Свържи се с нас

Любопитно

Две големи награди за училищния танцов състав „Дъга“

Published

on

снимка: ОУ „Неофит Рилски“ – Габрово

Танцов състав „Дъга“, с ръководител Цветослав Балашев, при Основно училище „Неофит Рилски“ – Габровос спечели две големи награди – диплома Лауреат Първа степен в младша възрастова група и диплома Лауреат Втора степен в средна възрастова група, от участието си на Юбилейния Двадесети международен фестивал „Приятели на България“ в Албена.

Има една магия, нещо общо между танц, музика, песен, обичаи, обредност. Тази магия пази българското векове наред. Тя съхранява в сърцата ни този трепет, който усещаме, когато чуем гайда или кавал, когато чуем космическите български гласове. Тази преплетена шарена черга е нашият български фолклор.

снимка: ОУ „Неофит Рилски“ – Габрово

„Радостта ни е голяма, защото в ОУ „ Неофит Рилски“ – Габрово има деца, които са част от тази магия български фолклор.

Танцовият ни състав „Дъга“, с ръководител Цветослав Балашев. завоюва първо и второ място на Двадесетото юбилейно издание на международния фестивал „Приятели на България“, който се проведе от 1 до 4 юли, в курортен комплекс Албена.

снимка: ОУ „Неофит Рилски“ – Габрово

Първокласничката Ванеса Лукаева и третокласникът Никола Рушанов , които се състезаваха в категория до 9 години, завладяха сърцата и на публика, и на международното жури, и бяха оценени с най- високата награда – Диплома Лауреат Първа степен в младша възрастова група, преборвайки в надпреварата десетките други изпълнения.

„Надиграй ме“ и „Как се грабва малка мома“ са авторски танци на Цветослав Балашев и със закачливия си характер, весели народни ритми и танцови стъпки плениха всички!

снимка: ОУ „Неофит Рилски“ – Габрово

Танцовият състав „ Дъга“ се представи с още два танца: „Моряшки танц“ и „Харамии“, в категория 10-14 години, като „Харамии“ завоюва Диплома Лауреат Втора степен в средна възрастова група и донесе радост, както на изпълнителите така и на публиката, която затаи дъх след ударите на тъпана и маските, с които танцьорите играха на сцената.

Народното творчество е огромно богатство от чувства и образи, разкриващи устойчивите житейски и нравствени ценности на българите.

снимка: ОУ „Неофит Рилски“ – Габрово

Горди сме, че нашите ученици показват с народните танци жизнеността на народното съзнание! Пожелаваме им на тях и техния ръководител г-н Цветослав Балашев да се множат почитателите им и наградите!“, споделят от ОУ „Неофит Рилски“.


Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Коментари

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Култура

Снимка на Рачо Ковача набира все по-голяма популярност

Published

on

В разгара на протестите в страната, любопитна снимка, показваща основателя на Габрово Рачо Ковача на сив фон в компанията на три гарвана сред запустели къщи, бе публикувана във фейсбук – групата „Похвалите и абсурдите на Габрово“ и получи одобрението на стотици със своето послание.

За броени часове колажът, чийто автор е габровският фотограф Тодор Тодоров от фото „Спринт“, разбуни духовете на потребителите в социалната мрежа, получавайки много харесвания и одобрение.

Идеята на автора, който не за първи път показва нестандартното си виждане и хрумвания, провокирайки чрез изкуство публиката, е да изрази отношението си към случващото се в Габрово, обезлюдяването на града с всеки изминал ден и необходимостта това да бъде променено, преди да са останали само гарваните и Паметникът в реката.

Пред „Габрово Нюз“ фотографът Тодор Тодоров разкри, че планира да подготви изложба със своите колажи, които са на различни теми и които се радват на широк обществен интерес в социалните мрежи.

През далечната 2013 година, по време на реализирането на големия проект за воден цикъл на Габрово, Тодоров илюстрира с друг свой фотоколаж часовниковата кула на площад „Първи май“, силно наподобяваща Наклонената кула в Пиза.

В началото на това лято фотографът „преосмисли“ пространството на площад „Възраждане“, превръщайки го в плувен комплекс. Едни приветстват и одобряват този вид изкуство, а други не са съгласни с ексцентричния подход в колажите. Повечето хора обаче все пак се наслаждават на гледката, носеща им настроение.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Култура

„Криворазбраната цивилизация“ зарадва дряновци в Лятното кино

Published

on

Вчера, 6 август, Дряново имаше честта да посрещне на сцената в Лятното кино Музикално-драматичен театър „Константин Кисимов“ – Велико Търново. Зрителите видяха един от най-обичаните спектакли на търновския театър – „Криворазбраната цивилизация“, по оригиналния текст на Добри Войников и по музика на Дечо Таралежков.

Почти два часа продължи срещата на многобройната дряновска публика с актьорите, оркестъра, хора и балета от старопрестолния град. И двете страни останаха изключително доволни и си пожелаха по-чести събития.

След края на представлението бяха изтеглени и печелившите от томболата. Двама от зрителите спечелиха покани за двама за предстоящите спектакли на МДТ „Константин Кисимов“ във Велико Търново, а Община Дряново подари на трима късметлии книга с текста на „Криворазбраната цивилизация“, който е съвсем актуален и 150 години след написването му от Добри Войников.

Следващото събитие в Дряново е откриването на новия футболен сезон на 9 август (неделя), когато на стадион „Локомотив“ местният отбор ще посрещне „Първа атомна“ (Козлодуй) в първи кръг на Северозападната Трета лига. Начален час – 18:00.

От администрацията на кмета Трифон Панчев напомниха още и за изложба „Наследството“, която може да бъде разгледана в Икономовата къща през целия месец август. Тя представя картини на някои от най-известните български художници, част от фонда на галерия „Видима“. Изложба „Наследството“ в Икономовата къща.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Любопитно

Открива се младежка зона „Щайгата“ в Габрово

Published

on

Куиз „160 години град Габрово“ и „Шифърът на зоната“ ще са само част от предизвикателствата, в които могат да се включат младите хора по време на хепънинг на открито, на 12 август, от 18.00 часа, в градинката на мечето. Чрез веселото и шумно събитие официално ще бъде открита младежка зона „Щайгата“.

Идеята за подобно място, на което да се събират младите хора, да обсъждат идеи, да планират инициативи и да осмислят свободното си време по желан от тях начин, се зароди по време на провелия се през 2019 г. „Габрово Иновейшън Камп“ (GABROVO INNOVATION CAMP).

Тя бе подкрепена от екипа на Общински съвет по наркотични вещества и Превантивно-информационен център към Община Габрово, които през месец март обособиха две помещения и ги обзаведоха за дейността на зоната.

Мястото на „Щайгата“ сега е на втория етаж на зала „Възраждане“ и всички участници на хепънинга ще могат да видят как изглежда тя, както на снимки, разположени на мястото на събитието, така и „на живо“, за което ще се погрижат доброволците на организациите.

Но преди това всички активно ще се включат в двете подготвени състезания: Куиз „160 години град Габрово“ и „Шифърът на зоната“. Първото от тях ще провери познанията на участниците за родния град, а второто ще ги отведе в зоната на загадките и ще ги превърне в истински откриватели. Разбира се най-добрите ще получат награди.

Ако искате да научите повече за младежка зона „Щайгата“, да участвате в игрите, да дадете своите идеи за бъдещи успешни младежки инициативи и да чуете прекрасните изпълнения на вокална формация „Upstream voices“, бъдете точно навреме в градинката на мечето – 12 август, в 18.00 часа.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица