Свържи се с нас

Икономика

Габрово представи творческия си потенциал в Китай

Published

on

снимка: Община Габрово

По покана на Министерството на културата и туризма, Комисията за ЮНЕСКО на Китай и кмета на Уейфанг, Габрово представи страната ни в мащабни форуми, посветени на културата, творчески постижения, дизайна, занаятите и народните изкуства, проведени в средата на април в градовете Уейфанг (провинция Шандонг) и Суджоу (провинция Дзянсу).

В град Уейфанг се проведе Световна изложба на културни и творчески постижения, с участието на 18 града от Мрежата на творческите градове на ЮНЕСКО, които представиха тематични експозиции.

Единственият европейски град, представен във форума, беше Габрово, съобщи заместник-кметът на община Габрово Нела Рачевиц, която участва в престижното събитие.

Фотография: Ма Юечуан

Основната цел на Световната изложба, част от 12-тото изложение – панаир на културата и изкуствата, бе да се представят историите на мултикултурното творчество в света чрез живи изпълнения и в триизмерно пространство, да се покажат научната и културна ценност на занаятите и народните изкуства.

Паралелно със Световната изложба, в Уейфанг се проведе и Международен форум за културни и творчески индустрии и градско устойчиво развитие, в който се включиха представители на творчески градове от Корея, България, Мексико, Дания, Конго, Саудитска Арабия, Иран и Филипините, както и представители на китайските творчески градове Пекин, Ханджоу, Суджоу, Цзиндечжен, Циндао и Макао.

Форумът изследва начините и средствата за насърчаване на развитието на творческите индустрии, създаването на международни канали за продажби на креативни продукти, за да се постигнат целите на развитието и поддържането на културното разнообразие в глобална среда.

снимка: Община Габрово

По същото време, в китайския град Суджоу, директорът на Етнографски музей на открито Етър проф. д-р Светла Димитрова и ръководителят на Туристическия информационен център – Габрово Велимира Христова се включиха в едно от най-големите и престижни изложения за култура, творчество и дизайн в Китай, и участваха във форум на Световните столици на занаятите и народните изкуства.

Изложението се провежда за осма поредна година и с всяка следваща увеличава своята популярност и посещаемост.

Габрово, признат за Творчески град на занаятите и народните изкуства, разполагаше със своя изложбена площ и бе представен с дърворезби на майстор резбар от Етъра, които убедително предизвикаха интереса на китайските посетители.

снимка: Община Габрово

Сред изложителите от Творческите градове присъстваха майстори – занаятчии и административни представители от няколко града в Китай, от Япония, Иран, Мексико, Саудитска Арабия, Африка, Египет и Тайланд.

В рамките на форума на Световните столици на занаятите и народните изкуства в Суджоу, Габрово беше представен със специална презентация и филм, показващи неговия опит в областта на творчеството, занаятите и работата с младите хора.

Габровското участие в престижите форуми в Китай бе отличен повод за споделяне на добри практики и иницииране на ново мислене за устойчивото градско развитие, което поставя в центъра усилията за засилване на цялостното сътрудничество чрез и за творчество.


Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Коментари

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Икономика

Мандра край Габрово търси работници с опит

Published

on

Мандра в района на Габрово търси да назначи работници с опит – Сиренари. Фирмата предлага отлично заплащане и трудов договор.

Тези от вас, които проявяват интерес към обявените позиции за работа, могат да позвънят за повече информация от 09.00 до 16.00 часа, от понеделник до петък, на телефон: +359 882 900 905.

Зареди още

Икономика

Местният бизнес цени работниците си

Бизнесът предпочита да запази работещите, отколкото да ги съкрати

Published

on

Работодателите от област Габрово предпочитат да запазват работниците си, ползвайки възможностите на програмите и мерките за заетост, които им предоставя държавата, а не да ги съкращават.

Това заяви изпълняващият длъжността директор на Дирекция „Бюро по труда“ – Габрово Даниела Маринова по време на среща със заместник – областния управител, който бе запознат с изпълняваните програми и мерки за заетост на територията на област Габрово.

Маринова обясни, че по ПМС № 55 са запазени работните места на 7 160 човека от кандидатствалите 214 работодатели.

Към момента действат три нови мерки – едната е насочена към хотелиерство, ресторантьорство и пътен транспорт, и включва подкрепа за заети лица в размер на 40 на сто от минималната работна заплата, с включени осигуровки или около 290 лева на човек.

Втората мярка е аналогична на предоставяната по придобилата публичност мярка 60/40, чието действие приключи на 30 юни. Регламентираната подкрепа по ПМС № 151/03.07.2020 г. е отново в размер на 60% от осигурителния доход на работниците и служителите, но вече за месец май и ще се предоставя за период до 3 месеца, считано от 1-ви юли до 30-ти септември, и се отнася до голяма част от работодателите без администрация, образование, култура и др.

Новото при нея е, че лицата вече ще работят и ще получават тези компенсации. Маринова коментира още, че очаква голям брой работодатели да кандидатстват.

Третата мярка се нарича „Заетост за теб“ и се отнася за работодатели, които искат да разкрият нови работни места и ще бъдат субсидирани, в рамките на 3 месеца.

„Бюрото по труда“ отчита добри резултати по изпълнение на финализираното вече ПМС № 55, което се дължи и на активната работа на служителите в Дирекцията.

За съжаление едно от предизвикателствата, с които трябва да се справи и.д. директорът, отчитайки изключителното натоварване, е намаления състав на Дирекцията в Габрово.

Успоредно с мерките за справяне с последиците от коронавируса в „Бюрото по труда“ се изпълняват и 6 проекта на социални партньори, които предвиждат различни курсове за обучение на 130 безработни лица.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Икономика

Топ 5 защо ексклузивен договор за продажба с Агенция „Гарант“

Published

on

Една хубава българска поговорка гласи: „Много баби – хилаво бебе!“ Това важи с пълна сила и при обявяването на имот за продажба. Хаотичното предлагане на пазара на имоти от собственици и рекламирането от различни консултанти с различни параметри на имота, буди у клиента съмнение.

Когато едно жилище се продава с ексклузивен договор, става ясно че намеренията на собственика са сериозни, а самият имот е проверен документално и технически. Какви са основните предимства на ексклузивния договор с ГАРАНТ може да прочетете по-долу:

#1 НАЙ-ВИСОК МОДЕЛ НА ДОВЕРЕНОСТ
Гарантира сигурност и изгражда доверие между страните брокер-продавач. С избора на брокер на ГАРАНТ Вие ще избегнете многобройни безрезултатни обаждания и безсмислени координации на огледи с „туристи“ на пазара.

#2 ОТЧЕТНОСТ
Гарантира периодична отчетност за проведени огледи, преговори и използвани канали за реклама. Поддържа се контакт само с един професионалист – Вашия брокер – който ще Ви информира за резултатите от рекламната стратегия, коментарите и обратната връзка от клиентите.

#3 СРОК
Съкращава срока за сделка, ангажира и мотивира Агенцията да търси активно клиенти и да „отвори“ офертата и за други агенции за максимално добър резултат. Консултантите на Гарант се стремят да поддържат добри отношения с колеги-брокери, което позволява бърза реализация на сделка.

#4 ЦЕНА И РЕАЛНА ОЦЕНКА
Ексклузивният договор прави имота уникален! По този начин цената навсякъде ще е еднаква и потенциалните купувачи няма да могат да преговарят чрез други канали. Имотите нямат абсолютна стойност. Както във всяка пазарна икономика, цената е в пряка зависимост от търсенето. Какво по-важно от това да определите реалната стойност на Вашия имот? „ГАРАНТ“ ще Ви помогне!

#5 АКТИВЕН МАРКЕТИНГ
Индивидуална реклама на имота – трансперант, социални мрежи, имотни платформи и т.н. Изключителните права ще помогнат на брокерите на „ГАРАНТ“ да имат повече рекламна свобода за имота, а именно да се упомене точния му адрес, предимствата и потенциала на местоположението , да се предотвратят излишни огледи и нежелани реакции от страна на клиенти, заблудени за района, в който мислят, че той се намира.

Когато сключите ексклузивен договор Вие ще имате Ваш личен доверен съветник. Изберете го внимателно! Ние сме насреща – ГАРАНТ недвижими имоти.

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица