Свържи се с нас

Новини

Момчил Неков: Нова директива ще прекрати фактор „страх“ за фермерите!

Published

on

© Copyright 2019 — Gabrovo News. All Rights Reserved

На първата си пленарна сесия през март (11-14.03.) в Страсбург евродепутатите приеха директива, която ще защитава селскостопанските производители и малките фирми в хранителния бизнес от нелоялни търговски практики на големите играчи като супермаркетите. Парламентът също одобри препоръките за последващи мерки по доклада за комуникацията от Европейския съюз за противодействие на враждебната пропаганда и дезинформационните кампании.

В края на мандата на Европарламента и разгорещените дебати за оттеглянето на Великобритания от ЕС разговаряме по тези и други въпроси с Момчил Неков, член на ЕП от групата на Прогресивния алианс на социалистите и демократите.

– Господин Неков, сред приоритетите в работата Ви е темата за двойните стандарти при храните. На какъв етап са готвените законодателни промени за противодействие на тези практики?
– Предложенията, които направих като докладчик по темата, са одобрени и се надявам до края на този мандат законодателните промени да бъдат приети. Идеята е, който произвежда храни с двойни стандарти да бъде наказван с 4% от оборота си на годишна база или до 10 млн. евро. Във всяка държава членка компетентен орган ще контролира – у нас това ще е Комисията за защита на потребителите или Българската агенция по безопасност на храните. Гражданските асоциации също ще могат да подават сигнали. Ако се открият разлики в стандартите на храните поне в две държави, компенсационният фонд ще действа в държавата членка с двоен стандарт, за да се използват парите в интерес на потребителите. Битката е при нехранителните продукти, козметиката, перилните препарати, в автомобилостроенето, услугите. По време на речта на Юнкер за състоянието на Евросъюза през 2017 г. най-трудното бе да се признае, че проблемът съществува. Първа Олга Сехналова постави въпроса през 2014 г., но спънката беше, че липсва приемо-предавателен протокол за преноса на продуктите от хранителната верига до лабораториите.

– Важна кауза в политическата Ви дейност е утвърждаването на стоките на местни производители и защитата от нелоялни търговски практики. Какъв е напредъкът тук?
– Новото законодателство ще въведе 16 забранени практики – 8 са от Комисията, останалите – от Европарламента. Предлага се защита за селскостопанските производители, а най-важното е, че ще прекратим фактора „страх“. Досега производителят заставаше с лицето си пред купувача или посредника и така биваше изключван от процеса. Сега ще може анонимно да се подават сигнали или през съответната браншова асоциация, както в държавата, в която са произведени продуктите, така и където са продадени. Досега при 100 лв. – 20 лв. оставаха в производителя, 30 лв. в преработвателя и 50 лв. в крайния търговец. Директивата ще обхване търговците на дребно и едро, преработвателите на храни, кооперациите и организациите на производителите, нелоялните търговски практики. Ще има санкции при забавяне на плащания за нетрайни хранителни продукти, анулиране на поръчка в последния момент, без връщане на непродадени хранителни продукти от купувача на доставчика. Шест от практиките са в черния списък, а две в сивия, което значи, че ако не са договорени по прозрачен начин, също биват забранени. Едната е трансферът на разходи за реклама към доставчик, втората е плащането за управление на продукт, който вече е бил доставен. Изследванията сочат, че 88% от селскостопанските производители поне веднъж са били в нелоялна практика.

 – Как е разписано това във времето напред?
– След приключване на преговорите между Съвета и ЕП би трябвало до края на м. май 2019 г. директивата да бъде публикувана в официален вестник и от средата на годината органите в различните държави вече да следят за нелоялните търговски практики.

Г-н Неков, предстоят европейски избори. Как ще коментирате въпроса за дезинформацията и разпространението на фалшиви новини – най-често в социалните медии. Как да се ограничи влиянието им, за да не попречат на демократични избор на хората?
– Много е важно да се различават мненията от фактите. Хората нямат критично мислене и оттам идва объркването. Европейският парламент прие доклад за борба с фалшивите новини. Предвижда се да има орган, който ще следи за дезинформацията, като големите компании Гугъл, Фейсбук и Туитър ще съдействат доброволно. Наблюдавам например сайтове в България, които не поемат отговорност и това е посочено под статията с дребен шрифт, но хората не четат до долу и не разбират, че информацията е подвеждаща. Така текстовете се мултиплицират на други места и се насаждат погрешни впечатления в обществото. Има един израз, че банка, политик и муха могат да бъдат убити с вестник, ако използваме и технологиите – това също може да се случи.

 – Европейският парламент провежда кампанията „Този път ще гласувам“. Според Вас как може да се мотивират младите хора да бъдат активни на евроизборите?
– С интелектуално усилие, което те трябва да правят за всяко нещо в живота си. Защото когато човек е склонен да проявява безхаберие, той ще го прави за всяко нещо в развитието си. Считам, че използването на едно дадено право в случая е и отговорност.


Следете ни и във Фейсбук на:

http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

Коментари

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Новини

Комисията за борба с корупцията с изнесена приемна в Габрово и Дряново

Published

on

Комисията за борба с корупцията, конфликт на интереси и парламентарна етика в 44-то Народно събрание ще проведе изнесена приемна в Габрово на 13 юли, понеделник.

От 10.30- до 12.30 часа в залата на първия етаж на Община Габрово експертите към Комисията ще отговарят на въпроси и сигнали на граждани.

По-късно през деня приемна ще се проведе и в Дряново. Началният час е 14.30, в сградата на Общината.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Новини

Разрешиха провеждането на съботния пазар, но на ново място (обновена)

Published

on

Провеждането на съботния пазар в Габрово е разрешено. Той ще се проведе на ул.“Д.Л.Заменхоф“, в участъка от Търговска база до магазин от голяма търговска верига, а не както досега на ул.“Свищовска“.

Това стана ясно след проведеното днес, 10 юли, следобедно заседание на Областния кризисен щаб за превенция разпространението на КОВИД – 19. Мястото осигурява оптимално спазване на всички противоепидемични мерки. Участъкът ще бъде затворен за движение на автомобили от 06.00 часа до 14.00 часа в съботния ден, 11 юли.

Община Габрово призовава всички търговци на седмичния пазар за промишлени стоки тип „битак“, на фермерския пазар, на Централния кооперативен пазар и пазар Шиваров мост да спазват строго необходимите противоепидемични мерки и да носят предпазни маски и ръкавици.

Посетителите на всички пазари на територията на общината трябва да избягват струпванията, да спазват необходимата физическа дистанция и да носят предпазни маски и ръкавици.

Кризисният щаб предлага още на кметовете на общините в област Габрово при провеждане на кооперативни пазари, фермерски пазари, стокови тържища и пазари тип „битаци“ до 15 юли, същите да се провеждат при строго спазване на противоепидимичните мерки, указани от министъра на здравеопазването.

Трябва да се спазва поточност на движението, разстояние от минимум 2 метра между търговските маси, а дистанцията между клиентите да от 1,5 метра, като е препоръчително носене на лични предпазни средства /маски/ от купувачи и продавачи.

Щабът реши още, че в периода от 10 до 12 юли, включително, на територията на област Габрово се допуска провеждането на предварително организираните групови празненства – сватби, кръщенета и други семейни празненства, с над 30 присъстващи, но при стриктно изпълнение на всички противоепидемични изисквания, посочени в заповедта на министъра на здравеопазването от 9 юли.

*Публикуваната информация е актуализирана в 18.10 часа*

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Новини

Дъжд от голове в мачовете от 20-я кръг на Неделната по футбол

Published

on

Истински дъжд от голове се изля в неделния следобед, когато се изиграха мачовете от 20-я кръг на Английската неделна лига на Габрово.

Той започна с дербито между „Палаузово БТ“ и „Копакабана“. Двата отбора изиграха красив и динамичен мач, в който постоянно се догонваха в резултата. В крайна сметка, с два късни гола, „Копакабана“ изтръгна успеха с 4:3. Два гола за победителите отбеляза Пламен Меразов, а по един вкараха Ивелин Димитров и Даниел Христов. За „палаузовци“ на два пъти се разписа Николай Стоянов, а веднъж Мартин Иванов.

Във втората среща, тимът на „Мърси“ записа убедителна победа над „Идеал Стандарт Видима“, с 14:4. Павел Йорданов и Станислав Димов се разписаха по четири пъти, Цветан Енчев отбеляза хеттрик, два гола добави Божидар Василев, а веднъж вкара и Боян Димов. За „севлиевци“ два гола вкара Симеон Иванов, а по веднъж точни бяха Тихомир Мангелов и Александър Тодоров.

В третата среща, лидерите от „Ресторант Еделвайс“ също бяха убедителни и надиграха „Рио“ с 16:3. Впечатляващите тринадесет гола отбеляза Иван Лесев, два добави Милен Панчев, а един Димитър Христов. За „Рио“ два гола вкара Мартин Ширтев, а един Васил Цвятков.

В последната среща за деня, „ФК Орлите“ поведе рано срещу „Pasta Gabrovo“, с гол на Йоан Василев, но допусна късен обрат и загуби с 1:2. Головете за победителите отбелязаха Румен Радков и Ивелин Павлов.

В класирането лидер е „Ресторант Еделвайс“ с 46 т., пред „Копакабана“ с 44, „Мърси“ с 40, „Палаузово БТ“ с 37 т., „Pasta Gabrovo“ с 34 т., „ФК Орлите“ – 21 т., „Идеал Стандарт Видима“ е с 9 т. и „Рио“ с 3 т.

При голмайсторите далеч напред се откъсна Иван Лесев от „Ресторант Еделвайс“ с 45 гола, пред Павел Велчев от „Палаузово БТ“ с 29, Христо Минчев от „Pasta Gabrovo“ с 27 гола, Павел Йорданов от „Мърси“ с 23 гола, Андриян Христов от „ФК Орлите“ с 22 гола и др.

Тази неделя, 12 юли, в 10,30 часа започват мачовете от 21 кръг на АНЛ – Габрово. След последната заповед на министъра на здравеопазването, БАМФ призовава всички състезатели да идват сами на игрището за минифутбол, без приятели, приятелки, съпруги и деца, за да спазим всички необходими предписания за безопасност.

Пристигането на терена е необходимо да става непосредствено преди срещата, а напускането да е веднага след нея. БАМФ благодари за разбирането на всички състезатели.

Ето и програмата за 21 кръг:
10:30 КОПАКАБАНА – Pasta Gabrovo
11.30 Рио – Палаузово БТ
12:30 Мърси – Ресторант Еделвайс
13:30 ФК Орлите – Идеал Стандарт Видима

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица