Култура, Новини|17.05.2019 10:15

Карнавално преди самия карнавал с „Един безумен ден“

снимка: ДТ „Рачо Стоянов“

С постановката на Народен театър „Иван Вазов“ – „Един безумен ден“, от Пиер дьо Бомарше ще бъде закрито 11-то издание на Международния фестивал на комедийния спектакъл. Представлението започва днес, 17 май, от 19.00 часа на сцената на Габровския театър.

снимка: ДТ „Рачо Стоянов“

Режисьорът Михаил Петров, който е и един от водещите артисти от трупата на Народния театър, ще поведе актьори и зрители в шеметен, театрален карнавал по Бомарше и то точно един ден преди Карнавала в Габрово. Уникален спектакъл, в който си дават щастлива среща театър, музика, песен, танц, балет, живопис. Една красива авантюра, празнична еуфория за душата и сетивата на зрителите.

снимка: ДТ „Рачо Стоянов“

Михаил Петров е познат на габровската публика като режисьор на няколко спектакъла от репертоара на ДТ „Рачо Стоянов“. Сценичната версия на „Един безумен ден“ е негова в партньорство с Анна Петрова – позната на публиката с драматургичната си работа по постановката на Габровския театър „За Първото българско царство: Отшелника“ в тандем с режисьора Петринел Гочев. Сценографията и костюмите са дело на Елена Иванова, също работила по много постановки на ДТ „Рачо Стоянов“. Хореографията е от Мариана Крънчева, музика – Любомир Денев, фотограф – Божидар Марков и Любомир Сергеев, музикален педагог Евгени Господинов, дворцов оркестър – Жорж Паликарски, Слав Бистрев, Николай Казаков, Ивайло Флоров.

снимка: ДТ „Рачо Стоянов“

В представлението участват актьорите: Васил Драганов, Владислава Николова, Вяра Табакова, Гергана Змийчарова – позната с ролите си от постановките на Габровския театър „Ромео и Жулиета“ и „Жана д’Арк“, Джулия Бочева, Димитър Живков, Ева Данаилова, Павел Иванов, Параскева Джукелова, Пламен Димов, Стелиан Радев, Стоян Пепеланов, Христо Терзиев, Христо Чешмеджиев, Цветомира Даскалова.

снимка: ДТ „Рачо Стоянов“

Бомарше определя жанрово пиесата си като комедия, но тя, без съмнение, е и политическа сатира. Не случайно е забранена задълго. Братът на Луи ХV гледа представлението и едва не получава удар. Спират спектакъла, а Бомарше за кой ли път влиза в затвора. Започват масови всенародни вълнения. Смята се, че тази пиеса провокира избухването на Великата френска революция, което доста сериозно е отразено в сценичната адаптация на Михаил Петров. Представлението не е подходящо за лица под 12 години.

Веднага след края на постановката ще се даде още една възможност на публиката да даде своя глас и да определи кои ще са носителите на двете награди. А те са в две категории: „най-смешен спектакъл“ и „най-смешен актьор/актриса“. За целта ще има поставена урна в централното фоайе на театъра, която е на разположение на зрителите от началото на фестивала.

След кратка пауза за гласуване и отчитане на вота на зрителите, ще започне официалната церемония по закриването на фестивала и награждаването. Очаква се на церемонията да присъства министърът на културата Боил Банов.


Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Напиши коментар