Свържи се с нас

Култура

Препълнен салон за премиерата на „Свекърва“ на Петринел Гочев

Published

on


Очаквано най-новата постановка на режисьора Петринел Гочев, с трупата на Габровския театър, предизвика фурор. Официалната премиера на „Свекърва“ се състоя на 25 юни на сцената на театъра и обра овациите на публиката в изпълнения до краен предел салон. Дни преди премиерата билетите бяха разпродадени, а желаещите да видят постановката бяха насочвани за следващите ѝ представяния.


Аплодисменти по време на спектакъла и след спектакъла, смях в залата, възторжени поздравления от зрители и колеги от театралната общност, разговор и среща с екипа на постановката след премиерата. Гости на събитието бяха преподавателят Георги Новаков от Театрален колеж „Любен Гройс“, който е един от основателите и дългогодишен изпълнителен директор на Фондация „А`Аскеер“, драматургът Мирела Иванова и артистите от трупата на Народен театър „Иван Вазов“ Гергана Змийчарова и Ева Данаилова, дългогодишният журналист от програма „Христо Ботев“ на БНР Паулина Новакова, представители на местни и национални медии. Интересът към постановката възвърна позабравена театрална традиция – екипи на други театри да гостуват на премиери. Сред официалните гости бяха директорът Биляна Петрова и част от актьорите на Драматичен театър Ловеч, както и Тодор Боянов – директор на Общински драматичен театър „Апостол Карамитев“ – Димитровград.


Режисьорът Петринел Гочев представи нов прочит на класическата комедия на Антон Страшимиров. Без да излиза идейно от текста, той умело вплита изразни средства, характерни повече за кинематографията. Похват, който беше уловен от зрителите и споделен в отзивите им след събитието. Публиката съпреживя правене на театър на високо професионално равнище. Майсторска актьорска игра, която допринася действието на сцената да се развива динамично и с лекота, без да дава и намек за отработените до най-малка подробност движения, мимики, реплики и отигравания.


Ролята на свекървата Костанда изиграва Надежда Петкова, която работи с Петринел Гочев от 2013 г. насам. В неговия спектакъл „Ромео и Жулиета“ тя игра Дойката, което ѝ донесе номинация за „Икар“ през 2014 г. за поддържаща женска роля. Друг познат на публиката актьор – Димо Димов, пресъздава образа на Баба Неделя. Подобно решение зрителите срещат и в друг спектакъл на режисьора – „За Първото българско царство: Отшелника“, където той повери на мъже-актьори да представят някои от женските персонажи. Съвместната работа на Петринел Гочев с актьорите Надежда Петкова и Димо Димов натрупа завиден шестгодишен опит и може да бъде проследена в четири негови постановки: „Ромео и Жулиета“, 2013 г., „Жана д’Арк“, „За Първото българско царство: Отшелника“, 2018 г. и „Свекърва“, 2019 г.


Актьорът Стоян Руменин пресъздава образа на Велчо-Свилен – син на Костанда. Като негова съпруга – Дечка, играе Велислава Маринкова. Живко Гущеров влиза в ролята на Павел Кереков – брат на Дечка, а Госпожа Керекова е пресъздадена от Тони Христова. Адриана Димова играе Дафинка – дъщеря на Баба Неделя, а Ангел Калев се превъплащава в образите на Поручик Дойчинов и Доктора. Гинка Дичева освен като помощник-режисьор на спектакъла, се изевява на сцената в ролята на Слугинята. Голяма част от актьорския състав също влиза в екипа на предишното представление на Петринел Гочев „За Първото българско царство: Отшелника“. Актьорският тандем Адриана Димова и Ангел Калев, е познат на публиката от друг нашумял спектакъл на ДТ „Рачо Стоянов“ – „Истината или се осмеляваш“ на младия, талантлив режисьор Васил Дуев, който е и много успешен актьор на софийската театрална сцена.


Съвсем различна сценографска визия представя младата художничка Даниела Николчова. Тя е и автор на костюмите в „Свекърва“. Зрителите ще останат очаровани от изчистения и многофункционален декор, който невидимо подсилва действието и посланията на актьорите. Въздействаща и смислодопълваща е музиката в габровската постановка на „Свекърва“. Нейн автор е композиторът Ян Руменин, който също е писал музиката за други два спектакъла на режисьора: „Жана д’Арк“ и „За Първото българско царство: Отшелника“.


Фотограф на представлението е Росина Пенчева, която работи с Петринел Гочев от 2013 г. и е заснела всички негови постановки с Габровския театър. Тя дебютира като театрален фотограф в неговата „Ромео и Жулиета“.


В най-новия му спектакъл „Свекърва“ за първи път участва хореографът Светлана Цвяткова, която с работата си връща публиката във времето на валса и тангото.


