Свържи се с нас

Култура

Габровецът Христо Йонков спечели наградата на Общината

Габровските художници представиха изложба, посветена на празника на града

Published

on

снимка: ХГ „Христо Цокев“ – Габрово

Снощи, 13 май, в Художествената галерия „Христо Цокев“ беше открита традиционната изложба на габровските художници, посветена на Празника на града, с наградата на Общината.

снимка: ХГ „Христо Цокев“ – Габрово

Жури, в състав председател Валентин Атанасов (художник), Евгени Недев (директор на ХГ „Христо Цокев” и Иван Христов (старши експерт в отдел „Култура и туризъм” на Община Габрово) присъдиха наградата на Христо Йонков за керамичната композиция „Древни обиталища”. Наградата връчи Нела Рачевиц, заместник – кмет на Община Габрово.

снимка: ХГ „Христо Цокев“ – Габрово

Христо Йонков и роден в Габрово. Завършва Националната художествена академия, специалност „Керамика“ при проф. Венко Колев. Специализира във Франция. От 1993 до 2010 г. е организатор на Международен симпозиум „Арт керамика“ в Троян.

снимка: ХГ „Христо Цокев“ – Габрово

Христо Йонков е един от най-изявените съвременни керамици, с многобройни участия в национални и международни изложби, пленери, симпозиуми по керамика.

снимка: ХГ „Христо Цокев“ – Габрово

До неотдавна името му се свързва и със Средното художествено училище за приложни изкуства в Троян, на което той бе дългогодишен директор.

В изложбата на габровските художници, по случай Празника на града – 17 май, се включиха 25 автора с 48 творби като тази година преобладават абстрактните произведения.

Експозицията е разнообразна и в нея вземат участие художници, които отдавна не са показвали свои произведения пред габровската публика – Христо Йонков, Румяна Русинова, Антония Баракова.

За първи път в изложбата участва английският художник Рой Плейстоу, който от скоро живее в Габрово и приятно изненадва публиката с експресивните си портрети.

Изложбата може да бъде разгледана в Галерията до 19 юли.


Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Коментари

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Култура

За седма поредна година „Семе българско“

„Предай нататък” е мотото, което ще събере тази година пазителите на българщината

Published

on

„Предай нататък“ е мотото, под което ще премине седмото издание на националния фестивал „Семе българско“, което тази година ще се проведе на едни от най-хубавите празници – Лазаровден и Цветница (11 и 12 април) в парк „Казармите“ в Севлиево.

„Ние, българите, сме се съхранили, благодарение на умението ни да помним и предаваме през поколенията своите знания, опит, традиции и вяра. Радвам се, че успяхме да превърнем „Семе българско” в традиция, благодарение на която всяка година в Севлиево оживява народната памет”, коментира кметът на Община Севлиево д-р Иван Иванов.

И тази година фестивалът ще събере на едно място пазителите на българските традиции, занаяти, храни и семена с амбициозната цел да обедини и предаде нататък духа, бита и традициите, запазили и до днес идентичността на българския народ.

В рамките на седмото издание на събитието на сцената своя талант ще покажат оркестър „Шевица“, Севлиевска духова музика, професионален фолклорен ансамбъл „Добруджа“, певицата Емилия, ансамбъл „Развитие“, ансамбъл „Габровче“ и над 400 участници от самодейни фолклорни състави от Северна България. За първи път във фестивала ще се включат кукери, които ще изгонят злите сили и ще разкажат история – древна като българите, в която са вплетени вярванията и обичаите ни.

Гости на събитието тази година ще бъдат и основателите на прабългарската школа „Бага-тур“, които чрез демонстрация ще пресъздадат древни практики и умения от военното дело и бита на прабългарите, празничните им обреди, облеклото и въоръжението. След спектакъла ще бъде сформиран лагер, в който присъстващите ще имат възможност да упражнят своите умения в стрелба с лък и яздене на кон, облечени с доспехи и шлемове, характерни за прабългарите.

Организаторите приканват всички гости на фестивала да се включат активно в инициативата „Предай завета“, която предвижда изграждането на инсталация в парк „Казармите“, в която всеки ще може да остави отпечатък от ръката си и саморъчно да напише семейния завет, предаван от поколение на поколение.

И понеже е седмо издание на фестивала, а първите 7 години са най-важни, организаторите са решили да припомнят и претворят 7 от най-хубавите инициативи, реализирани през годините в рамките на събитието. Ще бъдат засадени 7 дръвчета. Ще бъдат пуснати 7 бели гълъба. Ще бъде изтъкана 7-цветна черга. Ще бъдат омесени и наречени 7 вида хляб. Ще бъдат засадени 7 български рози. Ще бъдат издирени 7 вида семена от български автентични сортове зеленчуци, които ще бъдат поставени отново в техния дом – инсталацията, монтирана в парк „Казармите“ под формата на кошер. Ще бъде дописана книгата „За мен България е…“ и ще бъдат изработени 7 послания – основа, върху която да се гради следващите поне седем издания на фестивал „Семе българско“.

Инициативата „Шанс за бебе” ще се реализира за седма поредна година, като към нея ще се включат и родители на ин-витро деца от България, които специално за базара ще изработят своите цветни творения. Благодарение на усърдния труд на децата, отвореното сърце на гостите на фестивала и усилията на фондация „Искам бебе“ и на Община Севлиево, вече са факт и първите добри резултати от кампанията. Тази година в подкрепа на инициативата ще има и томбола, в която всеки посетител ще може да се включи срещу символичната сума от 1 лев, в подкрепа на хората с репродуктивни проблеми от Севлиево. Наградите за томболата ще бъдат осигурени от местни фирми, както и от изложителите на фестивал „Семе българско“.

За трета година фестивалът подкрепя и хората със зрителни проблеми, чрез инициативата „Дари книга – стани благодетел“. Идеята е чрез събраните от продажбата на книгите средства да бъдат подкрепени хората със зрителни проблеми от Севлиево – за закупуване на необходими за тях консумативи.

В парка ще бъде обособена зона с работилници, в които гостите на събитието ще се учат да работят с глина, да рисуват български шевици, да правят кукли, да танцуват български хора. Демонстрациите и дегустациите отново ще съпровождат фестивала, за да допълнят усещането за българското – чрез аромата на българския кашкавал и масло, чрез мириса на прясно изпечен козунак, чрез дъха от ароматни билки, с които ще се учим да приготвяме домашен сапун.

А читалищата от „Селския мол“ отправят предизвикателство към всеки посетител – да сподели стара рецепта от своя дом, предавана от поколения. Събраните рецепти ще бъдат съхранени, а някои от тях ще бъдат реализирани в следващото, осмо издание на фестивала.

А, ако се чудите какво се крие зад девиза на седмото издание на фестивала, то заповядайте на 11 и 12 април, за да получите своето пакетче с лимец, което да засеете и така да предадете нататък най-древното зърно, известно по нашите земи, с което дедите ни са приготвяли хляба и което до днес се предава на поколенията, за да пребъде.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Култура

Ансамбъл „Пирин“ с празничен концерт в Габрово

Published

on

Завладяващ фолклорен спектакъл, посветен на Националния празник на Република България -3-ти март, ще представи ансамбъл „Пирин“ този петък, 28 февруари, в Габрово.

снимка: Община Габрово

Създаден преди 65 години, ансамбълът е записал в своята творческа биография 10 000 концерта, пред повече от 7 милиона зрители у нас и в чужбина. Като посланици на българското народно изкуство, неговите певци, музиканти и танцьори са гостували в над 60 страни от всички континенти.

В Габрово ансамбъл „Пирин“ –Благоевград гостува по покана на Община Габрово и обещава на всички ценители на българския фолклор впечатляваща програма – пъстра плетеница от колоритни мелодии и ритми.

снимка: Община Габрово

Празничният концерт ще се състои в спортна зала „Орловец“ на 28 февруари, от 18.00 часа.

Билетите вече са в продажба в Туристическия информационен център на ул. Опълченска № 11, а в деня на събитието може да ги намерите след 16.00 ч. на касата на спортната зала. Цената е 2 лв.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Култура

Приемат проекти по Програма Култура

Published

on

Община Габрово откри процедурата за Първата конкурсна сесия по Програма Култура за съфинансиране на проекти за 2020 година.

Процедурата се провежда съгласно Правилник за съфинансиране на проекти по Програма Култура от бюджета на Община Габрово и заповед на кмета на община Габрово за определяне на приоритети и срок за подаване на проектни предложения.

Специалните цели на програмата за настоящата година са отбелязване на значими за общината годишнини, дейности за развитие на публиките, търсене на връзка между култура и образование и акцент върху културно съдържание с международно измерение и принос за достойно представяне на местните културни постижения в рамките на иновативния проект на ЮНЕСКО Мрежа от творчески градове.

Два са основните приоритета на Програма Култура 2020 – „160 години Габрово град“ и „Едно лято в Габрово“.

Пълната информация за съдържателния обхват, финансирането, сроковете и начините за кандидатстване може да откриете оттук.

Всяко едно лице може да поиска в срок до 12.03.2020 г. писмено от Община Габрово, вкл. на email: kultura@gabrovo.bg, разяснения по Програма Култура и документите за кандидатстване.

Разясненията се дават в срок до 5 работни дни от постъпване на искането. Срокът за кандидатстване по Програма Култура е 20 март.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица