Свържи се с нас

Новини

Малките населени места с достъп до еврофинансиране през новия период

Зам.-министър Николова: Малките населени места с достъп до европейско финансиране по програмата за регионално развитие през новия програмен период

Published

on

снимка: МРРБ

Малките населени места в страната ще получат възможност за финансова подкрепа от оперативната програма за регионално развитие в периода 2021-2027 г. чрез прилагане на новия регионален модел на инвестиционно въздействие върху територията. Така няма да има вече „бели петна“ – населени места без достъп до европейски средства, какъвто е опитът от последните два програмни периода, изпълнявани с европейско финансиране.

снимка: МРРБ

Това заяви в Боженци заместник-министърът на регионалното развитие и благоустройството Деница Николова. Там тя участва в конференция на тема „Създаване на нови региони за планиране в България и второ ниво на управление. Сближаване между териториално планиране и социално-икономическо развитие”, организирана от Асоциацията на българските градове и региони.

Зам.-министър Николова обсъди с членовете на Асоциацията предпоставките и възможностите за регионален подход към инвестиционния процес за целите на сближаване на стандарта на живот и подобряване на икономическите и социални показатели между специфичните територии в страната.

„За всички е видимо, че развитието и на трите планови региона в Северна България изостава спрямо това на тези в Южна България. Застаряването на населението и миграционните процеси оказват негативен ефект върху територията, като допринасят за нейното обезлюдяване и поставят нови предизвикателства пред публичните власти при оформянето на политиките за развитие. Решенията, които търсим, трябва да бъдат прагматични, конкретни, но и устойчиви като модел на изпълнение, за да постигнем намаляване на различията в средносрочна и дългосрочна перспектива“, коментира Николова.

снимка: МРРБ

Новият подход за провеждане на регионална политика ще дава възможност на регионално и местно ниво да бъдат вземани по-обвързващи решения за подбора и изпълнението на проектите, финансирани с европейски средства, тясно насочени към специфичните нужди на съответната територия, счита тя. Ще се даде възможност за разширяване на възможните бенефициенти по програмата, ще се стимулира и разчита на партньорства, включващи и икономическите оператори.

„Заедно трябва да намерим по-приложимите решения. Фокусът ни ще бъде върху изграждането на работеща и изпълнена със съдържание и капацитет структура на регионалните съвети за развитие. Те ще са и основните двигатели на процеса за идентифициране на най-значимите проекти за районите.“

„Стратегическите консултации в страната продължават и в следващите седмици със съдействието на Световна банка, очакваме да въвлечем максимален брой заинтересовани страни и мнения по предложените варианти“, каза още заместник-регионалният министър.

Деница Николова информира също членовете на Асоциацията, че шестте района от ниво NUTS 2 се запазват до 2027 г. и няма да има никаква промяна.


Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Култура

Концерт в Габрово на Мартина Табакова, Стоимен Пеев и Атанас Кръстев

Published

on

На 24-ти април в Художествена галерия „Христо Цокев“ в Габрово от 18.30 часа предстои концерт на Мартина Табакова, Стоимен Пеев и Атанас Кръстев.

През тази година се навършват 125 години от рождението на големия български композитор Панчо Владигеров и 200 години от рождението на емблематичния чешки композитор – Бедржих Сметана.

По този повод тримата талантливи изпълнители се събират, за да направят турне в България, със знакови творби на двамата велики композитори. Датите на концертите са с начален час 18.30 часа, а входът за тя е свободен.

Концертите включват рядко изпълняваното Клавирно трио оп.4 на Владигеров, което той е написал едва на 17 години! То е и Първото българско трио за пиано, цигулка и виолончело. В програмата е включено още емблематичното Клавирно трио оп.15 от Бедржих Сметана.

Изключително респектираща и рядко изпълнявана програма. Тримата изпълнители Стоимен Пеев/цигулка, Атанас Кръстев/виолончело и Мартина Табакова/пиано, са добре познати на българската публика, изявени артисти, носители на престижни награди като „Кристална лира“ на СБМТД, „Музикант на годината“ на БНР за „Ансамбъл на годината“, „Златен век” на Министерството на културата, „Златно перо“ на агенция Кантус Фирмус за постижения в областта на културата.

Зареди още

Новини

Пресконференция по проект „Възможност за изява на младите хора – създаване на младежки център в Габрово“

Published

on

Проект № BGLD-2.001-0009 „Възможност за изява на младите хора – създаване на младежки център в Габрово“ се реализира по програма “Местно развитие, намаляване на бедността и подобрено включване на уязвими групи”, финансиран от ФМ на ЕИП 2014-2021.

Зареди още

Новини

Костадин Костадинов и Даниел Петров ще се срещнат с жители на Дряново

Published

on

Председателят на ПП „Възраждане“ Костадин Костадинов, заедно с народния представител от Габрово Даниел Петров, ще проведат отворена среща с жителите на Дряново.

Тя ще се състои на 23 април, вторник, от 18.00 часа в конферентната зала на Бутиков хотел ВСК „Кентавър“.

На срещата ще бъде обсъдена актуалната политическа обстановка, предстоящите избори.

Присъстващите ще имат възможността да споделят идеи и да задават въпроси на лидера на „Възраждане“ и габровския депутат.

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица