Свържи се с нас

Новини

Елена Йончева към габровци: Пазете високия си дух и защитавайте справедливостта!

*Избори за членове на Европейски парламент 2019* Купуването и продаването на гласове е престъпление

Published

on

снимка: БСП – Габрово

„Благодаря ви, че в този светъл, празничен ден сте тук, споделили време за среща. Това показва, че има надежда. България ще победи на тези избори, защото нашата кауза е справедлива. Да ви е честит празникът на българската просвета, българското слово, словото което дава светлина и е събуждало българския народ. Възраждало е надеждата за по-добър живот, за светло бъдеще и справедливост“.

Това заяви Елена Йончева, водач на листата за евродепутати на „БСП за България”, по време на среща с граждани в Габрово на 24 май.

снимка: БСП – Габрово

Госпожа Йончева продължи с българското образование: „Вижте какво става с нашето образование. Имаме способни учители в България, а в същото време от нашата образователна система излизат за съжаление, хора които са функционално неграмотни. България някога имаше една от най-добрите образователни системи. Днес парите следват ученика. Това създава различен стандарт, създава елитни училища и в същото време училища, които не са на добро ниво. Образованието е само един пример за всичко, което става в страната. Днес е 24 май и искам да говоря само хубави неща, но добре е да кажем и случващото се. Това дава надежда, че осъзнаваме в какво състояние сме и можем да вземем мерки. Може ли днес да празнуваме деня на просветата, да си спомняме онези прекрасни думи на Стоян Михайловски „Върви народе възродени“ и в същото време на 26 май да позволим безпросветието да шества из България и да управлява нашето бъдеще?“

снимка: БСП – Габрово

По – късно през деня Елена Йончева, заедно с народния представител Кристина Сидорова и председателя на БСП – Габрово Здравко Кънчев, поднесоха цветя на паметника на Васил Априлов.

снимка: БСП – Габрово

Водачът на листата за евродепутати на „БСП за България” отбеляза, че Габрово е културен и просветен център в страната – градът, в който през 1835 година е създадено първото взаимно училище, Априлската гимназия.

снимка: БСП – Габрово

Тя пожела на гражданите да запазят високия си дух и да защитават справедливостта.

*Избори за членове на Европейски парламент 2019* Купуването и продаването на гласове е престъпление*

Крими

Хванаха банда крадци на катализатори, тормозили Габрово и Трявна

Published

on

Полицията в Габрово установи и арестува трима, съпричастни с извършването на шест кражби на катализатори в областния град и съседна Трявна. Това са 43-годишен мъж от село Джурово и двама жители на село Осиковица, община Правец, на възраст 22 и 31 години.

Престъпната банда била разбита в понеделник, когато тримата крадци били закопчани в Габрово, в резултат на проведени оперативно – издирвателни мероприятия криминалисти от местната полиция.

От проведените до момента процесуално-следствени действия е установено, че тримата мъже, всеки един от които с предходни присъди за извършени престъпления против собствеността, чрез използване на технически средства са извършили шест кражби на катализатори, в периода 13-17 февруари.

Във връзка с разследването са били иззети веществени доказателства, но вещите предмет на престъпленията не са възстановени.

С постановление на прокурор от Районната прокуратура в Габрово лицата са задържани за срок до 72 часа по реда на Наказателно-процесуалния кодекс.

Работата по изясняване и документиране на цялостната престъпна дейност на групата продължава под надзора на прокуратурата в Габрово.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Новини

Иво Христов към ЕК: Влиянието на 5G върху здравето и околната среда се пренебрегва

„Предвиждате ли финансиране на научни изследвания за ефекта на мрежите върху човешкото здраве?“, попита евродепутатът

Published

on

„В своето съобщение относно внедряването на 5G и прилагането на инструментариума на ЕС Европейската комисия посочва, че ще обърне дължимото внимание на съответните здравни аспекти. До този момент обаче, здравният аспект изглежда пренебрегнат. В ЕС все още не разполагаме с оценка на риска на потенциалното въздействие на новата технология върху човешкото здраве и околната среда. Същевременно, в редица европейски държави, като Швейцария, Италия и Белгия, се налагат мораториуми върху 5G поради здравни съображения.“

Това заяви по време на заседание на Комисията по промишленост, изследвания и енергетика Иво Христов, член на Групата на Прогресивния алианс на социалистите и демократите (ИТРЕ). В понеделник вечер на въпросите на евродепутатите отговори Мигел Гонзалес-Санчо от Генерална дирекция „Съобщителни мрежи, съдържание и технологии“ на Европейската комисия.

Българският евродепутат отправи следния въпрос: „Чрез какви конкретни мерки предвиждате да обърнете дължимото внимание на здравните аспекти в контекста на повсеместното въвеждане на 5G?“

Според Иво Христов сигурността на мрежите от пето поколение е от ключово значение за осигуряване на технологичния суверенитет на ЕС.

„В този смисъл приветствам предложения от Европейската комисия на 29 януари инструментариум за 5G. Смятам, че това безспорно е стъпка в правилната посока към предприемането на общ европейски подход. В същото време обаче, през последните няколко месеца станахме свидетели на открит сблъсък между САЩ и Китай по отношение на разгръщането на мрежите от пето поколение, който се разигра на европейски терен. Една по една, отделните държави членки взеха индивидуални решения относно достъпа на външни доставчици на 5G оборудване. С оглед на незадължителния характер на предложения инструментариум, как ще гарантирате избягването на евентуална фрагментация на европейския пазар?“, попита още Христов.

Представителят на Европейската комисия увери, че се работи за изясняване на здравния аспект на разгръщането на 5G технологията. По думите му, Комисията взема предвид различните съображения и гледни точки; в ход е и диалог с международни здравни организации, така че по темата предстои да се работи занапред. Гонзалес-Санчо посочи също така, че различните държави са имали различн гледни точки, що се отнася до достъпа на външни доставчици на 5G оборудване, но са постигнали консенсус по темата.

Припомняме, че в края на януари ЕК представи „инструментариум от смекчаващи мерки“, свързани с изграждането на 5G мрежи. В документа с препоръчителни насоки се посочва, че всяка страна ще може да решава сама дали да изключи определен доставчик на оборудване от мрежата си. Държавите членки се споразумяха по тези мерки, за да противодействат на рисковете за киберсигурността, свързани с петото поколение мобилни мрежи.

По време на заседание на ИТРЕ комисията във вторник Христов отправи въпрос и към българския еврокомисар с ресор „Иновации, научни изследвания, култура, образование и младеж“.

„В рамките на публично-частното партньорство за 5G технологии, предвиждате ли финансиране на научни изследвания за ефекта на мрежите върху човешкото здраве?“, попита Христов. По думите му, по линия на програма „Хоризонт 2020“ са предвидени инвестиции на стойност 300 милиона евро в контекста на публично-частното партньорство за 5G технологии. Те включват над 160 експериментални внедрявания на мрежите от пето поколение, както и трансгранични коридори по протежение на магистрали. Наред с това, Европейската инвестиционна банка, с подкрепата на Фонда за стратегически инвестиции, също предоставя възможности за научноизследователска и развойна дейност в сферата на 5G мрежите.

„Новата програма „Хоризонт Европа“ също поставя фокус върху 5G с цел завършване на неговото внедряване и поставяне на основите за въвеждането на 6G. Ефектът върху човешкото здраве от разгръщането на мрежите от пето поколение е област, която все още не е изследвана. В същото време потенциалните вреди в следствие на радиочестотното електромагнитно облъчване будят притеснение у все повече хора.“

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Новини

Васил Левски бе достойно почетен в Дряново (снимки)

Published

on

Васил Левски бе достойно почетен в Дряново, писа местното електронно издание Дестинация Дряново.

снимка: Дестинация Дряново

Малцина са личностите, които биват помнени и почитани 147 години след последния им дъх. Такъв е обаче Васил Иванов Кунчев, в чиято чест снощи мнозина хора от Дряново се събраха пред неговия паметник.

снимка: Дестинация Дряново

В началото почетният караул от Национално дружество „Традиция“ – Трявна направи рапорт пред кмета на община Дряново Трифон Панчев.

снимка: Дестинация Дряново

След това Смесен камерен хор при Народно читалище „Развитие-1869“ изпя песни в памет на Апостола на свободата, а ученици от СУ „Максим Райкович“ и Народно читалище „Дряновска пробуда-2008“ разчувстваха всички с рециталите си.

снимка: Дестинация Дряново

Цялата статия, богато илюстрирана чрез снимки, можете да прочетете оттук.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица