Свържи се с нас

Култура

„Аз съм българка” е личен пример как младите хора се отнасят към миналото ни

Published

on

снимка: Музей „Етър“

В изложбената зала над „Хлопкарската работилница” в музей „Етър” може да бъде видяна изложбата „Аз съм българка”. Възникнала като инициатива на фотографа Радослав Първанов, тя бързо доби национална популярност, представена бе и пред италианска публика.

„За тези две години смятам, че постигнахме доста. Освен хилядите хора, които видяха снимките, получихме обратна информация, от която си дадох сметка, че целите на инициативата са постигнати. Разбрах, че идеите, с които започнахме се изпълняват. Вижда се, че има нарастващ интерес от страна на публиката”, сподели Радослав Първанов при откриването на изложбата в „Етър”-а.

снимка: Музей „Етър“

Фотографът припомни, че „Аз съм българка” тръгва от столичен ресторант, гостува в Парламента, в двореца Балчик, в Копривщица, в Трявна, в Дряново, в Габрово, в Стара Загора, във Велико Търново, в Плевен и в други населени места от страната. През юни 2018-та изложбата е представена в Милано. В тази първа чуждестранна изява са показани първите снимки на момичета в народни носии на емблематични за България места.

В момента могат да се видят две изложби „Аз съм българка” – в Панорамата в Плевен и в музей „Етър”.

снимка: Музей „Етър“

Публиката в Плевен може да се запознае с втората част – „Аз съм българка” – Продължението. В „Етър”-а са първите заснети модели. В музея Радослав Първанов представя и момичето, провокирало идеята му за проекта „Аз съм българка”.

„Тук, в „Етър”-а, хората ще видят символичното начало на реализацията на идеята. То беше несигурно, но в представянето му има много символика. Показани са момичета на фона на прекрасни места от моя роден град Габрово. Десетте девойки от фотографиите също са от тук. Посетителите могат да видят и стария Пловдив, „Етър”-а, Велико Търново, Орешака, Копривщица, Боженци, Соколски манастир и други места, които ние – българите, разпознаваме с очите и с душите си.”

снимка: Музей „Етър“

Когато „Аз съм българка” добива популярност, много творци се провокират и започват да работят в тази посока. Радослав Първанов казва, че това е чудесно, тъй като се утвърждава една тенденция.

„Смятам, че дотогава липсваше съчетанието между усмивката на млада жена, облечена в народна носия и природна или историческа забележителност от нашата страна. Смятах, че подобно съчетание, показано с емоцията и усещането на един фотограф, не е правено. Искаше ми се да покажа личен пример – как ние, младите хора, се отнасяме към миналото. Не просто да се снимаш някъде. Ние първо научавахме историята на дадено място, избирахме подходящ момент, опитвахме се да го наситим със символика и съдържание.”

снимка: Музей „Етър“

В своите фотографии Радослав Първанов показва не само красота, но и проблеми. В Златица той снима метох, в който се е крил Васил Левски – място, което днес е западнало.

Първата девойка, снимана за „Аз съм българка” е Илияна Аризанова. Радослав я вижда за първи път един август на Шипка, където тя е облечена като войник от османската армия. След това се срещат в Копривщица, но там Илияна вече е в българска народна носия. Първите снимки са правени в стария Пловдив. Резултатът от тези срещи и цялостната реализация на първата част от каузата „Аз съм българка” може да се види в музей „Етър” до 16 юни.


Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Коментари

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Култура

Библиотеката ще обновява фондовете и колекциите си

Published

on

Регионална библиотека „Априлов – Палаузов” подготви проектно предложение за обновяване на фондовете и колекциите си, информира директорът на културната институция Савина Цонева.

В края на месец април Министерство на културата обяви първа конкурсна сесия за финансова подкрепа на библиотеките за обновяване на фондовете им по програма „Българските библиотеки – съвременни центрове на четене и информираност” 2020 г. Общата сума на конкурсната сесия е в размер на 1 млн. лв.

Право на участие в конкурса за финансова подкрепа имат Националната библиотека „Св. св. Кирил и Методий”, всички регионални и общински библиотеки по смисъла на Закона за обществените библиотеки.

Екип на габровската библиотека подготви проектно предложение на стойност 25 000 лв – максималната сума за регионалните библиотеки. В проектното предложение на библиотеката изданията от български автори заемат подобаващо място – над 40%, а заглавията от едно издателство, включени в списъка, представен в министерството, не надвишават 10% от общия брой заглавия.

Широк кръг – общо 206 регистрирани по българското законодателство издателства намериха представителство в проектното предложение. Предвижда се закупуване на книги, литературна и културна периодика и други информационни източници, включително и на електронни носители.

Подборът на литературата е извършен според големината на библиотеката, потенциалните читатели и спецификата на региона и населеното място. Списъкът обхваща информационни източници от различни области: художествена литература, художествени произведения за деца, хуманитаристика, справочна и друга научна литература – общо 1538 заглавия.

С въпросната програма Министерство на културата дава възможност за обогатяване и обновяване на библиотечните фондове и колекции. Регионална библиотека „Априлов – Палаузов” е реализирала проекти във всички досегашни сесии на програмите на културното министерство.

Отпусканите средства от Министерство на културата дават възможност своевременно да се закупят стойностни заглавия, съобразени изцяло с профила на библиотечния фонд и с информационните, културни и образователни потребности на потребителите на библиотеката.

Очаква се през месец юни министерство на културата да обяви втори етап на конкурсната сесия, в която да кандидатстват читалищни библиотеки, вписани в Регистъра на обществените библиотеки до края на 2018 година.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Култура

Вижте как Габрово отбеляза 24 май (Галерия от снимки)

Вижте в галерията от снимки как Габрово отбеляза Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост.

Published

on

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Култура

Юлия Нинова бе удостоена с почетен знак „Златен век“

Published

on

На 22 май бяха публикувани тазгодишните носители на приза “Златен век” във всички области на културата.

Сред отличените бе и директорът на Специализирания музей за резбарско и зографско изкуство – Трявна Юлия Нинова.

Тя бе удостоена с Почетен знак “Златен век” – “Печат на Цар Симеон Велики”, сребърен.

„Златен век“ е почетен знак на Министерството на културата, който се присъжда за изключителен принос към българската култура и за развитие на културното сътрудничество.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица