Свържи се с нас

Крими

Институциите с мерки срещу дилърите на наркотици покрай училищата

Published

on

снимка: Областна администрация – Габрово

„Изключително внимание трябва да обърнем върху дейности, свързани с противодействието на престъпления с наркотични вещества, особено в районите на учебни заведения“, заяви категорично областният управител Невена Петкова по време на представяне на Областния план за превенция на престъпността в област Габрово през 2019 година.

В срещата участваха директорът на ОДМВР – Габрово, кметът на Община Габрово и заместник – кметове на общини от региона, представители на Окръжна прокуратура – Габрово, на Общински инспекторати, директори на териториални структури.

Още два акцента се откроиха по време на обсъждането, върху който трябва да се съсредоточат, според участниците в срещата, усилията на институциите. Това са превенция на телефонните измами сред възрастни и самотно живеещи хора, както и мерки за противодействие на незаконната сеч.

Планът е разработен от Областната дирекция на МВР – Габрово и включва дейности от компетенциите на различни структури, които имат отношение към превенция на престъпността.

В съответствие е с Плана за изпълнение на приоритетите и постигане на целите на Националния съвет по превенция на престъпността за настоящата година.

Макар, че е утвърден, този документ може да бъде променян, допълван или актуализиран, напомни директорът на ОДМВР старши комисар Борислав Бончев.

Той ще включва дейности по 5 основни приоритета – изграждане на сигурна и безопасна среда в населените места, създаване на среда на толерантност сред децата и младежите и възпитаване на дух на отговорност и развитие на гражданска култура, осигуряване на условия за намаляване на риска на престъпления сред уязвимите групи, изграждане на устойчиви партньорства за превенция на престъпността между органите на държавна власт, неправителствените организации, бизнеса и гражданското общество и техническо и организационно обезпечаване на превенцията на престъпността.

Сред заложените цели са – повишаване сигурността чрез намаляване престъпленията срещу личността и собствеността на гражданите; ограничаване измамите и престъпленията спрямо възрастни и самотно живеещи хора; противодействие на престъпленията, свързани с наркотични вещества; ограничаване извършването на домови кражби; подобряване на мерките за опазване на движимото и недвижимо археологическо наследство; предприемане на мерки за противодействие на незаконната сеч; осигуряване сигурността и безопасността на българските и чужди туристи; засилване контрола върху престъпленията, засягащи публичната собственост и инфраструктура, като и тези попадащи в обхвата на т.нар. сива икономика; ограничаване на пътния травматизъм; намаляване на насилието сред децата и младежите; намаляване броя на необхванатите и преждевременно напусналите образователната система лица в задължителна училищна възраст; повишаване на образователния, културния и социален статус на маргинализираните групи от населението; повишаване информираността на гражданите за различните видове престъпни посегателства.


Следете ни и във Фейсбук на:

http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

Крими

Закопчаха две жени заради пико, сред тях 42-годишна от Поповци

Published

on

В Габрово и Севлиево се проведе специализирана полицейска операция, имаща за цел противодействие на престъпления, свързани с употребата и разпространението на наркотични вещества. В хода на акцията бяха задържани две жени, съобщават от пресцентъра на Областната дирекция на МВР – Габрово.

На 21 март, около 23.10 часа, в Габрово, била спряна за полицейска проверка 42-годишна жителка на село Поповци. Жената придобила и държала в себе си жълто кристално вещество, реагирало при полевия наркотест на метамфетамин.

По случая било образувано бързо производство.

Ден след ареста ѝ, на 22 март, около 23.30 часа, в Севлиево за полицейска проверка бил отбил “Ситроен Ксантия“, управляван от 23-годишна местна дама. На място била извършена проверка за употреба на наркотици, като техническото средство отчело положителен резултат за метамфетамин.

Младата жена се съгласила с показателите на техническото средство и отказала кръвна проба.

По случая е образувано бързо производство.

Зареди още

Крими

Две коли се удариха край Габрово

Published

on

Две коли се сблъскаха в района на кръстовището, от което започва околовръстният път на Габрово, близо до село Донино, на което бяха въведени мерки за повишаване на безопасността му чрез гъвкави ограничители.

За щастие при инцидента няма жертви и пострадали, нанесени са единствено материални щети по автомобилите.

Катастрофата е станала в неделя, 24 март, в часовете около обед, информира до „Габрово Нюз“ читател на медията, който ни изпрати снимка от мястото на произшествието.

Сблъскали два немски автомобила: „Опел“ и „Фолксваген“, и двата червени на цвят. За пътния инцидент за „Габрово Нюз“ потвърдиха от пресцентъра на Областната дирекция на МВР – Габрово.

По данни на полицията пробите за алкохол на участниците в катастрофата са отрицателни.

„Опел“-ът, със старозагорска регистрация, е идвал от посока Севлиево и се е движел към село Донино, като в зоната на кръстовището се сблъскал с „Фолксваген“-а, каращ по главния път Габрово – Велико Търново.

Зареди още

Крими

77 нарушения на пътя през нощта само за този уикенд в региона

Published

on

77 нарушения на пътя през нощта констатираха органите на реда през отминалия уикенд при специализирана полицейска операция по безопасност на движението. Резултатите от акцията бяха обявени днес от пресцентъра на Областната дирекция на МВР – Габрово.

Засилените проверки за установяване на водачи, управляващи автомобили след употреба на алкохол, наркотици и установяване на неправоспособни водачи, се проведоха в периода от 15 до 17 март, за времето от 21.00 до 03.00 часа на територията на цялата област Габрово.

Целта на акция бе намаляване на пътнотранспортния травматизъм чрез превенция и контрол на нарушения, водещи до тежки пътнотранспортни произшествия.

В хода на операцията бяха извършени проверки за установяване на водачи, управляващи след употреба на алкохол, наркотици или техни аналози, установяване на неправоспособни водачи, използването на обезопасителни колани от водачите и пътниците на МПС, ползване на обезопасителни системи за превоз на деца в МПС.

От петък до неделя бяха извършени проверки на общо 312 автомобила и 361 лица. Констатираните нарушения са 77, за които полицаите съставили 9 акта и наложили 68 глоби с фиш.

Установен е бил един водач, шофирал след употреба на алкохол, като дрегерът отчел 2.19 промила. Нарушенията за неизползване на обезопасителни колани са 3, а 1 бил санкциониран за превоз на дете без обезопасителна система.

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица