Свържи се с нас

Новини

Какво искат децата?

Published

on

SmartyKids – Габрово, ул.“Софроний Врачански“ 1, офис 6

Това е въпрос, на който можем да пишем всевъзможни отговори – като започнем от шоколад и стигнем до приключения в космоса. А най-краткият отговор е: Всичко! Въпреки това, решихме да направим един по-задълбочен анализ на техните желания и какво пропускаме, докато растат децата.

Детството е златният период за човешката душа. Времето, когато се чувстваме истински свободни, вдъхновени и енергични.

– Идеите ни са безброй;
 – Мечтите ни са живи и реалистични, благодарение на яркото ни въображение;
 – За приятелите си даваме и последната си играчка;
 – Харесват ни щуротиите и белите;
 – Падаме, ставаме и продължаваме напред към новата игра;
 – Постоянно си измисляме нови и нови предизвикателства, търсим си съмишленици. Можем да играем от сутрин до вечер и пак да не ни стига;
 – Обичаме филмчетата, приказките, да си играем с децата;

И най-вече обичаме времето, прекарано с нашите родители – вниманието, грижите, усмивките и споделените мигове заедно.


И така – какво искат децата?

Децата искат удовлетворяване на нуждите им на мига и първото, което правят, е да се огледат за източника на тяхното задоволяване. Децата са избирателни „потребители“ и много лоялни към добрите си „партньори“. В психологията е въведено понятието „значимите възрастни“, които в живота на детето се явяват родители и учители. От другата страна стоят връстниците и приятелите. Това са двата източника на удовлетворение за децата – значимите възрастни и приятелите.

Най-важните хора в живота на децата са родителите им. Те са първият и основен източник на задоволяване на потребностите им – като се започне от физиологичната нужда от храна, вода, облекло, топлина, дом и уют, и се продължи към психо-емоционалните им нужди от любов, внимание, грижа, подкрепа, възпитание и т.н.

Ключова роля на родителите е да поставят граници на поведение и на позволените неща. Тези граници и рамки служат за компас в периода на адаптация на децата към заобикалящата ги среда. Това са и първите стъпки в изграждането на ценностната им система.

Приятелите са другият значим източник на щастие в живота на всяко дете. Приятелите дават усещане за подкрепа, споделеност, приключения, игри, забавление. Близостта, която изграждат, ги кара да се чувстват уверени в себе си, силни, способни. Много често са и основна провокация по пътя ни към успеха.

В добрия приятел едно дете може да се огледа, да поправи грешките си, да пожелае да бъде по-добро. Ето защо е много важно да сме информирани с какви деца общуват децата ни.

Този кръг от Аз-детето -> моите родители -> моите приятели изгражда личната самооценка на детето. Когато тези връзки и взаимодействия са в разбирателство и синхрон, детето се учи повече да споделя вещите и преживяванията си и по-малко да отделя време да иска ненужни неща.

Всяко искане на поредната вещ при децата е симптом на дефицит на внимание от значимите хора в живота им. Искреното желание на всяко дете е да има с кого да си играе, кой да го изслуша, с кого да сподели, с кого да се смее, на кого да демонстрира новите си придобивки или умения. Зад всяко щастливо дете стоят щастливи родители и щастливи приятели.


Автор на този е анализ е София Димова, психолог, треньор обучения и преподавател в SmartyKids.

Ако и Вие желаете да се присъедините към семейството на SmartyKids в Габрово, регистрирайте се за безплатен ШОУ УРОК, позвънете на телефон: +359 897 970 400, посетете официалната форма в сайта, чрез лично съобщение във фейсбук страницата, или заповядайте на адрес: ул.“Софроний Врачански“ 1, офис 6.

Новини

Един потвърден с коронавирус за последните 24 часа

Published

on

За последното денонощие има един потвърден нов случай на КОВИД – 19 в област Габрово.

Данните, които са към 11 август, оповестиха днес от Регионалната здравна инспекция в Габрово.

Положителна проба за коронавирус е дал мъж на 51 години. Той е служител от завода за санитарна керамика в Севлиево, с когото до момента в предприятието са регистрирани общо 43 случая.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Новини

Общината и Горските ще поддържат пътя от чешмата „Дядо Георги“

Published

on

За съвместно поддържане на пътя чешмата „Дядо Георги“ до хижа „Партизанска песен“ се договориха Община Габрово и Държавните горски стопанства „Габрово“ и „Мазалат“. Това съобщиха от местната общинска администрация.

В края на миналата седмица, след сигнали за разрушени, при добив на дървесина, горски пътища и туристически пътеки в района на местността Узана, кметът на Габрово Таня Христова провери на място извършваната стопанска дейност.

В резултат на проверката, вчера, 11 август, в Община Габрово бе проведена нарочна среща, в която участваха Таня Христова, председателят на Общински съвет – Габрово Климент Кунев, зам.- кметът Мария Йозова, директорът на ТП Държавно ловно стопанство „Мазалат“ инж. Димчо Радев, зам.-директорът на Държавно горско стопанство „Габрово“ инж. Николай Русев, представители на хижите „Хлебна“ и „Партизанска песен“.

Според Таня Христова затварянето на пътя, използван за превоз на дървесина, също е възможна мярка за защита на зоната. Въпросният участък, в който Община Габрово е инвестирала многократно, отново е в лошо състояние в резултат на стопанската дейност, изпълнявана в района.

По време на срещата представителите на държавните горски стопанства се ангажираха нарушеният пътен участък в местността – от чешма „Дядо Георги“ до хижа „Партизанска песен“ да бъде възстановен и поддържан съвместно с Община Габрово.

Според директора на ДЛС „Мазалат“ инж. Димчо Радев, участъкът в момента е стратегически, тъй като е единственият маршрут за превоз на дървесина към с. Долно Сахране, а дейностите на територията на предприятието по отношение на лов и добив на дървесина са обект на денонощни проверки.

Постигната беше и договореност да не се извършва стопанска дейност в зоната в съботните и неделните дни, когато потокът от туристи в района се увеличава.

Среща за резултатите от поетите ангажименти с ръководствата Държавните горски стопанства „Габрово“ и „Мазалат“ е насрочена за месец септември.

*Снимки: Община Габрово.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Новини

Затягат водния режим в три габровски села

Published

on

Поради намаления дебит на водоизточниците и повишеното потребление на вода и по предложение на кметския наместник, се променя въведения режим на водоподаване на селата Златевци, Милковци и Лоза.

В село Лоза – вода ще има от 18:30 ч. до 20:30 ч. всеки ден, докато в Златевци и Милковци водоподаване ще има през ден. Водата ще бъде пускана в 19:00 часа и ще бъде спирана в 07.00 часа.

Забранява се ползването на питейна вода за напояване и други цели, различни от питейно-битови.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица