Свържи се с нас

Икономика

Габрово представи творческия си потенциал в Китай

Published

on

снимка: Община Габрово

По покана на Министерството на културата и туризма, Комисията за ЮНЕСКО на Китай и кмета на Уейфанг, Габрово представи страната ни в мащабни форуми, посветени на културата, творчески постижения, дизайна, занаятите и народните изкуства, проведени в средата на април в градовете Уейфанг (провинция Шандонг) и Суджоу (провинция Дзянсу).

В град Уейфанг се проведе Световна изложба на културни и творчески постижения, с участието на 18 града от Мрежата на творческите градове на ЮНЕСКО, които представиха тематични експозиции.

Единственият европейски град, представен във форума, беше Габрово, съобщи заместник-кметът на община Габрово Нела Рачевиц, която участва в престижното събитие.

Фотография: Ма Юечуан

Основната цел на Световната изложба, част от 12-тото изложение – панаир на културата и изкуствата, бе да се представят историите на мултикултурното творчество в света чрез живи изпълнения и в триизмерно пространство, да се покажат научната и културна ценност на занаятите и народните изкуства.

Паралелно със Световната изложба, в Уейфанг се проведе и Международен форум за културни и творчески индустрии и градско устойчиво развитие, в който се включиха представители на творчески градове от Корея, България, Мексико, Дания, Конго, Саудитска Арабия, Иран и Филипините, както и представители на китайските творчески градове Пекин, Ханджоу, Суджоу, Цзиндечжен, Циндао и Макао.

Форумът изследва начините и средствата за насърчаване на развитието на творческите индустрии, създаването на международни канали за продажби на креативни продукти, за да се постигнат целите на развитието и поддържането на културното разнообразие в глобална среда.

снимка: Община Габрово

По същото време, в китайския град Суджоу, директорът на Етнографски музей на открито Етър проф. д-р Светла Димитрова и ръководителят на Туристическия информационен център – Габрово Велимира Христова се включиха в едно от най-големите и престижни изложения за култура, творчество и дизайн в Китай, и участваха във форум на Световните столици на занаятите и народните изкуства.

Изложението се провежда за осма поредна година и с всяка следваща увеличава своята популярност и посещаемост.

Габрово, признат за Творчески град на занаятите и народните изкуства, разполагаше със своя изложбена площ и бе представен с дърворезби на майстор резбар от Етъра, които убедително предизвикаха интереса на китайските посетители.

снимка: Община Габрово

Сред изложителите от Творческите градове присъстваха майстори – занаятчии и административни представители от няколко града в Китай, от Япония, Иран, Мексико, Саудитска Арабия, Африка, Египет и Тайланд.

В рамките на форума на Световните столици на занаятите и народните изкуства в Суджоу, Габрово беше представен със специална презентация и филм, показващи неговия опит в областта на творчеството, занаятите и работата с младите хора.

Габровското участие в престижите форуми в Китай бе отличен повод за споделяне на добри практики и иницииране на ново мислене за устойчивото градско развитие, което поставя в центъра усилията за засилване на цялостното сътрудничество чрез и за творчество.


Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Икономика

Станете част от екипа на „Косач Трепач

Published

on

Специализираната габровска фирма „Косач Трепач“, водеща в професионалното озеленяване и поддръжка на дворове, градини, терени и зелени площи, търси служители, които да се присъединят към нашия екип.

Предлагаме следните предимства и възможности на нашите работници:

  • Трудов договор и осигуровки.
  • Мотивиращо възнаграждение през обучителния период за въвеждане в работния процес.
  • Стартова заплата, в размер на над средната за региона, с възможност за допълнително увеличение
  • Работен ден, с продължителност 8 часа, от понеделник до петък, с 2 почивни дни – събота и неделя.
  • Допълнително финансово стимулиране за положен извънреден труд
  • Най-висок клас работно облекло
  • Възможност за кариерно развитие и обучение
  • Работа в млад и динамичен колектив

Допустими са и кандидати без опит, но с голямо желание за работа и развитие. Предимство имат кандидати, притежаващи предишен опит в сферата.

За допълнителна информация и насрочване на интервю, моля, свържете се с нас на телефон: +359 899 140 254.

Присъединете се към екипа на „Косач Трепач“ и бъдете част от успеха ни в създаването на красива и здрава зелена среда!

Зареди още

Икономика

„Теспом“ АД търси стругар

Published

on

Фирма „Теспом“АД търси:

1. Стругар, универсален струг.

При интерес, моля изпратете Вашата автобиография на електронна поща: tedi_nikolova@tespom.bg или на място в дружеството: гр. Габрово, ул.“Бодра смяна“1.

Тел. за връзка: 0879/123 678 – инж.Христо Метев.

Зареди още

Икономика

Фирма „Теспом“ търси работник

Published

on

Фирма „Теспом“АД търси:

1. Стругар, универсален струг.

При интерес, моля изпратете Вашата автобиография на електронна поща: tedi_nikolova@tespom.bg или на място в дружеството: гр. Габрово, ул.“Бодра смяна“1.

Тел. за връзка: 0879/123 678 – инж.Христо Метев.

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица