Свържи се с нас

Икономика

„Зелено“ ли е да спестяваш? 7 идеи за спестяване, с които помагаме не само на себе си

Published

on


През последните десетилетия става все по-ясно, че е крайно време да се обърнем към един по-природосъобразен начин на живот. Въпреки това все още остава популярно мнение, че това е не само сложно, но и скъпо начинание. За щастие обаче, има много начини да намалим вредното си влияние върху околната среда и без да се наложи да се разорим – дори напротив! Оказва се, че малките и постижими стъпки в правилната посока могат да ни спестят не малко средства. Ето няколко идеи за понижаване на разходите, които ще се отразят добре и на природата около нас:

1. Бутилката вода не е „за един път“ – Да се поддържаме хидратирани определено е важно, но начинът, по който го правим, никак не е без значение. Времето, нужно за разграждането на пластмасова бутилка за еднократна употреба е повече от 400 години – а колко такива годишно използвате? Чисто финансовата страна на нещата също не е за пренебрегване. Основната част от цената на бутилка вода плаща за опаковката, транспорта и какво ли още не, но не и за самата вода. Не хвърляйте пари на вятъра и заложете на някой от вариантите за многократна употреба. Дори да имате проблем с качеството на водата в региона, една кана с добър филтър би била достатъчна за да го реши.

2. Да кажем „не“ на торбичките – Съвременните пластмасови „медузи“ заплашват да се превърнат в преобладаващ вид във световния океан. Първият опит да ги ограничим ги направи платени, но символичните 10, 20 или 30 стотинки все още изглежда не са достатъчна мотивация, за да ги откажем. Проблемът тук често е мисленето „на дребно“ – само 20 стотинки, само една торбичка. Ако обаче проследите внимателно колко често и на каква цена казвате „да“, щом на касата ви попитат, нищо чудно да се окаже, че имате годишен разход от 100-200 лева само за пластмасови пликове. Създайте си навика да носите със себе си чанта за многократна употреба – ефектът няма да бъде само върху съвестта ви.

3. Ново начало за старите вещи – Рециклирането на стари дрехи и вещи има много възможни проявления и не е нужно да си падате по ретро или винтидж стила, за да ги използвате. Продавайте или разменяйте ненужните вече дрехи, ако са в добро състояние. Така, вместо безславен край в някоя кофа, ще им подарите нов живот, а в замяна можете да получите известна сума или пък да откриете новата си любима риза. Дори ако тези варианти не са по вкуса ви, можете да дарите ненужните дрехи и вещи. Такъв тип дарение за благотворителност ще ви даде възможност да използвате данъчно облекчение и да платите по-малко данък – можете да видите как тук.

4. Позитивните начини да се изолираш – Не, тук не говорим за асоциални седмици, прекарани в самота на дивана вкъщи. Ако обаче още не сте обърнали внимание на термоизолацията в дома си, време е да го направите. Отопляването и охлаждането на жилището са сред най-сериозните разходи на електроенергия. При добре изолираните сгради, разликата в този разход може да бъде шокираща. В случая може да ви е необходима известна първоначална инвестиция, но с времето и тя, и природата ще ви се отплатят за усилията.

5. Готвене без остатък – Колко често изхвърляте храна, защото се е развалила? За българите планираното готвене е по-скоро добре забравена традиция, отколкото новост. То не е нищо повече от това да решим предварително с какво ще се храним през седмицата и да подберем такива продукти, които можем да комбинираме с минимален остатък – игра, в която нашите баби винаги са били невероятно добри. Възможно е да ви отнеме известно време да свикнете с тази концепция, но ако успеете, ще пилеете много по-малко ресурси. Няма как това да не се отрази и на сметката ви.

6. Пощади гората и прегърни технологиите – В използването на хартиени носители за книги, вестници и всевъзможни документи, сякаш с времето се е загнездила известна романтика. Факт е обаче, че в днешно време над 95% от всичката тази информация може да бъде съхранявана и обменяна със значително по-нисък разход на природни ресурси. Онлайн вариантите на много книги и печатни медии струват значително по-малко от хартиения си вариант. Много документи стават достъпни и остават валидни и на електронен носител. Не е нужно да изпадате в крайности, но една преоценка на ситуацията вероятно ще ви убеди, че можете с чиста съвест да започнете вместо листи хартия да използвате своя компютър, таблет или смартфон. По-евтино, по-еко и по-леко за пренасяне.

7. Движението е здраве и става за споделяне – В динамиката на съвременното ежедневие, придвижването от едно място до друго заема сериозна част от деня на мнозина. Факт е обаче, че освен скъп, автомобилният транспорт е и доста вреден за околната среда. За по-кратки разстояния не е никак лоша идея да покараме колело или да повървим пеш – освен че са съвсем „зелени“ и безплатни, тези варианти ни позволяват и да се погрижим за по-доброто си здраве. Ако пък разстоянията са по-сериозни, можем да споделим пътуването с колега, познат или приятел, запътил се в същата посока. Използването на градски транспорт също е опция, често изпреварваща трафика в час пик. Дори да замените само четвърт от времето, прекарано сам зад волана с някоя от алтернативите, финансовият ефект ще бъде осезаем.

Икономика

Заключителна конференция: Въглеродна неутралност и повишена енергийна производителност на МСП

Published

on

ПОКАНА

Габровската търговско-промишлена палата кани представители на малки и средни предприятия, на общините и институциите от областта, представителите на медиите на заключителна конференция по проект: „Въглеродна неутралност и повишена енергийна производителност на МСП в Габрово и Габровска област“.

Проектът се изпълнява в партньорство с норвежката фирма Prios Kompetanse AS и се финансира от Норвежкия финансов механизъм 2014-2021, в рамките на програма “ Развитие на бизнеса, иновации и МСП в България“.

Участниците ще имат възможност да се запознаят с извършените дейности по проекта, както и с добри практики от България (Клинтех България и Община Габрово) и Норвегия. Експерти от Техническия университет в Габрово ще насочат вниманието ни към мерките, които биха могли да се приложат за повишаване на енергийната ефективност и какъв ефект би могъл да се очаква.

Конференцията ще се проведе в хибриден формат на 29 април 2029 г. от 13.30 часа в Конферентната зала на Библиотеката на Техническия университет Габрово – гр. Габрово, ул. „Хаджи Димитър“ 4 (Ректорат). След края на конференцията дискусиите ще продължат на чаша вино.

Моля, заявете участие на място на мейл: office@chamber-gabrovo.com.
Линк за включване в събитието: Join Zoom Meeting https://us06web.zoom.us/j/8322874812?pwd=ZHhDd0M2ZVczYjgwQ2NDS2YxKzFrUT09 Meeting ID: 832 287 4812
Passcode: 123

Приложение: Предварителна програма
За допълнителна информация: тел. 066 80 31 42, e-mail: office@chamber-gabrovo.com Галина Михнева, Ганка Бакалова

Зареди още

Икономика

Фирма „Теспом“ търси стругар

Published

on

Фирма „Теспом“АД търси:

1. Стругар, универсален струг.

При интерес, моля изпратете Вашата автобиография на електронна поща: tedi_nikolova@tespom.bg или на място в дружеството: гр. Габрово, ул.“Бодра смяна“1.

Тел. за връзка: 0879/123 678 – инж.Христо Метев.

Зареди още

Икономика

„Теспом“ АД предлага работа на стругар

Published

on

Фирма „Теспом“АД търси:

1. Стругар, универсален струг.

При интерес, моля изпратете Вашата автобиография на електронна поща: tedi_nikolova@tespom.bg или на място в дружеството: гр. Габрово, ул.“Бодра смяна“1.

Тел. за връзка: 0879/123 678 – инж.Христо Метев.

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица