Новини, Политика|01.03.2019 16:56

Таня Христова за градовете на бъдещето

снимка: Община Габрово

„Ако трябва да учим нещо от миналото, то е да си спомним примера на тези, които са създали Габрово като индустриален център, значим не само за България, но и за цяла Европа. Старите индустриалци са имали мечта, която не е локална, били са смели и дръзки, за да превърнат града в жизнена и свързана екосистема.“

Това заяви кметът на Габрово Таня Христова по време на участието си в конференцията „Knowledge City 2019 – градове на бъдещето“, която се проведе вчера в София. Новината за медиите съобщи Миглена Въгленова, гл. експерт „Публичност и визуализация“ в администрацията на кмета.

„Няма как да имаме умни градове без умни родители и деца.“, каза Таня Христова. Тя изтъкна, че образованието винаги е било в центъра на вниманието на местните власти. По думите й в последните години е направено много за промяна на стереотипите.

„Преди време диалогът с бизнеса беше труден, съпътстван от недоверие. Сега фирмите ни канят, а образователните институции се отварят. Трябва да направим така, че всички ресурси, които можем да комбинираме, да бъдат насочени към смислени решения, които дават резултати, променят живота и подготвят почвата следващите стъпки да бъдат градивни.“, допълни кметът.

Според нея Габрово е първият град, който показва, че дуалната система, която се прилага на местно ниво от три години, наистина дава добри резултати.

Таня Христова разказа за инициативите на Община Габрово в създаването на подходяща среда за иновативни продукти и прилагането на умни градски решения. Тя акцентира върху проекта на Техническия университет за създаването на център по компетентност, участието в редица международни проекти, както и за икономическия профил „Дестинация за иновации – Габрово“.

снимка: Община Габрово

В дискусията как градовете да управляват ресурса на знанието, за да се превърнат в „умни градове“, се включиха още изпълнителният директор на Столичната общинска агенция за приватизация и инвестиции Владимир Данаилов, изп. директор на Асоциацията за развитие на София Светлана Ломева, председателят на УС на Асоциацията на строителните предприемачи Георги Шопов, председателят на УС на ИКТ „Клъстер – Бургас“ Петко Георгиев и зам.-председателят на Столичния общински съвет Иван Велков.

Във видеообръщение към участниците в конференцията българският еврокомисар по цифровата икономика и общество Мария Габриел изтъкна, че в основата на развитието на инфраструктурата на всеки модерен град трябва да са хората – тя трябва да прави живота им по-добър и да гарантира, че всичко се случва по безопасен начин.

снимка: Община Габрово

„През 2050 г. 80% от световното население ще живее в градовете. Това показва колко голям е залогът, когато става дума за качеството на живот на хората и нуждата от намирането на решения на предизвикателствата за градската среда. Ако споделяме и обменяме опит, нашите продукти и решения ще бъдат факт по-бързо и ще са от по-голяма полза за повече хора. Нуждата от съвместна работа е ключов фактор за успех.“, отбеляза Габриел.

снимка: Община Габрово

„Растежът ще се случва в градовете. При една от срещите си с главния изпълнителен директор на компанията за споделено пътуване „Юбер“ за Европа той ми каза, че дружеството мечтае през 2030 г. да промени изцяло градовете, а не само транспорта.

снимка: Община Габрово

Хоризонтът 2030 г. е зададен, България подкрепи Целите на ООН за устойчиво развитие, трябва да се обединим около тях, за да ги реализираме.“, каза президентът Росен Плевнелиев (2012-2017 г.), който бе специален гост на „Knowledge City 2019 – градове на бъдещето“.

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

Етикети: , , , ,
  • Споделете тази публикация:
  • Facebook
  • Twitter

3 коментара

  • престанете с тая иавратенячка,,,хората не я понасят, а вие ми я поствате във фейса,,,,срам!!!

  • Най-уродливата пасмина събрана на едно място лобира за “умни“ градове,които ще бъдат облъчвани с електромагнитна радиация.

  • Кметицата ни е млада, но натрупа не малък управленски опит. Внедрява нови идеи, обединява, набляга на доброто образование, но за жалост и липсва достатъчно кадрови опит и съм сигурен, че тя го знае!Трудно е, наистина много трудно да се сформира добър , компетентен и работещ управленски колектив! Наследството от пагубният комунистически, при това в България Цигански режим на циганина Тодор Живков си казва думата, като бомба със закъснител! Убийствен демографски взрив унищожителен за работещият български етнос! Габрово бе един от малкото градове в България, който се бе опазил от унищожителните безобразни действия на циганите!но това вече е минало. Мисля, че е време да се разработи нов амбициозен проект за насърчаване на раждаемостта на здрави деца, от здрави родители. Надявам се да съм правилно разбран!Габрово е бил, е и ще бъде модерен съвременен учебен и индустриален център в страната ни!

Напиши коментар