Свържи се с нас

Култура

Еньовденски провокации в „Етър”-а: Да открием здравето в уникалната природа на България

Published

on

снимка: Музей „Етър“

Природата носи здраве, ако имаме знанието да използваме даровете й. Не е необходимо големи количества да попаднат в тялото ни наведнъж. Билките, плодовете или минералите е добре да се употребяват редовно, да бъдат част от начина ни на живот. Тогава имаме здраве, младостта е с нас – независимо от годините, и сякаш гледаме света с други очи. На базара за билкови продукти, който и днес, 24 юни, Еньовден, може да бъде посетен в музей „Етър”, се предлагат много възможности за вътрешно и външно положително въздействие върху човешкия организъм. Вярно е, че казваме – „Здрав дух, здраво тяло”, но и обратното е валидно – „Здраво тяло, здрав дух”.

Пламен Галинов от Русе предлага продукти от арония. Производството е местно – от растения, засадени върху 120 декара земя. Допълнителните количества, необходими за клиентите му се закупуват. Продуктите от арония на Пламен Галинов се продават на четири континента, за което притежава биосертификати. Хора от Европа, Азия, Австралия, Северна Америка са запознати с отличните качества на предлаганата българска стока и проявяват интерес към нея.

„Наричат аронията „природна аптека”. Това е причината да се занимаваме само с нея. Произвеждаме сок, вино, оцет. Остатъкът се изсушава и се прави брашно – също много добра храна. Правим и бонбони. Аронията е витаминозна храна, която има много лечебни действия. Японският ни партньор направи изследвания, които препотвърдиха качествата на продуктите ни от арония”, разказва Пламен Галинов.

Опитът му сочи, че 30 до 50 милилитра дневен прием на сок от арония е достатъчен. Действието е положително за нормализиране на високото кръвно налягане, при диабет и върху сърцето. Сокът е положителен за всичко, свързано с кръвта и черния дроб. Резултатът са чисти и укрепени съдове. Оцетът от арония, който се предлага, съдържа витамини и подсладител от самия плод. При прием се получава естествен очистителен ефект за организма.

снимка: Музей „Етър“

България е мястото с най-много залежи на качествен зеолит. Намира се на няколко километра от Кърджали. Този камък е обявен от Световната здравна организация за минерал на ХХ век. Хората, които живеят в района на добива, са дълголетни и боледуват малко. Това е защото употребяват вода със зеолит и постоянно се чистят.

Това разказва Славчо Славов, на чиито щанд в музей „Етър” се предлагат продукти от зеолит и коприва. Засега фирмата му е единствената, която произвежда продукти от зеолит.

„Зеолитът има две основни свойства. Попаднал в жив организъм, чисти от шлака – от токсини, пестициди, дори от радиоактивни елементи и частици. Попаднал в нас, създава киселинно-алкален баланс. Това става като се пие вода със зеолит или се приема директно. Зеолитът се предлага и като пудра, като действа срещу рани. С този продукт заредихме френската армия преди време, а след това и българската набави зеолитена пудра за нуждите си. Вече десета година пудрата се тества за най-тежките рани – дори за залежали се хора или при ампутация.”

Сапунът, шампоанът и пастата за зъби със зеолит са други природни продукти, които въздейства положително върху организма и които се предлагат на щанда в музей „Етър”.

„Ако употребите сапун, кожата става впечатляващо чиста. Минералът абсорбира мръсотията, а това провокира хората, дори да са скептични, да потърсят и другите продукти със зеолит. Повечето искат бърз резултат. Дава го точно този сапун. Ефектът провокира по-задълбочен интерес към другите продукти със зеолит.”

снимка: Музей „Етър“

Валентин Тасков е жива реклама на ябълковия оцет и продуктите с ябълков оцет, които предлага. Надхвърлил е 60-те години още преди време. Стройното му тяло, младежкият вид, белите зъби и усмивката на бившия летец биха провокирали всеки да стане последовател на начина му на живот. При него става въпрос за ежедневен режим, поддържан с години. Достатъчно е да се споменат 20 километра сутрешен пробег, който Валентин Тасков прави без да мисли дали е празник или делник. Голямо място заемат ябълковия оцет и продуктите, изработени с него.

Валентин предлага елексир на здравето и дълголетието. Супена лъжица ябълков оцет, която постепенно може да се увеличи на две. Две чаени лъжички пчелен прашец (полифлорен). Една супена лъжица пчелен мед (при деабет една). 15-20 капки спиртен разтвор на прополис. Сместа се пие сутрин на гладно и вечер – час или час и половина преди лягане. Сутринта не се закусва, а към 11:00 се изяжда една ябълка. Ефектът се увеличава, ако преди всеки прием се пие: или лъжичка зехтин, или лъжичка ленено масло, или лъжичка сусамово масло, или лъжичка тиквено масло.

Ако искате да научите още много полезна информация за природната козметика, здравословните хранителни продукти, които са навсякъде около нас – това може да стане на 24 юни в музей „Етър”. Тук никой не пази тайните за себе си, а иска да ги сподели с възможно повече хора, които да бъдат провокирани за намерят здравето в себе си – чрез вътрешна хармония, и около себе си – чрез уникалната природа на България.


Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Коментари

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Култура

Уикенд в картинки в Трявна

Published

on

„Уикенд в картинки“, организиран от Община Трявна и издателство “Артлайн Студиос” се състоя през почивните дни, 26-ти и 27-ми септември, на площада пред Народно читалище “Пенчо Славейков 1871” – Трявна.

През двата дни най-малките се забавляваха заедно със смърфовете, които им помагаха да рисуват и оцветяват любими герои, да си направят карнавални маски и да изработят солнички.

На щанда на издателството всички посетители имаха възможността да се запознаят с детски книжки и комикси.

В съботната вечер се състояха срещи-дискусии с Тодор Христов – един от най-добрите художници на комикси в България и Кирил Дамянов – създател на сайта Супер Герои България, а в неделя учениците от НГПИ „Тревненска школа“ обсъдиха с Тодор Христов и представители на издателството бъдещ съвместен проект за създаване на комикс.

В рамките на събитието бе организиран и конкурс за комиксова рисунка. Рисунките бяха оценени от Тодор Христов.

Първо място в конкурса за комиксова рисунка е за Стефан Василев от Велико Търново. Второ място печели Дебора Григорова, а трето място – Виктор Василев.

Артлайн Студиос реши да присъди специална награда и за Вероника Жекова от Бургас.

Тодор Христов избра победителите след дълъг размисъл и поощрява всички да продължават да творят и да се развиват. Наградите са осигурени от издателство “Артлайн Студиос”.

Идеята на събитието „Уикенд в картинки“ е то да се разраства и да се превърне в традиционно за Трявна.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Култура

Национален куклен фестивал „Рачо и Дешка“ този уикенд

Published

on

Силно габровско присъствие и приятелски поздрав от Велико Търново ни очакват в последните два дни от Национален куклен фестивал „Рачо и Дешка“.

На 26 септември, събота, от 17.00 часа на сцената на площад „Възраждане“ ще излязат актьорите от Държавен куклен театър – Габрово, за да ви представят спектакъла „Огнивото“.

18.00 е началният час на представлението „От кулата“ на „Малка театрална компания“.

В неделя, 27 септември, фестивалът закрива основният му организатор – Театър Весел с любимата на малки и големи приказка „Храбрият оловен войник“. Началото е в 17.00 часа.

Входът е свободен!

Национален куклен фестивал „Рачо и Дешка“ се осъществява с финансовата подкрепа на Министерство на културата и със съдействието на Община Габрово. Организатори са Театър Весел и РА „Елмазови“.

При лошо време спектаклите ще се играят в зала „Възраждане“.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Култура

Откриват „Пътища в географията – просеки и просветления“ в НМО

Published

on

Този петък, 25 септември, от 16.00 часа в Националния музей на образованието в Габрово ще бъде открита фотодокументална изложба „Пътища в географията – просеки и просветления”, посветена на на 60-годишнината на проф. доктор на науките Атанас Дерменджиев, ръководител на катедра “География”, Исторически факултет, Великотърновски университет “Св. св. Кирил и Методий”.

Същият ден ще бъде представено и едноименното библиографско издание „Пътища в географията – просеки и просветления”.

Атанас Дерменджиев е доктор на науките, професор по социално-икономическа география, доктор по география, действащ член (академик) на Международната академия на науките по екология и безопасност. Специалист по регионална, политическа и културна география. Автор на над 230 научни публикации, в т. ч. 6 монографии, 15 книги, 14 учебника, 10 учебни помагала и др., отпечатани в България, Румъния, Русия, Украйна, Сърбия, Турция, Португалия, Франция, Северна Македония. Дългогодишен ръководител на катедра “География” във Великотърновски университет ”Св. Св. Кирил и Методий”.

Университетът е дългогодишен партньор на Националния музей на образованието. През 2017-та катедра „География” и музеят започнаха партньорство с идеята да се свърже висшето образование с всички образователни степени.

По инициатива на професора утвърдени преподаватели от Великотърновския университет направиха първа работна среща с габровски учители. Изложбата „Пътища в географията – просеки и просветления” е поредната обща инициатива.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица