Свържи се с нас

Новини

5 факта при покупка на имот

*Публикация, съгласно договор*


– Хайде, готов ли си? Отиваме да си купим къща!

– Чакай, не толкова бързо… Трябва повече за купуването на къща, отколкото само вълнение и ентусиазъм.

Купуването на къща за някои хора е една от най-големите финансови сделки, които някога ще направят. Ако не се справят добре може да претърпят загуби. Но ако изберат правилно, ще бъдат възнаградени с мира и спокойствието на дома. Място, където могат да се наслаждават на семейството си и да създадат спомени, които ще траят цял живот.

Преди да преминете през цялото бързане и да се впуснете в нещо, за което после да съжалявате, моля спрете и отделете няколко минути, за да научите някои факти за закупуването на ново жилище и грешките, които да не допускате.

1. Оценка на финансите, с които разполагате.

Преди да се насочите към купуването на дом, трябва да оцените доходите, разходите и спестяванията си. След това трябва да определите колко наистина можете да си позволите да заплатите за новия си дом, без това да нарушава драстично вашия начин на живот. Хубаво е да предвидите, че при евентуално използване на банково кредитиране са необходими финанси за набавяне на документи, „изчистване“ на предишни задължения, ако имате такива, както и такива за капариране на избрания от вас имот.

2. Задълбочено проучване на локацията на имота и на района.

Разбира се, за един купувач локацията е едно от най-важните изисквания. Колко бързо може да стигнете до работа, училище и другите си дневни активности; има ли в близост автобусна спирка; медицински заведения, търговски обекти; какъв е трафикът в района и т.н, това са само част от показателите, за които трябва да се следи.

Трябва да се направи и проучване за бъдещите планове за застрояване и подобрения на района. Тук идва ролята на един добър брокер на недвижими имоти, който да ви набави тази информация. Защо? Защото не би било добре да си купите страхотна къща в красива гориста местност, където да пиете сутрешното си кафе на спокойствие, след което да разберете, че след някоя друга година ще се строи промишлен имот или ще минава обходен път. Всяко такова събитие не само ще намали стойността на вашия имот, а и ще ви причини шум и неудобство.

3. Изчисляване на „крайната“ цена на сделката.

Цената, за която сте се споразумели с продавача, не е единственото, за което да следите и с това не приключва вашия разход за покупка. Всяка една сделка е индивидуална и изисква набавянето на различни технически и правни документи. Понякога се налагат разходи за тежести върху имота, застраховки, инспектиране от специалисти и т.н. Разбира се, може да избегнете цялото това лутане в сметки и документи като се доверите на един професионален брокер на недвижими имоти.

4. Внимателна инспекция на имота.

Когато харесате къща или друг вид имот е хубаво да направите предварителна консултация със специалист по строителни и ремонтни дейности. Освен получената информация от професионален брокер, за възможни скрити дефекти, е необходима и такава за цените на строителните материали и услуги. За нов имот – следва да знаете, че всичко зависи от качеството на материалите, които ще вложите, но често цялостен ремонт излиза между 10 % и 20 % от покупната цена.

5. Какви са месечните и годишните такси за поддръжка на имота?

След закупуването на имот всяко физическо лице дължи данък сграда и такса смет към съответната община. Сумата се заплаща ежегодно и може да се покачва, в зависимост от стойността на имота и местното законодателство.

Ако пък купувате имот с цел инвестиция, вариантите за неговата реализация са препродажба и отдаване под наем, като и в двата случая получените доходи се облагат. За тези и много други правни въпроси също може да се консултирате с професионален брокер.

– Ето видя ли доста трябва да се замислим преди да си купим къща…
– Да, така е. По-добре е да изберем „ГАРАНТ“. Те ще ни помогнат с избора. 

Новини

Любка Тинчева е новият директор на НМО – Габрово

Любка Тинчева е новият директор на Националния музей на образованието в Габрово. Тя е назначена на длъжността със заповед на министъра на образованието и науката Красимир Вълчев, считано от 19 август.

Досегашният директор Мая Карагьозова е освободена поради навършване на пенсионна възраст.

Любка Тинчева. Снимка: НМО – Габрово

Любка Тинчева е най-дългогодишният специалист в музейната институция. От откриването на експозицията през 1986 година досега Тинчева е работила като екскурзовод, уредник, главен уредник, ръководител отдел „Информационно осигуряване, комуникация и мултимедийно студио“.

Завършила е Немската езикова гимназия в Ловеч, Института по международен туризъм във Варна и Великотърновския университет – специалност Български и немски език.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Новини

Какво трябва да направим, ако намерим изгубена вещ или лични документи?

Вашите права и задължения, когато намерите изгубена вещ или български документ за самоличност.

Когато намерите изгубена или забравена чужда вещ, Вие не можете да станете неин собственик. Единствено общината или държавата в някои случаи могат да станат собственици на намерени вещи, но ако бъдат изпълнени определени условия.

Според българското законодателство, основно задължение на всеки, който намери чужда вещ, е да съобщи за нея на собственика, на властта или на този, който я е изгубил в продължение на една седмица.

снимка: Пресцентър ОДМВР – Габрово

Ако собственикът не може да бъде открит, или не е известен, тогава вещта трябва да бъде предадена в служба „Общинска собственост“ към съответната община. От практическа гледна точка е прието, че предаването на намерената вещ може да се осъществи и в съответното полицейско управление или кметството.

Важно е да се знае, че за неспазване на това задължени в посочения от законодателя 7-дневен срок, е предвидена глоба от 100 лв до 300 лв. Обществените места като летища, метростанции, автобусни и ЖП гари и др. имат собствен ред за предаване на намерени вещи, както и за тяхното съхранение и поискване.

Особеност е, че вещите, изгубени на тези места се смятат за забравени и ако не предадете такава вещ, можете да бъдете обвинен в кражба.

При намиране на изгубен или откраднат български личен документ, Вие сте длъжни да се явите в най-близкото звено БДС при СДВР, ОДМВР или РУ към тях или в дипломатическо или консулско представителство на Република България в чужбина, за да го представите.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Крими

Млад моторист без книжка се натресе в кола на кръстовище

Млад моторист без книжка се натресе в кола на кръстовище. Инцидентът е станал вчера, 19 август, около 17.15 часа на едно от кръстовищата в Севлиево.

При извършване на предприета маневра за изпреварване, мотоциклетът, който в последствие се оказало, че не притежава книжка, се ударил в предната лява част на движещия се пред него лек автомобил, управляван от 65-годишен севлиевец.

На участниците в пътнотранспортното произшествие била извършена проверка за употреба на алкохол с техническо средство, която била отрицателна и при двамата водачи.

Снимката е илюстративна

От извършени справки в информационните масиви на МВР било установено, че 20-годишният моторист от село Богатово не притежавал свидетелство за управление на моторното превозно средство, а управляваният от него мотоциклет не бил регистриран по надлежния ред.

На местопроизшествието е извършен оглед и по случая е започнато бързо производство под надзора на прокуратурата в Севлиево.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

 

Популярни новини от последната седмица