Новини, Общество|14.05.2019 12:26

Отборът на ПМГ-Габрово спечели областното по първа помощ (снимки)

снимка: БЧК – Габрово

В парка до Регионална библиотека „Априлов – Палаузов” в Габрово се проведе областният кръг на състезанието за Ученическите екипи по първа помощ. В него взеха участие победителите от общинските състезания в четирите общини на областта – Габрово, Дряново, Севлиево и Трявна.

Участниците преминаха през три теоретични пункта – катастрофа, битов инцидент и пикник в гората, където трябваше да окажат първа помощ на човек в безсъзнание, пострадал с инфаркт, ужилен от пчела, ухапан от лисица, изгорен и дете с асматичен пристъп. На теоретичния пункт участниците показаха теоретични знания по първа долекарска помощ.

снимка: БЧК – Габрово

Главен съдия на състезанието беше д-р Георги Шандурков, председател на ОС на БЧК – Габрово, а негови помощници медицински специалисти и членове на Младежки авариен екип – Габрово.
Статисти бяха деца от 5-ти клас на ОУ „Ран Босилек”.

В оспорваната надпревара първи се класира отборът на ПМГ „Акад. Иван Гюзелев” – Габрово, втори отбора на СУ „Васил Левски” – Севлиево, а трети тимът на СУ „Максим Райкович” – Дряново.

Победителят ще вземе участие в ХХХ-то юбилейно национално състезание на УЕПП в Национално учебено-логистичен център на БЧК, с. Лозен в периода 7-9 юни 2019 г.

снимка: БЧК – Габрово

През 2019 г. в област Габрово бяха подготвени и участваха в състезанията на УЕПП общо 18 отбора от четирите общини, което ни поставя на едно от първите места по брой на екипите в страната.

Мястото на ученическите екипи в развитието на темата Първа долекарска помощ и доброволческия мениджмънт е незаменимо.

снимка: БЧК – Габрово

Учениците не просто се сдобиват с важни умения и знания, но и се запознават отблизо с червенокръстката идея и нерядко, повлияни от нея по-късно се превръщат в ценен потенциал за бъдещи обучения и устойчиво доброволчество.

БМЧК-Габрово има дългогодишни традиции в развитието и подготовката на Ученическите екипи по първа помощ. Много често членове от екипите по-късно се превръщат в най-активните доброволци и след години самите те продължават процеса, обучавайки нови членове на екипите.


Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Напиши коментар