Следващото представление на „Свекърва“ на габровска сцена е на 1 юли. Предстои представянето му във Велинград на 25 юли, а през есента – в София, Пловдив, Варна и Бургас.


Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

2 коментара

2 Comments

  1. ЦЦ и ЦЦ

    28.06.2019 at 10:56

    Тая гербажийска овца кметицата на Калиакра защо забрани рок фестивала?

  2. ФИН

    28.06.2019 at 12:28

    Г-жа кмета на Каварна, може да е забранила траш метъл маймунарника, защото се събират много сатанински демони, тролове и нимфи около нос Калиакра.

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Култура

Никола Гръблев – авторът на архитектурни шедьоври в Габрово (снимки)

Published

on

По повод 160-та годишнина от обявяването на Габрово за град, Държавен архив – Габрово подготвя публикации за личности от недалечното минало, дали своя принос за развитието на нашия град. Днес си припомняме с огромно уважение за архитект Никола Гръблев, автор на архитектурни шедьоври в Габрово.

Снимка от строителството на електроцентралата на Воден синдикат „Грамадата“ в Габрово с технически ръководител арх. Никола Гръблев. 1925-1926 г.

През 20 и 30-те години на 20 в. Габрово придобива облик на съвременен европейски град. Една от причините са това е завръщането на дипломирани български архитекти. Те са учили в Чехия, Италия, Франция, Германия и Австрия.

Снимка на вилата на Пенчо Семов край Габрово (кв. „Дядо Дянко“), проектирана от арх. Никола Гръблев. [1940 г.]

Тяхното завръщане по родните места е най-бързият канал, по който актуалните художествени тенденции в архитектурата и градоустройството проникват в България. За Габрово една такава личност е арх. Никола Гръблев.

Снимка на арх. Никола Гръблев

Никола Георгиев Гръблев е роден на 10 ноември 1891 г. в Габрово. Средното си образование завършва през 1912 г. в Априловска гимназия – Габрово. Следва инженерство със специалност архитектура във Висшето техническо училище в Прага, Чехия. Отбива военната си служба в 322 артилерийски полк с чин капитан. Участва в Балканската и Първата световна война като запасен офицер. През 1925 г. завършва висшето си образование. От месец август на същата година основава архитектурно-строително бюро „Арх. Никола Гръблев“, което съществува до 1948 г. и започва частна практика като архитект-проектант. Работи самостоятелно и проектира много постройки, обществени и частни сгради. От него са разработени проекти за продължения, разширения и преустройство на фабриките: „Бъдащност“, „Балкан“, „Габрово“, „Хемус“, „Щастие“, „Еловица“, „Бр. Иван Калпазанови“, „Принц Кирил“, „Сан Стефано“, „Успех“ и др. – общо 34 на брой в Габрово и в други съседни градове. Проектира и ръководи строителството на Стопанското училище към Женско благотворително дружество „Майчина грижа“ в Габрово и други училища в Габровско. Работи проекти за преустройството на Механо-електротехническото училище „Д-р Василиади“, проектира сградата на Дружество „Червен кръст“, на Девически пансион към манастира „Св. Благовещение“, на старопиталище и дневен детски дом към църквата „Покров Пресветая Богородица“ и др. Ръководи строителството на електрическата централа на Воден синдикат „Грамадата“, на Околийското инженерство в Габрово и други обществени и частни сгради в града. За шедьоври на неговото творчество се считат сградите на Вилата на Пенчо Семов, която индустриалеца завещава на Габрово за Старопиталище, но тази му воля никога не е изпълнявана. В момента тя тъне в разруха. Другата сграда е едно от чудесата на Габрово – сградата на Парахода, проектирана пак по поръчка на габровския индустриалец. Днес тя се използва от Държавната белодробна болница и продължава да смайва с изящната си красота. Вече само спомен е и красивата сграда на Женско благотворително дружество „Майчина грижа“ – Габрово, преустроена и надстроена по негов проект.

Снимка на Девическия пансион (Парахода), построен от Пенчо Семов край Габрово (кв. „Дядо Дянко“) по проект на арх. Никола Гръблев. [1940 г.]

В началото на 1948 г. при създаването на първите държавни проектантски организации арх. Никола Гръблев постъпва във Ведомствената техническа организация към Околийски народен съвет – Габрово като проектант. От 1949 г. е временен ръководител на организацията. Работи в Териториална проектантска организация до 1957 г., когато е освободен от длъжност проектант поради съкращение в щата. След това е нещатен сътрудник на организацията. През този период арх. Никола Гръблев взема активно участие в архитектурно-проектантския живот на Габрово. От 1939 г. той е член на Комитета за управление имотите на фонд „Д-р Василиади“ и взема дейно участие по връщане на отчуждените имоти на фонда през 1943 г. Член е на Инженерно-архитектурната камара – София, Дружество „Червен кръст“ – Габрово и на Дружеството на собствениците на едра градска покрита, недвижима собственост – Габрово. Арх. Гръблев има 44 години работа като архитект, от които 22 години в Проектантска организация и 22 години на частна практика. Проектирал е над 2 000 постройки в Габрово и други градове. Награден е с орден „Червено знаме на труда“ и със значка на Министерството на архитектурата и благоустройството. Умира на 7 март 1975 г. в Габрово.

Снимка на сграда (къщата на адв. Никола Сокеров) в Габрово, проектирана от арх. Никола Гръблев. [1935  г.]

Фондът на арх. Никола Гръблев е дарен на Държавен архив – Габрово от съпругата му, д-р Павлина Гръблева през 1980 г. Десет години по-късно са приети и допълнителни материали, предимно проекти на сгради. Документите от него са едни от най-често използваните през последните десетилетия.

План за узаконяване на киносалон на „Майчина грижа“, проектиран от арх. Никола Гръблев, 1937 г.

През 2018 г., в Габрово бе представена пътуващата изложба „Българският архитектурен модернизъм“ с автори Васил Макаринов и Теодор Караколев. Като съпътстваща изложба, на 14 табла бяха показани архитектурните образци на модернизма в Габрово. Съпътстващата изложба бе дело на Държавен архив – Габрово, Камара на архитектите в България – Регионална колегия – Габрово, Музей Дом на хумора и сатирата, Сдружение „АРТерия“ и галерия „Орловска“ №10. Сред експонираните образци бяха и документи и архивни снимки на жилищните сгради, проектирани от арх. Никола Гръблев.

Проект за Девически пансион към Габровски манастир „Св. Благовещение“ от арх. Никола Гръблев, 1930 г.

Автор: Цветомира Койчева – началник на отдел „Държавен архив“ – Габрово.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Култура

Литература По Време на Карантина – първото онлайн събитие на ИМКА

Published

on

Екипът и доброволци на ИМКА Габрово организират своето първото онлайн литературно събитие, озаглавено „Литература По време на Карантина“. То ще се състои на 28 март, събота, от 17.30 часа в споделен онлайн разговор със свободен достъп.

Млади габровски писатели и литературни почитатели ще имат възможност да представят свои лични творби или да прочетат любими такива. Всички включили се също ще се насладят освен на прекрасните текстове, а и на няколко специални акустични музикални поздрава от приятели на ИМКА.

„Ако ти си млад писател или почитател на литературата, искаш да представиш творчеството си или любимо свое произведение, екипът на ИМКА те предизвиква да загърбиш срама и да разкриеш своя талант.

Това можеш да сториш и в Instagram или Facebook с хаштаг #ЛитератураПоВремеНаКарантина. Не забравай и да ни тагнеш!“, призовават от ИМКА.

На 28 март в описанието на събитието във фейсбук ще се появи линк за достъп до онлайн конферентния разговор, чрез който всеки ще може да се присъедини, дори без регистрация и напълно свободно.

Паралелно с онлайн събитието доброволците на ИМКА вече стартираха успешно в социалните мрежи и своята онлайн кампания #ОстаниАктивенYmcaChallenge, с която предизвикват всички нас да бъдем активни и да споделим как го правим по един интересен, свеж и много достъпен начин.

ИМКА Габрово е най-голямата младежка организация в Габрово и региона. Вече в продължение на 29 години тя успешно подкрепя децата, младите хора и техните семейства в града и региона. Едни от най-разпознаваемите дейности на организацията са нейната работа с училищата, разнообразните младежки събития, обученията за личностно развитие на младежите, детските лагери и разбира се една от най-добрите доброволчески програми в страната.

Автор: Христиана Стойчева, 10 „А“ клас,
Клуб по Журналистика към Национална Априловска гимназия.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Култура

Габровският театър с призив „И аз съм вкъщи“

Published

on

Екипът на Габровския драматичен театър се включи в националната инициатива „Останете си вкъщи“, с призива „И аз съм вкъщи“.

Петко Койчев – директор на ДТ „Рачо Стоянов“, актьорите Светослав Славчев, Магдалена Славчева, Таня Йоргова, Аделина Желязкова и театралният композитор Стефан Здравески, отправиха кратки видео послания от профила на театъра в социалната мрежа.

В продължение на пет дни, от 20 до 24 март, бяха публикувани различните клипове, които достигнаха до голям брой хора – общо над 1500 гледания.

В тях всеки разказва и показва занимания, които могат да се правят в домашна обстановка: дистанционно извършване на част от служебните задължения, четене на книги, забавна игра с децата, спортуване и готвене.

Целта на посланията е повече популярни личности и познати лица с поведението си да дават пример на обществото за спазване на препоръките за предпазване от заразяване с Ковид-19.

Габровските актьори призовават хората да бъдат социално отговорни, да намалят обществените си изяви и контакти, и по възможност да си останат вкъщи.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица