Областната дирекция на МВР – Габрово.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Новини

Две жени от Габрово са с КОВИД – 19

Published

on

Две жени от Габрово са новите два потвърдени случая на КОВИД – 19 за областта. Едната е на 37 години, а другата – на 48 г. Тези данни към 6 юли изнесоха днес за медиите от Регионалната здравна инспекция.

37-годишната жена е контактна на потвърден случай на коронавирус. Хоспитализирана е в Инфекциозното отделение на МБАЛ „Д-р Тота Венкова“ – Габрово и към момента е в добро общо състояние, без симптоми на вирусната инфекция.

48-годишната габровка към момента жената е в добро общо състояние, без симптоми на КОВИД – 19. Изготвено и връчено й е предписание за задължителна 14-дневна домашна изолация и лечение.

Екип от Дирекция „Надзор на заразните болести“ е предприел незабавно епидемиологично проучване в двете огнища на инфекция, уточняват още от РЗИ – Габрово. Изготвени са и връчени предписания до контактните лица на потвърдените случаи, за задължителна 14-дневна домашна изолация.

Взет е носогърлен смив за изследване за КОВИД-19 от близки контактни лица на потвърдените случаи и е извършена организация за транспортиране на пробите до НРЛ „Грип и ОРЗ“ към НЦЗПБ София.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Крими

50-годишна дама наду дрегера „като за световно“

Published

on

Безразсъдно пияна 50-годишна жена от Габрово бе хваната зад волана да шофира с почти 2 промила алкохол.

„Налятата до козирката“ дама остана без книжка за много дълъг период и ще получи солидна парична глоба, след като вчера, 6 юли, вечерта, около 17.30 часа бе спряна от екип на полицията, патрулиращ в района на кръстовището за дряновското село Скалско.

Погубилата разсъдък от алкохол шофьорка веднага била изобличена в нарушението щом свалила прозореца на автомобила си, за да предостави документите си за проверката, тъй като от нея се разнасяли силни миризми, навяващи на мисълта, че е имало употреба.

Видимо изглеждащата в неадекватно състояние, полюлявайки се и хълцукайки, „жената под градус“ надула дрегера, а отчетеният резултат потвърдил, че органите на реда не грешали в преценката си за нейното изпробване.

Дисплеят на техническото средство изписал резултат от 1,96 промила алкохол в количеството издишан въздух, които подпечатали лишаването й от правоспособност и изобщо не й попречили да седне да кара.

По случая е образувано бързо производство за управление на моторно превозно под въздействие на алкохол, като след приключване на работата, материалите ще бъдат изпратени на Районната прокуратура в Габрово.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица