Свържи се с нас

Новини

Д-р Иван Иванов: Заради уличен натиск няма да уволнявам хора, за да назначавам роднини на протестиращите!

Кметът разкри на сесия на общинския съвет какво се крие зад протеста на дърводобивните фирми

Published

on

снимка: Община Севлиево

След извършена проверка от служители на Общинско предприятие (ОП) „Гори и земи“ на 6 ноември 2018 г. в Община Севлиево е постъпил доклад от директора на предприятието инж. Александър Пенков, в който е описано как по време на проверките през целия ден са отправяни заплахи към проверяващите и лицата, представляващи ОП „Гори и земи“. В доклада се твърди още, че цялата дейност на комисията е била подложена на натиск.

снимка: Община Севлиево

„Не съм съгласен с твърдението за многобройни нарушения. Такива са установени при проверките на 6 ноември, а веднага след тях дойде и доклада, в който ясно пише, че е оказан натиск върху цялата комисия“, категоричен е кметът на Община Севлиево д-р Иван Иванов по време на днешната сесия на Общинския съвет.

снимка: Община Севлиево

След внасянето на доклада постъпва и възражение от инж. Владимир Владимиров – главен експерт Лесозащитна станция (ЛЗС) – София, който също е участвал в проверката. В своето възражение той е категоричен, че теренните проверки, съставения протокол и взетите в последствие решения са изготвени под натиск.

снимка: Община Севлиево

Към момента все още тече досъдебното производство за побой над общинския служител инж. Александър Атанасов, който подаде сигнал в прокуратурата за нанесени телесни щети по време на същите проверки.

снимка: Община Севлиево

Издадените позволителни за сеч по време на проверките са отменени на основание отменените предписания от ЛЗС – София, а от Регионална дирекция по горите – Велико Търново са съставени два акта за установени нарушения при маркирането на дърветата в обекта на Данаил Десев и инж. Емилия Биджева.

снимка: Община Севлиево

Веднага след извършените проверки инж. Александър Пенков е отстранен от работа до и към момента е в неплатен отпуск до приключване на проверките на прокуратурата. Горският стражар Данаил Досев е подал молба за напускане и от 1 април е освободен от позицията си, а инж. Емилия Биджева е подала молба за напускане като за основание посочва системен тормоз от представители на дърводобивни фирми в Община Севлиево. Към момента тя все още е в период на предизвестие.

снимка: Община Севлиево

„Общинско предприятие „Гори и земи“ продължава работата си. Към момента в него работят трима души”, обяви д-р Иван Иванов. Той е категоричен, че всеки сигнал се проверява, както и работата на ОП „Гори и земи“ и ако бъдат установени случаи на корупция, отговорните ще си понесат последствията.

снимка: Община Севлиево

Общата площ на горските територии в Община Севлиево са 23 261 хектара, вкл. И земеделските територии, придобили характеристика на гори. От тях 10 886 хектара (47%) са държавна собственост, 9748 (42%) са мчастна собственост и само 2627 хектара (11%) са общинска собственост, стана ясно от справката.

За 2018 г. са издадени 1 215 позволителни за сеч за общо 121 331 куб. м., само 10 бр. са позволителните на ОП “Гори и земи” – 1 215 позволителни за сеч за 121 000 куб. м. дървесина. От тях само 10 са на ОП „Гори и земи“ за 6 236 куб. м. – 5%, като реално придобити са 3 056 куб. м. За 2017 г. Издадените позволителни за сеч на 1033 за 113 056 куб. м. ОП “Гори и земи” е издало отново 10 позволителни за 2925 куб. м. – 2,6%, реално придобити – 914 куб. м.

снимка: Община Севлиево

„Данните противоречат на твърденията, че Общината изсича горите“, каза д-р Иван Иванов и добави, че е можело да не се стига до тук, ако е назначил за директор на предприятието предложената за назначение дъщеря на общински съветник.

„Не искам да оневинявам никой и всеки ще си понесе последствията, но и не мога да приемем решения под натиск, било то и от улицата, за приемането на такъв тип назначение“, обяви в заключение кметът.


Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Коментари

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Любопитно

Започва ремонтът на моста край Дряновския манастир

Вижте как ще изглежда новото мостово съоръжение, свързващо Дряновския манастир и пещерата Бачо Киро.

Published

on

Мостът при Дряновския манастир беше разрушен от наводненията през юни месец миналата година.

След получено финансиране от страна на държавата и изготвяне на проект, съгласуван с всички институции, ремонтът ще започне в началото на юли месец.

Мостът, който свързва Дряновския манастир с пещерата „Бачо Киро“. Визуализация: Община Дряново

Кметът на Дряново Трифон Панчев представи визуализацията на проекта на моста, който свързва манастира с пещерата „Бачо Киро“ и туристическите маршрути в региона.

„Надявам се скоро хиляди туристи да посетят нашата прекрасна община и да си направят красиви снимки за спомен на новия мост“, сподели в социалната мрежа кметът Панчев.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Новини

Провериха басейна в Плачковци и неохраняемите водни площи

Published

on

Проверка по обезопасяване на басейна в Плачковци и неохраняемите водни площи бе извършена в средата на тази седмица.

Комисия в състав: председател – Михаил Йорданов Минчев – гл.специалист „ПБЗН” в Община Трявна и членове инсп.Донка Бойчева – Представител на РЗИ – Габрово, Тотка Христова Димитрова – Председател на ОбС на БЧК-Трявна, п.инсп. Владимир Георгиев – РУ Полиция – Трявна и инсп. инж.Стоян Рачев Стоянов – РС „ПБЗН”- Трявна, обходи открития градски басейн в Плачковци и възможните места за нерегламентирано къпане.

При проверката на басейна комисията не е установила нарушения. Той ще започне да функционира от събота, 6 юни, с разрешение на Комисията за водноспасителна дейност.

снимка: Община Трявна

Възможните места за нерегламентирано къпане са: водоемът в близост до SOS „Детско селище” – Трявна; микроязовир „ Трявна“; водната площ „Яза“; водната площ „Черпи вир“; и водна площ „Минкин бат“.

На посочените обекти има поставени табели, указващи забраната за къпане. Всички условия са спазени.

Дежурните екипи на полицията и специалистите по опазване на чистотата на териториите и контрол на общинските наредби към Община Трявна ще извършват по време на дежурство периодични проверки на бреговата ивица за направени нарушения. При констатиране на такива, ще бъдат налагани санкции на нарушителите.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Новини

Първо класиране за първокласниците приключи

Published

on

Триста петдесет и три деца са класирани на първо класиране за прием в първи клас в училищата на община Габрово, информираха от администрацията на кмета.

Тринадесет деца не са класирани, като причината за това е, че при кандидатстването е посочено само едно училище.

Обявените места за първокласници са 422. Резултатите от класирането може да видите оттук.

Записването в първи клас ще се проведе от 8 до 10 юни, а на 11 юни ще бъдат обявени свободните места за второ класиране.

Системата ще се отвори за регистрации на нови заявления на 12 юни. Във второ класиране могат да участват неучаствали в първо класиране деца и да бъдат редактирани заявления на некласираните на първо класиране.

Графикът на дейностите по приема можете да следите в линка.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица