Свържи се с нас

Култура

На „Семе българско“ всеки ще може да сподели хубавите си моменти

Община Севлиево и организаторите са подготвили изненади и разнообразни занимания за посетителите на фестивала

Published

on

снимка: Община Севлиево

Книга, в която всеки посетител да напише какво за него е България, е една от новостите, които са подготвили организаторите на шестото издание на Националния фестивал „Семе българско“. Той ще се проведе на 20 и 21 април в парк „Казармите“ с подкрепата на Община Севлиево.

Инициативата е наречена „За мен България е…“ , а екипът, стоящ зад събитието, вярва, че, ако споделяме хубавите неща, които ни свързват с България, ако помним и говорим за всичко случило се по земите ни, ако си напомняме по-често, че страната ни е късче от Рая, то това ще промени нас и нещата около нас, защото всичко зависи от избора ни!

В рамките на тазгодишното издание на фестивала „Семе българско“ са планирани редица дейности, с които да бъде привлечен интереса на посетителите към българското в различните му форми.


Етнологът Анелия Милушева ще направи възстановка на моминския обичай „Кумичене“. Кумиченето е интересен пролетен обичай, срещан в миналото в различни райони на страната, като Плевенско, Еленско, Сливенско, Шуменско и др. Изпълнява се на Цветница (Връбница). С него приключват пролетните момински игри. В рамките на „Семе българско“, под формата на игра и чрез приказно обяснение на самия обред, желаещите да участват момичета, ще имат възможността да се пренесат назад във времето, да свият свой собствен венец от върба и ритуално да го пуснат в реката, пък ще се види коя от тях кумица ще стане. Участието във възстановката не изисква специално облекло, но ако някой реши да облече своята народна носия, ще допринесе за празничното настроение и красотата на ритуала.

Съхранените традиции, опит и знания ще споделят гостите на шестото издание на Национален фестивал „Семе българско“ от българското училище в Лондон „Боянъ Мага“. В рамките на събитието те ще реализират и ателие за бременни, в което канят всички бъдещи майки да усвоят различни изкуства, а за децата подготвят работилница, в която да се учат на моделиране с глина и на рисуване чрез наблюдение на природата. Учебното заведение е създадено през 2011 г., а днес учениците в са над 400 с 25 преподаватели. В училището се изучават български език, литература, история и география на България, природа, фолклор и изкуства: музика, пеене, рисуване, театър, калиграфия, занаяти, цигулка, пиано, виола, китара. чело.Училището дава възможност на своите ученици да се пренесат във времето на Кирил и Методий, да се опитат да напишат страница от техните древни книги – на старобългарски, за да усетят епохата и мисията на двамата братя и техните ученици.

снимка: Община Севлиево

В ателие „Глаголица – свещената българска писменост“ основателят на училището по българска култура в Сладка вода, автор на сайта www.historybg.info и автор на електронния учебник по български език за децата на българите от чужбина – www.bgezik.info – Койно Койнов ще запознае желаещите с историята на глаголицата – нейното създаване, разпространение, с образци от глаголически текстове. Ще обяснява за структурата на глаголицата, основната й форма, общите й елементи с българската руническа писменост и с писмеността брахми. За най-любознателните Койнов е подготвил пера за писане и тушове, с които всеки, който желае ще може да напише кратък текст на глаголица.

снимка: Община Севлиево

За децата-посетители на фестивала тази година ще се грижат приятелите от сдружение „Занимания за знания“.

През двата фестивални дни те ще реализират работилница, в която децата да сглобяват къщички за птички, след което да ги боядисват с подбрани бои на водна основа. Освен това ще организират и ателие за изработване на цветя от хартия, както и такова за рисуване на камъни, които да разказват история – известна приказка или пък популярно събитие. Сдружението е предвидило занимания и за най-малките деца – дървени къщички, в които те да се забавляват, творейки – работилница-сервиз за коли за момчетата, а другата – зеленчуков пазар и бар с лимонада, подходяща за малките дами. Сдружение „Занимания за знания“ – Севлиево е кауза, която цели да популяризира дейности за активно и осмислено спомагане на ранното детско развитие извън детската градина и училището. Чрез структурирани занимания като курсове, семинари и обучения да се насърчи осъзнатото родителство и проактивния подход към децата.

снимка: Община Севлиево

„Чрез съхраняването и опазването на традициите ние поддържаме живи българския бит и обичаи. За мен е изключителна чест да видя толкова много запазени или възродени традиции, каквито се подготвят на „Семе Българско“, сподели и кметът на Община Севлиево д-р Иван Иванов.

Заповядайте на 20 и 21 април в парк „Казармите“ в Севлиево, където от кълна до върха – всичко ще е българско! Защото България утре са децата днес!


Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Коментари

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Култура

Днес, преди 186 години, е открито Габровското училище

Published

on

На днешния ден ден – 14 януари, преди 186 години в Габрово е открито първото новобългарско училище. Събитието е много тържествено – започнало с молебствие то събира чорбаджиите, първенците и много габровци.

Училищната сграда, която не е запазена, се намирала северно от църквата „Св. Троица“. И преди 1835 г. е имало светски училища по българските земи – елино-българските в Котел, Свищов, Карлово, но Габровското училище слага началото на нещо коренно различно, по „европейска наредба“.

За пръв път в него се предлага светско обучение по английски метод, известен в България като Бел-Ланкастърски или „взаимоучителен“. И най-важното – преподаването е на роден български език, не на гръцки или църковнославянски.

Осъществява се идеята на Васил Априлов (1789-1847) и Николай Палаузов (1773-1853) училището да е общо и безплатно за всички, които желаят да се учат. Още в началото постъпват 70 ученици, от които 20 външни.

Пръв учител е избраният от Априлов и Палаузов йеромонах от Рилския манастир Неофит. Неофит Рилски е подготвен предварително за мисията – изучава взаимната метода в Букурещ, превежда взаимоучителните таблици, съставя първата „Българска граматика“. Негово учителстване, макар и кратко, е от огромна полза за Габрово и околните села и градове от двете страни на Балкана, откъдето се стичат много ученици.

Габровското училище бързо става образец, по който в скоро време се откриват и други училища по българските земи – Копривщица, Панагюрище, Казанлък, София, Калофер, Котел… единадесет за 4 години. Габровското училище подготвя първите учители за тях и ги снабдява с нужните учебници и помагала…

Сто години по-късно историографът на Габрово д-р Петър Цончев пише:

„Априлов и Палаузов обезсмъртиха името си не само като въздействаха на габровци да си направят училище и ежегодно жертвуваха по 2000 гроша за поддръжката му, но, както казва Петко Р. Славейков, с туй, „че станаха причина да възтържествува българското учение в България като отблъснаха най-напред домогванията на гръцкия владика в Търново да въведе гръцкия език в Габровското училище, с което стана пример и даде повод, щото в преобразуването на българските килии в училища да се предпочете навсякъде по България българският език; с това, дето в писмата си и съветите си възбудиха навсякъде ревност към учение; и с това, дето улесниха преподаването на българския език и отвориха път за образование на българите – дела, които нашите тука съотечественици по положението си не биха могли да ги извършат или до които твърде късно биха се домогнали”.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Култура

Трети национален конкурс за ученици „Времена и будители“

Published

on

Националният музей на образованието и Регионалното управление на образованието – Габрово обявяват Третия национален конкурс за ученици „Времена и будители”, посветен на 145 години от Априлското въстание и участието на българските учители в тази най-масова и героична проява на националноосвободителното движение през Възраждането.

Целите на конкурса са да насочи вниманието на учениците към историческата памет за активното участие на учителите в подготовката и провеждането на Априлското въстание (Бачо Киро, Тодор Лефтеров, Христо Караминков, Никола Беловеждов, Найден Попстоянов, Райна Попгеоргиева, Захари Величков, Петър Бонев, Христо Меджидиев, Танчо Кривчов, Найден Сланинков, Иван Соколов и десетки още герои).

Да стимулира интерес у младите хора да откриват и възраждат личности и събития от българската история, които предизвикват национална гордост. И да даде възможност за творческа изява на учениците.

Участници могат да бъдат ученици от V до XII клас от всички български училища в и извън страната, разпределени в две възрастови групи. В първа възрастова група попадат учениците от V до VII клас (индивидуално и групово участие), а във втора възрастова група – от VIII до XII клас (индивидуално и групово участие).

Конкурсът включва два модула:

Изработване на постери със снимки, документи, рисунки и др. – за ученици от V до VII клас. Постерите се изработват на хартиен носител с формат А3 или 50/70 см – до 3 броя.

Създаване на мултимедийна презентация – за ученици от VIII до XII клас. Мултимедийните презентации се създават на програма Power Point с времетраене от 5 до 10 мин. (Може да се използват и алтернативни презентационни програми. Изпратеният файл да е конвертиран в PDF)

Постерите и презентациите трябва да включват информация, свързана с участието на учители и просветни дейци в подготовката и провеждането на Априлското въстание; примери за историческата памет на поколенията (отбелязване на годишнини, имена на училища, читалища, улици; паметници и символи, израз на почит и признателност).

Критериите за оценка са:
– Тематична обвързаност
– Пълнота на представянето
– Художествено оформление
– Творчески подход
– Дигитални умения за създаване на презентация

Журито номинира по 10 постера и презентации и от тях класира на първо, второ и трето място в съответния модул.

За първо място е предвиден таблет, за второ място – електронен четец, а за трето – външен хард диск. Всеки участник в конкурса ще получи грамота за участие.

Организаторите на конкурса ще обявят резултатите на 1 ноември 2021 г. на сайта на музея www.nmogabrovo.com.

Крайният срок за представяне на постерите и презентациите е 30 юни 2021 г. Постерите и презентациите се изпращат по пощата с обратна разписка или по куриер за сметка на изпращача във вид, който не нарушава целостта им.

Всяка творба трябва да бъде придружена с данни на участника (трите имена, училище, клас, телефон, електронна поща и адрес).

Адрес за изпращане:
ЗА ТРЕТИЯ НАЦИОНАЛЕН КОНКУРС „ВРЕМЕНА И БУДИТЕЛИ”
Национален музей на образованието – Габрово ул. „Априловска” № 15, п. к. 62 Габрово 5300.

За допълнителна информация: nmopr@abv.bg, тел. 066 806 461.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Култура

„Снежанка и седемте джуджета“ на сцената на Кукления театър

Published

on

Тази неделя, 10 януари, от 11.00 часа на сцената на Държавен куклен театър – Габрово ще се състои представлението „Снежанка и седемте джуджета“, с режисьор Теменужка Коларова.

Новият прочит следва познатия сюжет на приказката за красивата Снежанка и нейната зла мащеха, а финалът на историята убеждава, че доброто винаги надделява.

Постановката и драматизацията са на Теменужка Коларова, сценографията и куклите – на Наталия Гочева, а музиката – на Георги Гарчов.

В спектакъла играят актьорите: Борислава Русева, Янна Генчева и Богдан Богданов. Билети на касата на театъра.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица