Свържи се с нас

Новини

Ателиета на надеждата

Published

on


Продължава дългосрочният проект между Сдружение „Бъдеще и закрила за лица с интелектуални затруднения” – Габрово, Клуб приятели на Белгия и Белгийската фондация „Хора в помощ на България: Аалст – Габрово”.


Идеята за дългосрочно реализиране на проекта е свързана с Вили Ван Импе, Почетен консул на България в Източна Фландрия и секретар на фондация „Марсел де Бископ“, и Клуб „Приятели на Белгия“.


Осъществяването на този вълнуващ проект постига целта си да развива потенциала на лица с интелектуални затруднения, да насърчава и развива самостоятелни умения в нова обстановка с подкрепяща среда.


В седмицата от 1 до 4 април се проведе първият етап на проект „Работни ателиета за хора с увреждания Аалст – Габрово 2019”.


В обучението в белгийския град Аалст се включиха представители от Дневен център за пълнолетни лица с увреждания – трима потребители (Пламен, Петър и Юлий) и трима специалисти – Галина Иванова, възпитател и ръководител на групата, Боянка Богданова и Маргарита Симеонова – трудотерапевти. С тях пътува и Мариана Башева – съорганизатор на проекта.


Четирите дни на обучението се проведоха в училище Ибсо де Хоризон – училище за деца и младежи с увреждания, съвместно с 5 ученика и техните учители. Чрез използване на гъвкава обучителна програма всички бяха включени в работни ателиета по Готварство, Арт терапия както и в рехабилитационни дейности, свързани с изграждане на трудови и социални умения.


Осигурена беше и допълнителна подкрепа за личностно развитие. Тя включваше осигуряване на възможности за индивидуална и групова работа по конкретни случаи за допълнителна индивидуална работа за развитие и надграждане.

Езиковите различия не бяха пречка пред участниците и те в синхрон и с ентусиазъм работиха заедно.


През месец октомври т.г. предстои да се осъществи втори етап на проекта, като белгийската група ще посети Дневния център за пълнолетни лица с увреждания в Габрово и ще участва в работни ателиета, подготвени от домакините, в които ще работят заедно.

Очакванията от работните екипи от двете страни се реализират успешно чрез даване на възможност за осъзнато учене през целия живот. Оказване на подкрепа на пълнолетните младежи с увреждания и техните семейства е важна и приоритетна за цял живот.

Използването на комплекс от терапии в Ателиета на надеждата надграждат обучението, успокояват ума, снижават напрежението,стреса, тревожността , хиперактивността и овладяват емоцията.


Проектът се радва на възможността за създаване на добри практики, използване на иновативни методи и подходи за работа, за управление на стреса.

Освен желание за добри практики се създава и засилена мотивация между екипите за работа по разрешаване на сложни ситуации и казуси.

Всеобща е радостта от предоставената възможност от дългосрочния проект, осем потребители на социалната услуга от Дневен център за пълнолетни лица с увреждания, да летят със самолет до Белгия.


„В Белгия се сприятелих с нови хора. Беше много интересно и вълнуващо да участвам в заниманията. Впечатленията ми са отлични. Научих се да правя нови неща“, споделя Пламен, участник в проекта.

„Благодарим за шансовете и предизвикателствата отправени към нас!“, заяви Росица Димитрова,
Председател на Сдружение „Бъдеще и закрила за лица с интелектуални затруднения” и управител на Дневен център за пълнолетни лица с увреждания.


Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Коментари

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Любопитно

Започва ремонтът на моста край Дряновския манастир

Вижте как ще изглежда новото мостово съоръжение, свързващо Дряновския манастир и пещерата Бачо Киро.

Published

on

Мостът при Дряновския манастир беше разрушен от наводненията през юни месец миналата година.

След получено финансиране от страна на държавата и изготвяне на проект, съгласуван с всички институции, ремонтът ще започне в началото на юли месец.

Мостът, който свързва Дряновския манастир с пещерата „Бачо Киро“. Визуализация: Община Дряново

Кметът на Дряново Трифон Панчев представи визуализацията на проекта на моста, който свързва манастира с пещерата „Бачо Киро“ и туристическите маршрути в региона.

„Надявам се скоро хиляди туристи да посетят нашата прекрасна община и да си направят красиви снимки за спомен на новия мост“, сподели в социалната мрежа кметът Панчев.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Новини

Провериха басейна в Плачковци и неохраняемите водни площи

Published

on

Проверка по обезопасяване на басейна в Плачковци и неохраняемите водни площи бе извършена в средата на тази седмица.

Комисия в състав: председател – Михаил Йорданов Минчев – гл.специалист „ПБЗН” в Община Трявна и членове инсп.Донка Бойчева – Представител на РЗИ – Габрово, Тотка Христова Димитрова – Председател на ОбС на БЧК-Трявна, п.инсп. Владимир Георгиев – РУ Полиция – Трявна и инсп. инж.Стоян Рачев Стоянов – РС „ПБЗН”- Трявна, обходи открития градски басейн в Плачковци и възможните места за нерегламентирано къпане.

При проверката на басейна комисията не е установила нарушения. Той ще започне да функционира от събота, 6 юни, с разрешение на Комисията за водноспасителна дейност.

снимка: Община Трявна

Възможните места за нерегламентирано къпане са: водоемът в близост до SOS „Детско селище” – Трявна; микроязовир „ Трявна“; водната площ „Яза“; водната площ „Черпи вир“; и водна площ „Минкин бат“.

На посочените обекти има поставени табели, указващи забраната за къпане. Всички условия са спазени.

Дежурните екипи на полицията и специалистите по опазване на чистотата на териториите и контрол на общинските наредби към Община Трявна ще извършват по време на дежурство периодични проверки на бреговата ивица за направени нарушения. При констатиране на такива, ще бъдат налагани санкции на нарушителите.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Новини

Първо класиране за първокласниците приключи

Published

on

Триста петдесет и три деца са класирани на първо класиране за прием в първи клас в училищата на община Габрово, информираха от администрацията на кмета.

Тринадесет деца не са класирани, като причината за това е, че при кандидатстването е посочено само едно училище.

Обявените места за първокласници са 422. Резултатите от класирането може да видите оттук.

Записването в първи клас ще се проведе от 8 до 10 юни, а на 11 юни ще бъдат обявени свободните места за второ класиране.

Системата ще се отвори за регистрации на нови заявления на 12 юни. Във второ класиране могат да участват неучаствали в първо класиране деца и да бъдат редактирани заявления на некласираните на първо класиране.

Графикът на дейностите по приема можете да следите в линка.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица