Свържи се с нас

Новини

Севлиево отново събра най-добрите „Млади Данколовци“ по борба

„Младите хора трябва да спортуват и се радвам, че се събират в залата, носеща името на най-великия борец“, заяви кметът на Община Севлиево д-р Иван Иванов

снимка: Община Севлиево

Севлиево бе домакин за 49-и път на младежкия турнир по свободна борба „Млади Данколовци“. В надпреварата тази година се включиха 11 отбора с 59 състезатели. Лично кметът на Община Севлиево д-р Иван Иванов откри турнира.

„Както всяка година виждам, че и сега има много млади състезатели, а това само може да ни радва. Младите хора трябва да спортуват и аз се радвам, че се събират точно тук в залата, която носи името на този най-велик български борец „Дан Колов“. Не бива да забравяме, че Дан Колов освен, че е бил най-добрият борец той е бил и един от най-големите дарители на нашето време, бил е с голямо сърце. Така че вие тук трябва да си спомняте за него и да бъдете негови горди последователи“, заяви в речта си кметът д-р Иванов.

снимка: Община Севлиево

Надпреварата бе за младежи в категориите деца, момчета и кадети. Традиционно спортистите от местния клуб „Дан Колов“ се представиха на ниво и завоюваха призови места.

В категория децата до 42 кг победител стана Веселин Пейков от спортен клуб по борба „Локомотив“, Горна Оряховица. Втори се нареди Георги Николов от същия клуб. Третото място си разделиха двама състезатели – Божидар Добрев от спортен клуб „Дан Колов“, Елена и Николай Ангелов от „Локомотив“, Горна Оряховица.

В категорията деца +73 кг. За първото място се пребори Петър Миленов от „Олимпиец“, Търговище. Второто място пък заслужено бе за Йордан Михайлов от спортен клуб по борба „Дан Колов“, Севлиево.

снимка: Община Севлиево

Борбата при момчетата до 41 кг. също бе много оспорвана. Първото място в тази категория заслужено бе за Умут Сабриев от клуб „Дан Колов“, Севлиево. На второ място бе Джанер Ахмед от клуба за спортна борба „Кубадън“ в гр. Лозница, а третото място бе за Борислав Брязов от клуб „Локомотив“, Горна Оряховица.

В групата до 44 кг. първото място завоюва Зейхан Сабриев от клуб „Дан Колов“,. Севлиево. Второто място бе за Денис Шукрю от клуб „Кубадън“, гр. Лозница. Третото място си разделиха двама участници – Беркан Алиев от клуб „Дан Колов“, Севлиево и Леон Вълков от спортен клуб по борба „Истър“ в гр. Тутракан.

В групата до 48 кг. първото място спечели Момчил Янакиев от клуб „Дан Колов“, Севлиево. Второто място бе за Александър Желев от спортен клуб по борба „Илия Павлов“, Велико Търново. Третото място си разделиха двама състезатели – Диян Димчев от клуб спортен клуб „Етър – Виктори 2011“, Велико Търново и Жасмин Аспарухов от спортен клуб по борба „Златарица“ в едноименния град.

Следващата група бе за момчетата до 52 кг и в нея първи стана Емил Ангелов от „Локомотив“, Горна Оряховица. Второто място бе за Преслав Георгиев от „Етър-Виктори 2011“, Велико Търново. На почетното трето място се изкачиха двама състезатели – Никола Йорданов от „Олимпиец“, Търговище и Денислав Панов от „Локомотив“, Горна Оряховица.

При момчетата над 75 кг. най-добър бе Сали Салиев от „Олимпиец“ ,Търговище. Втори стана Атанас Денчев от клуба по борба „Царевец-Етър 93“, Велико Търново. И в тази група третото място си разделиха двама състезатели – Мартин Маринов от „Локомотив“, Горна Оряховица и Леркан Керим от „Олимпиец“, Търговище.

В категорията над 85 кг. победител стана Александър Александров от клуб „Илия Павлов“, Велико Търново. Второ място зае Даниел Стефанов от клуб „Дан Колов“ в гр. Елена. Третото място си поделиха Марин Маринов от клуб „Дан Колов“, Севлиево и Джан Мехмедов от „Кубадън“, Лозница.

Във възрастовата група „Кадети“ до 55 кг. победител стана Владислав Димитров от „Етър Виктори 2011“, Велико Търново. Втори стана севлиевецът Хенвяр Сабриев от клуб „Дан Колов“ в града. На почетното трето място тук се наредиха двама състезатели – Селяйдин Кемалов от клуба по борба „Левски“ в гр. София и Калоян Петков от „Истър“, Тутракан.

снимка: Община Севлиево

Наградата за най-техничен състезател бе връчена на Умут Сабриев от клуб „Дан Колов“, Севлиево. За най-резултатен състезател в надпреварата бе определен Сали Салиев от „Олимпиец“, Търговище.

Наградата за „най-добре представил се треньор“ бе връчена на Николай Ганев от „Локомотив“, Горна Оряховица.

В почивката на състезанието спортистите посетиха къщата-музей и паметника на Балканския лъв Дан Колов в с. Сенник. Организаторите на най-стария турнир по борба проведоха и томбола с предметни награди.

Специални благодарности организаторите отправиха към Община Севлиево за подкрепата в провеждането на състезанието. Благодарности бяха изказани и към спонсорите „Идеал Стандарт – Видима“, Магазин за бяла и черна техника, „Хелиос“, ядки „Детелина“, печатница „М-прес“ и ПГМЕТ „Ген. Иван Бъчваров“ в гр. Севлиево. За осъществяването на турнира през тази година своята подкрепа оказаха Ахмед Мехмедов, заместник-кмет на Община Севлиево, Михо Боев, световен шампион по свободна борба при кадетите, Калоян Пенчев, Красимир Куцаров, Христо Спасов и Айредин Пехливанов. Благодарности бяха отправени и към треньорите Димо Панчев и Атанас Дончев от спортен клуб по борба „Дан Колов“, Севлиево.


Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Коментари

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Крими

Акция „наркотици“ в районите около училища в Севлиево

Специализирана полицейска операция за противодействие на престъпления, свързани с употребата и разпространението на наркотични вещества в и около училищата, е била проведена от 13 до 19 януари в Севлиево, информираха от пресцентъра на Областната дирекция на МВР – Габрово.

В хода на акцията и полицейските действия били проверени 429 моторни превозни средства, 663 души, шест училища, два градски парка и 3 нощни заведения.

снимка: Пресцентър МВР, Архив

По отношение на престъпленията, свързани с наркотици, от пресцентъра на полицията съобщиха още и за арестуван 23-годишен габровец, но при специализирана операция в областния град.

Белезниците на ръцете му щракнали в събота вечерта, около 21.50 часа на улица „Никола Василиади“ в Габрово. Тогава полицейски служители извършили проверка на 23-годишния жител на града, като при извършените процесуално-следствени действия било установено, че младият мъж придобил и държи в себе си „свивка“ от станиол.

Тя съдържала суха зелена листна маса, която при направения на място полеви наркотест дала характерна реакция и оцветяване на наркотичното вещество марихуана. По случая е образувано досъдебно производство под надзора на Районна прокуратура – Габрово.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Любопитно

Бабинден в ДГ „Ран Босилек“

Бабинден е един от големите народни женски празници. Обредността през този ден е подчинена главно на желанието да се засвидетелстват почит и уважение към възрастните жени, които са „бабували“ на родилките.

Днес Бабинден се празнува от по-възрастните и е свързан с много смях и веселие. Така празнуваха днес и децата от ДГ”Ран Босилек” – с много песни, танци и весело настроение поздравиха своите баби с празника и изказаха своята обич и признателност към тях.

Възрастните хора са най-добрите помощници в отглеждането на внуците, като им предават знания за обичаи, традиции, местна история, любими детски приказки и спомени, свързани със собствените им семейства.

снимка: Община Габрово

Децата – най-важното в живота ни, са тачени и от предците ни. Важно било да се раждат здрави, хубави и умни деца. „Къща без деца огън да я гори“, казва поговорката, а друга допълва „Кое е по-голямо от царя? Детето“.

От детската градина се връчиха благодарствени грамоти за всички баби – гостували на празника, заради грижите и обичта им към младото поколение.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Култура

Посетители на Иконописното ателие в „Етър”-а търсят иконата на хан Тервел

Котоошу и съпругата му си закупиха изображение на Богородица

Иконата на хан Тервел е една от търсените от посетителите на Иконописното ателие в музей „Етър”. Зографът Пламен Малинов разказва, че доста наши сънародници, в това число и млади хора, се интересуват от единствения канонизиран от църквата български хан. Владетелят, който според историци е син на Аспарух, спира нашествието на арабите, сваляйки обсадата на Константинопол през 718 година, а така спасява и Европа.

Зографът Пламен Малинов не пропуска да популяризира иконата сред чуждестранните посетители. Припомня им, че границите на континента днес можеха да са различни, ако не е управлението на Тервел. От около година му прави впечатление колко търсено е изображението на този хан, който църквата припознава като свети Тривелий Теоктист.

снимка: Музей „Етър“

Хан Тервел е наричан „спасител на Европа”, канонизиран е за светец и от православната, и от католическата църкви. В официалния сайт на Светия синод на българската православна църква се посочва: „…в няколко манастира и църкви се съхраняват стенописи и икони от Възраждането, изобразяващи св. Тривелий (в монашество Теоктист).

Ако интересът на посетители в музей „Етър” към канонизирания хан е забележим от скоро, то почитта към българските светци е постоянна. Иконите на св. Петка, на св. Иван Рилски, на св. Злата Мъгленска са сред предпочитаните.

Вярата в Богородица обаче е най-силна. Икона на Божията майка, рисувана от Пламен Малинов наскоро са закупили Калоян Махлянов – Котоошу и съпругата му ‎Асоко Андо по време на свое посещение в музей „Етър”.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

 

Популярни новини от последната седмица