Свържи се с нас

Новини

5 факта при покупка на имот

*Публикация, съгласно договор*


– Хайде, готов ли си? Отиваме да си купим къща!

– Чакай, не толкова бързо… Трябва повече за купуването на къща, отколкото само вълнение и ентусиазъм.

Купуването на къща за някои хора е една от най-големите финансови сделки, които някога ще направят. Ако не се справят добре може да претърпят загуби. Но ако изберат правилно, ще бъдат възнаградени с мира и спокойствието на дома. Място, където могат да се наслаждават на семейството си и да създадат спомени, които ще траят цял живот.

Преди да преминете през цялото бързане и да се впуснете в нещо, за което после да съжалявате, моля спрете и отделете няколко минути, за да научите някои факти за закупуването на ново жилище и грешките, които да не допускате.

1. Оценка на финансите, с които разполагате.

Преди да се насочите към купуването на дом, трябва да оцените доходите, разходите и спестяванията си. След това трябва да определите колко наистина можете да си позволите да заплатите за новия си дом, без това да нарушава драстично вашия начин на живот. Хубаво е да предвидите, че при евентуално използване на банково кредитиране са необходими финанси за набавяне на документи, „изчистване“ на предишни задължения, ако имате такива, както и такива за капариране на избрания от вас имот.

2. Задълбочено проучване на локацията на имота и на района.

Разбира се, за един купувач локацията е едно от най-важните изисквания. Колко бързо може да стигнете до работа, училище и другите си дневни активности; има ли в близост автобусна спирка; медицински заведения, търговски обекти; какъв е трафикът в района и т.н, това са само част от показателите, за които трябва да се следи.

Трябва да се направи и проучване за бъдещите планове за застрояване и подобрения на района. Тук идва ролята на един добър брокер на недвижими имоти, който да ви набави тази информация. Защо? Защото не би било добре да си купите страхотна къща в красива гориста местност, където да пиете сутрешното си кафе на спокойствие, след което да разберете, че след някоя друга година ще се строи промишлен имот или ще минава обходен път. Всяко такова събитие не само ще намали стойността на вашия имот, а и ще ви причини шум и неудобство.

3. Изчисляване на „крайната“ цена на сделката.

Цената, за която сте се споразумели с продавача, не е единственото, за което да следите и с това не приключва вашия разход за покупка. Всяка една сделка е индивидуална и изисква набавянето на различни технически и правни документи. Понякога се налагат разходи за тежести върху имота, застраховки, инспектиране от специалисти и т.н. Разбира се, може да избегнете цялото това лутане в сметки и документи като се доверите на един професионален брокер на недвижими имоти.

4. Внимателна инспекция на имота.

Когато харесате къща или друг вид имот е хубаво да направите предварителна консултация със специалист по строителни и ремонтни дейности. Освен получената информация от професионален брокер, за възможни скрити дефекти, е необходима и такава за цените на строителните материали и услуги. За нов имот – следва да знаете, че всичко зависи от качеството на материалите, които ще вложите, но често цялостен ремонт излиза между 10 % и 20 % от покупната цена.

5. Какви са месечните и годишните такси за поддръжка на имота?

След закупуването на имот всяко физическо лице дължи данък сграда и такса смет към съответната община. Сумата се заплаща ежегодно и може да се покачва, в зависимост от стойността на имота и местното законодателство.

Ако пък купувате имот с цел инвестиция, вариантите за неговата реализация са препродажба и отдаване под наем, като и в двата случая получените доходи се облагат. За тези и много други правни въпроси също може да се консултирате с професионален брокер.

– Ето видя ли доста трябва да се замислим преди да си купим къща…
– Да, така е. По-добре е да изберем „ГАРАНТ“. Те ще ни помогнат с избора. 

Новини

В Габрово може да закупите живо коледно дръвче по Кампания „Посади надежда“

Всеки гражданин, който пожелае да се включи в благотворителна кампания за закупуване на живи елхи, под надслов „Посади надежда“ на Министерство на земеделието, храните и горите ще има възможност да го направи на 38 места в страната, сред които и в Габрово.

снимка: МЗХ

Кампанията се провежда за трети път, като тази година тя ще се реализира в партньорство с Фондация „Искам бебе“ и има за цел да се подпомогнат двойки с репродуктивни проблеми.

Продажбата на живи елхички ще продължи от 9 декември до навечерието на Коледните празници – 23 декември.

снимка: МЗХ

В Габрово живи коледни дръвчета ще се продават всеки делничен ден от 09.00 до 18.00 часа в двора на Държавното горско стопанство, ул. „Минзухар“ 1, които предоставят обикновен смърч.

По пет лева от продажбата на всяка елхичка ще бъде дарена за каузата. В рамките на кампанията Държавните горски предприятия ще предоставят над 10 000 елхички.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Новини

Общината в Дряново си върна обратно ПТГ „Димитър Крусев“

Община Дряново си върна владението обратно върху недвижимия имот на Професионална техническа гимназия „Димитър Крусев“, предоставен на Сдружение „Регионално сдружение за социален просперитет“ и г-н Николай Зайцев за несъстоялия се Колеж по биоземеделие. Новината съобщиха от местната общинска администрация.

Вчера, 9 декември, комисия, назначена от кмета на Дряново Трифон Панчев и председателствана от неговия заместник Ангел Ангелов, придружавана от униформени служители за оказване на съдействие при изпълнение на заповедта и опазване на обществения ред са иззели имота.

снимка: Община Дряново

В имота попадат учебна работилница, складови помещения, гаражи, фоайе с топла връзка, учебна сграда с общежитие и 2 трафопоста.

Професионалната техническа гимназия „Димитър Крусев „е открита през юли 1959 година като промишлено училище по металообработване. След това става ПТУ по железопътен транспорт, а по-късно, по машиностроене и вагоностроене, техникум по транспорт и машиностроене и професионална техническа гимназия.

снимка: Община Дряново

От учебната 2014-2015 г. гимназията се влива в Професионалната гимназия по икономика „Рачо Стоянов“, а сградата бе отдадена на Сдружение „Регионално сдружение за социален просперитет“, където трябваше да се развива модерният колеж по биодинамично земеделие и да превърне Дряново в студентски град.

Три месеца, след откриването на Висшия колеж по биодинамика в Дряново през март тази година общински съветници поискаха разтрогване на договора, поради неплащане на наем и такса смет.

снимка: Община Дряново

Поне две години преди това колежът беше обявил прием на студенти, които щяха да получават дипломи от неправителствена организация в сферата на образованието, регистрирана в Англия.

В края на 2017-та година тогавашната кметска администрация на бившия кмет Мирослав Семов съобщи, че е постигнала споразумение за започване на процедура по акредитация на Дряновския колеж като Образователен център на Кросфийлд институт.

снимка: Община Дряново

Община Дряново е дала със срок десет години на Сдружението общинския имот през декември 2016 г. за целите на колежа, който така и не бе акредитиран. Първите две от тях са били гратисен период, но наемателите трябвало да правят подобрения в сградата за над 5 000 лева месечно с ДДС, за сметка на наема.

С кметска заповед Трифон Панчев, Община Дряново си върна владението върху недвижимия имот на Професионална техническа гимназия „Димитър Крусев“ от Сдружение „Регионално сдружение за социален просперитет“ и Николай Зайцев, на който бе отдадена с договор.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Култура

Нова порция от филмирани габровски шеги

На 12 декември, четвъртък, от 17.30 часа в Музея на хумора и сатирата ще се състои премиерата на „Зодия Габровец“ – нова порция от филмирани габровски шеги, компилация от по-непопулярни и съвременни анекдоти, описващи габровеца и неговата самоирония и днес.

Пестеливостта има място и в нашето съвремие и габровци го доказват. Публиката ще види 5 клипа, в които са представени 67 анекдота. В тях участват актьори от ДТ „Рачо Стоянов“ – Габрово.

снимка: Община Габрово

Реализацията на клиповете е на екипа на Box Vision и се осъществява с подкрепата на Програма Култура на Община Габрово и в партньорство с Музея на хумора и сатирата.

„Зодия Габровец“ е продължение на проекта „Габровските шеги – нов живот“, в резултат на който в края на миналата година бяха пресъздадени 47 от класическите габровски анекдоти, които след премиерата бяха публикувани в интернет.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

 

Популярни новини от последната седмица