Свържи се с нас

Новини

БСП: Управляващите в Габрово пак неглижират темата с ромите!

Published

on

© Copyright 2019 — Gabrovo News. All Rights Reserved

Темата с ромите и проблемите, стоящи пред тази общност, за пореден път се неглижира от управляващите. Тази критика към ръководството на Община Габрово отправи на пресконференция областният председател на БСП и съветник от опозицията Николай Григоров.

Пред местните медии той коментира документа „Общински план за интеграция на български граждани от ромски произход и други български граждани в уязвимо социално положение, живеещи в сходна на ромите ситуация, 2019– 2020 година”, който предстои да бъде гласуван на днешното заседание на Общинския съвет в Габрово.

„Този документ в голямата си част изобилства от общи фрази. Той е една статистика, която по никакъв начин не дава решаване на проблема, който реално съществува и за пореден път се „замита под килима“. Той едва ли ще доведе до напредък за решаване на проблема с ромите“, заяви Григоров.

Социалистът огласи данни, базирани на преброяването, направено през 2011 година, от които стана ясно, че едва 367 души са се самоопределили като роми в община Габрово, на чиято основа стъпва Стратегията, която предстои да бъде гласувана от местния парламент.

В същото преброяване, населението в Общината е 61 472 души и след като този проблем касае толкова малък брой граждани, по-малко от 1%, не е ясно защо е необходим такъв документ, недоумява социалистът.

„За какво ни трябва Стратегия и План, при положение че малцинствата съставляват твърде малък процент? Но фактът, че към онзи момент само 367 души са се самоопределили като роми, според нас абсолютно не кореспондира с реалността“, каза Николай Григоров.

Освен реалните данни, има и други – такива на терен, които не присъстват в Общинския план, където пише още, че заради липсата на адресна регистрация някои групи не могат да бъдат идентифицирани, коментира още съветникът от опозицията.

„Това са всички онези т.нар. „приходящи роми“ от други общини, живеещи в Габрово и които всички граждани виждаме, че не са никак малко. Това по никакъв начин не е отразено в Стратегията. А това е един сериозен проблем – за присъствието на ромски общности. Това, че нямат адресна регистрация не променя факта, че те живеят в Габрово“, поясни още Григоров.

Общинските и държавни служби да се заемат с въпроса, свързан с адресната регистрация, категорично настоява още представителят от левицата. Според него по приоритетите, изведени в документа, свързани с образование, здравеопазване, жилища, безработица, не дискриминация, култура, липсва конкретика.

По отношение на образованието и интеграцията Григоров припомни няколко реализирани от Община Габрово проекта на значителна стойност, сред които ясно се откроява един – за 500 000 лева, довел до абсолютно никакъв ефект.

Проектът, изпълняван в партньорството с ромската организация АМАЛИПЕ, включва дейности като три екскурзии на деца от малцинствените групи до знакови места на територията на общината: до паметника на Васил Априлов, до паметника на Ран Босилек, посещения в Библиотеката и РИМ – Габрово.

„Това е ефектът от този проект. Това за мен е един крещящ пример за това как се усвояват едни пари от управляващите, без да има никакъв дългосрочен ефект“, допълни още Григоров. Според него в общинския план липсват и официални данни за социалното подпомагане на ромската общност, а получаването на помощи трябва да бъде обвързано с полагането на труд.

Социалистът обвини управляващите през последните 10 години Община Габрово, че са отговорни закритото вече училище „Цанко Дюстабанов” да бъде сегрегирано. По думите му стана ясно още, че деца от ромското малцинство са били насочвани да учат там от други учебни заведения и това е ставало с мълчаливото съгласие на местната власт, представлявана от ГЕРБ.


Следете ни и във Фейсбук на:

http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

Новини

ПТГ „Д-р Никола Василиади“ се класира на финалите по футбол на страната

Published

on

Отборът на Професионална техническа гимназия „Д-р Никола Василиади“ – Габрово, 11-12 клас, се класира на финалите на Националните ученически игри, след като стана зонален първенец на областите Габрово, Плевен, Ловеч, Велико Търново, Враца, Видин и Монтана.

Там ще се изправи в спор за Купата на страната с останалите пет победители областни шампиони. Футболистите от Габрово, водени от треньорския тандем на заместник – директора Христо Минков и преподавателя Надежда Найденова, записаха успех над ПТГЕ „Христо Ботев“ – Монтана.

Двубоят помежду им се изигра днес, 25 април, в Севлиево и приключи при резултат 4:2. На стадион „Раковски“ габровци не оставиха съмнение кой от двата състава заслужава да се бори за Купата на България. Въпреки трудното начало на мача, ПТГ – Габрово навакса изоставане от 0:1 и обърна развоя на срещата до 4:1.

По две попадения за „василиадевци“ във вратата на противника отбелязаха Дориян Николаев и Християн Пенчев, които материализираха отличното представяне на целия отбор. В края на двубоя ПТГЕ „Христо Ботев“ успя да върне едно попадения, но последния съдийски сигнал дойде при този резултат.

Така след победата, зоналният първенец ПТГ „Д-р Никола Василиади“ се включа в битката за Купата на страната, в съревнование с победителите от останалите области в страната. Финалният турнир ще се проведе в началото на месец май в Разград.

Зареди още

Култура

„Познай кой ще дойде на вечеря?“ в Габрово

Published

on

Когато Даниел (Мариан Бачев), преуспяващ адвокат, за поредна вечер се връща в малките часове на нощта при съпругата си Катрин (Диана Любенова), с оправданието, че е бил при най- добрия си приятел, който е в депресия, тя не може да приеме това извинение.

Още повече, че никога всъщност не е виждала въпросния приятел Чарли (Антоан Петров – Анди). Притиснат от Катрин, Даниел е принуден да покани Чарли на вечеря.

Но липсата на реално съществуващ приятел поставя изобретателния адвокат в безумната ситуация да прибегне до услугите на случайно срещнат клиент на един бар.

Как ще протече вечерята, какви рискове и обрати ще се стоварят върху главата на Даниел и дали Катрин ще познае кой всъщност е дошъл на вечеря? Това ще разберете, само ако гледате пиесата на Адриен Ракка “Познай кой ще дойде на вечеря?”.

Спектакълът ще се играе този петък – 26 април, в зала „Възраждане“ в Габрово, от 19.00 часа.

Зареди още

Икономика

Фирма „Теспом“ търси стругар

Published

on

Фирма „Теспом“АД търси:

1. Стругар, универсален струг.

При интерес, моля изпратете Вашата автобиография на електронна поща: tedi_nikolova@tespom.bg или на място в дружеството: гр. Габрово, ул.“Бодра смяна“1.

Тел. за връзка: 0879/123 678 – инж.Христо Метев.

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица