Свържи се с нас

Новини

„ФК Палаузово“ е шампионът по футбол на Габрово

Отборът на „ФК Палаузово“ е шампионът по футбол на Габрово 2018/2019. Призовата тройка вече е ясна кръг преди края на сезона.

Published

on

снимка: АНЛ – Габрово

Отборът на „ФК Палаузово“ е новият шампион на Габрово по футбол. Кръг преди края на редовния сезона на Английската неделна лига призовата тройка в крайното класиране също не може да претърпи повече промени.

„Палаузовци“ си осигуриха титлата с две важни победи през последните две седмици. Първо бе победен тимът на „Идеал Стандарт Видима“, с 5:2. Юлиян Младенов отбеляза два гола, а по един добавиха Младен Младенов, Николай Стоянов и Драгомир Стефанов. За севлиевци точен беше Мирослав Тодоров, а Димитър Пантев си отбеляза автогол.

снимка: АНЛ – Габрово

В решителната среща за титлата, „ФК Палаузово“ бе безкомпромисен и надигра „Рио“ с 5:0, след два гола на Христо Христов и по един на Юлиян Младенов, Младен Младенов и Николай Стоянов.

снимка: АНЛ – Габрово

Втори в класирането ще завърши тимът на „Копакабана“. Преди седмица вицешампионите надиграха „ФК БМБ“, с 11:4. Седем гола отбеляза Климент Велев, а по един вкараха Милен Панчев, Ивайло Христов и Ивайло Райнов. Автогол от „ФК БМБ“ си вкара Боян Димов. От съотборниците му Мариян Йорданов се разписа на два пъти, а по веднъж го сториха Ивелин Лалев и Николай Дончев.

В следващата си среща „Копакабана“ загуби от „Pasta Gabrovo“, като така се сбогува и с шампионските си амбиции за тази година. Христо Минчев с хеттрик и Станимир Лилов бяха голмайстори за досегашните шампиони, а почетното място за „Копакабана“ отбеляза Милен Панчев.

снимка: АНЛ – Габрово

Третото място и бронзовите медали от миналата година си защитиха момчетата от „ФК Старо Село 777“. В 25 кръг те победиха „Веспа“ с 6:2. Захари Михайлов записа хеттрик, Божидар Василев отбеляза два гола, а един добави Йордан Данев. Андриян Христов се разписа на два пъти за Веспа.

В следващата си среща бронзовите медалисти победиха и съства на „Eagles“, макар и трудно с 4:3. Отново Захари Михайлов отбеляза два гола, а с по един се отчетоха Кирил Каменополски и Христо Христов. Венци Иванов се отличи за „орлетата“, след като отбеляза хеттрик.

снимка: АНЛ – Габрово

Четвъртото място през този сезон ще бъде за миналогодишните шампиони от „Pasta Gabrovo“. Преди победата си над „Копакабана“ те надиграха и „Рио“, с 10:3. С по три гола се изявиха Христо Минчев и Васил Нанков, два вкара Ивелин Павлов, а по един добавиха Детелин Станчев и Станимир Лилов. За „Рио“ с хеттрик изпъкна Деян Пенев.

снимка: АНЛ – Габрово

На пето място, кръг преди края излезе тимът на „МФК Борово“, след поредни две победи. Първата бе над „Eagles“, с 4:3. Два гола отбеляза Христо Христов, а по един вкараха Петър Недялков и Ростислав Монев. За „Eagles“ два гола вкара Венци Иванов, а един добави Здравко Христов.

В следващата среща „МФК Борово“ надигра и „ФК БМБ“ с 11:3. Седем гола наниза Нено Караджов, а по два добавиха Теодор Станчев и Ростислав Монев. За „ФК БМБ“ Мариян Йорданов се разписа два пъти, а веднъж го направи Ивелин Лалев.

снимка: АНЛ – Габрово

В последната среща от 26 кръг „Веспа“ и „Идеал Стандарт Видима“ си спретнаха зрелищно реми, 3:3. Капитанът на „Веспа“ Павел Арнаудов отбеляза два гола, а Пресиян Цвятков добави един. За севлиевци точни бяха Александър Тодоров и Денислав Братованов, а Мирослав Христов от „Веспа“ си вкара автогол.

Тази неделя, 30 юни, от 15.00 ч. започва последният кръг на АНЛ – Габрово, сезон 2018/2019. След последната среща, която се очаква да завърши малко преди 20.00 ч. ще се проведе награждаването и официалното закриване на лигата.

БАМФ – Габрово кани всички отбори да изчакат последната среща и да участват в награждаването.


Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Икономика

Ново изследване открои колко е работната сила в региона

Published

on

Заетите лица, на възраст от 15 до 64 навършени години в област Габрово, са 39 хиляди. Това сочат резултатите от проведено наблюдение на Териториално статистическо бюро – Север, отдел „Статистически изследвания – Габрово“ по отношение на работната сила през миналата година.

Коефициентът на заетост на населението, в същата възрастова група, е 70.5процентни пункта. 65.4% от тях са мъжете, а 75.7% жените. В сравнение с 2022 г. коефициентът намалява с 0.7%, отчитат още от Статистиката.

През 2023 г. икономически активните лица на възраст между 15 и 64 навършени години в област Габрово са 43.0 хиляди или 77.6% от населението на същата възраст. В сравнение с 2022 година коефициентът на икономическа активност се увеличава с 0.5 процентни пункта.

Общият брой на заетите лица е 40.1 хил., от които 19.1 хил. или 47.6% са мъже, а 21.0 хил. или 52.4% са жени. Коефициентът на заетост на населението на възраст 15 и повече навършени години в областта е 47.8% (48.5% за мъжете и 47.2% за жените).

Наблюдението на работната сила във всички държави – членки на ЕС, включително и в България, се провежда в съответствие с изискванията на Регламент (EС) 2019/1700 на Европейския парламент и на Съвета за създаване на обща рамка за европейската статистика за лицата и домакинствата, основана на индивидуални данни, събрани чрез извадки, и свързаните с него прилагащи регламенти на Европейската комисия в областта на статистиката на работната сила.

Зареди още

Култура

Фотографска изложба показва Габровския карнавал от последните 10 години

Published

on

В деня на шегата, 1 април, от 17.00 часа в Дома на хумора и сатирата ще бъде открита фотографска изложба, посветена на Карнавала в Габрово. Новината оповестиха от местната общинска администрация.

Габровският карнавал? Всеки, който поне веднъж е участвал или присъствал, го свързва със смях и добро настроение, споделени емоции, и, по нашенски – закачливо-заядлива политическа сатира, без която това всенародно веселие не бива. Традицията се заражда в края на 19-ти век, след това празничната Олелийня по Сирни Заговезни се преобразява в Карнавал – и така, вече 101 години, без значение кой е на власт и какъв е политическият режим. Само два пъти габровци пропускат това зрелище – през Втората световна война и в началото на Прехода (1990-1998).

През 21 век Карнавалът, вече част от световното карнавално семейство, е любимо събитие и на гостите на града – десетки хиляди почитатели от страната и чужбина прииждат през третата събота на май.

Воден от своята генетична карнавална пристрастеност, Музеят на хумора и сатирата призова местните фотографи, запечатали моменти от Габровския карнавал през последните 10 години, да се включат в изложбата “10% Карнавал”.

Обръщаме глава назад към усмихнатите лица и темите на Габровския карнавал от 2014 насам: 2014 – „О, времена! О, нрави!“, 2015 – „Габровец и котка по гръб не падат“, 2016 – „Няма такава държава, има такъв град“, 2017 – „Да изкукуригаме от смях“, 2018 – „Габрово, мой малък Брюксел“, 2019 – „Маски горе!“, 2020 – „Между изтока и запада“, 2021 – „Следвай котката“, 2022 – „Кот доди, гад доди!”, 2023 – „Има – няма 100 години” … и се подготвяме за Карнавал 2024, водени от мотото „Make КАРНАВАЛ, not war“.

В изложбата участват фотографите Драгомир Минков, Виктор Маринов, Милчо Милев, Пламен Иларионов и Цветомира Иванова. Фотографската изложба се реализира по идея на Пламен Иларионов.

Зареди още

Любопитно

27 български дизайнерски продукта гостуват на Габрово

Published

on

Изложбата „Съвременен български продуктов дизайн“ ще може да се разгледа в зала 7А в Музея на хумора и сатирата в Габрово от днес, 26 март до 8 април. Тя се организира от MD – списанието за дизайн, интериор и архитектура в сътрудничество с Музея на хумора и сатирата и с подкрепата на Северноцентрално държавно предприятие – Габрово.

В изложбата ще бъдат показани 27 продукта на съвременни български дизайнери, шест от които са отличени с най-престижната международна награда за дизайн Red Dot. Нейни носители са сгъваемата бутилка на DiFOLD Origami Bottle, настолната лампа Infinity, създадена от дизайнера Лъчезар Цветанов, иновативния полувелосипед на Мартин Ангелов – Halfbike и снегоходките Small Foot на Петър Димитров и Иван Колев.

Другите два продукта с Red Dot, включени в изложбата, са дело на успешния български дизайнер Илиан Милинов – детския стол-клатушка LUMI и тестът за бременност Twip, направен от биоразградим материал по поръчка на Unicoms AG, Швейцария.

Изложбата е част от поредица от събития, свързани с популяризирането на българския дизайн и успехите на българските дизайнери. Продуктите са част от книгата „Български продуктов дизайн 2000/2022“ на издателство Бисмар, която излезе през юни 2023 г.

Общо 50 български дизайнери и студиа с разработените от тях над 350 продукта участват в книгата – представително двуезично издание, подготвено от екип от утвърдени професионалисти.

На повече от 400 страници са представени мебели, осветителни тела, превозни средства, уреди, инструменти, играчки, предмети за бита, съдове и много други продукти, дело на българските топ дизайнери. Голяма част от тях са носители на престижни международни награди за дизайн.

На 4 април от 13.30 часа в Залата на жирафите в Музея на хумора и сатирата в Габрово издателят инж. диз. Бистра Шишкова ще представи книгата „Български продуктов дизайн 2000/2022“ и ще се проведе дискусия, на тема „Бъдещето на гората и вторият живот на дървесината“.

В дискусията ще участват председателят на Браншова камара на дървообработващата и мебелната промишленост (БКДМП) проф. д-р Васил Живков, доц. д-р Георги Костов, преподавател в Лесотехническия университет и председател на УС на Северноцентрално държавно предприятие (СЦДП), инж. Иван Недков, директор на СЦДП – Габрово и инж. Петър Дишков, представител на „Кроношпан България“ ЕООД – дружество, което оползотворява отпадъчна дървесина.

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица