Свържи се с нас

Култура

На „Семе българско“ всеки ще може да сподели хубавите си моменти

Община Севлиево и организаторите са подготвили изненади и разнообразни занимания за посетителите на фестивала

снимка: Община Севлиево

Книга, в която всеки посетител да напише какво за него е България, е една от новостите, които са подготвили организаторите на шестото издание на Националния фестивал „Семе българско“. Той ще се проведе на 20 и 21 април в парк „Казармите“ с подкрепата на Община Севлиево.

Инициативата е наречена „За мен България е…“ , а екипът, стоящ зад събитието, вярва, че, ако споделяме хубавите неща, които ни свързват с България, ако помним и говорим за всичко случило се по земите ни, ако си напомняме по-често, че страната ни е късче от Рая, то това ще промени нас и нещата около нас, защото всичко зависи от избора ни!

В рамките на тазгодишното издание на фестивала „Семе българско“ са планирани редица дейности, с които да бъде привлечен интереса на посетителите към българското в различните му форми.


Етнологът Анелия Милушева ще направи възстановка на моминския обичай „Кумичене“. Кумиченето е интересен пролетен обичай, срещан в миналото в различни райони на страната, като Плевенско, Еленско, Сливенско, Шуменско и др. Изпълнява се на Цветница (Връбница). С него приключват пролетните момински игри. В рамките на „Семе българско“, под формата на игра и чрез приказно обяснение на самия обред, желаещите да участват момичета, ще имат възможността да се пренесат назад във времето, да свият свой собствен венец от върба и ритуално да го пуснат в реката, пък ще се види коя от тях кумица ще стане. Участието във възстановката не изисква специално облекло, но ако някой реши да облече своята народна носия, ще допринесе за празничното настроение и красотата на ритуала.

Съхранените традиции, опит и знания ще споделят гостите на шестото издание на Национален фестивал „Семе българско“ от българското училище в Лондон „Боянъ Мага“. В рамките на събитието те ще реализират и ателие за бременни, в което канят всички бъдещи майки да усвоят различни изкуства, а за децата подготвят работилница, в която да се учат на моделиране с глина и на рисуване чрез наблюдение на природата. Учебното заведение е създадено през 2011 г., а днес учениците в са над 400 с 25 преподаватели. В училището се изучават български език, литература, история и география на България, природа, фолклор и изкуства: музика, пеене, рисуване, театър, калиграфия, занаяти, цигулка, пиано, виола, китара. чело.Училището дава възможност на своите ученици да се пренесат във времето на Кирил и Методий, да се опитат да напишат страница от техните древни книги – на старобългарски, за да усетят епохата и мисията на двамата братя и техните ученици.

снимка: Община Севлиево

В ателие „Глаголица – свещената българска писменост“ основателят на училището по българска култура в Сладка вода, автор на сайта www.historybg.info и автор на електронния учебник по български език за децата на българите от чужбина – www.bgezik.info – Койно Койнов ще запознае желаещите с историята на глаголицата – нейното създаване, разпространение, с образци от глаголически текстове. Ще обяснява за структурата на глаголицата, основната й форма, общите й елементи с българската руническа писменост и с писмеността брахми. За най-любознателните Койнов е подготвил пера за писане и тушове, с които всеки, който желае ще може да напише кратък текст на глаголица.

снимка: Община Севлиево

За децата-посетители на фестивала тази година ще се грижат приятелите от сдружение „Занимания за знания“.

През двата фестивални дни те ще реализират работилница, в която децата да сглобяват къщички за птички, след което да ги боядисват с подбрани бои на водна основа. Освен това ще организират и ателие за изработване на цветя от хартия, както и такова за рисуване на камъни, които да разказват история – известна приказка или пък популярно събитие. Сдружението е предвидило занимания и за най-малките деца – дървени къщички, в които те да се забавляват, творейки – работилница-сервиз за коли за момчетата, а другата – зеленчуков пазар и бар с лимонада, подходяща за малките дами. Сдружение „Занимания за знания“ – Севлиево е кауза, която цели да популяризира дейности за активно и осмислено спомагане на ранното детско развитие извън детската градина и училището. Чрез структурирани занимания като курсове, семинари и обучения да се насърчи осъзнатото родителство и проактивния подход към децата.

снимка: Община Севлиево

„Чрез съхраняването и опазването на традициите ние поддържаме живи българския бит и обичаи. За мен е изключителна чест да видя толкова много запазени или възродени традиции, каквито се подготвят на „Семе Българско“, сподели и кметът на Община Севлиево д-р Иван Иванов.

Заповядайте на 20 и 21 април в парк „Казармите“ в Севлиево, където от кълна до върха – всичко ще е българско! Защото България утре са децата днес!


Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Коментари

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Култура

Кукленият театър открива сезона

Още една пиеса, по любима детска приказка, добави в репертоара си Габровският куклен театър.

Историята за Червената шапчица, разказана и публикувана за пръв път от Шарл Перо в края на XVІІ век, а години по –късно и от Братя Грим, ще оживее пред очите на малките зрители чрез персонажите от познатия сюжет.

Премиерният спектакъл ще въвлече малчуганите в един приказен свят, в който вълкът не винаги е лош, а пред майките и бащите – също зрители, ще постави темата за отговорността, обяснява режисьорът Теменужка Коларова.

Историята на малкото момиченце, оставено само, провокира размисъл за грижата на родителите към децата, а също така и към възрастните в семейството. В посланието се акцентира на тези важни в съвремието въпроси, без поучаване и размахване на пръст, продължава режисьорът.

Спектакълът по приказката за Червената шапчица следва познатата сюжетна линия, с известна интерпретация и изненадващ край. Представлението със сигурност ще забавлява, убедени са актьорите Ивет Сотирова и Атанас Филипов.

Тя влиза в ролята на момиченцето и бабата, а той играе три персонажа – на вълка, ловеца и кучето. И тъй като историята е излязла измежду кориците преди стотици години, в тази пиеса героите са осъвременени и излизат от представите, които оригиналният текст задава.

Нито вълкът, нито ловецът са същите, а бабата е забавна със своите си странности. Куклите и сценографията в новата пиеса са дело на Наталия Гочева. Музиката, която ще звучи в представлението, е композирана от Георги Гарчов.

Премиерата на новото заглавие от афиша е в петък, 20 септември, от 18 часа. Следващото представление на „Червената шапчица“ е в неделя, 22 септември, в 11 часа.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Култура

Започва новият изложбен сезон в галерия „Видима“

На 24-ти септември, вторник, от 17.30 ч. в галерия „Видима“ ще открехне ръждивите порти на миналото и ще надникне „Отвъд забвението“, за да възкреси паметта за художника Петър Славов – Кера / 1908 г. – 1988 г. /.

снимка: Галерия „Видима“

Заедно с неговия единствен наследник Петър Писарски, ще се запознаете с драматичната съдба на един от майсторите на четката в новата история на българското изобразително изкуство, за когото обаче малко се знае и малко се говори.

снимка: Галерия „Видима“

Животът, както и творбите му, преминават през лудостта на политическите ветрове, изпратили в забвение много талантливи хора. Петър Славов – Кера, посмъртно доказва, че е майстор на багрите и то майстор, който може да „влезе” в много от Галериите по света.

снимка: Галерия „Видима“

Изложбата е съставена от избрани произведения на автора, които обхващат целия творчески период, от началото на 40-те години на миналия век до последните дни от живота на художника.

снимка: Галерия „Видима“

Творбите на Петър Славов – Кера имат не само културно-историческа ценност, но се ползват и с особен интерес сред колекционерите и ценителите на българското изкуство от този период.

снимка: Галерия „Видима“

Петър Славов – Кера (1908 г. – 1988 г.)
Художникът Петър Славов е роден на 17.09.1908 г. в село Трънково, Старозагорско. Завършва гимназия в Ст.Загора и Асеновград, а през 1931 постъпва в Художествената академия, която завършва през 1935-та със специалност декорация и графика при професор Васил Захариев. През 1936-та завършва Учителския институт. По време на следването си е бил секретар на БОНС, заради което попада в затвора като политически затворник. По-късно става гимназиален учител и работи в Разлог, Карлово, Пловдив и София. Като художник членува в Дружеството на Южно-българските художници, а по-късно е избран за негов председател. През 1947-ма е избран за отговорен секретар на СБХ и е на тази работа до 1952 г. Но както пише проф. Ружа Маринска в монографията си(1986г.) за Петър Славов, името му е останало “странно непознато”.

снимка: Галерия „Видима“

Причините за това са политически, свързани с “Априлския пленум” и забраната за участие в изложби в продължение на 20 години. Въпреки това, той не спира да търси вдъхновение и да рисува. Няма омраза, няма отмъщение, има само безкрайно любопитство към действителността – към пейзажа. Първата си самостоятелна изложба прави едва през 1976-та. През 1984-та на “Шипка-6” е организирана втората му самостоятелна изложба, на която заедно с по-стари творби, са показани и някои от новите му картини, които могат да се характеризират като сатирична живопис, близка до символизма. В творчеството на Петър Славов-Кера основно място заема пейзажът. Както градският, така и природният. Но хората винаги имат своето място в него и това русо момиченце/неговата дъщеря – Пиринка/, което присъства в много от картините. Включването на човека в пейзажите не само ги оживява, но и спомага за правилното възприемане на “мащаба”. Творбите му погледнати както в своята живописна концепция, така и като предпочитание към определен тип пейзаж, представляват значителен интерес за изкуството ни от това време. Картини на Петър Славов-Кера се намират в Националната ХГ, Градска ХД-София, ОХГ Пловдив, ОХГ Русе, ОХГ Сливен, ОХГ Стара Загора, ОХГ Кюстендил, ОХГ Варна, ОХГ Смолян и много други. Негови творби има в Гърция, Албания и Сърбия както и в много частни колекции. Името му е Петко Петров Славов, но взима за псевдоним името на баща си-Петър и името на майка си-Кера и подписва творбите си Петър Славов-Кера.

снимка: Галерия „Видима“

Истинските ценители на изобразителното изкуство, ще имат неповторимата възможност да закупят картини на автора, разкриват още от Галерия „Видима“.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Култура

Габровският театър открива новия сезон тази вечер

Габровският театър ще открие днес, 17 септември, от 19.00 часа новия сезон с хита „Свекърва“, на режисьор Петринел Гочев. Преди началото на представлението, от 18.15 часа, ще започне концертът на трио Христофор Михайлов – цигулка, Ивелин Вълков – цигулка и Елена Вълкова – виолончело.

Те ще изпълнят популярни музикални произведения, характерни за началото на ХХ век, слушани както от първите зрители на комедията от Антон Страшимиров, така и от нашето съвремие.

снимка: ДТ „Рачо Стоянов“ – Габрово

Триото е подготвило валс „Виенска кръв“ от Щраус, „Унгарски танц № 5“ от Брамс, произведението „Унгарско отечество“ от Еделман, популярното танго „Пор уна кабеса“ от Карлос Гардел, „Български пиеси“ от Парашкев Хаджиев и рагтайм композиции от Скот Джоплин.

Концертът им ще бъде пред входа на театъра – при добро време или във фоайето на театъра – в случай, че завали, и е с вход свободен. Това подаръкът към габровци и гостите на града по случай празника и откриването на сезона, който от Драматичен театър „Рачо Стоянов“ са подготвили.

снимка: ДТ „Рачо Стоянов“ – Габрово

В 21.00 часа отново пред театъра ще бъде предложена втората музикална изненада за вечерта – композиции за саксофон в изпълнение на Стефан Здравески. Тогава ще имате възможност да се срещнете с актьорите и режисьора на чаша вино. Събитието е с вход свободен.

В най-новия хит на Габровския театър режисьорът Петринел Гочев предлага нов прочит на класическия текст от Антон Страшимиров, като извежда темата за родствените отношения през погледа на различните поколения.

снимка: ДТ „Рачо Стоянов“ – Габрово

Това е шестият спектакъл, който той създава заедно с габровската трупа. С нея работи като щатен режисьор от началото на сезон 2018/2019. В постановъчния екип влизат художникът Даниела Николчова, композиторът Ян Руменин, хореографът Светлана Цвяткова, фотографът Росина Пенчева и помощник-режисьорът Гинка Дичева.

Ролите се изпълняват от артистите на Драматичен театър „Рачо Стоянов“ – Надежда Петкова, Велислава Маринкова, Тони Христова, Адриана Димова, Димо Димов, Стоян Руменин, Живко Гущеров и Ангел Калев.

С новия прочит на комедията, режисьорът Петринел Гочев и габровската трупа закачливо намигват към традиционни теми за различията между поколенията, липсата на диалогичност и желание за разбиране на другия.

Към тях се прибавя горещият въпрос дали понякога възрастните не пречат и не ограничават правото на избор на младите, как се понася тежестта на родството когато семейното неразбирателство се вихри като на истинско бойно поле.

Публиката ще се срещне с познати комични ситуации, през които всеки един от нас минава когато попадне във водовъртежа на войната между снаха и свекърва, когато се замесят чужди меркантилни интереси и когато едно дете ще се окаже носител на семейния мир и щастие. Звучи ли ви познато или пропуснахме нещо?

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

 

Популярни новини от последната седмица