Свържи се с нас

Новини

Кметът бе на форум за енергийната ефективност и адаптация към климата

Община Габрово участва в испано-български форум за енергийната ефективност и адаптация към измененията на климата

Published

on

снимка: Община Габрово

Община Габрово участва в испано-български форум за енергийната ефективност и адаптация към измененията на климата, информираха от администрацията на кмета.

Българската делегация, водена от кмета на Габрово Таня Христова, посети град Памплона в рамките на инициативата „Науката среща Регионите“, под патронажа на Европейската Комисия.

Националната политика за околна среда беше представена от Ивелина Василева – народен представител и председател на ПК за околна среда.

снимка: Община Габрово

Програмата на посещението започна с официална среща при президента на регион Навара, където испанската и българската страни заявиха намерения за бъдещо сътрудничество в сферите на енергийната ефективност, климатичните промени и иновациите.

Конференцията продължи в изследователския център на територията на държавния университет на Навара, където кметът на Габрово запозна участниците във форума с политиката на Общината за енергийна ефективност и регионално развитие.

Драгомир Цанев, изпълнителен директор на Секретариата на Общинската мрежа за енергийна ефективност ЕкоЕнергия, представи опита на българските общини в реализиране на мерки за енергийната ефективност в сгради.

Деница Колева, еколог в Регионалното депо за неопасни отпадъци на Габрово, показа дейностите за управление на отпадъците, изпълнявани на територията на нашата община.

Представителите на региона Навара споделиха добри практики и успешни проекти в енергийната ефективност и околната среда.

снимка: Община Габрово

Българската делегация посети националния център за възобнявяеми енергийни източници CENER в Памплона, където се запозна с изследванията в областта на алтернативните източници на енергия и изпълнявани мащабни проекти за иновации.

Центърът е част от мрежата от 7 технологични центрове на територията на Навара, които посредством развойната си дейност допринасят за развитието на иновационния потенциал на региона и осъществяването на технологичен трансфер към ключови производства.

Интерес представляваше посещението на новоизграждащ се квартал от пасивни многофамилни жилищни сгради, включен в стратегията на Навара за енергийна ефективност. Изпълнението на този мащабен проект се финансира съвместно от Регион Навара и Европейската инвестиционна банка /ЕИБ/.

Представители на Навара ще посетят Габрово в рамките на предстоящо събитие като част от инициативата „Науката среща регионите“.


Следете ни и във Фейсбук на:

http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

1 Comment

1 Comment

  1. Гаргамел

    05.03.2019 at 14:47

    Хукна по екскурзии ,че му се видя края ,а?Пък пари за самолетни билети трябва да се усвояват.А габровци ще чакат еди подлези и ще „лапат“ пепела на Гарата и ще и плащат разходките на тая.

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Новини

„Габровски майки даряват надежда“ и БЧК в подкрепа на нуждаещи се

Published

on

снимка: БЧК – Габрово

В края на месец май Български Червен кръст -Габрово, с подкрепата на доброволци от фейсбук група „Габровски майки даряват надежда”, осъществиха акция по предоставянето на хранителни продукти.

снимка: БЧК – Габрово

Храните са осигурени по Оперативната програма за храни, финансирана от Фонда за европейско подпомагане, на най-нуждаещите се лица на 240 уязвими граждани от Община Габрово, включени във втората допълнителна група на АСП (Агенция за социално подпомагане).

снимка: БЧК – Габрово

Доброволците от групата успяха за два дни да се организират в помощ на служителите от БЧК, като се включиха не само в разпределението и пакетирането на продуктите, а с личните си автомобили помогнаха за доставките им до домовете на нуждаещите се.

снимка: БЧК – Габрово

В рамките на кампанията бяха подготвени и раздадени хранителни пакети, които съдържат 16 вида продукти – брашно, спагети, говеждо в собствен сос, леща, гювеч, зелен фасул, лютеница, грах, домати консерва, говежди кюфтета в бял сос, херинга в доматен сос, пиле фрикасе, зрял фасул, конфитюр, олио и ориз.

Потребителите от различните групи получават различни като количество и видове хранителни продукти, определени от АСП.

снимка: БЧК – Габрово

В съответствие с указанията за противоепидемични мерки срещу коронавирус, изготвени от АСП, хранителните пакети се доставят до домовете на правоимащите лица или до социалните услуги и специализирани институции, в които те са настанени.

БЧК – Габрово изказа искрената си благодарност на групата „Габровски майки даряват надежда” и по-специално на всички дами и господа, които отделиха от времето си за да дарят надежда!

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Култура

Изкуството е заразно, изложба в Галерия „Видима“

Published

on

Галерия Видима обяви, че възстановява официално изложбената си дейност. Тя ще стартира със закачливото заглавие „Изкуството е заразно”, една от най-важните изложби в културния календар, които всяка година организира, а именно ежегодната изложба на „Детски Арт Център Видима”, с преподавател Снежана Велчева.

По случай празника на детето 1-ви Юни, както повелява традицията, в галерия „Видима” ще бъдат изложени творбите на малките художници, рисувани през последната учебна година! Изкуството е заразно!

Заразни са ентусиазмът и усмивките, с които неуморно творят нашите талантливи деца! Заразна е неподправената доброта и алтруизъм, с които ни посрещат всеки ден! Заразна е светлината и ангелска чистота струяща от техните „платна”!

„Създалите се за всички нас неудобни обстоятелства, попречиха на плановете на школата да представи своите постоянно обновяващи се колекции от детски рисунки в други градове от страната и чужбина.

Сигурни сме, че тези пропуски ще бъдат наваксани във времето и отново ще имаме възможността да покоряваме сърцата на публиката по цялото земно кълбо. Въпреки ограниченията, които епидемичната обстановка ни беше наложила, нашите таланти развиваха своята дейност от вкъщи и имат много нови неща за показване!“, споделят от Галерия „Видима“.

Заповядайте на 3-ти юни, за да споделите радостта от тази изложба! Откриването на изложбата ще се случи под формата на вернисаж, за да бъде избегнато струпване на големи групи от хора. Това означава, че ще можете да разглеждате в периода от 14.00 ч. до 18.30 ч. в деня на откриването, както и всеки следващ работен ден в нормалното за галерията работно време.

Бъдете отговорни и спазвайте препоръчаните мерки за опазване на общественото здраве, призовават още от Галерията.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Икономика

Намалява броят на наетите през март

Published

on

Архив, Copyright © GabrovoNews.bg

Наетите лица по трудово и служебно правоотношение в област Габрово към края на март 2020 г. намаляват с 1.1 хил., или с 2.7%, спрямо края на декември 2019 г., като достигат 38.6 хиляди. Това сочат предварителните данни, оповестени днес от Териториално статистическо бюро – Север, отдел „Статистически изследвания – Габрово“.

Спрямо края на първото тримесечие на 2019 г. най-голямо намаление на наетите лица се наблюдава в икономическите дейности „Хотелиерство и ресторантьорство“ – с 27.2%, „Професионални дейности и научни изследвания“ – 15.3% и „Търговия, ремонт на автомобили и мотоциклети“ – с 12.7%.

Увеличение на наетите лица по трудово и служебно правоотношение е регистрирано в икономическа дейност „Операции с недвижими имоти“ – с 31.2% и „Строителство“ – с 20.9%.

В структурата на наетите лица по икономически дейности най-голям е относителният дял на наетите по трудово и служебно правоотношение в дейностите „Преработваща промишленост“ и „Търговия, ремонт на автомобили и мотоциклети“ – съответно 49.9% и 10.9%.

В края на март 2020 г. в сравнение със същия период на 2019 г. наетите лица по трудово и служебно правоотношение се намаляват с 0.2 хил., или с 0.6%. Най-голямо намаление на наетите се наблюдава в икономическите дейности „Търговия; ремонт на автомобили и мотоциклети“ и „Професионални дейности и научни изследвания“ а най-голямо увеличение – в „Строителство“ и „Операции с недвижими имоти“.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица