Свържи се с нас

Новини

Първи уроци по лесовъдство (Галерия от снимки)

Published

on

снимка: Тодорка Мирчева

Да докажат, че не само месец април е посветен на гората, а целогодишно тя трябва да се обгрижва, държаните лесничеи на габровското горско стопанство организираха и проведоха поредния образователен ден.

снимка: Тодорка Мирчева

На поляната край хижата на Горското стопанство, деца от училищата „Ран Босилек“ и „Райчо Каролев“, представители на Сдружение „Обсерватория за идеи – 2 Д“, чиято дейност е всеобхватна, но мястото им тук е заради една от тях – опазване на околната среда, се включиха във веселата образователна програма, която беше подготвена от Държавно горско стопанство Габрово и Природен парк „Българка“.

снимка: Тодорка Мирчева

Увлекателната водеща Велина Махлебашиева, която от години има активно отношение към туризма в планината, поведе неусетно децата в тематичните игри от горската педагогика.

снимка: Тодорка Мирчева

Директорът на габровското лесничейство инженер Иваничка Иванова запозна малките участници с лесовъдната наука и професията на лесничея.

снимка: Тодорка Мирчева

В чест на тях лесничеите бяха засадили две фиданки офика по алеята, която води към хижата. Освен за красота, плодовете й служат за храна на птиците. Ангажиментът на децата е през следващите години да обгрижват всяка от офиките.

снимка: Тодорка Мирчева

Момчетата и момичетата разбраха какво работят горските стражари от Изпълнителната агенция по горите и чрез игра влязоха сериозно в ролята на проверяващи горски инспектори.

снимка: Тодорка Мирчева

Под вещото ръководство на лесничеите учениците и техните учителки засадиха фиданки от черен бор. За първи път видяха, уредът, с който се правят легла за залесяване – Мечът на Колесов, разбирайки тънкостите при засаждане на дърво.

снимка: Тодорка Мирчева

Видяха още какво е горска марка и за какво служи. Имаха възможност практически да научат за годишните кръгове на дърветата.

снимка: Тодорка Мирчева

Настроение в образователната забава, край гората в местността Узана, създаде осемгодишната Мария Илиева от училище „Ран Босилек“, с песните за гората, която ухае на младост и музикалното щурче.

снимка: Тодорка Мирчева

От планината учениците си тръгнаха освен със знания по природни науки и с подаръци, сред които фиданки на хибискус. Един дървовиден храст, които някои наричат дървовидна ружа, китайска роза, други са му дали името венециански слез, а африканците го именували каркаде.

снимка: Тодорка Мирчева

От тази дървовидна ружа има над 200 вида. Какви ще бъдат, ще узнаем след време, когато храстите се окичат с цветове в дворовете на двете училища, допринесли за увеличаването на белите дробове на планината.

снимка: Тодорка Мирчева

Автор: Тодорка Мирчева.


Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Коментари

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Новини

Габрово продължава с протеста и тази вечер

Published

on

Габрово продължава с антиправителствения протест, с искане за оставката на премиера Бойко Борисов и главния прокурор Иван Гешев.

Протестната акция ще се проведе тази вечер, отново на площад „Възраждане“, а началният час е 18.00 часа.

Събитието се организира чрез социалната мрежа фейсбук. Това ще е втората демонстрация в Габрово.

Снощи на централния градски площад се проведе първият протест в нашия град, с искане оставка на правителството, който премина мирно и спокойно, с мотото за запазване на демокрацията в България.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Икономика

Топ 5 ползи от застраховането на жилище

Published

on

Притежаването на собствен дом е нещо прекрасно, но ако сте като повечето хора, вероятно не сте мислили много за застраховането му. Имотът е най-скъпата собственост на българина, но когато става дума за защита, той отстъпва място на автомобила. Повече от 70% от застраховките са за автомобилно застраховане.

Ето обаче ТОП 5 ползи от застраховането на жилище:

1. Предлага усещане за защита и сигурност Защитата на вашата собственост обхваща всички видове риск от щети, причинени от пожар, природни бедствия или други фактори. Той също така покрива риска от загуба в резултат на кражба или други престъпни действия.

2. Не е скъпо и повечето хора могат да си го позволят Имуществените застраховки варират между 40 и 200 лв. на година, в зависимост от покритите рискове. Следователно само с малък разход имотните ви активи са добре защитени.

3. Покрива временно място за престой Ако поради някаква причина, независеща от вас загубите дома си, определен тип застраховка може да ви предостави алтернативно място за престой или да ви компенсира таксата за наем на временното място.

4. Широкообхватно Освен основното си жилище, може да застраховате и прилежащи обособени структури, например гараж, навес, масивна ограда и т.н., както и строително-монтажни работи. Домашното имущество, електронното оборудване и друга лична собственост във вашия дом също подлежат на защита.

5. Лесно и бързо Сключването на застраховка става изключително лесно и отнема само няколко минути. Много от фирмите предлагат и застраховане онлайн.

Въпреки че повечето хора си мислят „Едва ли ще се случи на мен!“, рискът от загуби е възможен, а застраховката на собствеността успешно би минимизирала въздействието му.

Ако вече сте закупили жилище или тепърва Ви предстои, свържете се с нашите брокери. Всеки закупил имот с ГАРАНТ, получава до – 10 % отстъпка от Застрахователен брокер „Амарант“ – офис ЕСА.

Зареди още

Новини

Габрово протестира за демокрация и оставка на правителството

Published

on

Габрово излезе на протест с искане за оставката на правителството и запазване на демокрацията в България. Демонстрацията се проведе тази вечер, 12 юли, на площад „Възраждане“.

Хората се организираха спонтанно в социалната мрежа фейсбук. Началният час на протеста беше обявен за 18.30 часа, когато започнаха да се събират и гражданите.

Те излязоха пред сградата на Община Габрово, за да изразят отношението си за всичко, случващо се в страната, заявявайки подкрепата си с протестиращите в София и редица градове у нас, настояващи премиерът Бойко Борисов и главният прокурор Иван Гешев да подадат оставки.

Присъстваха предимно млади хора. Народният представител Кристина Сидорова, областният координатор на левицата Николай Григоров и председателят на социалистите в Габрово Здравко Кънчев също бяха сред протестиращите.

Антиправителствената демонстрация премина мирно и спокойно. Беше охранявана от полиция. Преминаващите покрай протеста шофьори също изразяваха своята подкрепа, чрез своите клаксони.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица