Свържи се с нас

Култура

„Възприятия” и „44 арт фотографии” в ХГ „Христо Цокев“

Published

on

снимка: ХГ „Христо Цокев“ – Габрово

В края на миналата седмица в Художествената галерия „Христо Цокев” в Габрово бяха откриха изложбите „44 арт фотографии” на Генчо Петков и Никифор Тодоров и „Възприятия” – живопис и фотография на Мариета Конова и Монна Конова.

Генчо Петков и Никифор Тодоров представят по 22 художествени фотографии в изложбата „44 Арт фотографии”.

снимка: ХГ „Христо Цокев“ – Габрово

Всички снимки са показвани и награждавани, включително с първо място и златни медали, в 113 конкурса на FIAP (Световната федерация за фотографско изкуство) в над 25 държави от Европа, Африка и Азия.

През миналата година Генчо Петков завоюва 43 медала от престижни конкурси и е удостоен със званието „екселенс” на FIAP, един от седемте българи с това звание.

Никифор Тодоров получава титлата артист на FIAP (aFIAP) и участва със свои творби в 32 салона. Има 154 фотографии приети в различни държави.

снимка: ХГ „Христо Цокев“ – Габрово

В изложбата творците залагат на черно-бялата фотография. Генчо Петков показва предимно портрети и голо тяло, които са любима негова тема още от първата изложба, в която участва. Казва, че голото женско тяло е красота, която вълнува артиста още от древността.

Никифор Тодоров се занимава по-сериозно с фотография от 2007 г., а в конкурси на FIAP участва отскоро. Има зад гърба си 107 участия в 40 конкурса в 20 държави. Преди това е излагал фотографии в национални и регионални изложби, а от няколко години се изявява и на международната сцена.

снимка: ХГ „Христо Цокев“ – Габрово

Любимият му жанр е пейзажът, макар че снима всичко. Привличат го както портретите, така и стрийт фотографията.

В същата зала Мариета Конова и Монна Конова представят изложбата „Възприятия”. Мариета Конова завършва живопис във ВТУ през 1992 г. Доктор е по изкуствознание и изобразително изкуство, а от 2019 г. е доцент в катедра „Църковни изкуства” на ВТУ. Участва в множество международни и национални изложби, симпозиуми и конкурси, за което е удостоена с различни награди.

Реализира 16 самостоятелни изложби, четири от които във Франция. Участва в изложби и пленери в България, Сърбия, Словакия, Македония, Румъния, Украйна, Франция, Косово и т.н.
В изложбата участва с 20 живописни платна, създадени през 2019 г.

снимка: ХГ „Христо Цокев“ – Габрово

Портретите са част от цикъла „Хронология на срещите“, по който работи повече от 10 години. Лицата са на хора, които среща по време на двумесечен престой и творческа работа в ателиетата на Cite internationale des arts в Париж, Франция. Представените интериори са от ателиетата на художници, творили в Париж през 19 век – Сюзан Валодон, Морис Утрильо, Андре Утер и Густав Моро.

Нейната дъщеря Монна Конова е завършила „Приложна лингвистика – немски и английски език” във Филологическия факултет на ВТУ. През 2019 г. се дипломира в специалност „Фотография” (магистър) в Национална художествена академия. Работи като фотограф на свободна практика. Участва в множество изложби и фотоконкурси.

снимка: ХГ „Христо Цокев“ – Габрово

По-специален интерес проявява към портретната фотография – различни по възраст и емоционално състояние хора, модната фотография с акцент към ексцентричността, интересните нестандартни места и детайли, композиции от растери и различни структури.

В изложбата „Възприятия” участва с 8 фотографии. В композициите показва различна гледна точка към обекта – нейното дете. Ъгълът на заснемане създава илюзия за нещо ново. А чрез контрастът на цвета, се стреми да въздейства върху зрителя. Опитва се да провокира асоциации, различни от въздействието на стандартната визуализация на детето, така че зрителя да открие нови образи чрез своето въображение.

Изложбите са експонирани на последния етаж на ХГ „Христо Цокев”, откъдето напомнят, че всеки вторник галерията работи без входна такса.


Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Коментари

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Култура

Недялко Каранешев – художникът, пресъздал духа на времето

Published

on

По повод 160-та годишнина от обявяването на Габрово за град, Държавен архив – Габрово подготвя публикации за личности, свързани с града ни, дали своя принос за развитието на българската наука и изкуство. Днес си спомняме за Недялко Каранешев–български художник, учител по изобразително изкуство в Априловска гимназия, историк и общественик.

Недялко Каранешев, 1940 г.

Недялко Каранешев е роден на 16 февруари 1876 г. в с. Хотница, Великотърновско, в семейството на Константин Трифонов Каранешев – учител, опълченец и почетен гражданин на Габрово. Недялко Каранешев учи последователно в родното си село, Горна Оряховица и Велико Търново, като по време на ученическите години проявява траен интерес към изобразителното изкуство.

Недялко Каранешев, 1960 г

Обучението му го среща с митрополит Климент (със светско име Васил Друмев – възрожденски, един от основателите на Българското книжовно дружество и два пъти министър-председател на България), който впечатлен от заложбите на бъдещия художник, заедно с горнооряховското поборническо-опълченско дружество „Шипка”, спомага за приемането му през 1898 г. в Държавното рисувателно училище в София. Там негови преподаватели са известните български художници проф. Иван Мърквичка, проф. Антон Митов и проф. Никола Кожухаров. След успешното завършване през 1902 г. Недялко Каранешев специализира живопис в Академия на изящните изкуства във Флоренция, Италия, под менторството на проф. Джовани Фатори – педагог и участник в т. нар. „Макиайоли” – кръг италиански художници, известни със своите жанрови сцени и пейзажи в духа на импресионизма.

Недялко Каранешев (вляво) и Стефан Ковачев, работещи бюста за паметника на Продан Тишков (Чардафон) в Габрово, 1912 г.

Недялко Каранешев се завръща в България и до 1908 г. учителства последователно в Горна Оряховица и в Дряново. В продължение на 10 години, до 1918 г. е учител по изобразително изкуство в Априловска гимназия в Габрово. Паралелно преподава и в габровското Девическо училище, където води курсове по приложни изкуства до 1923 г. Заедно със Стефан Ковачев –художник и учител по рисуване, организират множество изложби, както на свои творби, така и ученически. През 1912 г. Каранешев и Ковачев работят по направата на бюста на Продан Тишков – Чардафон.

Пейзажната и портретна живопис с маслени бои върху платно и пресован картон са характерни за неговото творчество. Негов е портретът на Васил Априлов, откупен от габровските индустриалци и подарен на Цар Фердинанд по случай откриването на жп линията Габрово – Царева ливада през 1912 г.. Основни сюжетни линии в неговите творби са Възраждането и освобождението на България.

Илюстрована пощенска картичка с репродукция на картина на Недялко Каранешев – изглед от Габрово, 1910 г.

След пребиваването си в Габрово, Недялко Каранешев се установява в Велико Търново. Паралелно с учителската си дейност, участва в изографисването на църкви и манастири в Търновската епархия и е автор на публикуваната през 1927 г. книга, посветена на историята на Петропавловския манастир. Създава първата частна художествена галерия извън София – първоначално в Горна Оряховица, а след това – в дома си на ул. „Читалищна“ № 10 във Велико Търново. Рисува възрожденски архитектурни шедьоври и манастири в Арбанаси, Велико Търново, Габрово, като проучва тяхното създаване. Интересът към историческото наследство, Каранешев комбинира с учителството и в резултат на това изготвя лекции, статии и летописни бележки, насочени към учениците и посветени на редица революционери и дейци като Никола Войновски, Панайот Хитов, Васил Левски, Христо Ботев, Колю Фичето и др. Каранешев е и автор на стихове и краеведски изследвания – резултат на активната му събирателска дейност.

За своята дългогодишна обществена деятелност, и поп повод 80-та му годишнина, през 1956 г. Недялко Каранешев е удостоен с орден „Кирил и Методий” I-ва степен. Умира на 10 март 1964 г. във Велико Търново. Градската галерия в Горна Оряховица и до днес носи името му, а негови произведения са ценно притежание на частни колекции и галерии както в България, така и в Италия.

Илюстрована пощенска картичка с репродукция на картина на Недялко Каранешев – изглед от Габрово, 1.11.1910 г.

Лични документи на художника, негови снимки, кореспонденция, реферати и статии с краеведска тематика се съхраняват в Държавен архив – Габрово във фонд на негово име. Част от архивното му наследство се съхранява и в Държавен архив – Велико Търново и Централен държавен архив – София.

Автор: Стела Илева Младши,
експерт в Държавен архив – Габрово.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Култура

Концерт на Оркестър Габрово тази вечер на пл.Възраждане

Published

on

Оркестър Габрово кани всички свои почитатели и гостите на града на концерт на площад „Възраждане“.

Датата е 2 юли, денят – четвъртък, а часът – 19.00. Специални гост-солисти на събитието са Цвети Рудева и младата габровка Ивета Петрова.

Нов репертоар, популярна музика и вечно зелени парчета ще звучат в изпълнение на оркестъра с диригент Николай Венков и вокалистите Таня Соколова, Камелия Ноева и Стефан Косев.

Подарете си една юлска, гореща вечер на открито, с добро настроение и танцувални ритми. Входът е свободен!

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Култура

Чиния за „Благотворителна фондация Пенчо Иванов Семов“

Published

on

Чиния за „Благотворителна фондация Пенчо Иванов Семов“ е културната ценност на месец юли в Регионален исторически музей – Габрово. Тя е с форма на додекаедър от бял порцелан върху ниско столче с кръгла форма.

Чинията е среднодълбока с косо отворени навън стени. Украсена е по устието с хоризонтална линия в тъмносин цвят, а вътре по стените с рисувана в кафяво линия и 3 растителни орнамента от цвят, фланкиран с клончета.

На дъното отвътре е нанесено допоясно изображение на индустриалеца Пенчо Семов, кафяво тонирано, с неговия подпис отгоре. На гърба на дъното има производствена марка: буква „М“, вписана в триъгълник.

Чинията е произведена в периода 1943 – 1945 г. в порцеланова фабрика „Георги Младенов и Сие“ АД – Видин. Тя е част от изработените пълни комплекти сервизи за хранене, кафе, чай, десерт и кани за вода с образа на благодетеля Пенчо Семов или с неговия монограм, за всички благотворителни заведения на фондацията – старопиталище и църква, девически пансион, детска колония, санаториум, мъжки пансион, индустриално-кооперативно предприятие.

Големият български индустриалец, символ на промишлената мощ, стопанския напредък и просперитета на Габрово, завършва достойно живота си със своето завещание от 1943 г., с което отделя над 200 мл. лева за благотворителни цели.

Венец на неговия творчески път е създадената ефория, като построените за целта сгради още съществуват в Габрово и са част от емблематичния му образ. Умира преди 75 години, на 10 юли и е изпратен от хиляди свои съграждани.

Раздаваните за „Бог да прости“ на присъстващите на неговото погребение сервизи и днес са запазени в не малко габровци и напомнят за делото на Пенчо Семов.

*Снимка: РИМ – Габрово.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица