Новини, Общество|15.04.2019 9:55

Министрите от област Габрово от 5 юли 1879 г. – до днес

снимка: Областна администрация – Габрово

През настоящата година в цялата страна тържествено се отбелязва 140- годишнината на българския парламентаризъм.

В Габрово, по инициатива на Областна администрация – Габрово, която тази година посвещава публичните си изяви на 20 – годишнината от създаването си, бе решено този дата да се отбележи с изложба „Дързостта да бъдеш първи: Министрите от област Габрово от 5 юли 1879 г. – до днес“, подготвена от Държавен архив – Габрово.

В нея са представени всички държавни мъже, родени на територията на Габровска област, министри в деветдесет и шест български правителства. Условно изложбата е разделена на две части, като акцентът е на министрите от първото (5 юли 1879 г.) до шестдесет и първото (2 септ. 1944 г.) правителство.

Тя започва с първия министър – председател на България – габровеца Тодор Бурмов, продължава с министър-председателя, роден в Дряново – Никола Мушанов и продължава с всички министри от областта – шестнадесет на брой, подредени по хронологичен ред на назначаването им. За тях са подготвени кратки енциклопедични справки, издирени са документи и снимки.

Министрите от шестдесет и второто (2 – 9 септ. 1944) до сегашното деветдесет и шестото правителство(4 май 2017 г.) са представени схематично: изброени са с трите си имена и са посочени министерствата, които ръководят.

Мотото на изложбата „Дързостта на бъдеш първи“, своеобразно продължава инициативата от 2013-2015 г., която целеше да се популяризират габровци, записали имената си в историята на Република България и града.

С тази изява Държавен архив – Габрово слага началото на поредицата изложбите посветени на 60-годишнината си, чиято кулминация ще бъде на 10 октомври 2019 г.

Изложбата ще бъде открита на 16 април 2019 г, от 17:00 часа в сградата на Областна администрация – Габрово.


Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Напиши коментар