Свържи се с нас

Икономика

Средната брутна работна заплата в Габровско за декември е 1 029 лева

Published

on

Архив © Copyright — Gabrovo News. All Rights Reserved

Средната брутна месечна работна заплата в област Габрово за октомври 2018 г. е 1 008 лв., за ноември – 1 056 лв., а за декември – 1 029 лева. Данните бяха изнесени от Териториално статистическо бюро – Север, Отдел „Статистически изследвания“ – Габрово.

През четвъртото тримесечие на 2018 г. средната месечна работна заплата е 1 031 лв. и нараства спрямо третото тримесечие на 2018 г. с 5.0%.

Икономическите дейности, в които е регистрирано най-голямо увеличение са: „Производство и разпределение на електрическа и топлинна енергия и на газообразни горива“ – с 15.3%, „Образование“ – с 13.9%, „Други дейности“ – с 6.8%, „Създаване и разпространение на информация и творчески продукти, далекосъобщения“ – с 6.5% и „Строителство“- с 5.8%.

През четвъртото тримесечие на 2018 г. средната месечна работна заплата нараства със 7.2% спрямо четвъртото тримесечие на 2017 г., като най-голямо е увеличението в икономическите дейности „Създаване и разпространение на информация и творчески продукти; далекосъобщения“, „Професионални дейности и научни изследвания“, и „Транспорт, складиране и пощи“.

Икономическите дейности с най-високо средномесечно трудово възнаграждение на наетите лица по трудово и служебно правоотношение през четвъртото тримесечие на 2018 г. са:
– „Създаване и разпространение на информация и творчески продукти; далеко- съобщения“ – 2 369 лева
– „Производство и разпределение на електрическа и топлинна енергия и на газообразни горива“ – 1 205 лева
– „Селско, горско и рибно стопанство“ – 1 202 лева.

Най-нископлатени са били наетите лица в икономическите дейности: „Административни и спомагателни дейности“ – 536 лева; „Хотелиерство и ресторантьорство“ – 644 лева; „Култура, спорт и развлечения“ – 712 лева.

Спрямо същия период на предходната година средната месечна работна заплата през четвъртото тримесечие на 2018 г. в обществения сектор нараства със 7.1%, а в частния – със 7.3%.

В сравнение с останалите области на страната, по показателя средна месечна работна заплата през четвъртото тримесечие на 2018 г., област Габрово се нарежда на 6-то място. Най-висока средна месечна работна заплата получават наетите в област София (столица) – 1 582 лв., а най-ниска – в областите Видин – 763 лв., Благоевград – 771 лв. и Кюстендил – 805 лв.


Следете ни и във Фейсбук на:

http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

8 коментара

8 Comments

 1. Име (задължително)

  21.02.2019 at 11:39

  Пълна лъжя,хората умират от глад в Габрово

 2. Х

  21.02.2019 at 13:37

  Голяма глупост е тази статистика. То така ще излезе и че целия свят тъне в разкош, ако усредняваме най-богатите с най-бедните.

 3. Ало, ало

  21.02.2019 at 18:14

  ъхъ…и за това не останаха млади хора в града.
  Не ви ли стана ясно, че няма как да убедите гладен човек, че се е наял?
  Единственото, което постигате е, че дразните хората.

 4. Мед.сестра

  21.02.2019 at 18:57

  Защо никой не брои медицинските специалисти, работещи една идея над минималната заплата, почти колкото на санитарите. Защо не са отбелязани в тази статистика?! Ако обществото не подкрепи протеста на това съсловие, утре няма да има кой да се грижи за него…

 5. Ивелина

  21.02.2019 at 22:22

  Живеем в прекрасен и перспективен град,в който всичко процъфтява и е пълно с,млади семейства,които избират да живеят и работят тук..

 6. Недялко

  21.02.2019 at 22:26

  Да ви го набутам на статистиката и на статистите ,пълни глупости

 7. Габровеца

  22.02.2019 at 10:18

  Пълна лъжа и измама един от най бедните градове с Враца и Монтана кой ги пише тези глупости само възрастни хора младите ги няма

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Икономика

БНБ пуска в обръщение нова серия петолевки (снимки)

Published

on

Българската народна банка пуска в обръщение нова серия банкноти, с номинал 5 лева. Общият дизайн и основните елементи на банкнотите от новата серия се запазват без съществени изменения спрямо банкнотите, които са в обръщение.

Промените в банкнотите от новата серия произтичат основно от въвеждането на нови защитни елементи. Последната банкнота от новата серия е с номинална стойност 5 лева, емисия 2020 г., и е в обръщение от 4 септември 2020 г. като законно платежно средство.

На лицевата страна са изобразени портрет на Иван Милев; вертикални текстове „Иван Милев“ и „1897 – 1927“; номиналната стойност на банкнотата с цифри и думи.

На обратната страна са изобразени фрагменти от картините „Жътварка“, „Българска мадона“ и „Змейова сватба“ и е обозначена номиналната стойност на банкнотата с цифри и думи.

Технически параметри
Преобладаващ цвят – бордо.
Материал – хартия, тонирана в розов цвят, с лаково покритие след отпечатване.
Размер – 121 х 67 мм.

Нови защитни елементи
Допълнителен знак за незрящи граждани – състои се от една дебела и девет тънки линии, разположени под ъгъл на двете къси страни на банкнотата.

Холограмна лента с оптични ефекти – редуващи се при промяна на ъгъла на наблюдение изображения на жътварка и стилизирано цвете; цветен холограмен портрет на Иван Милев; стилизирано изображение на фрагмент от корица на списание „ЕКЪ“; изображения на изправен коронован лъв с динамичен ефект и обемно триизмерно изображение на цифрата „5“.

Осигурителна нишка – вградена в хартията, частично излизаща на сектори от обратната страна, със светъл повтарящ се текст „БНБ 5“ и с вертикален динамичен ефект, променяща цвета си от червено към зелено. Изображението на повтарящия се текст „БНБ 5“ се чете от лицевата страна при поставянето на банкнотата срещу източник на светлина.

Воден знак с висока резолюция – наблюдава се при поставянето на банкнотата срещу източник на светлина. Състои се от полутоново изображение с висока резолюция на портрета на Иван Милев. Изображението се наблюдава и от обратната страна на банкнотата.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Икономика

Мандра край Габрово търси работници с опит

Published

on

Мандра в района на Габрово търси да назначи работници с опит – Сиренари. Фирмата предлага отлично заплащане и трудов договор.

Тези от вас, които проявяват интерес към обявените позиции за работа, могат да позвънят за повече информация от 09.00 до 16.00 часа, от понеделник до петък, на телефон: +359 882 900 905.

Зареди още

Икономика

Местният бизнес цени работниците си

Бизнесът предпочита да запази работещите, отколкото да ги съкрати

Published

on

Работодателите от област Габрово предпочитат да запазват работниците си, ползвайки възможностите на програмите и мерките за заетост, които им предоставя държавата, а не да ги съкращават.

Това заяви изпълняващият длъжността директор на Дирекция „Бюро по труда“ – Габрово Даниела Маринова по време на среща със заместник – областния управител, който бе запознат с изпълняваните програми и мерки за заетост на територията на област Габрово.

Маринова обясни, че по ПМС № 55 са запазени работните места на 7 160 човека от кандидатствалите 214 работодатели.

Към момента действат три нови мерки – едната е насочена към хотелиерство, ресторантьорство и пътен транспорт, и включва подкрепа за заети лица в размер на 40 на сто от минималната работна заплата, с включени осигуровки или около 290 лева на човек.

Втората мярка е аналогична на предоставяната по придобилата публичност мярка 60/40, чието действие приключи на 30 юни. Регламентираната подкрепа по ПМС № 151/03.07.2020 г. е отново в размер на 60% от осигурителния доход на работниците и служителите, но вече за месец май и ще се предоставя за период до 3 месеца, считано от 1-ви юли до 30-ти септември, и се отнася до голяма част от работодателите без администрация, образование, култура и др.

Новото при нея е, че лицата вече ще работят и ще получават тези компенсации. Маринова коментира още, че очаква голям брой работодатели да кандидатстват.

Третата мярка се нарича „Заетост за теб“ и се отнася за работодатели, които искат да разкрият нови работни места и ще бъдат субсидирани, в рамките на 3 месеца.

„Бюрото по труда“ отчита добри резултати по изпълнение на финализираното вече ПМС № 55, което се дължи и на активната работа на служителите в Дирекцията.

За съжаление едно от предизвикателствата, с които трябва да се справи и.д. директорът, отчитайки изключителното натоварване, е намаления състав на Дирекцията в Габрово.

Успоредно с мерките за справяне с последиците от коронавируса в „Бюрото по труда“ се изпълняват и 6 проекта на социални партньори, които предвиждат различни курсове за обучение на 130 безработни лица.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица