Новини|24.05.2019 7:52

Областният: 24 май ни зарежда с високо национално самочувствие!

снимка: Областна администрация – Габрово

Уважаеми дейци на културата, науката, изкуствата,
Скъпи учители и ученици,
Скъпи жители на област Габрово,

Чест е за мен да Ви поздравя с Празника на българската просвета и култура и на славянската писменост – 24 май! В свят с отворени граници, високи технологии, иновации във всички сфери на живот, трябва все повече да осъзнаваме колко силни сме със своята древна и богата култура.

В този празничен ден прославяме Буквите, без които не бихме се съхранили като нация, оцелели и прогледнали в мрака, не бихме преживели Златния век на Симеон Велики, мощта на Велика България. Буквите – завещали ни народния фолклор, уникален сред другите нации.

И ако всеки официален празник се приема по различен начин от всеки един от нас, то Празникът на българската просвета и култура и на славянската писменост е онзи, който ни зарежда с високо национално самочувствие. Имено това е онази стълба за извисяване на духовността.

Благодаря Ви, дейци на науката, културата и перото за това, че с Вашето призвание ни дарявате светлината, която е смисълът на живота и към която всички се стремим – любов, състрадание, добрина, знания…

Нека днес, в навечерието на този най-светъл български празник, помислим за миг какво би било „без четмо и писмо“, без лъчите, които първоучителите разпръснаха над нас? И да се изпълним с гордостта на народ, носител на непреходни духовни ценности и самобитна култура.

Нека бъдем обединени пред предизвикателствата на новото време, да отстояваме българщината и заедно да продължаваме да чертаем пътя на нацията ни към духовна идентичност!
Честит 24 май!

Невена Петкова
Областен управител на област Габрово


Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Напиши коментар