Култура, Новини|15.05.2019 12:54

Габровецът Христо Йонков спечели наградата на Общината

снимка: ХГ „Христо Цокев“ – Габрово

Снощи, 13 май, в Художествената галерия „Христо Цокев“ беше открита традиционната изложба на габровските художници, посветена на Празника на града, с наградата на Общината.

снимка: ХГ „Христо Цокев“ – Габрово

Жури, в състав председател Валентин Атанасов (художник), Евгени Недев (директор на ХГ „Христо Цокев” и Иван Христов (старши експерт в отдел „Култура и туризъм” на Община Габрово) присъдиха наградата на Христо Йонков за керамичната композиция „Древни обиталища”. Наградата връчи Нела Рачевиц, заместник – кмет на Община Габрово.

снимка: ХГ „Христо Цокев“ – Габрово

Христо Йонков и роден в Габрово. Завършва Националната художествена академия, специалност „Керамика“ при проф. Венко Колев. Специализира във Франция. От 1993 до 2010 г. е организатор на Международен симпозиум „Арт керамика“ в Троян.

снимка: ХГ „Христо Цокев“ – Габрово

Христо Йонков е един от най-изявените съвременни керамици, с многобройни участия в национални и международни изложби, пленери, симпозиуми по керамика.

снимка: ХГ „Христо Цокев“ – Габрово

До неотдавна името му се свързва и със Средното художествено училище за приложни изкуства в Троян, на което той бе дългогодишен директор.

В изложбата на габровските художници, по случай Празника на града – 17 май, се включиха 25 автора с 48 творби като тази година преобладават абстрактните произведения.

Експозицията е разнообразна и в нея вземат участие художници, които отдавна не са показвали свои произведения пред габровската публика – Христо Йонков, Румяна Русинова, Антония Баракова.

За първи път в изложбата участва английският художник Рой Плейстоу, който от скоро живее в Габрово и приятно изненадва публиката с експресивните си портрети.

Изложбата може да бъде разгледана в Галерията до 19 юли.


Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Напиши коментар