Свържи се с нас

Новини

Наградиха участниците в „Познавам ли историята на моето училище и неговите благодетели”


В Актовата зала на Национална Априловска гимназия, на специално тържество бяха наградени участниците в междуучилищния конкурс „Познавам ли историята на моето училище и неговите благодетели”. Надпреварата се провежда по идея и с финансовата подкрепа на д-р Елена Сербинова. Тя е правнучка на Иван Рашеев, племенник на Васил Рашеев и последен изпълнител на завещанието на Васил Априлов.


Конкурсът се провежда за втора година. Организатори са ръководството и учителите по история и цивилизация и БЕЛ в Априловската гимназия. Тази година освен учениците от НАГ, се включиха и участници от ПТГ „Д-р Никола Василиади”, ПГТ „ Пенчо Семов” и СУ „Райчо Каролев”.


Конкурсната програма включва три жанра: разработването на историческо научно съобщение, есе и презентация. Взеха участие 23 ученици от посочените училища с проекти в трите жанрови области.


В категория „Исторически разработки” бяха отличени учениците Галина Петрова и Лора Иванова от НАГ, заели първо място, Веселин Новков от НАГ- второ място, Емил Йорданов и Радослав Вълев –НАГ, класирани трети. Мария Големинова – НАГ беше наградена с поощрителна награда.


Стефан Георгиев от НАГ зае първо място в категорията „Есе” , Петя Петрова от ПГТ „Пенчо Семов” беше класирана втора, а Християн Атанасов от НАГ трети, поощрителни награди получиха Милица Гатева и Елеонора Коларова от НАГ.


В категория „Презентации” с първо място беше отличена Десислава Костадинова от СУ „Райчо Каролев”, Владимир Йовчев от ПТГ „Д-р Никола Василиади” получи втора награда, а Ирина Иванова и Виктор Нешев от НАГ бяха наградени с трета награда. Поущрения получиха Антон Иванов от ПГТ „Пенчо Семов” и Алекса Александрова и Александра Гергова от НАГ


Благодарствени грамоти получиха учителите И.Кожухарова, М.Стефанова, Ц.Колева, П.Николова, Е.Даскалова, С.Костадинова, С.Стоянова, П.Петрова, ръководили децата в изследователската им дейност, както и журитата, оценявали разработките.


Наградите бяха връчени в Актовата зала на Гимназията от д-р Елена Сербинова и от г-жа Снежана Рачевиц, директор на учебното заведение.


Пред ученици, гости, учители и жури, наградените участници на първо, второ и трето място, представиха своите проекти. Показаха уменията си да интерпретират исторически факти, да проучват и систематизират научна литература, атрактивно да презентират различни теми.


Събитието имаше познавателен ефект и въздейства емоционално върху присъстващите. В навечерието на един от най-българските празници – 24 май, Денят на славянската писменост и култура, участниците поднесоха своя поклон пред делото на Светите братя и уважиха по този начин светлия ден.


Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Коментари

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Крими

Голям пожар в Габрово (снимки)

Голям пожар избухна днес, 14 октомври, в квартал Недевци в Габрово. Запалила се е част от фабрика за производство и съхранение на бои, разредители и други, сигнализира до редакцията на „Габрово Нюз“ очевидец на случилото се. Пламъците лумнали следобед.

Веднага към мястото на огнената стихия се отзовали екипи на Регионалната дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ в Габрово, които незабавно започнали потушаването на разразилия се пожар.

снимка: Христина Колева, фейсбук „Похвалите и абсурдите на Габрово“

Издигащите се кълба дим от горящи бои можеха да бъде наблюдавани от различни точки на града, твърди нашият източник. Движението на автомобили в района беше преустановено от екипи на полицията, заради надвисналата опасност, сподели още той.

За щастие бързата реакция на габровските огнеборци е дала резултат и избухналият пожар е бил овладян. При изгасянето му пожарникарите са използвали и пяна.

снимка: Христина Колева, фейсбук „Похвалите и абсурдите на Габрово“

Движението на автомобили в района на запалилата се фабрика за бои е било възстановено.

Според неофициална информация на „Габрово Нюз“ при пожара няма човешки жертви и пострадали. Нанесени са единствено материални щети.

Извършен е оглед от криминалисти, разследващи причините за възникване на огнения ад. Работи се по всички версии. Процесуално – следствените действия текат и към настоящия момент.

Жителите на квартал Недевци негодуват от ситуацията. Те са притеснени, защото пожарът е замърсил района.

*Очаквайте още актуална информация по темата на по-късен етап.*

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Новини

Михаела Цонева с титла на двойки в Истанбул

Пореден престижен успех през сезона постигна габровската тенис надежда Михаела Цонева, съобщи електронното спортно издание sport-gabrovo.com.

От ляво надясно: Михаела Цонева и Елена Кралева, снимка: sport-gabrovo.com

Състезателката на клуб „Кристи“ (Дряново) триумфира в надпреварата на двойки в турнира за юноши и девойки от пета категория на Международната федерация по тенис (ITF), проведен в Истанбул, Турция.

Михаела участва заедно с Елена Кралева от ТК „СА Несебър“. Цялата статия за успеха на габровския талант можете да прочетете оттук.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Любопитно

„Приеми ме на село“ в „Национални дни за учене през целия живот“

Инициативата „Приеми ме на село“ бе част от изложението „Национални дни за учене през целия живот“. Форумът се проведе от 9 до 11 октомври от Министерство на образованието и науката, информираха от Община Габрово.

Националните дни за учене през целия живот се осъществяват по проекта „Националните координатори в изпълнение на Европейската програма за учене на възрастни”, финансиран с подкрепата на Програмата на Европейския съюз в областта на образованието, обучението, младежта и спорта „Еразъм +”.

Община Габрово получи покана за участие на 10 октомври, за да представи инициативата Приеми ме на село като добра практика свързана с учене между поколенията, опазване и съхраняване на българските традиции и ценности.

снимка: Община Габрово

Проектът провокира голям интерес сред посетителите на изложението. Те имаха възможност да надникнат в света на „Приеми ме на село“. Да опитат уникалната баница с боб, да получат част от кулинарното наследство на нашите баби и да си поговорят с две от очарователните ни внучета на заем Никол и Теодора, възпитанички на Национална Априловска гимназия, които с радост и ентусиазъм разказваха за преживяванията и емоциите си по време на престоя им в селата.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

 

Популярни новини от последната седмица