Театралните емоции на комедийния спектакъл в Габрово са в разгара си

снимка: ДТ „Рачо Стоянов“

Краят на Международния фестивал на комедийния спектакъл в Габрово наближава, но театралните емоции са в разгара си. Две са представленията от фестивалната програма за днес, 16 май.

Първото е „Квартет за двама“ на режисьора Владимир Петков, постановка на театър „Възраждане“. То започва в 18.00 часа на сцената на Държавен куклен театър – Габрово. Спектакълът е по текст на Анатолий Крим, а сценографията е на Петър Митев. Участват актьорите Татяна Захова, Роберт Янакиев, Донка Аврамова – Бочева и Боян Младенов.

снимка: ДТ „Рачо Стоянов“

„Квартет за двама” представлява брилянтен, категоричен, вълнуващ разрез на човешките отношения. На връзката между мъжа и жената, на вариациите на любовта. Никой няма да остане равнодушен към този богат на хумор текст на съвременния украински автор Анатолий Крим, в чието ядро попада композитора Евгений Александрович. Денят на неговия шейсети юбилей ще се окаже голямата поанта не само в творчеството, но и в емоционалния му свят.

Дуото – съпрузи с 25-годишна семейна търпимост, постепенно нараства на трио (любовницата, която мъжът вкарва за паралелно съжителстване в дома им), набъбва на квартет (с новопоявилия се любовник на съпругата). Сюжетната линия преминава през серия от комедийни ситуации със сравнително интелигентните отмъщения на съпругата, до трагикомедия на финала – всеки попада в собствения си капан. Ще останат ли заедно е въпрос за размишление, защото „25 години от живота, макар емоцията да е счупена, не се късат като лист от календара“. Но да усетиш безсилието си на мъжкар (на 50), а и комплекса на неоценения, всъщност бездарен, композитор си е удар по егото. Таня (Захова) и Роберт (Янакиев) за седми път ще се превъплатят в съпрузи. Владимир Петков е добре познат във Франция и Канада.

снимка: ДТ „Рачо Стоянов“

Вторият спектакъл е „Мъни, мъни, мъни“ – комедия по Рей Куни. Това е постановка на театър Куманово от Република Северна Македония. Започва в 20.00 часа на сцената на Габровския театър.

Режисьори са Бояна Кралевска и Горан Илич. Участват: Марко Трайкович, Саня Русеска, Владо Дойчиновски, Нина Максимова, Мирослав Петкович, Дубравка Киселички, Жасмин Василева и Неманя Спасовски като гост.

Публиката ще има възможност да види различна театрална школа, играта на чуждестранна трупа, макар и от съседната ни Република Северна Македония, режисьорската трактовка на един от най-популярните британски драматурзи – Рей Куни, който същевременно е и актьор.


Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Напиши коментар