Свържи се с нас

Новини

Д-р Иван Иванов: Заради уличен натиск няма да уволнявам хора, за да назначавам роднини на протестиращите!

Кметът разкри на сесия на общинския съвет какво се крие зад протеста на дърводобивните фирми

Published

on

снимка: Община Севлиево

След извършена проверка от служители на Общинско предприятие (ОП) „Гори и земи“ на 6 ноември 2018 г. в Община Севлиево е постъпил доклад от директора на предприятието инж. Александър Пенков, в който е описано как по време на проверките през целия ден са отправяни заплахи към проверяващите и лицата, представляващи ОП „Гори и земи“. В доклада се твърди още, че цялата дейност на комисията е била подложена на натиск.

снимка: Община Севлиево

„Не съм съгласен с твърдението за многобройни нарушения. Такива са установени при проверките на 6 ноември, а веднага след тях дойде и доклада, в който ясно пише, че е оказан натиск върху цялата комисия“, категоричен е кметът на Община Севлиево д-р Иван Иванов по време на днешната сесия на Общинския съвет.

снимка: Община Севлиево

След внасянето на доклада постъпва и възражение от инж. Владимир Владимиров – главен експерт Лесозащитна станция (ЛЗС) – София, който също е участвал в проверката. В своето възражение той е категоричен, че теренните проверки, съставения протокол и взетите в последствие решения са изготвени под натиск.

снимка: Община Севлиево

Към момента все още тече досъдебното производство за побой над общинския служител инж. Александър Атанасов, който подаде сигнал в прокуратурата за нанесени телесни щети по време на същите проверки.

снимка: Община Севлиево

Издадените позволителни за сеч по време на проверките са отменени на основание отменените предписания от ЛЗС – София, а от Регионална дирекция по горите – Велико Търново са съставени два акта за установени нарушения при маркирането на дърветата в обекта на Данаил Десев и инж. Емилия Биджева.

снимка: Община Севлиево

Веднага след извършените проверки инж. Александър Пенков е отстранен от работа до и към момента е в неплатен отпуск до приключване на проверките на прокуратурата. Горският стражар Данаил Досев е подал молба за напускане и от 1 април е освободен от позицията си, а инж. Емилия Биджева е подала молба за напускане като за основание посочва системен тормоз от представители на дърводобивни фирми в Община Севлиево. Към момента тя все още е в период на предизвестие.

снимка: Община Севлиево

„Общинско предприятие „Гори и земи“ продължава работата си. Към момента в него работят трима души”, обяви д-р Иван Иванов. Той е категоричен, че всеки сигнал се проверява, както и работата на ОП „Гори и земи“ и ако бъдат установени случаи на корупция, отговорните ще си понесат последствията.

снимка: Община Севлиево

Общата площ на горските територии в Община Севлиево са 23 261 хектара, вкл. И земеделските територии, придобили характеристика на гори. От тях 10 886 хектара (47%) са държавна собственост, 9748 (42%) са мчастна собственост и само 2627 хектара (11%) са общинска собственост, стана ясно от справката.

За 2018 г. са издадени 1 215 позволителни за сеч за общо 121 331 куб. м., само 10 бр. са позволителните на ОП “Гори и земи” – 1 215 позволителни за сеч за 121 000 куб. м. дървесина. От тях само 10 са на ОП „Гори и земи“ за 6 236 куб. м. – 5%, като реално придобити са 3 056 куб. м. За 2017 г. Издадените позволителни за сеч на 1033 за 113 056 куб. м. ОП “Гори и земи” е издало отново 10 позволителни за 2925 куб. м. – 2,6%, реално придобити – 914 куб. м.

снимка: Община Севлиево

„Данните противоречат на твърденията, че Общината изсича горите“, каза д-р Иван Иванов и добави, че е можело да не се стига до тук, ако е назначил за директор на предприятието предложената за назначение дъщеря на общински съветник.

„Не искам да оневинявам никой и всеки ще си понесе последствията, но и не мога да приемем решения под натиск, било то и от улицата, за приемането на такъв тип назначение“, обяви в заключение кметът.


Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Коментари

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Крими

Осъдиха на 2 години плашилия с отмъщение затворник

Плашилият с отмъщение затворник пак ще влиза в пандиза.

Published

on

С присъда по наказателно дело от общ характер, обявена днес, 21 септември, състав на Районния съд осъди мъж от Габрово на 2 години лишаване от свобода за извършено хулиганство.

Съдът призна подсъдимия С.Б. за виновен в това, че на 16 юни 2020 г., при условията на опасен рецидив и продължавано престъпление, в заведение за бързо хранене на ул. „Николаевска“ и във фирмено помещение на ул.“Ванче Михайлов“ в Габрово, извършил непристойни действия, грубо нарушаващи обществения ред и изразяващи явно неуважение към обществото (ВИДЕОТО МОЖЕТЕ ДА СИ ПРИПОМНИТЕ ОТТУК).

Видно от доказателствата по делото С.В. крещял на висок глас, отправил закани и обиди към присъстващи лица, ударил и счупил две стъкла на фирменото помещение.

За горепосоченото престъпление и на основание чл.325 ал.5 вр. с ал.1 вр. с чл.29 ал.1 б.“б“ вр. с чл. 26 ал.1 от НК във вр. с чл. 58а ал.1 от НК С.Б. бе осъден на 2 години лишаване от свобода.

Присъдата подлежи на въззивно обжалване или протестиране пред Окръжен съд – Габрово в 15-дневен срок.

Делото бе разгледано по реда на Глава двадесет и седма от НПК – Съкратено съдебно следствие в производството пред първа инстанция – по чл.371 т.2 от НПК, като подсъдимият заяви, че се признава за виновен по всички факти и обстоятелства посочени в обвинителния акт и изрази съгласие да не се събират доказателства по тях.

Съгласно закона, при разглеждане на делото по този ред, когато определя наказанието съдът е длъжен да съобрази същото с разпоредбата на чл.58а от НК, като в конкретния случай редуцира първоначално определеното на подсъдимия наказание от 3 години „лишаване от свобода“ с 1/3.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Любопитно

Братя Влади и Ники Априлови посетиха НМО – Габрово

Published

on

Водещият на легендарното телевизионно предаване за деца „Като лъвовете“ Николай Априлов и сценаристът на „Х фактор“ и „Пълна лудница“ Влади Априлов бяха гости днес, 21 септември, на Националния музей на образованието в Габрово.

Двамата братя са от възрожденския габровски род Априлови. Те бяха посрещнати от директора Любка Тинчева, която им показа Музея. Техният прапрадядо Коста Пенчев Априлов е правнук на х. Кръстю Априлов, построил през 1762 г. известната Априлова чешма (пред Страноприемницата).

Коста Априлов е почетен гражданин на Габрово и Плевен. Двамата братя ще бъдат главни герои в предаването за генеалогия „Джинс“ по националната телевизия.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Новини

Мобилно приложение ще подобрява комуникацията „граждани – администрация“

Published

on

Стоян Беров е един от двамата членове на екипа на отбор Komitet.bg, който грабна първата награда на Община Габрово – 10 000 лева в Габрово Хакатон (GabrovoHackathon) с мобилното си приложение за по-добра комуникация между гражданите и общината. И двамата със съотборникът му Мартин Павлов са габровци, завършили Национална Априловска гимназия, към момента работещи програмисти. Идеята, с която се представиха позволява на обществото да инициира и разисква идеи, да участва в тяхното обществено обсъждане и етапи на реализация.

Смятате ли, че гражданите имат компетенциите и разбирането за това какъв е механизма на работа на общината, финансирането на различни проекти, структурата на взимане на решения и т.н., за да могат да използват подобна платформа?
– Разбирам и ще бъда честен. Самият аз не съм много запознат какви са механизмите и как действа стъпка по стъпка общината. Ето тук идва на помощ това приложение – нашата модерна платформа. Най-достъпното за всички нас днес е мобилният телефон. Всеки може да го извади от джоба си и за секунди да отвори приложението. С много семпли стъпки дори дете би могло да попълни своето виждане за това какво да се подобри в града. Или друго… Зная, че публичните обсъждания в Общината се случват в Ритуалната зала. Вероятно не бих отделил от свободното си време да отида на място, освен ако не съм пряко засегнат от проблема. Вярвам, че би било удобство да се комуникира през мобилното приложение. Освен него много бихме искали и сме в процес на разработка и на платформа, която да се ползва от служителите на Община Габрово, така че ако граждани подадат някаква идея, компетентен експерт да поеме комуникацията, да се свърже с този човек, да му помогне, да качи материали по темата. И обратно към въпросът – не, не смятам, че масово се знае как функционира общинската администрация и не мисля, че е необходимо. В 21 век, би трябвало да има по-лесен и достъпен диалог между граждани и публични институции. Тук е мястото на нашето приложение.

В момента, например, събираме предложения за крайречната зона по продължението на Дома на хумора и сатирата и около Спортната зала. Какво трябва да направи един човек, ползвайки вашето приложение, за да даде своето предложение за тази зона?
– Подобен род инициативи, по мои наблюдения, се публикуват на сайта www.gabrovo.bg, където идеята се представя в административен и неразпознаваем за аудиторията вид, обикновено завършващи с изречение „Моля изпратете вашите коментари на имейл obshtina@gabrovo.bg“. Това е работещ канал, но не и за мен и моето поколение. В приложението тези идеи са поднесени в приятен вид. Има възможност активно да се комуникира, не с имейл, не с ходене в Ритуалната зала, а в реално време. Имаше коментар, че тази опция може да стимулира повече негативни коментари и недоволство. Според мен, обаче, на първо място е важно въобще да има дискусия, защото не смятам, че няколкото човека отишли на място в Ритуалната зала са представителна извадка за града. Да се върнем на това, какво трябва да направи един гражданин, за да даде идея за крайречната зона… На първо място трябва да е чул за нашето приложение, което може да се случи по различни канали. Сдобива се с приложението и веднага го отваря, не е нужно дори да се регистрира. Навигира го страничката, където ще са изложени всички актуални за Община Габрово предложения и процеси в режим на обществено обсъждане. С един клик избира идеята за крайречна зона и прочита наличната информация за нея. Ако има качени допълнителни документи, може да ги свали. След като се запознае, има опция да остави своя коментар. Нещо, което като екип сме коментирали за позитивна функционалност е възможността да се одобри или свали една идея чрез натискане върху определени емотикони като сърчице, вдигнат палец за харесване или палец надолу за неодобрение под всяка представена идея.

Работили сте по националната платформа за COVID-19. Разкажете малко за тази работа.
– Както казах в началото, аз съм програмист и по конкретно Technical lead в голяма софтуерна компания. Обикновено работата ми е свързана с банков и застрахователен софтуер, но покрай пандемията нашата компания беше една измежду няколко технологични компании в България, които предложиха безвъзмездно да подпомогнат правителството със софтуерни решения свързани с COVID-19. Заедно с още няколко колеги от компанията, изградихме от нулата платформата, която в момента се ползва от община, РЗИ, лични лекари, МВР, НОИ и други институции и им позволява да регистрират и наблюдават в реално време всички, които са имали някакъв досег с вируса или са потенциална заплаха за разпространението му. Само да уточня, че не бива тази платформа да се бърка с едно мобилно приложение, което излезе паралелно във времето. Имам информация, че платформата работи и се ползва активно, цитира се в медийното пространство и във всички новинарски емисии. В нея вече има няколкостотин хиляди регистрирани човека.

Какво е усещането да си дал нещо на света и да си част от такъв голям проект?
– Благодаря за въпроса. Когато ме попитаха: „Искаш ли да бъдеш доброволец в тази инициатива?“, без да се замисля отговорих положително. Последваха много, много безсънни нощи, защото времето ни притискаше и сроковете бяха къси. Трябваше да докажем, че нашата държава е напред с технологиите, да покажем умения и бързи реакции в условия на пандемия. Изключително удовлетворяващо е. До ден днешен това е, с който най-много се гордея персонално.

Автор: Ирена Бойновска.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица