Свържи се с нас

Новини

Таня Христова за градовете на бъдещето

„Да вземем пример от старите индустриалци“

снимка: Община Габрово

„Ако трябва да учим нещо от миналото, то е да си спомним примера на тези, които са създали Габрово като индустриален център, значим не само за България, но и за цяла Европа. Старите индустриалци са имали мечта, която не е локална, били са смели и дръзки, за да превърнат града в жизнена и свързана екосистема.“

Това заяви кметът на Габрово Таня Христова по време на участието си в конференцията „Knowledge City 2019 – градове на бъдещето“, която се проведе вчера в София. Новината за медиите съобщи Миглена Въгленова, гл. експерт „Публичност и визуализация“ в администрацията на кмета.

„Няма как да имаме умни градове без умни родители и деца.“, каза Таня Христова. Тя изтъкна, че образованието винаги е било в центъра на вниманието на местните власти. По думите й в последните години е направено много за промяна на стереотипите.

„Преди време диалогът с бизнеса беше труден, съпътстван от недоверие. Сега фирмите ни канят, а образователните институции се отварят. Трябва да направим така, че всички ресурси, които можем да комбинираме, да бъдат насочени към смислени решения, които дават резултати, променят живота и подготвят почвата следващите стъпки да бъдат градивни.“, допълни кметът.

Според нея Габрово е първият град, който показва, че дуалната система, която се прилага на местно ниво от три години, наистина дава добри резултати.

Таня Христова разказа за инициативите на Община Габрово в създаването на подходяща среда за иновативни продукти и прилагането на умни градски решения. Тя акцентира върху проекта на Техническия университет за създаването на център по компетентност, участието в редица международни проекти, както и за икономическия профил „Дестинация за иновации – Габрово“.

снимка: Община Габрово

В дискусията как градовете да управляват ресурса на знанието, за да се превърнат в „умни градове“, се включиха още изпълнителният директор на Столичната общинска агенция за приватизация и инвестиции Владимир Данаилов, изп. директор на Асоциацията за развитие на София Светлана Ломева, председателят на УС на Асоциацията на строителните предприемачи Георги Шопов, председателят на УС на ИКТ „Клъстер – Бургас“ Петко Георгиев и зам.-председателят на Столичния общински съвет Иван Велков.

Във видеообръщение към участниците в конференцията българският еврокомисар по цифровата икономика и общество Мария Габриел изтъкна, че в основата на развитието на инфраструктурата на всеки модерен град трябва да са хората – тя трябва да прави живота им по-добър и да гарантира, че всичко се случва по безопасен начин.

снимка: Община Габрово

„През 2050 г. 80% от световното население ще живее в градовете. Това показва колко голям е залогът, когато става дума за качеството на живот на хората и нуждата от намирането на решения на предизвикателствата за градската среда. Ако споделяме и обменяме опит, нашите продукти и решения ще бъдат факт по-бързо и ще са от по-голяма полза за повече хора. Нуждата от съвместна работа е ключов фактор за успех.“, отбеляза Габриел.

снимка: Община Габрово

„Растежът ще се случва в градовете. При една от срещите си с главния изпълнителен директор на компанията за споделено пътуване „Юбер“ за Европа той ми каза, че дружеството мечтае през 2030 г. да промени изцяло градовете, а не само транспорта.

снимка: Община Габрово

Хоризонтът 2030 г. е зададен, България подкрепи Целите на ООН за устойчиво развитие, трябва да се обединим около тях, за да ги реализираме.“, каза президентът Росен Плевнелиев (2012-2017 г.), който бе специален гост на „Knowledge City 2019 – градове на бъдещето“.

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

3 коментара

3 Comments

 1. ТАНЯ СТАНЕВА

  01.03.2019 at 20:44

  престанете с тая иавратенячка,,,хората не я понасят, а вие ми я поствате във фейса,,,,срам!!!

 2. Кика

  02.03.2019 at 12:31

  Най-уродливата пасмина събрана на едно място лобира за “умни“ градове,които ще бъдат облъчвани с електромагнитна радиация.

 3. Цанко Цеанев

  08.03.2019 at 0:39

  Кметицата ни е млада, но натрупа не малък управленски опит. Внедрява нови идеи, обединява, набляга на доброто образование, но за жалост и липсва достатъчно кадрови опит и съм сигурен, че тя го знае!Трудно е, наистина много трудно да се сформира добър , компетентен и работещ управленски колектив! Наследството от пагубният комунистически, при това в България Цигански режим на циганина Тодор Живков си казва думата, като бомба със закъснител! Убийствен демографски взрив унищожителен за работещият български етнос! Габрово бе един от малкото градове в България, който се бе опазил от унищожителните безобразни действия на циганите!но това вече е минало. Мисля, че е време да се разработи нов амбициозен проект за насърчаване на раждаемостта на здрави деца, от здрави родители. Надявам се да съм правилно разбран!Габрово е бил, е и ще бъде модерен съвременен учебен и индустриален център в страната ни!

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Новини

Протест в Трявна против управлението в държавата

Снощи, 22 януари, на площад „Капитан Дядо Никола“ в Трявна се състоя мирен граждански протест, насочен срещу управлението на държавата, водната криза, мръсния въздух и ситуацията с боклука.

снимка: Фейсбук група „Трѣвна“

Протестиращите граждани издигнаха плакати, с призив премиерът на Република България Бойко Борисов да освободи поста и да направи път на по-способни от него. С три отделни лозунга, недоволните от управлението на държавата в Трявна, изписаха на централния площад: „Уважаеми г-н Борисов време е да си вървите, направете път на по-способни от вас“.

снимка: Фейсбук група „Трѣвна“

Простиращите в Славейковия град носеха и плакати с екологична насоченост: „България не е сметище, 700 000 тона внесени боклуци от 2014 до 2019 г.“, „500 000 граждани на воден режим, над 50% загуби по водопреносната мрежа. 15 000 души умират годишно в България от болести в следствие на замърсен въздух“

снимка: Фейсбук група „Трѣвна“

След протестната акция на площад „Капитан Дядо Никола“ недоволните от управлението на държавата се насочиха към старата част на Трявна, където на емблематичния символ на града – Кивгирения мост, подредиха посланията си.

снимка: Фейсбук група „Трѣвна“

Протестът премина мирно и бе охраняван от значителен брой полицейски сили, осигурили безопасността на участниците в мероприятието, охраната на обществения ред при провеждането му и предотвратяване извършването на престъпления от общ характер.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Крими

Счупиха ченето на габровец при побой

40-годишен габровец пострада тежко и се озова в местната болница със счупена челюст, след като бе жестоко пребит в областния град. Инцидентът се е случил в неделя вечерта.

Пострадалият успял да подаден сигнал в полицията за случилото се едва в сряда. Той заявил, че на 19 януари му е бил нанесен побой, в резултат на което получил фрактурата.

След проведените незабавни издирвателни мероприятия извършителят на нападението бил установен и задържан в полицията за срок до 24 часа по реда на Закона за МВР.

Това бил 31-годишен мъж от Габрово, срещу когото вече е образувано досъдебно производство за нанесена средна телесна повреда.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Новини

Поискаха яз. „Александър Стамболийски“ да стане питеен

Разположеният на границата между областите Габрово и Велико Търново, намиращ се на територията на община Севлиево, язовир „Александър Стамболийски“ да промени статута си в такъв за питейно – битови нужди, поиска официално управителят на „ВиК Йовковци“ – Велико Търново инж. Димитър Владов.

Архив, Copyright © GabrovoNews.bg

Новината съобщи самият той на сайта на великотърновския печатен ежедневник вестник „Борба“.

Предложението инж. Владов е входирал до Регионалната асоциация по ВиК. Водоемът е два пъти по-голям от основния питеен за област Велико Търново – „Йовковци“. Към него трябва да бъде изградена пречиствателна станция, а водата ще стига по гравитачен път в четирите общини – Свищов, Павликени, Сухиндол и Севлиево.

„Може да се копира системата за пречистване и разположението й като при „Йовковци“. С двата язовира Великотърновска област ще е единствената в страната, която ще разполага с чиста, евтина вода, без да са нужни разходи за изпомпването й от два водоема”, коментира инж. Владов.

Архив, Copyright © GabrovoNews.bg

Така ще бъде решен и огромният проблем с питейната вода на Свищов, както и този в Севлиево, особено през летните месец, когато местните са подложени на режим на водата.

„Жителите и гостите на Свищов де факто пият от Дунава без пречистване от подземни кладенци и страдат от това. Ако язовир „Александър Стамболийски“ стане питеен, този проблем ще се разреши“, категоричен е Владов пред великотърновското областно издание и допълва, че от активността на кметовете по места също зависи регионът да получи такава важна инвестиция.

Цялата статия, на автора й Стилиян Найденов по темата, можете да прочетете оттук.

Източник: вестник „Борба“.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

 

Популярни новини от последната седмица