Свържи се с нас

Новини

Елена Йончева към габровци: Пазете високия си дух и защитавайте справедливостта!

*Избори за членове на Европейски парламент 2019* Купуването и продаването на гласове е престъпление

снимка: БСП – Габрово

„Благодаря ви, че в този светъл, празничен ден сте тук, споделили време за среща. Това показва, че има надежда. България ще победи на тези избори, защото нашата кауза е справедлива. Да ви е честит празникът на българската просвета, българското слово, словото което дава светлина и е събуждало българския народ. Възраждало е надеждата за по-добър живот, за светло бъдеще и справедливост“.

Това заяви Елена Йончева, водач на листата за евродепутати на „БСП за България”, по време на среща с граждани в Габрово на 24 май.

снимка: БСП – Габрово

Госпожа Йончева продължи с българското образование: „Вижте какво става с нашето образование. Имаме способни учители в България, а в същото време от нашата образователна система излизат за съжаление, хора които са функционално неграмотни. България някога имаше една от най-добрите образователни системи. Днес парите следват ученика. Това създава различен стандарт, създава елитни училища и в същото време училища, които не са на добро ниво. Образованието е само един пример за всичко, което става в страната. Днес е 24 май и искам да говоря само хубави неща, но добре е да кажем и случващото се. Това дава надежда, че осъзнаваме в какво състояние сме и можем да вземем мерки. Може ли днес да празнуваме деня на просветата, да си спомняме онези прекрасни думи на Стоян Михайловски „Върви народе възродени“ и в същото време на 26 май да позволим безпросветието да шества из България и да управлява нашето бъдеще?“

снимка: БСП – Габрово

По – късно през деня Елена Йончева, заедно с народния представител Кристина Сидорова и председателя на БСП – Габрово Здравко Кънчев, поднесоха цветя на паметника на Васил Априлов.

снимка: БСП – Габрово

Водачът на листата за евродепутати на „БСП за България” отбеляза, че Габрово е културен и просветен център в страната – градът, в който през 1835 година е създадено първото взаимно училище, Априлската гимназия.

снимка: БСП – Габрово

Тя пожела на гражданите да запазят високия си дух и да защитават справедливостта.

*Избори за членове на Европейски парламент 2019* Купуването и продаването на гласове е престъпление*

Новини

Японски професор се среща с младежите, участвали в обмена с Тойоаке

Заместник – президентът на Университета Сейджо, част от Образователна група Ишида, професор Такаки Ишида се срещна с габровските младежи, участвали в двата последователни обмена на ученици от Габрово и Тойоаке, информираха от местната общинска администрация.

снимка: Община Габрово

В непринуден разговор с тях той поиска да разбере защо са се записали и кандидатствали за такова посещение в Страната на изгряващото слънце, дали по някакъв начин то им е повлияло или променило мирогледа им, накъде ще поемат след като завършат училище и поддържат ли контакти с японските си приятели.

През лятото на следващата година Габрово отново ще посрещне 10 японски деца, които ще живеят в приемни семейства и опознават родината, бита и културата ни. Преди няколко дни, професор Ишида подписа Споразумение за сътрудничество с Технически университет – Габрово за обмен на студенти.

снимка: Община Габрово

Очевидно връзките в образователната сфера между двата града се задълбочават и ще бъдат основен двигател в отношенията ни. Преди да отпътува от Габрово, японският гост посети Националният музей на образованието, където му беше разказано за първите просветители на страната и града ни, за първото светско училище, за взаимоучителната метода, за поощренията и наказанията на тогавашните ученици.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Новини

Станислав Иванов разплака Полша!

Габровският футболен талант Станислав Иванов изигра страхотен мач и беше с основен принос за класическата победа с 3:0 над Полша в двубой от квалификациите за Евро 2021 при младежите до 21 години, игран в петък, информира електронното спортно издание sport-gabrovo.com.

Нападателят на столичния „Левски“ заби два от головете за успеха над временния лидер в квалификационната група и асистира за третия.

снимка: sport-gabrovo.com

Първото попадение в мача падна в края на първото полувреме. След грешка в защитата на поляците, Стаси открадна топката, напредна и подаде към Тонислав Йорданов, който се разписа за 1:0.

Цялата статия можете да прочетете оттук.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Култура

Писателят Калин Терзийски ще гостува в Габрово

Във вторник, 19 ноември, писателят Калин Терзийски ще гостува в Габрово. Събитието се организира от литературния сайт TetraDkaTa.com, в уютната обстановка на ресторант REST. То ще започне в 19.00 часа. На чаша вино габровската публика ще има възможност да се запознае с най-новите книги и проекти на автора.

Калин Терзийски е роден през 1970 г. в София. Завършил е медицина и специализирал психиатрия. От 1996 до 2001 г. работи като лекар в психиатричната боница в Курило – „Свети Иван Рилски”. От 1995 г. се занимава с публицистика, радио, телевизия. Публикува нещата си в периодичния печат – списанията „SAX”, „Егоист”, „Едно”, „Найт лайф”, „Ева”, „Клуб М”, вестниците на „Труд”.

Бил е сценарист на телевизионни и радиопредавания: „Квартал“, „Хъшове“, „Каналето“, „Шаш“, „Досиетата Хъ“, „Пълна лудница“. Започва да пише поезия и проза през 1997 г. През 2000 година напуска работата си на лекар и се отдава изцяло на писането. През 2006-та е съосновател, заедно с Мартин Карбовски и Ангел Константинов, на литературен клуб Литература Диктатура, в която членува и брат му, писателят Светослав Терзийски. През 2009 написва романа си „Алкохол”, в който прави дълбок разрез на съвременното българско общество. В периода 2007 – 2012 е издал дванайсет книги – шест сборника с разкази, три стихосбирки и три романа.

19 ноември, 19.00 часа Ресторант „Рест“

Калин Терзийски е написал книгите: „Сол” (стихове),”Тринайсет парчета от счупеното време” (разкази), „Сурови мисли със странен сос” (поезия), участия в сборниците: „Недялко…projekt”, „Антология на живите”, „Обществен експеримент”, „Троица”, „Има ли кой да ви обича” (разкази, изд. Жанет 45, 2009), „Любовта на 35 годишната жена” (разкази, изд. Жанет 45, 2010), „Алкохол” (2010), „Имен ден за добрия човек” (разкази, Жанет 45, 2011), Лудост (2011), „Ной дава последни указания на животните (2012)“, Войник или Упование за обезсърчените (2012), “Разкажи ми“ (2018), „Мечката и други разкази“ (2018), „Моите неща“ (2019), „Вълнения“ (2019). Стилът на произведенията на Калин Терзийски може да се определи като нов героичен реализъм.

Романът му „Алкохол” е награден през 2010 г. с наградата „Цветето на Хеликон” – като най-продаваната книга на годината. Пет пъти е номиниран за литературната награда „Хеликон”. През 2011 г. е награден с първата за България Европейска награда за литература – за сборника „Има ли кой да ви обича”.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

 

Популярни новини от последната седмица