Новини, Политика|08.05.2019 10:15

Деница Златева в Габрово: Трябва да защитаваме националния си интерес в ЕС!


Членът на Европейския парламент от България трябва да е в състояние да защитава националния интерес на страната ни в ЕС. Има теми, по които не трябва да има политически окраски и различия, когато става дума за защита на трудовите права, налагане на единен социален стандарт – минимална работна заплата или пенсия като процент от средната или общоевропейската часова браншова ставка.

Това обяви в Габрово кандидатът за евродепутат от листата на „БСП за България” Деница Златева. Според нея това са теми, засягащи пряко живота на българския гражданин, където трябва да бъде търсено надпартиен консенсус, национален, за да сме в състояние да привлечем мнозинство за защита на този интерес.

„Европа все още е доста далечна за обикновените български граждани, а има още твърде много решения, които влияят пряко на живота ни”, заяви кандидатът за член в ЕП. Един от първите й приоритети, ако бъде избрана за евродепутат, е да работи за това да бъдат преведени темите, обсъждащи се в тази институция, на един по-разбираем, достъпен и близък до хората език.

Снимка: БСП за България

„Европа става все по-дистанцирана и далечна за обикновения европейски гражданин. В такава ситуация е нормално антиевропейски и крайнодесни партии да заемат това празно пространство. Затова е много важно на 26 май да не допуснем представители на националистически, крайно десни партии да имат силно представителство в ЕП. Още по-голяма е отговорността след това. Не просто да бъде формирана коалиция от проевропейски настроени партии, а и да бъде намерен начин да бъдат ангажирани възможно най-много граждани в процесите на вземане на решенията“, обяви още Златева.

„В ЕП бих работила целенасочено за политиките за намаляване на неравенствата и по-специално – средствата, които Европа отпуска за намаляване на регионалните, социални и икономически различия. За мен е важно следващият бюджет на ЕС да предвижда повече средства за България, но много по-важно е в сътрудничество и с българския парламент, и националните власти, за да приемем такива правила за кандидатстване и използване на тези средства, че да не остават българските граждани с впечатлението, че те се използват не по предназначение, че еврофондовете генерират огромна корупция и най-важното – тези средства да бъдат справедливо разпределени в цялата страна“, допълни кандидатът за евродепутат от листата на „БСП за България”.

Според Деница Златева има много голяма концентрация на средства от европейските фондове в големите градове, а малките, средните градчета и селата биват пренебрегвани. „Това се вижда при посещенията ни по страната и е един от най-често поставяните проблеми от хората. Когато говорим, че не сме второ качество европейци, защо се делим на различно качество българи – едните, които живеят в големия град и другите, които живеят в малкия град ?“, запита тя.

По думите й дебатът за това, какво представлява Европа, какво искаме от нея и в какъв ЕС желаем да живеем трябва да бъде много по-широко застъпен в работата на членовете на ЕП, които да бранят националните ни интереси.

Снимка: БСП за България

По-рано през деня Деница Златева, която е и заместник-председател на Националния съвет на БСП, връчи почетни грамоти на дългогодишни членове на левицата в Габрово, като им благодари за работата и всеотдайността през годините.

Коментарите са затворени