Новини, Общество|29.03.2019 9:32

Габровци дариха 705 лева за скулптурната композиция на Керката

снимка: БЧК – Габрово

На 6 август тази година Женското благотворително дружество „Майчина грижа“ ще навърши 150 години от своето основаване.

В годината на този юбилей, една от обществено значимите каузи, с които дамите са се заели, е изграждането на бронзова скулптурна композиция на известния габровски зевзек и композитор на фанфарна музика – Александър Керков.

снимка: БЧК – Габрово

На Благовещение, 25 март, доброволци на Български младежки Червен кръст – Габрово дадоха своята подкрепа за реализиране на каузата, като за втора поредна година събираха дарения пред църквите „Успение на Света Богородица“ и „Света Троица“.

„Младежки клубове на БЧК от НАГ, ПТГ и ПМГ, с ръководител Вера Парличева, дариха на Женско благотворително дружество „Майчина грижа“ събраните средства от благотворителната кампания.

Визуализация на бронзовата скулптурна композиция на известният габровски зевзек и композитор на фанфарна музика – Александър Керков

Щедрите габровци оставиха своя принос от 705 лева, които ще бъдат използвани за изграждане на скулптурата. Мястото, където тя ще бъде позиционирана, е градинката пред сладкарница „Глинени гърнета“. Автор на проекта е друг известен габровски скулптор – Георги Балабанов, който дарява и самия проект.

Александър Недков Керков – Керката е една от емблемите на музикалния живот в Габрово от миналото. Той е първият български композитор на фанфарна музика. За времето от 1935 г. до 1947 г. той създава десет фанфарни музики в училищата на Габрово и околните села, които с право са наречени „ украшение и гордост на Габрово”.


Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Напиши коментар