Новини|25.03.2019 15:25

Първа копка по съвместен проект за рециклиране на био-отпадъци

снимка: Областна администрация – Габрово

Днес, на Благовещение беше направена първата копка по проект „Прилагане на децентрализиран модел за управление на био-отпадъците в общините Севлиево, Дряново и Сухиндол, включително изграждане на необходимата техническа инфраструктура – система за разделно събиране и съоръжение за рециклиране на събраните био-отпадъци“.

снимка: Областна администрация – Габрово

Церемонията бе уважена от кметовете на Севлиево Иван Иванов, Дряново Мирослав Семов, Сухиндол Пламен Чернев, областния управител Невена Петкова, народния представител Иглика Иванова-Събева, председателя на Общински съвет – Севлиево Здравка Лалева, представители на институции, партньори, изпълнители.

снимка: Областна администрация – Габрово

Първата копката по проекта направиха тримата кметове д-р Иван Иванов, инж. Мирослав Семов и инж. Пламен Чернев, които си пожелаха успех и до нови среща на готовите вече площадки.

снимка: Областна администрация – Габрово

Съгласно проекта ще бъдат изградени две инсталации за компостиране на територията на общините Дряново и Севлиево, със съответните капацитети – 900 т. и 3000 т. годишно третирани биоразградими отпадъци.

снимка: Областна администрация – Габрово

Съоръжение в община Севлиево ще представлява технология за компостиране на редове на открито с принудителна аерация. Системата за разделно събиране за площадка Севлиево, ще обхваща самия град и 10 населени места, с население над 500 души, а за площадка Дряново – ще обхваща град Дряново и 1 населено място. За община Сухиндол се предвижда изграждане на площадка за компостиране на място.

снимка: Областна администрация – Габрово

Проектът се изпълнява с финансовата подкрепа на ОП „Околна среда” 2014-2020 г., съфинансиран от Европейския съюз чрез Европейския фонд за регионално развитие. Общата му стойност е 2 230 595,39 лв., от които 1 557 812,45 лв. европейско и 274 908,08 лв. национално съфинансиране.


Следете ни и във Фейсбук на:

http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

Напиши коментар