Свържи се с нас

Крими

Земеделски производител призна вината си по две престъпления

Published

on

Снимката е илюстративна

Съдът одобри споразумение, постигнато с Окръжната прокуратура в Габрово, с което земеделски производител бе осъден за документно престъпление, с цел – получаване на финансиране от европейски фондове и от националния бюджет.

Н. К. се призна за виновен за това, че на неустановена дата през периода 31.07. – 02.08.2017 г. в Габрово, пред служители в Общинска служба „Земеделие“ – Габрово, съзнателно се ползвал от неистински частен документ – договор за наем на земеделска земя за имоти, с обща площ 29.394 дка, в землището на габровското село Козирог, за да докаже, че съществува право да ги ползва, като от него за самото съставяне на документа не може да се търси наказателна отговорност.

Снимката е илюстративна

Признал се е за виновен и за това, че на 04.06.2018 г., като земеделски производител физическо лице, в Общинска служба „Земеделие“ – Габрово, представил неверни сведения за кампания 2018 г., в нарушение на задължение да предостави верни такива съобразно ЗПЗП и Наредба № 5/2009 г. за условията и реда за подаване на заявления по схеми и мерки за подпомагане на площ, като към Общо заявление за подпомагане, приложил копие от неистински частен документ – Договор за наем на земеделска земя с общо площ 29.394 дка, в землището на с. Козирог, с цел да получи средства от фондовете принадлежащи на ЕС – Европейски фонд за гарантиране на земеделието, Европейски фонд за развитие на селските райони, предоставени от Европейския съюз на българската държава за разпределение чрез ДФЗ по Програма за развитие на селските райони за периода 2014-2020 г. и по Програма за национална помощ за земеделска земя на хектар за периода 2015-2020 г. – средства от бюджета на Р България, с което извършил престъпление.

За извършеното му е наложено наказание шест месеца лишаване от свобода, което на основание чл.66 от НК бе отложено с изпитателен срок от три години и глоба в размер на 1000 лева.
Споразумението има последици на влязла в сила присъда.


Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Коментари

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Крими

Екстрадират трафикант на хора, дирен и за сводничество в Германия

Published

on

С определение от вчера, 4 юни, на основание от Закона за екстрадицията и Европейската заповед за арест, състав на Окръжен съд – Габрово взе мярка за неотклонение “задържане под стража” по отношение на установения в Габрово българския гражданин, с инициали В.П.

Целта е осигуряване участието на същия в производство по изпълнение на Европейска заповед за арест. Тя е издадена на 30 август м.г. от Районен съд в Мюнхен, Федерална република Германия, във връзка с разследване за извършени престъпления на територията на същата държава – трафик на хора и сводничество.

С оглед доказателствата по делото Окръжен съд – Габрово счете, че спрямо исканото лице следва да се вземе най-тежката мярка за неотклонение „задържане под стража“, като по този начин ще се гарантира участието на В.П. в производството за разглеждане по същество на издадената Европейска заповед за арест.

Определението на Габровски окръжен съд подлежи на обжалване или протестиране в 3-дневен срок пред Апелативен съд – В. Търново.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Крими

Пуснаха под парична гаранция подкупния здравен инспектор

Published

on

Състав на Окръжен съд – Габрово, определи мярка за неотклонение „парична гаранция“, в размер на 5 000 лева, по отношение на задържания здравен инспектор от Габрово, с инициали К.С., обвинен в извършване на престъпление – поискан и приет подкуп от длъжностно лице.

Мярката бе определена вчера, 4 юни. Производството пред Окръжния съд е образувано по искане на прокуратурата за определяне най-тежката мярка за неотклонение по отношение на корумпирания държавен служител.

Съобразявайки приложените по делото доказателства, съдът счете, че може да се направи обосновано предположение, че здравният инспектор е извършил горепосоченото престъпление, което е първата изискуема от Закона предпоставка за вземане на мярка за неотклонение „задържане под стража“.

Съдебният състав обаче прецени, че не е налице другата кумулативна предпоставка по чл.63, ал.1 НПК за определяне на такава мярка, а именно – доказателствата по делото да сочат, че съществува реална опасност обвиняемият да се укрие или да извърши друго престъпление.

Съдът, прие че на обвиняемия следва да бъде наложена мярка за неотклонение “парична гаранция” в размер на 5 000 лв., вносима в 7-дневен срок.

Определението на Окръжен съд – Габрово подлежи на обжалване или протестиране пред Апелативен съд – Велико Търново в 3-дневен срок.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Крими

Изчезна катализаторът на кола пред блок Дунав

Published

on

Неизвестен извършител открадна катализаторът на кола, паркирана на обособен паркинг в района на блок Дунав в Габрово.

Престъплението е било извършено чрез използване на техническо средство за времето от 18.00 часа във вторник до около 07.30 часа в сряда, информираха от пресцентъра на полицията.

Собственик на автомобила е 45-годишен мъж от Габрово. По случая е образувано досъдебно производство, провеждащо се под надзора на прокуратурата.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица