Новини, Общество|16.04.2019 14:48

Търновската конституция – модерна за времето си и много либерална

снимка: Областна администрация – Габрово

На 16 април 1879 г. участниците в Учредителното събрание приемат първата българска Конституция – модерна за времето си и много либерална.

Това слага началото на съвременна и свободна България.

Днес, във всички училища в област Габрово се реализират дейности по повод 140 години от приемането на Търновската конституция.

В „Урок по Конституция“ ще се включат 3095 ученика, по време на който ще се запознаят с историческите факти, съпътстващи работата на Учредителното събрание и изготвянето на първия български основен закон, както и любопитни факти, свързани с Конституцията.

Инициативата е на председателя на Народното събрание Цвета Караянчева и се осъществява със съдействието на Министерството на образованието и науката.

Множество други инициативи, посветени на Годишнината от приемането на Първата българска конституция, се реализират от учениците от началото на годината – изложби, участия в научни конференции, състезания.

Предстои в Габрово да бъде показана и юбилейна изложба „140 години от Учредителното събрание и приемането на Търновската конституция“, която е подготвена по инициатива на Народното събрание на Република България със съдействието на Държавна агенция „Архиви“.


Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Напиши коментар