Свържи се с нас

Любопитно

Вдъхновение от природата…

Published

on

снимка: Рекламна агенция „Елмазови“

На 11 май от 16:00 до 22:00 ч. за втори път се сбъдна фестивалът „ Четирите стихии“. Вдъхновени от природата, повече от 5000 човека споделиха съботния слънчев ден в парк „Маркотея“, Габрово.

Инициаторите, организиращи събитието – рекламна агенция „Елмазови”, и тази година направиха реално докосването до четирите елемента – Въздух, Огън, Земя и Вода – чрез характерните за фестивала работилници, в които децата заедно със своите семейства правиха хляб, свещи, рисуваха върху вода, дърво и коприна, садиха цветя, работиха с глина, правиха къщички за птици, хвърчила, рисуваха с пяна, запознаха се с тайните на билките, учиха се да бродират и плетат, научавайки история за стихията и връзката със съответната работилничка.

снимка: Рекламна агенция „Елмазови“

Успоредно на тези дейности, детските градини и училища от Габрово представиха своите идеи в отделни ателиета с избрана от тях тема, свързана със стихиите – невероятни проекти, макети и предизвикателства.

Лайънс клуб Габрово, заедно с деца от фестивала, сътвориха слънчева инсталация, в която слънце от камъни като в центърът на слънцето написаха „Габрово“, боядисвайки надписа в синьо – цветът символ на свободата, знанието и истината.

Вълнуващо беше и представянето на ентусиастите от „Обсерватория за идеи 2D“, които демонстрираха управление на дрон във въздуха, изстреляха ракети и споделиха макет на слънчевата система, изработен от група габровски деца специално за събитието.

снимка: Рекламна агенция „Елмазови“

Близо 600 деца взеха участие на сцената на фестивала „Четирите стихии“, на която огънят, водата, въздуха и земята се срещаха, предизвикваха и вдъхновяваха. Кметът на Габрово Таня Христова  даде старт на събитието и сподели своята радост, че толкова много габровски семейства са се събрали в паркa, за да творят заедно в името на природата.

Ансамбъл „ Габровче“, ФТФ „Боженци” и Детска фолклорна група „Новомахленчета” от Народно читалище „ Зора -1872”, кв. Нова махала докоснаха гостите на фестивала с български ритми и песни, които преляха в естествения завършек на вечерта – огнен танц , изпълнен от група „Fire Shadows” към Народно читалище „Будителите 2017“ и нестинарски танци, с които фестивалът затвори кръговрата на стихиите в съботния ден.

снимка: Рекламна агенция „Елмазови“

Всички ателиета и работилнички бяха безплатни, споделени, вдъхновяващи и опознавателни.
Чрез тях организаторите постигнаха главната цел на фестивала „ Четирите стихии“ – в името на природата всички участници да знаем, можем и сбъдваме заедно.

Историята на фестивала започна през 2018 година в МАИР „Боженци“ с финансирането по Програма „ Култура“ на Община Габрово, за да продължи и тази година в един надграждащ и по-мащабен формат с надеждата да се превърне в традиция.

снимка: Рекламна агенция „Елмазови“

Тази година събитието се реализира по програма на Обществен дарителски фонд , с финансовата подкрепа на Фондация „Америка за България”, в партньорство с Община Габрово и РУО – Габрово. Фестивалът беше подкрепен от габровските фирми : Севернодържавно централно предприятие, „Металик Бисипи” ,” Сигнал” , ВИК – Габрово, „Ситигаз” и „ Визуални комуникации”. Наградите бяха осигурени от Парк „Централен Балкан”, Парк „Българка”, Градински център „ГИНКО”, „Office 1″, Европейски център , Книжарница „Златев“, Издателство „Фют“, магазин за цветя „Флоранел”.

снимка: Рекламна агенция „Елмазови“

На Facebook страницата: Фестивал „ Четирите стихии“ можете отново да се потопите в невероятната атмосфера на събитието чрез публикувания снимков материал и да споделите един истински празник, в който малки и големи споделено се забавляваха творейки и учейки.

Защото човек обича само онези истински неща, които познава за да се научи да ги пази и уважава! А както знаем всички ние сме едно цяло и не можем без четирите елемента – Вода, Земя, Огън и Въздух…


Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

1 Comment

1 Comment

  1. :)

    14.05.2019 at 22:05

    5 000 (пет хиляди)в парк Маркотея ?!?

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Култура

Никола Гръблев – авторът на архитектурни шедьоври в Габрово (снимки)

Published

on

По повод 160-та годишнина от обявяването на Габрово за град, Държавен архив – Габрово подготвя публикации за личности от недалечното минало, дали своя принос за развитието на нашия град. Днес си припомняме с огромно уважение за архитект Никола Гръблев, автор на архитектурни шедьоври в Габрово.

Снимка от строителството на електроцентралата на Воден синдикат „Грамадата“ в Габрово с технически ръководител арх. Никола Гръблев. 1925-1926 г.

През 20 и 30-те години на 20 в. Габрово придобива облик на съвременен европейски град. Една от причините са това е завръщането на дипломирани български архитекти. Те са учили в Чехия, Италия, Франция, Германия и Австрия.

Снимка на вилата на Пенчо Семов край Габрово (кв. „Дядо Дянко“), проектирана от арх. Никола Гръблев. [1940 г.]

Тяхното завръщане по родните места е най-бързият канал, по който актуалните художествени тенденции в архитектурата и градоустройството проникват в България. За Габрово една такава личност е арх. Никола Гръблев.

Снимка на арх. Никола Гръблев

Никола Георгиев Гръблев е роден на 10 ноември 1891 г. в Габрово. Средното си образование завършва през 1912 г. в Априловска гимназия – Габрово. Следва инженерство със специалност архитектура във Висшето техническо училище в Прага, Чехия. Отбива военната си служба в 322 артилерийски полк с чин капитан. Участва в Балканската и Първата световна война като запасен офицер. През 1925 г. завършва висшето си образование. От месец август на същата година основава архитектурно-строително бюро „Арх. Никола Гръблев“, което съществува до 1948 г. и започва частна практика като архитект-проектант. Работи самостоятелно и проектира много постройки, обществени и частни сгради. От него са разработени проекти за продължения, разширения и преустройство на фабриките: „Бъдащност“, „Балкан“, „Габрово“, „Хемус“, „Щастие“, „Еловица“, „Бр. Иван Калпазанови“, „Принц Кирил“, „Сан Стефано“, „Успех“ и др. – общо 34 на брой в Габрово и в други съседни градове. Проектира и ръководи строителството на Стопанското училище към Женско благотворително дружество „Майчина грижа“ в Габрово и други училища в Габровско. Работи проекти за преустройството на Механо-електротехническото училище „Д-р Василиади“, проектира сградата на Дружество „Червен кръст“, на Девически пансион към манастира „Св. Благовещение“, на старопиталище и дневен детски дом към църквата „Покров Пресветая Богородица“ и др. Ръководи строителството на електрическата централа на Воден синдикат „Грамадата“, на Околийското инженерство в Габрово и други обществени и частни сгради в града. За шедьоври на неговото творчество се считат сградите на Вилата на Пенчо Семов, която индустриалеца завещава на Габрово за Старопиталище, но тази му воля никога не е изпълнявана. В момента тя тъне в разруха. Другата сграда е едно от чудесата на Габрово – сградата на Парахода, проектирана пак по поръчка на габровския индустриалец. Днес тя се използва от Държавната белодробна болница и продължава да смайва с изящната си красота. Вече само спомен е и красивата сграда на Женско благотворително дружество „Майчина грижа“ – Габрово, преустроена и надстроена по негов проект.

Снимка на Девическия пансион (Парахода), построен от Пенчо Семов край Габрово (кв. „Дядо Дянко“) по проект на арх. Никола Гръблев. [1940 г.]

В началото на 1948 г. при създаването на първите държавни проектантски организации арх. Никола Гръблев постъпва във Ведомствената техническа организация към Околийски народен съвет – Габрово като проектант. От 1949 г. е временен ръководител на организацията. Работи в Териториална проектантска организация до 1957 г., когато е освободен от длъжност проектант поради съкращение в щата. След това е нещатен сътрудник на организацията. През този период арх. Никола Гръблев взема активно участие в архитектурно-проектантския живот на Габрово. От 1939 г. той е член на Комитета за управление имотите на фонд „Д-р Василиади“ и взема дейно участие по връщане на отчуждените имоти на фонда през 1943 г. Член е на Инженерно-архитектурната камара – София, Дружество „Червен кръст“ – Габрово и на Дружеството на собствениците на едра градска покрита, недвижима собственост – Габрово. Арх. Гръблев има 44 години работа като архитект, от които 22 години в Проектантска организация и 22 години на частна практика. Проектирал е над 2 000 постройки в Габрово и други градове. Награден е с орден „Червено знаме на труда“ и със значка на Министерството на архитектурата и благоустройството. Умира на 7 март 1975 г. в Габрово.

Снимка на сграда (къщата на адв. Никола Сокеров) в Габрово, проектирана от арх. Никола Гръблев. [1935  г.]

Фондът на арх. Никола Гръблев е дарен на Държавен архив – Габрово от съпругата му, д-р Павлина Гръблева през 1980 г. Десет години по-късно са приети и допълнителни материали, предимно проекти на сгради. Документите от него са едни от най-често използваните през последните десетилетия.

План за узаконяване на киносалон на „Майчина грижа“, проектиран от арх. Никола Гръблев, 1937 г.

През 2018 г., в Габрово бе представена пътуващата изложба „Българският архитектурен модернизъм“ с автори Васил Макаринов и Теодор Караколев. Като съпътстваща изложба, на 14 табла бяха показани архитектурните образци на модернизма в Габрово. Съпътстващата изложба бе дело на Държавен архив – Габрово, Камара на архитектите в България – Регионална колегия – Габрово, Музей Дом на хумора и сатирата, Сдружение „АРТерия“ и галерия „Орловска“ №10. Сред експонираните образци бяха и документи и архивни снимки на жилищните сгради, проектирани от арх. Никола Гръблев.

Проект за Девически пансион към Габровски манастир „Св. Благовещение“ от арх. Никола Гръблев, 1930 г.

Автор: Цветомира Койчева – началник на отдел „Държавен архив“ – Габрово.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Култура

Литература По Време на Карантина – първото онлайн събитие на ИМКА

Published

on

Екипът и доброволци на ИМКА Габрово организират своето първото онлайн литературно събитие, озаглавено „Литература По време на Карантина“. То ще се състои на 28 март, събота, от 17.30 часа в споделен онлайн разговор със свободен достъп.

Млади габровски писатели и литературни почитатели ще имат възможност да представят свои лични творби или да прочетат любими такива. Всички включили се също ще се насладят освен на прекрасните текстове, а и на няколко специални акустични музикални поздрава от приятели на ИМКА.

„Ако ти си млад писател или почитател на литературата, искаш да представиш творчеството си или любимо свое произведение, екипът на ИМКА те предизвиква да загърбиш срама и да разкриеш своя талант.

Това можеш да сториш и в Instagram или Facebook с хаштаг #ЛитератураПоВремеНаКарантина. Не забравай и да ни тагнеш!“, призовават от ИМКА.

На 28 март в описанието на събитието във фейсбук ще се появи линк за достъп до онлайн конферентния разговор, чрез който всеки ще може да се присъедини, дори без регистрация и напълно свободно.

Паралелно с онлайн събитието доброволците на ИМКА вече стартираха успешно в социалните мрежи и своята онлайн кампания #ОстаниАктивенYmcaChallenge, с която предизвикват всички нас да бъдем активни и да споделим как го правим по един интересен, свеж и много достъпен начин.

ИМКА Габрово е най-голямата младежка организация в Габрово и региона. Вече в продължение на 29 години тя успешно подкрепя децата, младите хора и техните семейства в града и региона. Едни от най-разпознаваемите дейности на организацията са нейната работа с училищата, разнообразните младежки събития, обученията за личностно развитие на младежите, детските лагери и разбира се една от най-добрите доброволчески програми в страната.

Автор: Христиана Стойчева, 10 „А“ клас,
Клуб по Журналистика към Национална Априловска гимназия.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Любопитно

Поръчайте любимите си ястия от Пицария „ТЕМПО“

Published

on

Скъпи клиенти, предвид въведеното в страната извънредно положение Ви информираме, че Пицария „ТЕМПО“ няма да работи.

Имате възможност да получите любимите си от Пицария „ТЕМПО“ ястия във Вашия дом, офис, работно място.

Телефон за поръчки:
066 806920,
+359 879 988019

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица