Свържи се с нас

Новини

ПМГ „Акад. Иван Гюзелев“ е шампион на България по баскетбол

Published

on

снимка: sport-gabrovo.com

Отборът на Природо-математическата гимназия „Академик Иван Гюзелев“ спечели шампионската титла на страната от Ученически игри 2019 при девойките 8-10 клас. Избраничките на преподавателя Румен Янчев постигнаха шест поредни победи на финалите в град Сливен и се окичиха със златните медали, повтаряйки успеха на Националната Априловска гимназия от 2011-та.

В битката за отличията участваха 9-те най-добри ученически отбора в България за тази възраст, които бяха разделени в две групи. В група „А“ бяха представителите на Монтана, Сливен, Златоград, Търговище и Габрово, а в група „Б“ – съставите на Ботевград, Кърджали, Вълчи дол и Ямбол. Право да участва във финалите имаше и отбор от София, но той не се яви.

Габровки имаха привилегията да открият турнира в мач срещу домакините от ПГПЗЕ „Захари Стоянов“. Равностойни бяха само първата и последната части, в останалото време момичетата на Румен Янчев нямаха проблеми – 59:37. Със същата лекота те се справиха и срещу предварително считания за фаворит отбор на ПГПЧЕ „Петър Берон“ от водещата баскетболна школа при жените на Монтана. Резултатът обаче още в тази начална част на турнира бе анонс за амбициите на габровки – 77:45. Близначките Лора (капитан) и Йоана Янчеви и техните съотборнички нямаха проблеми и срещу СУ „П. Р. Славейков“ (Кърджали) – 74:56, след това по пътя към финала бяха пометени СУ „Антим I“ (Златоград) – 63:30, и СУ „Свети Седмочисленици“ (Търговище) – 68:31. На полуфиналите Математическата срещна втория от другата предварителна група – представителят на Кърджали. С много характер и добра физическа подготовка ПМГ победи добре изградения състав на съперника и се класира на финала, където отново срещна тима на Търговище, елиминирал в другия полуфинал представителя на Вълчи дол.

След разгромната победа в първия им сблъсък, габровки като че ли подцениха съперничките си и се получи оспорван двубой с много обрати. Момичетата от СУ „Свети Седмочисленици“ взеха първата част с 17:20, втората беше за ПМГ – 19:11, а в третата тимът от Търговище отново взе минимален аванс – 14:15. В заключителните 10 минути обаче габровските баскетболистки намериха себе си, демонстрираха характер, всеотдайност и колективна игра и успяха да пречупят съперника си. Краят дойде при резултат 73:63 в полза на ПМГ „Академик Иван Гюзелев“.

Лора Янчева безапелационно стана кошмайстор на турнира, с което спечели и право на стипендия. Напълно заслужено със златните медали се окичиха още Йоана Янчева, Яница Дончева, Микаела Николова, Невена Младенова, Цветозара Димитрова, Магдалина Дамянова, Елица Георгиева, шестокласничките Християна Пенковска и Магдалена Брайкова и преподавателят Румен Янчев.

По същото време във финали на Ученическите игри в Хасково при девойките 8-10 клас взеха участие отбори на още две габровски училища. Тимът по хандбал на СУ „Райчо Каролев“, с преподавател Светослав Яков, се пребори за бронзовите отличия, а воденият от Гергана Блажева състав по бадминтон на Националната Априловска гимназия се класира на 6-то място в страната.


Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Икономика

Станете част от екипа на „Косач Трепач

Published

on

Специализираната габровска фирма „Косач Трепач“, водеща в професионалното озеленяване и поддръжка на дворове, градини, терени и зелени площи, търси служители, които да се присъединят към нашия екип.

Предлагаме следните предимства и възможности на нашите работници:

  • Трудов договор и осигуровки.
  • Мотивиращо възнаграждение през обучителния период за въвеждане в работния процес.
  • Стартова заплата, в размер на над средната за региона, с възможност за допълнително увеличение
  • Работен ден, с продължителност 8 часа, от понеделник до петък, с 2 почивни дни – събота и неделя.
  • Допълнително финансово стимулиране за положен извънреден труд
  • Най-висок клас работно облекло
  • Възможност за кариерно развитие и обучение
  • Работа в млад и динамичен колектив

Допустими са и кандидати без опит, но с голямо желание за работа и развитие. Предимство имат кандидати, притежаващи предишен опит в сферата.

За допълнителна информация и насрочване на интервю, моля, свържете се с нас на телефон: +359 899 140 254.

Присъединете се към екипа на „Косач Трепач“ и бъдете част от успеха ни в създаването на красива и здрава зелена среда!

Зареди още

Култура

Концерт в Габрово на Мартина Табакова, Стоимен Пеев и Атанас Кръстев

Published

on

На 24-ти април в Художествена галерия „Христо Цокев“ в Габрово от 18.30 часа предстои концерт на Мартина Табакова, Стоимен Пеев и Атанас Кръстев.

През тази година се навършват 125 години от рождението на големия български композитор Панчо Владигеров и 200 години от рождението на емблематичния чешки композитор – Бедржих Сметана.

По този повод тримата талантливи изпълнители се събират, за да направят турне в България, със знакови творби на двамата велики композитори. Датите на концертите са с начален час 18.30 часа, а входът за тя е свободен.

Концертите включват рядко изпълняваното Клавирно трио оп.4 на Владигеров, което той е написал едва на 17 години! То е и Първото българско трио за пиано, цигулка и виолончело. В програмата е включено още емблематичното Клавирно трио оп.15 от Бедржих Сметана.

Изключително респектираща и рядко изпълнявана програма. Тримата изпълнители Стоимен Пеев/цигулка, Атанас Кръстев/виолончело и Мартина Табакова/пиано, са добре познати на българската публика, изявени артисти, носители на престижни награди като „Кристална лира“ на СБМТД, „Музикант на годината“ на БНР за „Ансамбъл на годината“, „Златен век” на Министерството на културата, „Златно перо“ на агенция Кантус Фирмус за постижения в областта на културата.

Зареди още

Новини

Пресконференция по проект „Възможност за изява на младите хора – създаване на младежки център в Габрово“

Published

on

Проект № BGLD-2.001-0009 „Възможност за изява на младите хора – създаване на младежки център в Габрово“ се реализира по програма “Местно развитие, намаляване на бедността и подобрено включване на уязвими групи”, финансиран от ФМ на ЕИП 2014-2021.

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица