Любопитно, Новини|08.07.2019 10:15

Две големи награди за училищния танцов състав „Дъга“

снимка: ОУ „Неофит Рилски“ – Габрово

Танцов състав „Дъга“, с ръководител Цветослав Балашев, при Основно училище „Неофит Рилски“ – Габровос спечели две големи награди – диплома Лауреат Първа степен в младша възрастова група и диплома Лауреат Втора степен в средна възрастова група, от участието си на Юбилейния Двадесети международен фестивал „Приятели на България“ в Албена.

Има една магия, нещо общо между танц, музика, песен, обичаи, обредност. Тази магия пази българското векове наред. Тя съхранява в сърцата ни този трепет, който усещаме, когато чуем гайда или кавал, когато чуем космическите български гласове. Тази преплетена шарена черга е нашият български фолклор.

снимка: ОУ „Неофит Рилски“ – Габрово

„Радостта ни е голяма, защото в ОУ „ Неофит Рилски“ – Габрово има деца, които са част от тази магия български фолклор.

Танцовият ни състав „Дъга“, с ръководител Цветослав Балашев. завоюва първо и второ място на Двадесетото юбилейно издание на международния фестивал „Приятели на България“, който се проведе от 1 до 4 юли, в курортен комплекс Албена.

снимка: ОУ „Неофит Рилски“ – Габрово

Първокласничката Ванеса Лукаева и третокласникът Никола Рушанов , които се състезаваха в категория до 9 години, завладяха сърцата и на публика, и на международното жури, и бяха оценени с най- високата награда – Диплома Лауреат Първа степен в младша възрастова група, преборвайки в надпреварата десетките други изпълнения.

„Надиграй ме“ и „Как се грабва малка мома“ са авторски танци на Цветослав Балашев и със закачливия си характер, весели народни ритми и танцови стъпки плениха всички!

снимка: ОУ „Неофит Рилски“ – Габрово

Танцовият състав „ Дъга“ се представи с още два танца: „Моряшки танц“ и „Харамии“, в категория 10-14 години, като „Харамии“ завоюва Диплома Лауреат Втора степен в средна възрастова група и донесе радост, както на изпълнителите така и на публиката, която затаи дъх след ударите на тъпана и маските, с които танцьорите играха на сцената.

Народното творчество е огромно богатство от чувства и образи, разкриващи устойчивите житейски и нравствени ценности на българите.

снимка: ОУ „Неофит Рилски“ – Габрово

Горди сме, че нашите ученици показват с народните танци жизнеността на народното съзнание! Пожелаваме им на тях и техния ръководител г-н Цветослав Балашев да се множат почитателите им и наградите!“, споделят от ОУ „Неофит Рилски“.


Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Напиши коментар